Klay Thompson és Kevin Durant intézte a GSW 28 pontos győzelmét

Simán nyert a Magic, a Raptors, a Spurs, a Jazz és a Blazers is, az OKC Westbrook nélkül verte a Minnesotát, a Knicks pedig a Pelicansnél is jobbnak bizonyult.

 

Visszajátszás: a Knicks-szurkolók az alapszakaszra is kiegyeznének ezzel - videók

 

Orlando Magic - Flamengo 119-82

Aaron Gordon lubickolt. A Magic erőcsatára fizikálisan dominálta brazil ellenfeleit és bármit csinált, az soknak bizonyult a Flamengo játékosainak - végül 29 pontot szórt 10/12-es mezőnymutatóval, bevert 3/4 triplát és leszedett 8 lepattanót is, nagyjából azt tette, amit csak akart. Mellette Nik Vucsevics is érvényesítette fizikai fölényét (21 pont, 7 lepattanó) és a padról remekül beszálló újonc Mo Bamba (12 pont, 9 lepattanó, 19 perc) játéka is kiemelendő - a hátvédsor nem volt az igazi (Augustin és Fournier együtt dobott 13 pontot), de most nem is volt rájuk szükség, megoldották a magasemberek. Jonathan Isaac egyébként megsérült a legutóbbi edzőmeccsen és most nem tudott pályára lépni, de így is tizenöt játékos kapott lehetőséget.

Sokat azért nem érnek ezek a meccsek. Túl sok mindent nem tudott gyakorolni az Orlando, mert akkora tudáskülönbség volt a csapatok között, hogy könnyedén megcsináltak mindent Gordonék, amit kellett - simán váltottak védekezésben, kizárták ellenfelüket, gond nélkül megcsinálták a leindításokat és támadásban is tudtak pontot szerezni a puszta tehetségüknek, vagy fizikai fölényüknek köszönhetően. Tegyük hozzá, hogy a Flamengónál pályára került két igazi NBA-veterán, Anderson Varejao (14 pont, 12 lepattanó) és Leandro Barbosa (8 pont, 2 gólpassz) is, de a csapatszinten elkövetett 31%-os mezőnymutató elég beszédes adat.

A Magic legjobb dobói: Gordon 29/9, Vucsevics 21/3, Bamba 12/6
A Flamengo legjobb dobói: Souza 19/9, Varejao 14, Mineiro 8/3, Barbosa 8

Washington Wizards - Miami Heat 121-114

Houstonosodik a Wizards. A fővárosiak a 86 mezőnykísérletükből 79-et vagy a triplavonalon túlról, vagy a festékből, közvetlen közelről eresztették el, kizárták a játékukból a középtávolikat - kintről egyébként most nem céloztak jól (30,8%), de a gyűrű alól nagyon hatékonyan dolgoztak (58-40-re nyertek) még Dwight Howard nélkül is. John Wallnak nem igazán ment a dobás, de a 20 pontos Bradley Beal, a dupla-duplázó Markieff Morris és a padról 15 ponttal beszálló Jeff Green vezetésével a harmadik negyedben futottak egy 22-6-ot, amellyel fordítottak és az itt megszerzett előnyt már nem is adták ki a kezükből - a kezdők egyébként mind 23-26 perc között játszottak, de tíz játékos kapott 15-25 perc közötti játékidőt.

Nem bírta a tempót a Miami. Jól kezdtek a floridaiak, Goran Dragic diktálta a tempót, Hassan Whiteside befejezett a festékben, a periméteren pedig volt két nagyon agresszív játékosa a csapatnak - Rodney McGruder, a korábban Pakson is megfordult kettes labdával a kezében is bátran vállalkozott, Justise Winslow pedig rendkívül keményen ment neki a védőknek, harcolta ki a büntetőket és fejezte be a támadásokat. Az első félidőt nyolc ponttal meg is nyerte a gárda, de aztán a folytatásban Dragic nélkül már kevésbé működött a gépezet, hiába dobott 17 pontot Yante Maten, itt már gyorsabb és pontosabb volt a Wizards, így vereséget szenvedett Erik Spoelstra csapata. Érdekesség, hogy Dwyane Wade tíz ponttal zárt úgy, hogy mind a tízet egymás után, egy szériában szerezte az első negyedben.

A Wizards legjobb dobói: Beal 20/9, Green 15/9, Morris 13/9
A Heat legjobb dobói: Winslow 17/6, Maten 17/6, McGruder 15/6

Toronto Raptors - Melbourne United 120-82

Öten is hiányoztak. Jó pár játékos pihenőt kapott a Torontónál, Kyle Lowry, Kawhi Leonard, CJ Miles, Fred VanVleet és OG Anunoby sem lépett pályára a kanadaiaknál, előtérbe kerültek azok, akik a viszonylag mély rotációban hátrébb foglalnak helyet. Ennek megfelelően a Wright-Green-Powell-Ibaka-Siakam sor kezdett, a padról pedig még így is beszállhattak kilencen, köztük például Jonas Valanciunas, vagy Greg Monroe - bármennyire is felforgatott volt azonban a torontói csapat, a kiütéses győzelem nem lehetett kérdés. Az első félidő végén már 18 pont volt közte, aztán jött egy 44-19-es (!) harmadik negyed, így a kezdőknél találhatunk +41-es, +45-ös, +49-es és +50-es +/- mutatót is...

Norman Powell villogott, aztán megsérült. Az idei rotációban előzetesen nem számíthat túl sok játékidőre az atletikus wing, de ezen a meccsen az említettek miatt a kezdőben kapott helyett és igyekezett is élni vele: ő volt a találkozó legjobbja, szerzett 21 pontot 8/11-es mezőnymutatóval és 3/5 triplával, volt jó pár méretes zsákolása, kiosztott három gólpasszt is, ő élvezte legjobban a helyzetet. Egészen a harmadik negyedig, amikor megsérült a jobb combja, hivatalosan megzúzódott és bár nem tűnik annyira komolynak, az első hírek szerint ki kell hagynia valamennyit - nem jön jól neki, főleg egy ilyen meccsen...

A Raptors legjobb dobói: Powell 21/9, Siakam 19/3, Wright 15/9
A United legjobb dobói: Ware 17/3, Goulding 17/6, Pledger 9, Boone 9

New York Knicks - New Orleans Pelicans 106-100

Csak néhány dolognak örülhetett Alvin Gentry. A Pelicans trénerét eléggé felbosszantotta csapata figyelmetlen játéka és 23 eladott labdája, amelynek hangot is adott a találkozó utáni nyilatkozatában - a 16/30 büntető kevésbé zavarja, ugyan a meccset megnyerhették volna, ha jobban dobnak a vonalról, de az majd jönni fog, az eladott labdák viszont 29 pontot adományoztak a Knicksnek. Emellett a mezőnydobások sem voltak a helyükön, Anthony Davis 5/17-et hajított, Nikola Mirotic 7/20-szal zárt, csapatszinten 40% alatt maradtak, így bőven lesz még min dolgozni. Örülhetnek viszont a sérülésből visszatérő Darius Miller 5/7 triplájának, annak, hogy Mirotic legalább felépült és rögtön dupla-duplázott, vagy hogy a padról Solomon Hill és Cheick Diallo is hozzá tudott szólni érdemben - egyelőre ennyi, még nem tart ott a csapat, ahol az alapszakasz kezdetén kellene, még jó, hogy csak az előszezonról beszélünk.

Nem számít még az eredmény, de... ...azért csak nem néz ki rosszul a Knicks 3-0-s mutatója itt az előszezonban, főleg mondjuk a Pelicans 0-3-as mutatójával szemben. Megint teljesen vállalható meccset hozott a társaság, Enes Kanter egy-egyben simán megverte Anthony Davist (20 pontot, 15 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett 28 perc alatt) és rajta kívül még négyen jutottak el legalább tíz pontig - persze náluk is inkább a csapásszám dominált és nem a hatékonyság, de gyakorlatilag végig vezettek és megérdemelten hozták az újabb győzelmet.

A Knicks legjob dobói: Hardaway Jr. 21/9, Kanter 20, Thomas 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Mirotic 19/6, Davis 15, Miller 15/15

Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 120-110

Jól kezdett a Memphis. A Grizzliesnél Marc Gasol elég agresszíven nyitotta a mérkőzést, ő szerezte csapata első tíz pontját, tizenkettőnél járt az első negyed végén és a gárda ezzel a mentalitással játszott a nagyszünetig - ott már 24 festékből szerzett pontnál és 23 kiharcolt büntetőnél tartott, kőkeményen támadta a gyűrűt. A harmadik negyed eleje is jól nézett még ki számukra, összességében egy 20-4-es futással 18 pontos előnybe kerültek és innen már nem rontották el a mérkőzést - MarShon Brooks egy félidő alatt bevert 18 pontot 7/7-es mezőnymutatóval, így hiába hajrázott (36-22-re megnyert utolsó negyed) az Atlanta, csak a végeredményt tudta szorosabbá tenni. Egyébként Mike Conley, JaMychal Green és Chandler Parsons is tíz pont fölé jutott, mindhárman hasznos mezőnymunkát végeztek, alakulóban van a csapat.

A kezdők az Atlantánál sem voltak rosszak. Taurean Prince nem utazott a Hawksszal, a helyére Tyler Dorsey került be a kezdőbe, Kent Bazemore pedig megkapta a hármas posztot és ezzel a változtatással nem volt rossz a gárda - Dorsey 18 pontot szórt 4/9 triplával, az újonc irányító, Trae Young 15-ig jutott 5 gólpassz mellett és eleinte tartani tudták a lépést. Aztán a cserék már nem hozták ugyanezt a szintet, az itt elvesztett ritmust pedig nem találták már meg újra és összességében kevesebb volt most a pozitívum a csapatnál, mint az első meccsen - Dorseynak lehet örülni, egyébként elöl-hátul voltak gondjaik egy nem túl magasra taksált csapattal szemben.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21/3, Brooks 18/9, Green 13/9
A Hawks legjobb dobói: Dorsey 18/12, Young 15/3, Len 10/6, Bazemore 10/6, Poythress 10/6, Bembry 10

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 101-113

Még nincs kész a Wolves. Sorozatban másodszor kapott legalább hatvan pontot az első félidőben a Minnesota és bár az eredmény továbbra sem számít, a játék és bizonyos statisztikák igenis fontosak már ilyenkor is - Karl-Anthony Towns is kiemelte, hogy rövid az előszezon, csak néhány meccsük van belendülni, mielőtt tétre megy a dolog. Márpedig ezúttal sem nézett ki jól a gárda, ugyan éppen az említett Towns hozta a számokat (23 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) és Jeff Teague is felpörgött (17 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), ezen felül nem nagyon lehetett pozitívumot találni - pocsékul védekeztek egy Westbrook nélküli OKC-vel szemben, elöl pedig csak a második félidőben dobtak elfogadhatóan. Az első negyedet rögtön 11 ponttal vesztették el, a nagyszünetig tovább nőtt a hátrányuk, innentől pedig már csak a tisztes helytállás lehetett a céljuk, illetve hogy összeszedjék magukat, de a Thunder kezdői egyértelműen jobban működtek - nagy baj persze ilyenkor még nincs, de figyelmeztető jelek azért akadnak.

Paul George már megkezdte. Russell Westbrook ezt a meccset is kihagyta a Thundernél, "sztártársa" viszont ott volt a parketten és ha már "munkára fogták", nem vesztegette az idejét: az első negyedben egymaga beszórt 13 pontot, nem tudta őt tartani a Minnesota és végül 23 ponttal, 5 lepattanóval, valamint 4 gólpasszal zárta 26 játékpercét. Tegyük hozzá, hogy az OKC sem dobott jól, Dennis Schröder például csak 5/16-ot hajított és George lendülete is elfogyott a jó kezdés után, de 57-39-re megnyerték a lepattanózást és Steven Adams egymaga több támadót szedett le, mint az egész Minny - náluk is van min dolgozni, de egyelőre jobban állnak Westbrook nélkül, mint a Wolves Butler nélkül és a 2016/2017-es MVP-vel még számolhatnak is a későbbiekben.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 23/6, Teague 17/3, Rose 11/3
A Thunder legjobb dobói: George 23/6, Adams 14, Schröder 12/3, Noel 12, Grant 12/3

San Antonio Spurs - Detroit Pistons 117-93

Gálázott a Spurs. Nem volt ellenfél ezen a találkozón a San Antonio számára a Pistons, hiszen már az első negyedet tizenöt ponttal nyerték meg a texasiak - igaz, nem feltétlenül csak a Mills-Murray-DeRozan-Aldridge-Poeltl kezdő villogott, a kispad is hozzátette a magáét bőven. DeRozan egyelőre még nem igazán találja a helyét, az első meccs után most 6 pontot szerzett 3 gólpassz mellett, ismét voltak biztató megmozdulásai, de összességében még adós az igazán jó játékkal, Murray (16 pont, 11 lepattanó) és Aldridge (14 pont, 2 blokk) viszont kifejezetten jól mozgott - az 56,1%-os mezőnymutató főleg a mindössze hat bedobott hármassal elég impresszív, ahogy az 53-39-re megnyert lepattanózás is az. Egy negatívumot mégis ki kell emelnünk: az újonc Lonnie Walker megsérült az utolsó negyedben, saját lábán, de erősen bicegve hagyta el a parkettet, pedig addig öt perc alatt 3/3 jó dobással vétette észre magát.

Szükség lenne Blake Griffinre és Reggie Jacksonra. A Spurs védekezése ellen abszolút nem talált ellenszert két fő playmakere nélkül a Pistons, gyakorlatilag nem volt, aki stabilan helyzeteket kreáljon akár saját magának, akár a többieknek - Andre Drummond 18 pontos, 10 lepattanós dupla-duplája jól mutat, a többieknek viszont van mivel elszámolni. A csapatszinten bemutatott 34,8%-os mezőnymutatót sem tehetik ki az ablakba, ahogy azt sem, hogy Drummondon kívül csak ketten jutottak tíz pont fölé, de közülük Stanley Johnsonnak 11 mezőnykísérlet kellett a 11 egységhez - nagy következtetéseket nem érdemes levonni így, hogy a támadójáték két legfontosabb láncszeme nem játszott, de az tény, hogy ezúttal esélye sem volt a Pistonsnak.

A Spurs legjobb dobói: Murray 16, Aldridge 14, Gasol 13/3
A Pistons legjobb dobói: Drummond 18, Ellenson 11/3, Johnson 11/3

Denver Nuggets - Perth Wildcats 96-88

Monte Morris felhívta magára a figyelmet. Az első negyedben parádézott a Nuggets kezdőötöse, 15-4-re vezettek az ausztrálok ellen, pedig Nikola Jokic finoman fogalmazva sem szakadt meg a pályán. Amikor a kezdők elkezdtek leülni, a cseresor szépen lassan 20 pontra növelte a differenciát, köszönhetően elsősorban Monte Morrisnak: a 2017-ben 51. helyen húzott irányító tavaly mindössze három meccsen játszott, most viszont szépen eligazgatta a második sort, pontokat szerzett, gólpasszokat adott, végül 15 egységnél és 9 asszisztnál állt meg, mindössze két eladott labdával. Bár a csereirányító pozíciója Isaiah Thomasé lesz, ha megsérül, Morris megfelelő biztosításnak tűnik.

Nem vette túl komolyan a Denver. A második félidőben már boldog-boldogtalan pályára került, összesen 14 játékos kapott lehetőséget Mike Malone-tól, fordulás után már inkább csak próbálgatták a különböző felállásokat. Eközben szépen visszakapaszkodott a Perth, köszönhetően Bryce Cottonnak aki anno 2014 és 2016 között három csapatnál összesen 23 NBA-meccset játszhatott. A kombóhátvéd 33 pontot pörkölt be, neki remek lehetőség volt ez, hogy visszakerüljön a neve egy-két GM jegyzetfüzetébe. 

A Nuggets legjobb dobói: M. Morris 15, Beasley 14/12, Harris 13/3.
A Wildcats legjobb dobói: Cotton 33/15, Wagstaff 18/3, Steindl 11/9.

Utah Jazz - Adelaide 36ers 129-99

Utahban formába hozták a cseresort. A kezdők közül csak Mitchell (18) és Rubio (13) jutott el kétszámjegyű pontig, de ők is szenvedtek rendesen a dobásaikkal, Crowder és Ingles pedig egyenesen nem dobott mezőnykosarat (0/11), ennek fényében értékeljük a 129 egységet. A kezdők mindössze 15-18 percet voltak fent, a cserék pedig Grayson Allen, Alec Burks és Ekpe Udoh (10 pont, 10 pattanó) vezérletével gáláztak. A Jazz továbbra is nagyon mély, jól védekeznek, Grayson Allen eddig telitalálatnak tűnik, bizakodva várhatják a szezonkezdetet. 

Ismerős arcok az Adelaide-ben. A csapat legjobbja Nathan Sobey volt, az ausztrál hátvéd tavaly a Jazz Summer League-csapatában is megfordult, kifejezetten jó játékkal tért vissza Utahba. Mellette a kiscsatár Jacob Wiley tavaly még öt meccset kapott a Brooklyn Netsben, a 16 pontot szóró Ramone Moore pedig Magyarországon ismerős, hiszen a 2013-14-es szezonban a EuroCupban induló Alba Fehérvár csapatát erősítette. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 18/3, Allen 16/12, Burks 16/6.
A 36ers legjobb dobói: Sobey 23/9, Moore 16/3, Wiley 15.

Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 93-115

Jusuf Nurkic már keményebb dió volt Aytonnak. Nem játszott rosszul az 1/1-es, hiszen 19 pontot és 14 pattanót, valamint 3 blokkot tett a közösbe, de összességében azért a Portland kőkemény centere időnként komoly kihívások elé állította védekezésben. Ebben azért az is közrejátszott, hogy ezúttal egy gyakorlatilag diszfunkcionális kezdő került pályára, Ryan Anderson 1/5-tel, Josh Jackson 4/19-cel zárt mezőnyből, az elvileg extra védő Ariza pedig hátul nem igazán találta a helyét. A még nagyobb buktát a cseresor hárította el, Canaan, Melton és a most több lehetőséget kapó Bender kosaraival sikerült kozmetikázni a harminc felett is járó különbséget. 

Rendben van a Portland. Rutinos playoff-csapathoz méltóan tudta le ezt a meccset a Blazers, a kevés percet pályán töltő kezdőötös jelezte, hogy felőlük kezdődhet a tánc, a sok lehetőséget kapó cserék pedig szinte egytől egyig hozzá tudtak tenni, nagyon szervezettnek tűnt a gárda. Az egyaránt 10-10- pontig jutó Jake Laymant és Zach Collinst érdemes kiemelni, egyikük sem hibázott mezőnydobást. 

A Suns legjobb dobói: Ayton 19, Canaan 11/9, Ariza, Melton 10/6-10/6, Bender 10/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 16, Layman 13/6, Curry 12/3.

Golden State Warriors - Sacramento Kings 122-94

Foghíjasan is gálázott a GSW. Draymond Green egy kisebb térdsérülés, Steph Curry pedig személyes okok miatt nem utazhatott el Seattle-be, így ők kimaradtak abból, hogy 10 év után újra NBA-rendezvény volt az északnyugati nagyvárosban. Helyettük is szórakoztatta a közönséget a 10 év után visszatérő Durant (26 perc alatt 26 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz), illetve Klay Thompson, aki játszi könnyedséggel vert be 30 pontot mindössze 23 perc alatt. Erre a kettősre építve szépen működött elöl-hátul a rendszer, mindenki kapott elég lehetőséget (15-en kerültek pályára), és Jacob Evans kivételével mindenki szerzett is mezőnykosarat. 

A Kings jobban megérezte a hiányzókat. Zach Randolph, Yogi Ferrell és Bogdan Bogdanovic sem játszhatott ilyen-olyan okok miatt, és bár a fiatalok nagyon igyekeztek, a GSW felkérdezte a leckét: az első negyedben 21, félidőben 30 pont volt közte. A második félidőben tudott kozmetikázni a Sacramento, összességében ez a meccs megmutatta, hogy hiába van egyre több tehetség a keretben, attól ez még egyelőre nem működik jó csapatként. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/18, Durant 26/6, Cook 8.
A Kings legjobb dobói: Giles 17/3, Mason, Labissiere 10/3-10/3, Cauley-Stein 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus