Lakers-Clippers derbi zárja a nyugati rangadók sorát

Lesz Kings-Pelicans, Mavericks-Timberwolves és Suns-Grizzlies összecsapás is az éjszaka, pályán lesz a Nuggets és a Warriors is, míg a Cavaliers-Spurs meccs felvételről nézhető a tévében – mutatjuk az előttünk álló játéknap programját.

 

Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 19:00 (23:00-tól a Sport 2-n)

A Cavaliers annak ellenére is remek formába lendült, hogy Darius Garland és Evan Mobley sem játszhat sérülés miatt, az elmúlt 10 meccsükből hetet megnyertek, és ezúttal is ők az egyértelmű esélyesek. A Spurs ezzel szemben nyugat végén kullog, az elmúlt 10 meccsükből egyet húztak csak be, ráadásul a hetekre kidőlő Zach Collins mellett Keldon Johnson, Jeremy Sochan, Malaki Branham és Doug McDermott sem teljesen egészséges, de az a valószínűbb, hogy ők ott lesznek a pályán. A Spurs helyzetét tovább bonyolítja, hogy Victor Wembanyama továbbra is 24-26 perc körüli perclimiten van, ugyanakkor legutóbb a Bucks ellen kimondottan jól néztek ki annak köszönhetően, hogy Tre Jones bekerült a kezdőbe, és így végre egy irányítója is volt az első ötösnek. Wembanyama és a mostanában kiváló formában játszó Jarrett Allen ütközetéből valami izgalmas is kisülhet, úgyhogy emiatt mindenképpen érdemes lesz odafigyelni erre a kimondottan nézőbarát időpontban kezdődő összecsapásra.

 

Brooklyn Nets – Portland Trail Blazers 21:00

Két pocsék formában lévő csapat találkozik New Yorkban, ugyanakkor a Nets egyértelműen bizakodóbban várhatja ezt az összecsapást, mert legutóbb a Thunder ellen tudták megszakítani a vereségsorozatukat, komoly skalpot gyűjtöttek be. A hazaiaknál jó hír továbbá, hogy Ben Simmonst leszámítva mindenki egészséges már, míg a Trail Blazersnél Deandre Ayton a jelek szerint ezt a meccset is kihagyja, továbbá Matisse Thybulle és Jabari Walker bevetéséről is csak a feldobás előtt döntenek. A hazai pálya is a Nets mellett szól, otthonukban 10-8-ra állnak a szezon során, leginkább az idegenbeli teljesítményüknek köszönhetik, hogy a tabellán lefelé kell nézegetniük, hogy ki próbálhatja elvenni tőlük az egyik playin-helyet, a Trail Blazersnek viszont nincsenek ilyen gondjaik, náluk a nyugati 14. hely a realitás.

 

Orlando Magic – Atlanta Hawks 00:00

Nehéz nyugati túrán van túl a Magic, ami alatt sorra szedték be a sérüléseket, ezért különösen nagy fegyvertény, hogy a remek formába lendülő Paolo Banchero vezetésével nyerni tudtak a Nuggets otthonában. Franz Wagnerre még ezúttal sem számíthatnak, ahogyan Gary Harris, Jonathan Isaac és Joe Ingles is kihagyja még ezt a meccset is, ugyanakkor Anthony Black, Markelle Fultz, Wendell Carter Jr. és Goga Bitadze játékát sem lehet még kizárni, mindannyiukról a feldobás előtt döntenek. Hogyha a kérdéses státuszú játékosok nem tudják vállalni a játékot a Magicnél, akkor egyértelmű esélyessé lép elő a Hawks, mivel náluk De'Andre Hunter az egyetlen komolyabb hiányzó, ráadásul extra motiváltak lehetnek amiatt is, hogy javítsanak azt követően, hogy 150 pontot kaptak a Pacerstől. A két csapat másodszor találkozik ebben a szezonban, novemberben egy rendkívül izgalmas összecsapást nyert 120-119-re a Hawks, köszönhetően Trae Young 41 pontjának, valamint Banchero végén elrontott dobásának.

 

Sacramento Kings – New Orleans Pelicans 00:00

Két olyan nyugati csapat találkozik egymással, amelyek egyaránt arra hajtanak, hogy a playin-helyeket elkerülve egyenes ágon kiharcolják a rájátszásba jutást. Noha a tie-breaker már a Pelicansé, mivel a szezonban eddig mindhárom egymás elleni összecsapásukat megnyerték, egy győzelem ugyanolyan fontos lehet a Kingsnek is a végelszámolásnál, már csak azért is, mert jelenleg egyetlen meccs választja el egymástól a két csapatot a tabellán. A hazaiak a korábbi egymás elleni eredmények miatt is extra motiváltak lehetnek, miközben a vendégek helyzetét az nehezítheti meg, hogy Zion Williamson megsérült a Clippers elleni vesztes ütközet során, és így kérdéses a ma esti játéka is – Jose Alvarado betegség miatt hiányozhat, míg a hazaiaknál Trey Lyles bajlódik a bokájával. Szokás szerint érdemes figyelni a centerpárharcot is ennél a párosításnál, az elmúlt négy meccséből háromszor tripla-duplázó Domatas Sabonis honfitársával, Jonas Valanciunasszal birkózhat a palánkok alatt.

 

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 01:30

Csupán a helyezéseket figyelembe véve ez lesz a játéknap rangadója, a nyugati hatodik fogadja a konferencia éllovasát, viszont könnyedén egyoldalúvá válhat ez az összecsapás, amennyiben a dallasi sérültek közül nem térnek vissza elegen. A legnagyobb kérdés, hogy a bokájával bajlódó Luka Doncic ott lesz-e a pályán, mert hiába vezette Kyrie Irving győzelemre a csapatot nélküle is a Trail Blazers ellen, mostani ellenfelük más szintet képvisel. Doncic mellett Grant Williams, Markieff Morris és Richaun Holmes játéka is kérdéses, Dereck Lively II esetében az tűnik a valószínűbbnek, hogy nem lesz ott a pályán, míg Dante Exum és Maxi Kleber biztosan kiüli a meccset. A Timberwolves akkor sem dőlhet hátra, ha tartalékos lesz az ellenfelük, a közelmúltban a Knicks és a Pelicans ellen is becsúszott náluk egy-egy vereség, és mindkétszer inkább a támadójátékukkal volt gond. Noha decemberben kétszer már találkoztak a felek, és mindkétszer a Timberwolves nyert, azt azért érdemes megjegyezni, hogy Irving egyik meccsen sem játszott, és Doncic is csak az egyiken, nem feltétlenül lehet sok következtetést levonni azokból az ütközetekből.

 

Denver Nuggets – Detroit Pistons 02:00

A Nuggets az elmúlt napokban bemutatott egy hatalmas fordítást a Warriorsszal szemben, majd egy nagy leolvadást a Magic ellen, míg a Pistons a közelmúltban megszakította a 28 meccses vereségsorozatát, és mostanában szoros meccseket is szoktak játszani, az elmúlt hat meccsükből ötnél legfeljebb 6 pont volt a különbség. A Nuggets papíron egyértelmű esélyes, Nikola Jokics ráadásul amiatt is várhatja ezt az összecsapást, mert a két csapat detroiti találkozóján már az első félidben kiállították, ahogyan Michael Malone vezetőedzőt is, mert túlságosan hevesen reklamáltak a játékvezetőknél. A Nuggets azt az összecsapást Jokics nélkül is behúzta, és akkor Jamal Murray sem játszott sérülés miatt, most viszont egyedül Julian Strawther hiányozhat a címvédőnél. A Pistonsnál Monte Morris és Isaiah Stewart változatlanul maródi, továbbá Alec Burks és Stanley Umude játéka is kérdéses.

 

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 02:00

Ja Morant visszatérése óta valamennyire magára talált a Grizzlies, legutóbb a Lakerst verték 127-113-ra, ugyanakkor ezt a meccset alapjaiban határozhatja meg, hogy ott lesz-e a pályán az irányító, mivel vállsérüléssel küzd. A Suns is jó formában van mostanság, az elmúlt hat meccsükből ötöt behúztak, legutóbb Kevin Durant nélkül is nyerni tudtak a Heat ellen, és most sem biztos, hogy számíthatnak rá, az utolsó pillanatban dőlhet el, hogy tudja-e vállalni a játékot a combhajlítójával bajlódó sztár. A hazaiaknál Eric Gordon (térd) játéka sem biztos, míg Nassir Little és Bol Bol várhatóan kiüli ezt az összecsapást. Azt is érdemes lesz figyelni, hogy Grayson Allen és Marcus Smart miként tudja lekövetni a legutóbbi kiemelkedő meccsét, előbbi 9/14, utóbbi 8/14 hármast bombázott be a Heat, illetve a Lakers ellen.

 

Golden State Warriors – Toronto Raptors 02:30

A Warriors még nehezebb helyzetbe került, mint amilyenben eddig volt, Chris Paul ugyanis a kezét törte a Pistons ellen, így Steve Kerrnek ismét bele kell nyúlnia a csapat rotációjába – CP3 helyén Moses Moody kaphat nagyobb lehetőséget, de Cory Joseph is előkerülhet a kispadról. A hazaiak nincsenek jó formában, karácsony óta csak 2-4-re állnak, csak a Lakers mélyrepülése miatt állnak még playin-helyen, viszont a Raptorsszal szemben győztes meccsből jönnek erre a találkozóra. A vendégek a Kings ellen először szenvedtek vereséget azt követően, hogy cseréltek a Knicksszel. Annak örülhetnek, hogy Immanuel Quickley miként teljesít náluk kezdő irányítóként, bár legutóbb pont az ő kezében maradt benne a hosszabbítást érő dobás a Kings ellen: két lehetősége is lett volna egyenlíteni, de mindkettőt elrontotta. Paul és a szintén hetekre kidőlő Gary Payton II mellett más hiányzói is lehetnek a találkozónak, Jonathan Kuminga lábujjsérüléssel, Gary Trent Jr. combsérüléssel küzd, ezért mindkettejük játéka kérdéses, míg Draymond Green eltiltását hiába szüntette be a liga, még várni kell a visszatérésére. Noha mostanában több váratlan hazai vereség is becsúszott a Warriorsnál, a pályaválasztás joga azért segítheti őket, már csak azért is, mert a Raptors mindössze 5-12-re áll Torontótól távol.

 

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 03:30

Teljesen ellentétes pályán mozog a két Los Angeles-i csapat: a Lakers a Szezonközi Torna megnyerése óta mindössze 3-10-re áll, és már csak a 11. helyet foglalják el nyugaton, miközben a Clippers egy 14-2-es futásban van, sorozatban öt megnyert meccsel a hátuk mögött várják a városi rangadót. A két keret egészsége is a papíron vendégnek számító Clippers mellett szól, náluk minden rotációs játékos bevethető. A Lakersnél sok a gond, és az ugyan meglepő lenne, ha az egyaránt bokasérüléssel küzdő LeBron James vagy Anthony Davis kiülné a találkozót, de Rui Hachimura játékára biztosan nem számíthatnak, illetve D’Angelo Russell visszatérése is kérdéses azt követően, hogy kihagyta az előző három meccset. A Lakersnél annak azért örülhetnek, hogy már nem nyomja őket az a 11 meccses vereségsorozat, amit az elmúlt években összehoztak a Clippers ellen, a szezon elején rendezett összecsapásukat hosszabbítás után megnyerték az aranysárga-lilák 130-125-re, de akkor még nem volt ott az a James Harden a pályán, aki a szervezőmunkájával hatalmas szerepet játszik a Clippers jelenlegi nyugati negyedik helyezésében.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus