Klay Thompson szezoncsúcsával nyerte a Bucks elleni rangadót a GSW

Jordan Clarkson és Josh Hart is 40 pont fölé jutott, a Minnesota nagy győzelmet aratott Miamiban, Alex Caruso visszatért, a Raptors pedig Torontóban is nyert. 

Miami Heat - Minnesota Timberwolves 104-113

A Wolves bírta jobban a back-to-backet. Mindkét csapat "másnaposan" érkezett meg erre a mérkőzésre és valamiért a vendégekben maradt több energia. A második negyedben még nem így tűnt, azt 42-25-re nyerte a Miami és 12-vel vezetett is a nagyszünetben, de a Wolves nem tört meg, felpörgette a védekezését és a fordulást követően ráerőltette akaratát és játékát a Heatre: innentől összesen 37 (!) pontot kapott Chris Finch alakulata és lejátszotta ellenfelét. A sok lábon álló, a labdát jól járató, védekezésben pedig rendkívül gyorsan, agresszíven mozgó, a passzsávokat azonnal lezáró vendégek már a harmadik negyedben meg is fordították a találkozót, később pedig 12 ponttal is vezettek már - a Miami egyszer még azért visszavágott és 100-97-nél még vezetett, de az utolsó bő öt percet 16-4-re nyerte a Minny és rendkívül értékes idegenbeli győzelmet aratott. Beszédes, hogy a 16 pontos Jaylen Nowell volt a csapat legjobb dobója és nyolcan dobtak 11-16 pont között - ezzel és a Denver vereségével már csak másfél meccsre vannak a nyugati hatodik, biztosan rájátszást jelentő helytől, úgyhogy van miért küzdeniük.

Elfogyott a Miami. Jimmy Butler és Victor Oladipo sem játszott a hazaiaknál a back-to-back második felén, visszatért viszont Marcus Morris, aki 58 mérkőzést hagyott ki azóta, hogy Nikola Jokics fellökte hátulról: 17 perc alatt 6 pontot és 4 lepattanót tett hozzá, ennyi volt a pozitívum számukra. A második negyedben még úgy tűnt, hogy így is nyerhetnek, nagyon pörögtek támadásban, minden a helyén volt, de aztán a fordulás után teljességgel megálltak, a Wolves agresszivitása nagyon sok volt nekik - elfogyott az erő, lassan járatták a labdát, nem tudtak érdemi dobóhelyzeteket kialakítani. Tyler Herro (30 pont, 6/10 tripla) vezetésével így is sokáig partiban voltak, de az utolsó öt percre végképp kifulladtak, úgyhogy újabb hazai vereséget szenvedtek - a Vincent-Robinson páros 2/14-es mezőnymutatója, 1/11 triplája és öt pontja nem fért bele, velük és PJ Tuckerrel a pályán -21-25-ben voltak a floridaiak. Az előnyük viszont így sem csökkent még Kelet élén, hiszen a Milwaukee is kikapott...

A Heat legjobb dobói: Herro 30/18, Adebayo 19, Strus 19/15
A Timberwolves legjobb dobói: Nowell 16/6, Edwards 15/9, Towns 15/3

 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 101-91

Caruso visszatért, a Bulls-védekezés is visszatért. Azonnali hatást fejtett ki a Chicago játékára Alex Caruso: a hátvéd 22 kihagyott találkozót követően léphetett újra pályára, védekezésben rögtön meglátszott a jelenléte és csapata először tartott bárkit 100 pont alatt azóta, hogy megsérült. A társak dicsérték is, elmondásuk szerint Caruso folyamatosan irányította a védekezést, amikor pályán volt, egyébként is nagyon aktívnak bizonyult és 29 perce alatt 11 ponttal, 4 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel, valamint 1 blokkal segített be. Így annak ellenére is nyerni tudtak, hogy támadásban nem voltak jók, csak 44%-kal dobtak mezőnyből, Zach LaVine nem is játszott, DeMar DeRozan 9/26-ot hajított, voltak gondjaik - de most ezek is belefértek, úgyhogy szép győzelemmel stabilizálták helyüket a keleti élmezőnyben.

A Cavs csak futott az eredmény után. A nagyszünetben már 11 ponttal vezetett a Chicago és volt közte 18 is a hazaiak javára, a Cleveland pedig nem tudott mást tenni, mint próbált valahogy közel maradni, közelebb férkőzni - a meccs elején ugyan a vendégek is vezettek négy ponttal, de az hamar átfordult és onnantól végig hátrányban játszottak. A második félidőben tíz ponton belülre sem nagyon tudott benézni az ohiói alakulat, amely nem bírt a chicagói védekezéssel és 42%-os mezőnymutatóval, valamint összesen öt bedobott triplával zárta az összecsapást - ezt tetézte a gyorsindításból szerzett pontok 19-9-es aránya, úgyhogy nem volt fegyverük a vendégeknek. Darius Garland azért igyekezett, de most ő sem tudott varázsolni (25 pont 24 dobásból, 7 gólpasszra 6 eladott labda), így pedig nem volt bennük elég tűzerő - már csak egy meccsel vezetnek a Toronto előtt, nagyon könnyen playin-helyre csúszhatnak a folytatásban. 

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 25, Vucsevics 20/6, Dosunmu 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 25, Mobley 17/3, Osman 14/3

 

San Antonio Spurs - Indiana Pacers 108-119

Jobb volt a Pacers. A Spurs back-to-back érkezett Gregg Popovich történelemírása után és Murray, Pöltl, valamint Keldon Johnson sem lépett pályára a társaságnál - a Pacers ellenben kipihentnek tűnt és ezt a pályán is bizonyította. A vendégek nyolc ponttal megnyerték az első negyedet, majd a nagyszünetig ezt az előnyüket őrizték, a harmadik játékrészben pedig még egy lapáttal rátettek, szétvédekezték a San Antoniót és 19 pontos fórt építettek fel - ezt már nem is rontották el, szépen beosztották az összecsapás lezárásáig. Összességében végig az Indiana irányított, a Spursnek egy-egy futása volt, amellyel átmenetileg szorosabbá tette a derbit, de egyébként nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, úgyhogy a 49%-kal dobó, hibátlanul büntetőző, végig vezető Indy idei nyolcadik (!) idegenbeli sikerét húzta be. Ami a Spurst illeti: a Jazz elleni bravúrt követően most sokkal gyengébben játszott a gárda, Gregg Popovich pedig annyit mondott, hogy tompa volt a csapata, megérezte a back-to-backet - különösen az említett kulcsfontosságú hiányzók nélkül. 

A Spurs legjobb dobói: Landale 26/3, Walker IV 20/12, Vassell 19/9
A Pacers legjobb dobói:  Haliburton 19/9, Washington Jr. 19/9, Hield 17/9

 

Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 122-109

Thompson megszórta magát, újra jó úton a Warriors. Ha csak annyit mondunk valakinek a meccsről, hogy Steph Curry hét mezőnykísérlettel és nyolc ponttal zárt, akkor azonnal rávágja, hogy akkor simán kikapott a GSW - pedig nem ez történt, Currytől ezúttal egy-két dobásra, a "jelenlétre" és a nyolc gólpasszára volt szükség, csapata így is magabiztosan nyerte meg a rangadót. A mérkőzés elején bő egy negyedig haladtak fej-fej mellett a csapatok, aztán amikor a Bucks meglógott hat ponttal, robbantott a Warriors: 32-38-ról öt perc alatt egy 22-5-ös rohammal fordította meg a találkozót Steve Kerr alakulata. A futás alapját Klay Thompson adta meg, aki négy triplát és 14 pontot bombázott be ekkor, itt pedig úgy bedobta saját magát is, hogy végül abszolút foghatatlannak bizonyult: 38 pontos szezoncsúccsal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 8/14 hármassal zárt, ő volt a találkozó legjobbja. Mellette Jordan Poole (30 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 5/10 tripla) és Andrew Wiggins (21 pont, 3 támadópattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) is nagyot játszott, a padról 14 ponttal és 11 lepattanóval szállt be Jonathan Kuminga, a GSW pedig a harmadik negyedben eldöntötte a küzdelmet: ott 21 ponttal is vezetett a társaság, átgázolt a Milwaukee-n. A hátralévő időben már csak arra kellett figyelniük, hogy ne dőljenek hátra túlságosan, de ezt most megtették, így a korábbi hullámvölgy után zsinórban hármat nyertek, megverték a Nuggets-Bucks párost és ezek alapján úgy tűnik, hogy újra "irányba" álltak. 

Nem tudta érvényesíteni játékát a Milwaukee. Ugyan az első félidőben összesen egy labdát adott csak el a Bucks, de már akkor is simán elbukta a lepattanózást a papíron magasabb, fizikálisabb, ezen a téren a Draymond Greent nélkülöző GSW előtt járó bajnok. A mérkőzés végére 55-39 lett a lecsorgók aránya a hazaiak javára, ez egy olyan döntő faktornak bizonyult, amelyet az egész meccs során nem tudott kezelni Mike Budenholzer csapata - ehhez jött a 41%-os mezőnymutató, a 70% alatti büntetőzés (miközben a GSW 48 és 93%-kal dolgozott innen), illetve a festékbeli vereség, a második negyed közepétől nem is volt komoly sansza a társaságnak. Giannis Antetokounmpo azért jó számokkal zárt most is (31 pont, 8 lepattanó, 9/17 mezőnyből), de csapatszinten egyértelműen alulmaradtak, úgyhogy hat győzelem után vereséget szenvedtek - most a Jazzhez látogatnak, majd Sacramento és Minnesota következik az idegenbeli túrán. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 38/24, Poole 30/15, Wiggins 21/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/3, Middleton 18/12, Ibaka 15/6

 

Denver Nuggets - Toronto Raptors 115-127

A Raptorsé lett a vége. Ugyan a kanadaiak léptek pályára a back-to-back második felén, de így is ők bírták jobban a mérkőzés hajráját és a negyedik negyedben domináns teljesítményt nyújtva nagyszerű idegenbeli győzelmet arattak. A nagyszünetben két ponttal még ők vezettek, aztán a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy átvette az irányítást a végig pontosabban dobó Denver, de a nyolcpontos hátrány nem jelentett sokat, a záró etapban pedig "pusztított" a Toronto: egy 9-2-vel rögtön fordítottak a vendégek, majd 107-107 után egy újabb 10-2-es rohamot raktak össze, szűk hét perc alatt összesen hat pontot kaptak, teljességgel eltüntették a Nuggets játékát. Nem egészen két perccel az órán Chris Boucher is a gyűrűbe emelt egy triplát, itt 110-120-ra módosult az eredmény, meglett a közte tíz, a Nuggetsben pedig egyszerűen nem volt elég erő ahhoz, hogy válaszoljon - a Raptors nem volt hajlandó elfáradni, sőt, pont akkor erősített, amikor ki kellett volna fulladnia, 34-16-ra nyerte a negyedik negyedet és parádés játékkal tudott nyerni. 

Lepattanók és eladott labdák. A Nuggets összességében 55%-kal dobott mezőnyből, 40%-kal triplázott és 32 gólpasszt osztott szét, ezek általában győzelemhez tartozó számok, most azonban két nagyon fontos faktorban szenvedett kiütéses vereséget Michael Malone csapata. Egyrészt 19-8 volt az eladott labdák aránya a "javukra" és ezekből 31 pontot kaptak, míg a Raptors csak nyolcat, másrészt pedig a b2b ellenére megsemmisítette őket a palánk alatt a Toronto: 23-9 volt a támadópattanók és 30-11 a második esélyből kapott pontok aránya. Nikola Jokics úgy fogalmazott, hogy ez elfogadhatatlan, nem engedhetik meg, hogy így elverjék őket ezeken a területeken és bár az eladott labdákkal egész évben szenvednek, de a lepattanózás még jobban fáj most. A center ugyan 26 ponttal, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal ezúttal is jó számokat hozott, de a túloldalon Pascal Siakam (33 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), Scottie Barnes (25 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Chris Boucher (21 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) is remekelt - az is belefért, hogy Anunoby mellett megint hiányzott VanVleet is, így még értékesebb ez a győzelem. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26, Hyland 17/15, Barton 16/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 33/6, Barnes 25/6, Boucher 21/3

 

Utah Jazz - Sacramento Kings 134-125

Clarkson pótolta a Conley-Gobert párost. A back-to-back második felén pályára lépő hazaiaknál Mike Conley és Rudy Gobert sem volt ott a keretben, így a többieknek kellett jobban felszívni magukat, ezt pedig most leginkább Jordan Clarkson érezte át. A veterán pontgyáros megszolgálta az értékét, a padról beszállva ugyanis abszolút ellenállhatatlannak bizonyult és 45 pontos karriercsúcsot szórt 15/21 jó dobással, 7/13 triplával és 8/8 büntetővel, ő volt a Utah vezére. Mellette Bojan Bogdanovic (26 pont, 4/10 tripla), Donovan Mitchell (25 pont, 6 gólpassz) és Hassan Whiteside (12 pont, 21 lepattanó, 3 blokk) is dicsérhető, de a különbséget most Clarkson jelentette, főleg úgy, hogy egy dobópárbajjá fajult a mérkőzés. A Kings kezdett jobban, aztán a második negyedben fordított a Jazz, majd a harmadik játékrészben egy kicsit meg is tudott lógni, vezetett 16 ponttal is, de a Sacto folyamatosan hozta a kosarakat, így nagyon kellettek Clarkson extrái, akire a hajrában is lehetett számítani és Mitchell-lel párban ők intézték el, hogy kitartson ez a fór. Végül csapatszinten 56%-kal céloztak, Clarkson pedig a 45 pontjával franchise-rekordot döntött, már ami a cserejátékosoktól érkező teljesítményt illeti - nem mellesleg neki is kellett már egy ilyen este, mert szezonszinten alig 40%-kal dob idén. 

Fox nagy meccse sem volt elég. Clarkson "párja" a túloldalon De'Aaron Fox volt, akivel szintén nem lehetett most mit kezdeni, a Kings irányítója 41 ponttal és 11 gólpasszal hozott klasszisteljesítményt - 15/32-t dobott mezőnyből, 5/11 triplát süllyesztett el, szinte egymaga intézte a sacramentói támadójátékot. Mellette viszont nem voltak olyan társak, mint Clarkson mellett, a Kings pedig összességében egyszerűen alulmaradt ebben a dobópárbajban, mivel védekezésben egyáltalán nem volt válaszuk a Jazzre és nem tudták tartani a tempót - a végén még próbáltak némi nyomást helyezni ellenfelükre, közelítettek mínusz tizenhatról, de védekezés nélkül nem sok mindenben bízhattak, így újra vereséget szenvedtek. 

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 45/21, Bogdanovic 26/12, Do. Mitchell 25/3
A Kings legjobb dobói: Fox 41/15, Barnes 18/6, Da. Mitchell 14/6

 

Portland Trail Blazers - Washington Wizards 127-118

Hart felébresztette a Portlandet. Az All-Star óta téli/tavaszi álmát aludta az érdemi kosárlabdára alkalmatlan kerettel küszködő Blazers, most azonban váratlanul komoly tűz látszott a csapaton, amely végül egy meglepetésgyőzelemben manifesztálódott. Ennek fő oka Josh Hart parádéja volt, aki élete meccsét játszotta: 15/21-et dobott mezőnyből, 6/9-et távolról, 8/8-at a vonalról, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott hat gólpasszt, ellopott négy labdát és összességében karriercsúcsot jelentő 44 ponttal zárt. Az ő "semmiből jövő" extrájához olyan teljesítmények kapcsolódtak, mint Trendon Watford 27 pontos és Drew Eubanks 20 pontos karriercsúcsa, a Portland csapatszinten 51,6%-kal dobott és meglepte a back-to-backet játszó, leeresztve érkező Washingtont: a nagyszünetben 18 ponttal vezettek a hazaiak, valósággal szétdobták a fővárosiakat. A Kristaps Porzingist nélkülöző Wizardsnál nem is volt erre igazán komoly válasz, a fordulás után valamelyest feljebb tudtak kapcsolni és közelítettek a korábban 22 pontos hátrányukból, átmenetileg visszajöttek 7-8 pontra a negyedik negyedben, de most ennyi volt tőlük a maximum. A Blazers hat kiütéses vereség után életjelet adott magáról, a Washington pedig sorozatban harmadszor kapott ki és ezzel a blamával három meccs a hátránya a playinhez képest - nem mondjuk, hogy ezen a meccsen ment el, de hogy nem segített, az biztos...

A Trail Blazers legjobb dobói: Hart 44/18, Watford 27, Eubanks 20
A Wizards legjobb dobói: Caldwell-Pope 26/15, Kuzma 22/12, Kispert 15/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus