Kilenc meccsel jelentkezik és Martin Luther Kingre emlékezik az NBA

Kora esti NBA-kezdés az MLK-napon, így újra európaiak számára is fogyasztható időben veszi kezdetét a mai NBA-játéknap. Fontos meccset játszik egymással a Cavs és a Pelicans, Milwaukee-ba utazik az Indiana, visszatérhet Bradley Beal, folytatná sikersorozatát a Knicks, a Heat és a Wolves is, míg fáradtan, de a kötelező győzelem reményében lép pályára a Lakers. Nyolc meccsen már éjfél előtt feldobják a labdát, mutatjuk a mai nap programját.

 

20:30-tól éjfélig körkapcsolással jelentkezik a Sport 2!

 

Charlotte Hornets – Boston Celtics 19:00

Rögtön az egyik legegyoldalúbb mérkőzéssel veszi kezdetét az MLK-nap az NBA-ben, ahol a liga egyik leggyengébb csapata fogadja az egyik legnagyobb bajnokesélyest. A Hornets a Keleti Konferencia sereghajtója, 11 győzelménél kevesebbje csak a Houstonnak van idén. A legutóbbi sikerük alkalmával a szezon egyik legnagyobb szenzációját hajtották végre azzal, hogy közel harminc ponttal verték a Milwaukee-t, azóta viszont nem tudtak győzni, zsinórban négy zakóból érkeznek meg erre a találkozóra. A Celtics továbbra is vezeti Keletet és ligát is, megint az egyik legjobb időszakát éli, nyolc meccset is megnyert a legutóbbi tíz találkozójából, most pedig hat mérkőzés óta nem találtak legyőzőre Tatumék. Természetesen a papírforma itt is az ő sikerüket jelentené, még Jaylen Brown nélkül is simán győzniük kellene, főleg úgy, hogy a hazaiaknál nagyon hiányozhat Gordon Hayward és Kelly Oubre Jr. játéka. A felek két napja sincs, hogy találkoztak egymással, akkor a Boston tudta érvényesíteni a papírformát és Brown nélkül is lesimázta a tankoló hazaiakat. A vendégek most egy újabb kötelező győzelem előtt állnak, ha beleszaladnának egy váratlan pofonba, az hasonlóan nagy szenzáció lenne, mint amikor a Charlotte a Bucksot verte – a ligát abszolút uraló kelták botlása nagy blama lenne.

 

Milwaukee Bucks – Indiana Pacers 20:30

Bár mindkét csapat élt már meg szebb napokat is a szezon során, ez egy keleti rangadónak ígérkezik, a Bucks tartaná a lépést az élmezőnnyel, míg a Pacers célja a legjobb hat köz jutás lehet a szezonban. A Milwaukee a szezonjának talán legnehezebb időszakát éli, csak két meccset tudott nyerni az utóbbi öt pályára lépéséből. Giannisék idegenbeli túrája nem sikerült jól, most pedig zsinórban két vereséget szenvedtek a Miami ellen, igaz legutóbb a görög nem lépett pályára. A Pacers szintén csak két meccset tudott behúzni az elmúlt öt lehetőségéből, zsinórban három vereség után utazik Milwaukee-ba, a gyengébb szereplésének eredményeképpen pedig már a nyolcadik helyre is visszacsúszott. A hírek szerint Antetokounmpo ma este már visszatérhet a pályára, de Serge Ibaka és Joe Ingles a sérültlistán van, és Khris Middleton visszatérésére is még mindig várni kell, ez utóbbi egyre inkább aggasztó a hazaiaknál. Az Indiana legfontosabb hiányzója Tyrese Haliburton, az irányító még két hétig biztosan nem lesz bevethető, de kérdéses például Myles Turner játéka is. Giannis visszatérésével és az Indy kissé tartalékos felállásával az esélyek inkább a hazaiak felé húznak, de jelen helyzetükben semmiképpen sem lesz könnyű dolga Budenholzer csapatának.

 

Cleveland Cavaliers – New Orleans Pelicans 21:00

Ez a találkozó még akkor is a játéknap egyik legnagyobb rangadója, ha a Pelicans köztudottan tartalékos az utóbbi időben. A New Orleansnál korábban azt prognosztizálták, hogy Ingram ennek az idegenbeli túrának valamelyik állomásán már pályára léphet, de nem így történt, a NOP most érkezik meg a túra utolsó meccséhez, de a sztár játékára még mindig várni kell. Zion Williamson még jó ideig szintén hiányzik, sőt, Herbert Jones játéka is kérdéses, ez pedig pont elég ahhoz, hogy az esélyek inkább az egészségesebb hazaiakat illessék meg. Így nem meglepő, hogy a vendégek lépést tévesztettek az elmúlt hetekben, ötből csak kétszer tudtak győzni és már négy meccs a lemaradásuk a listavezető Nuggetstől, ennek ellenére továbbra is őrzik a harmadik helyüket a Nyugati Konferenciában. A Cleveland sem éppen legszebb fényében tündököl, Mitchellék is csak két találkozót nyertek meg az elmúlt öt találkozójukból, bár még így is csak egy meccs a hátrányuk a keleti második helytől. Mindkét félnek azonos ambíciói vannak a szezont illetően, a Cavs és a Pels is a stabil playoff-helyekre szeretne odaérni és egy egészséges csapattal bármire képesek lehetnek a rájátszásban is. A hazaiak legutóbb Ricky Rubiót kapták vissza hosszú idő után, így ők szinte teljes csapattal várhatják ezt a találkozót, talán ez az, ami feléjük billenti a mérleg nyelvét.

 

New York Knicks – Toronto Raptors 21:00

A New York most ismét egy jobb periódusát éli, az elmúlt tíz találkozójából hetet is megnyerve ismét átvette a biztos rájátszást érő hatodik pozíciót. A csapatnak legutóbb Randle 42 pontos remeklésével a Detroitot sikerült legyőznie, így pedig zsinórban három győzelem után fogadja a playin-reményeket dédelgető Raptorst. A Toronto hosszú hazai sorozata után újra idegenben lép pályára, ami nem az erőssége a csapatnak, idén csak 5-13-mal állnak otthonuktól távol Siakamék. Legutóbb egymást követő három siker után egy, a playin szempontjából fontos meccsen, az Atlanta ellen maradtak alul a kanadaiak, így még mindig a képzeletbeli vonal alatt találják magukat. Az erőviszonyokat biztosan nem a sérülések fogják meghatározni, a Knicksnél jelenleg mindenki bevethető és a vendégeknél is csak Fred VanVleet játéka kérdéses. A két fél már vívott egy emlékezetes mérkőzést egymással, decemberben a Raptors Siakam 52 pontjával zsinórban hat elszenvedett vereség után győzött újra és szakította meg a Knicks nyolcmeccses győzelmi szériáját, azóta viszont januárban már vissza tudtak vágni ezért Randle-ék. Mindkét mérkőzés szorosan alakult, mindkétszer egyszámjegyű különbség volt a felek között, az előjelek alapján ma is hasonlóra számíthatunk.

 

Washington Wizards – Golden State Warriors 21:00

A találkozó elsősorban a rossz szériák megszakításáról fog szólni, a Wizards és a Warriors sem legszebb fényében tündököl mostanában. A Washington továbbra is a keleti legjobb tízbe szeretne bekerülni, ehhez viszont több lesz szükség annál, minthogy ötből csak egy győzelmet szerezzen a csapat. Árnyalja a képet, hogy az utóbbi hetek sikertelenségeiben Bradley Beal  sérülése is szerepet játszott, a fővárosiak sztárjának játéka viszont mára már kérdésessé javult és jó eséllyel ma este újra visszatérhet a pakettre a Wizards vezére. A GSW-nél hiába tért vissza Steph Curry és Andrew Wiggins személyében két fontos kezdőjátékos is, az eredmények egyelőre elmaradnak, a címvédő is csak egyszer tudott győzni az utóbbi öt találkozójából és ismét visszacsúszott a nyugati nyolcadik helyre. A Warriors most kora esti pályára lépésével gyakorlatilag back-to-back szerepel, ebből adódóan a hírek szerint Klay Thompson pihentetésére lehet számítani, de a fiatalok közül Kuminga és Wiseman játékra sem sok esély mutatkozik. A GSW egy győzelemmel ismét felzárkózhat a hatodik helyig, míg a Washington számára egy esetleges siker a playin helyekre való fellépést is jelenthetné – mindkét fél számára fontos meccs jön tehát, a GSW-nek pedig van mit javítania a 4-17-es az idegenbeli mérlegén…

 

Atlanta Hawks – Miami Heat 21:30

Az Atlanta most egy jobb periódusban van, három meccsét is megnyerte az utóbbi öt pályára lépéséből, ami az idei szezonjukban kifejezetten jónak számít, most zsinórban két siker után fogadják az utóbbi időben az egyik legjobb formába lendülő Miami csapatát. A hazaiak utóbbi két sikerük alkalmával előbb Okongwu utolsó pillanatban szerzett kosarával az Indianát, majd a rá következő napon a Torontót verték meg, szükségük is volt ezekre a győzelmekre ahhoz, hogy ismét beverekedjék magukat a keleti playin helyke egyikére. A Heat az utóbbi időszakban tízből hétszer is győztesen tudta elhagyni a pályát, remek formának örvend Spoelstra csapat, pechére viszont a Knicks is hasonlóan jó időszakot fut, így most egyelőre ezzel együtt is csak a biztos playoff vonal alatt helyezkedik el.  Butlerék az elmúlt két meccsükön a Milwaukee-val találkoztak, mindkétszer le is győzték a két évvel ezelőtti bajnokot, és még ha tartalékosan is állt fel a Bucks, de így is komoly skalpot szereztek bak-to-back estéken. A vendégeknél Kyle Lowry biztosan kihagyja még ezt a mérkőzést is, de Duncan Robinson, Jovic és Yurtseven sem léphet pályára, míg a hazaiaknál Clint Capela játéka még mindig bizonytalan. A formák alapján egy szoros meccsre lehet kilátás, de a hosszabb távú kiegyensúlyozottság talán a Heat mellett szól, akik egy sikerrel amellett, hogy akár vissza is vehetik a hatodik helyüket a konferenciában, a Hawks személyében egy közvetlen riválistól tudnának még inkább elszakadni.

 

Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 22:00

A csapatok szinte teljesen ellentétes utat jártak be a szezon eddigi részéig: míg a Utah mindenkit meglepve szárnyalva kezdte az idényt, hogy majd utána elinduljon a lejtőn, addig a Minnesota nagyon gyengén kezdte a szezont, az utóbbi időben viszont KAT hiányában is magára talált és már zsinórban hatodik hazai győzelmére készül a csapat. A pocsék kezdés ellenére a szoros nyugati középmezőny lehetővé tette, hogy már csak fél meccsre legyenek Edwardsék a hatodik helytől, a rájátszást jelentő vonal fölé való kerülés pedig egy mai sikerrel akár meg is valósulhat számukra. A Wolves az utóbbi öt meccsén csak a Detroit ellen kapott ki, az elmúlt napokban a Phoenixet és a Clevelandet is megverte, nagy győzelmeket arattak tehát a hazaiak. A Jazz ezzel szemben öt meccséből csak kétszer tudott nyerni és már csak a tizedik helyen áll a konferenciában, és a Suns, a Thunder és a Lakers miatt pedig sokkal inkább lefelé, mint felfelé kell tekintgetnie a tabellán. A hazaiaknál Towns és McLaughlin lesznek a biztos hiányzók, de például Edwards és Gobert játéka is kérdéses, a Jazznél pedig bár Olynyk az egyetlen sérült, de többek között Markkanen szereplése is bizonytalan. Sok tehát a kérdőjel, a finn játékos például elengedhetetlen lenne a vendégsiker érdekében, de ha Edwards és Gobert is játékra jelentkezik, akkor egyértelműen a hazaiak felé billen a mérleg nyelve, akik nagy hajrájukkal már a playoff ajtaján kopogtatnak.

 

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 00:00 (ÉLŐ – Sport 2)

Normál esetben ez egy nyugati rangadó lenne, a Suns hanyatlásának és sérüléshullámának köszönhetően viszont a Memphis most egy újabb kötelező győzelem előtt áll. A Grizzlies jelenleg a liga legjobb formájában lévő csapata, zsinórban kilenc győzelem után a tizediket is megszereznék, a Suns pedig ehhez egy ideális partner lehet a jelenlegi helyzetében. A Phoenix legnagyobb gondja továbbra is sérültek hosszú sora, Booker mellett Chris Paul, Cam Johnson és Cam Payne is biztosan kihagyja a mérkőzést, de Landry Shamet játéka is kérdéses. Ezzel a névsorral komoly tűzerő esik ki a csapatból, így azért nem nagyon lehet reális esélyük senki ellen sem, főleg nem a legjobb időszakukat élő hazaiak ellen nem. A Suns legutóbb a GSW ellen tudott nyerni, akkor Curry és Wiggins visszatérését rontotta el meglepetésre Monty Williams csapata, összességében viszont már a tizenegyedik helyre csúsztak vissza és komoly problémákkal kell most szembe nézniük. A Memphisnél Ja Morant szereplése hivatalosan kérdéses, bár a fiatal sztár az utóbbi meccsek előtt is ugyanilyen státuszban volt, mégis legtöbbször játékra jelentkezett. Az esélyek egyértelműek, a Grizzlies minden erejével zsinórban tizedik sikerére hajtana, míg a Suns próbálja túlélni a minden eddiginél nagyobb kihívást jelentő, sérülésekkel teletűzdelt időszakát – egyelőre nem igazán sikerül.

 

Los Angeles Lakers – Houston Rockets 04:30 (ÉLŐ – Sport 2)

A Lakers bár jó játékot mutat az utóbbi időben, de az eredmények mégis elmaradnak – utóbbi pedig nagyon fontos volna, mert Anthony Davis felépüléséig annyi győzelmet kellene szereznie a csapatnak, amennyit csak tud. A hazaiak zsinórban öt győzelem után most egymás után háromszor is kikaptak, előbb a Dallas ellen kettős hosszabbítás után, majd 24 órával ezelőtt pedig a Sixers ellen egy egypontos meccsen maradtak alul LeBron Jamesék – fájó vereségek ezek, melyek ráadásul vitatott játékvezetői ítéletekkel voltak tarkítva. A Rockets ellen azonban még hiányos csapattal és back-to-back estén is nyerniük kellene, minden győzelemre szüksége van a LAL-nak ahhoz, hogy a szoros nyugati mezőnyben odaérjenek a playint vagy akár a rájátszást érő helyekre. A Rockets már egyértelműen a liga leggyengébb csapatának számít, ezt zsinórban elszenvedett tíz veresége is alátámasztja, jelenleg annyira mélyen vannak, hogy bárki ellen meglepetés volna a győzelmük. A Lakersnél Anthony Davis visszatérésére még legalább jövő hétig várni kell, de Reaves és Walker IV sem egészségesek még - ennek ellenére azzal a versenyszellemmel és játékkal, amit az utóbbi meccseken produkáltak rendre egészségesebb és erősebb csapatok ellen, most illene győzniük. Ezt egyedül az írhatja felül, ha LeBron James a back-to-back második felét kiülné, erre volt már példa idén, bár hírek egyelőre erről még nem szólnak.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus