Kiütéssel jutott nyugati döntőbe a Nuggets, győzött a Boston

Simán nyert Phoenixben a Denver, ezzel Nikola Jokicsék az elsők, akik bejutottak a főcsoportdöntőbe - a Celtics viszont levédekezte a Sixerst, és kiharcolta a hazai hetedik meccset.

 

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 86-95

Kellően éles volt a Celtics. Azonnal rárúgta az ajtót ellenfelére a Boston, remek spacinggel, jó ritmusban játszva 15-3-ra nyerte az első öt percet, amivel megadta az alaphangot. A Sixers egy 9-0-val visszajött ugyan a meccsbe, de hamarosan még nagyobb hátrányba került, a sokat futó és jól dobó vendégek már 16-17 egységgel is vezettek - a hazaiak vért izzadva küzdötték vissza magukat tíz alá a nagyszünet környékén, de a Celtics sokáig mindenre tudott válaszolni. A fordulat a harmadik negyed derekán állt be, amikor egy-két nagy védekezéssel átvette az irányítást a Philly, ami odáig fajult, hogy a játékrész hajrájában, 66-65-nél egy labdaszerzés után a vezetést is magához ragadta az este során először. Innentől sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, hol egyik, hol másik csapat járt egy-egy ponttal előrébb, de az éles végjátékot a Boston tudta megoldani: az egész este szenvedő Jayson Tatum két clutch triplát bombázott be egymás után, Marcus Smart is megvillant, közben a Sixers támadójátéka megállt, és amikor 36 másodpercnél Tatum bevágta az újabb hármasát is, azzal eldőlt a meccs - ismét közte 11 lett a vendégek javára. Az előző két találkozót elbukó Boston a legjobbkor tudta felkeményíteni a védekezését, a fontos pillanatokban megcsinálta a győztes játékokokat, minden playoff-rutinját bevetve nyert Philadelphiában, és 3-3-nál ismét kiegyenlítette a párharcot - így a hetedik, mindent eldöntő mérkőzést majd otthon vívhatja meg.

Nem tudta megoldani a Philly. Lezárhatta volna a párharcot, de szenvedős, bizonytalan támadójátékot mutatott be a Sixers, ami a meccsbe, és talán a szériába is került: a hazaiak alig 36%-kal dobtak mezőnyből, és 26,5%-kal tripláztak, ezzel nem nagyon lehetett nyerni. A védekezésük a kezdeti problémák után összeállt, 14 labdát szereztek és hét blokkot osztottak ki, sok passzra odaértek, és egy idő után el tudták venni a Boston könnyű játékait, de támadásban abszolút nem találták a ritmust: James Harden például 4/16-ot dobott mezőnyből és 0/6-ot távolról, Tobias Harris két egységet tett hozzá, a teljes kispad pedig három triplát, és más semmit. A két sérülést is lábon kihordó Joel Embiid (26 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) mellett Tyrese Maxey (26 pont, 3 szerzett és 0 eladott labda) igyekezett, de annyira nem volt tűzerejük, hogy hiába kezdhették meg egálról a végjátékot, ott nem volt kihez, mihez nyúlni, a negyedik negyed elején is igazából csak Embiid játéka tartotta őket szemmagasságban, az utolsó szűk hat percben pedig totálisan összeomlottak. Ebben a clutch időszakban összesen három pontot tudtak feltenni a táblára, 0/9-et dobtak mezőnyből egy kapott blokkal és egy eladott labdával (!), mielőtt a végén már lényegtelen helyzetben Jaden Springer betalált - közben engedtek támadópattanót, és kaptak négy triplát Tatumtól. Utóbbit emeljük ki külön: 21 dobásból szenvedett össze 19 pontot, három negyeden keresztül csak a téglákat gyártotta, majd a legfontosabb időszakban, az utolsó játékrészben 16 egységet termelt, és az utolsó bő négy percben négy triplát bombázott be, gyakorlatilag ő nyerte meg a meccset a Bostonnak. Ők sem dobtak egyébként jól, a végén 42%-nál álltak meg, de a fontos helyzetekben mégis több volt bennük, mint a Phillyben, így nagy csatában harcolták ki maguknak a hazai hetedik meccs lehetőségét, ahol már ők lesznek az esélyesebbek.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26, Maxey 26/9, Harden 13
A Celtics legjobb dobói: Smart 22/9, Tatum 19/12, Brown 17/3

A párharc állása: 3-3.

 

Phoenix Suns - Denver Nuggets 100-125

Nem volt kérdés: nyugati döntős a Denver! Gálameccsel zárta le a sorozatot és jutott be a főcsoportdöntőbe a Nuggets, a vendégek egy pillanatig sem adtak esélyt ellenfelüknek. Az első pillanattól kezdve ők diktálták a tempót, hatalmas nyomást helyeztek a Booker-Durant párosra, a jó védekezéseikből indultak, és nagy önbizalommal játszották le a saját figuráikat - ehhez egy jó dobóforma is társult, így igazából egy félidő alatt ízekre szedték a Phoenixet. Az első negyedet 44-26-ra nyerték, a nagyszünetben pedig már 81-51-re, kereken harminc ponttal vezettek, onnan nem lehetett visszaút, csak arra kellett figyelniük, hogy ne engedjenek valami eszméletlen rohanást az arra amúgy látszólag képtelen Sunsnak - ezt megtették, kényelmesen lemenedzselték a második félidőt, és tükörsima győzelemmel jutottak tovább. Nikola Jokics újabb tripla-duplát produkált (32 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 3 labdaszerzés, 13/18 mezőnyből), Jamal Murray is csillogott (26 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4/7 tripla), Kentavious Caldwell-Pope is 20 pont felett szórt, csapatszinten pedig 54%-os mezőnyözéssel zártak még úgy is, hogy a második félidőt tényleg csak lekocogták. Ezzel ők az elsők, akik bejutottak a konferencia döntőjébe, várják a Warriors-Lakers széria győztesét, akivel szemben természetesen szintén pályaelőnyben lesznek majd.

Elfogyott a Suns. A két hazai győzelem után legutóbb már idegenben sem volt meg a szükséges energia a Phoenixnél, Michael Malone változtatásai jelentősen megnehezítették a csapágyasra hajtott Devin Booker és Kevin Durant dolgát, ezen az estén pedig mindketten az eddigi leggyengébb teljesítményüket nyújtották. Különösen Booker összezuhanása volt látványos, a playoff eddigi talán legjobb játékosa alig 12 pontot tudott összedobálni 4/13-as mezőnymutatóval, és bár volt 8 gólpassza, de őt összességében gyakorlatilag kivették a játékból a vendégek - míg Durant 23-5-5-tel zárt 8/19-es mezőnymutatóval, triplakísérlet nélkül. A Paul és Ayton nélküli rotációban pedig tartalék már nem nagyon volt, a kispad szinte semmit nem tett hozzá, ugyan a kezdőben Cameron Payne igyekezett felrázni kicsit a gárdát (31 pont, 7/9 tripla), de ez ennek a keretnek nem volt több, mint halottnak a csók - végig hatalmas hátrányban voltak, és tulajdonképpen esélytelenül kaptak ki. Ezzel véget ért a szezonjuk, ugyan a Durant-csere után nagyobb céljaik voltak, és többet is láthattunk bennük, de egyrészt KD-nek nem nagyon volt ideje igazán beépülni, másrészt ebben a szériában Paul sérülése ismét megviccelte őket - elégedettek semmiképp sem lehetnek, kíváncsian várjuk, hogy milyen módosítások következnek nyáron.

A Suns legjobb dobói: Payne 31/21, Durant 23, Landale 13
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32, Murray 26/12, Caldwell-Pope 21/6

A párharc végeredménye: 4-2 a Nuggets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus