Lakers-Warriors és Kings-Knicks rangadók a programban

Újra nyerne a Cleveland, ismét pályán a Pelicans, papíron könnyebb meccs előtt áll a Sixers, a Thunder és a Timberwolves, a legérdekesebb mérkőzéseket viszont Los Angelesben és Sacramentóban játsszák majd - kilenc mérkőzést rendeznek hajnalban az NBA soron következő játéknapján, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló meccsekről.

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 22:00 (ÉLŐ – Sport 1)

A Rockets tőle szokatlan módon kifejezetten jó formába lendült, az utolsó négy meccsét mind megnyerte – bár a Blazers, a Spurs és a Wizards személyében három alacsonyan rangsorolt csapat ellen hozta a kötelezőt, de a Sacramentóban aratott győzelmet senki nem veszi el a texasiaktól. A Cavs ezzel szemben nem igazán találja magát az All-Star szünet óta, Dononvan Mitchell és Evan Mobley távollétében nem tudta stabilizálni magát a csapat, ötből csak két meccsüket nyerték meg a keletiek, van tehát most min javítaniuk. Evan Mobley még mindig nem lesz bevethető, de ennek ellenére is hoznia kellene a Clevelandnek ezt a meccset, ha szeretne a keleti élmezőnyben végezni – a Houstonnál nagyon hiányozhat Alperen Sengün, akinek a hiánya ezen a meccsen Jarrett Allen ellen kifejezetten fájó lehet a texasiak számára, meglátjuk, hogy tudnak-e meglepetést okozni egy keleti élcsapat ellen is.

 

New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 00:00

A New Orleans ismét megtalálta a sebességet, az utóbbi hat meccséből ötöt is behúzott a csapat és már egyre közelebb került a pályaelőnyt jelentő negyedik helyhez – főleg úgy, hogy a tegnapi játéknapon éppen a negyedik helyen álló Clippers elleni rangadót nyerték meg Williamsonék. A Portland a nyugati erősorrend hátulján evickél, egy-egy győzelmet ugyan néha fel tud mutatni a csapat, de komolyabb ellenállást nem igazán tudnak érdemi csapatok ellen felmutatni, valószínűleg ez ma egy fáradtabb, de összességben jóval előrébb járó Pelicans ellen sem lesz másképp. A hazaiak a back-to-back ellenére jó esélyekkel indulnak neki ennek a meccsnek is, ha itt is nyerni tud Willie Green legénysége, akkor az utolsó egy hónapban valószínűleg a top 4 elérését célozhatja meg a csapat. A Blazersnél természetesen ma is rengeteg lesz a hiányzó, Grant, Brogdon, Sharpe és Walker is kihagyja a mérkőzést, de Thybulle szereplése sem biztos még – a jó formában lévő Simons és Ayton extrájával sem látunk sok esélyt arra, hogy meg tudnák szorongatni az éppen a nyugati élmezőnyhöz kapaszkodni próbáló New Orleanst.

 

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 00:00

Az Indiana komoly harcban áll a keleti hatodik hely eléréséért, egyelőre a vonal fölött van a csapat, de az utóbbi eredmények igencsak felemásra sikeredtek, a hazaiak ugyan nemrég megverték a Dallast, az Orlandót és a Thundert is, de kikaptak például a Minensotától és legutóbb a Chicagótól is – különösen utóbbi ellen volt nagyon fájó a vereség. Ennek ellenére a Heat bukdácsolása miatt így is maradtak a keleti top 6-ban, most pedig egy újabb győzelemmel egy lépéssel megint közelebb kerülhetnek a céljukhoz. A Nets komoly ellenállást nem igazán produkál senki ellen sem, bár a Cleveland ellen volt néhány napja egy meglepő bravúrja a csapatnak, de előtte Detroitban és Charlotte-ban is belenézett egy-egy kellemetlen pofonba a gárda, és inkább ezek a meccsek jellemzőek Bridgesékre az utóbbi időben. Ma hazai pályán a Pacers kötelező előtt áll, legutóbb a Bulls elleni, hosszabbításban elszenvedett vereséget muszáj lenne kijavítaniuk Haliburtonéknek, különben könnyen megint a playin-helyeken találhatja magát a csapat.

 

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 00:00

A Sixers már hetek óta abszolút súlytalan, Joel Embiid kiválásával egyszerűen nem tud megbirkózni a csapat, legtöbb esetben már Tyrese Maxey jó meccsei is kevésnek bizonyulnak – a hazaiak tízből csak három meccsüket nyerték meg és már csak nyolcadikok a Keleti Konferenciában, Harrisék közvetlen riválisai már nem az élcsapatok, hanem a Pacers és a Heat. A Hornets ellen azonban így is illene győzelemmel zárniuk, a vendégek ugyanis a mezőny leggyengébb csapatai közé tartoznak, ráadásul a Suns elleni bukó után most back-to-back lépnek pályára, sok minden nem szól mellettük még ez ellen a gyenge Philly ellen sem. A hazaiaknál a szokásos hiányzók (Embiid, Melton, Covington) mellett egyelőre Tobias Harris játéka sem biztos, de a Charlotte sem számíthat többek között Ball, Curry, Martin és Williams szolgálataira sem – ha itt sem tud nyerni a Sixers, akkor lehet, hogy tényleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy vajon van-e értelme még visszaigyekeznie Embiidnek a pályára…

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 01:00

Mindkét csapat csak két meccsét nyerte meg az elmúlt öt találkozójából, azonban mégis azt mondhatjuk, hogy a Bulls jóval előrébb jár, a Wizards jelenleg ligautolsó és az egész szezon során kilátástalan helyzetben van. A Clippers elleni mérkőzést kihagyó Coby White játéka ma is csak kétséges, viszont ennek ellenére is magabiztos győzelmet várnánk a hazaiaktól, a fővárosiaknál Bagley, Shamet és valószínűleg Tyus Jones sem lesz ott a pályán, de Holmes és Avdija szereplése sem biztos – egészségesen sem nagyon tudta senkivel felvenni a versenyt ez a Wizards, így aztán főleg könnyen elképzelhető, hogy még a látszat kedvéért sem fogja megpróbálni szoros meccsre kényszeríteni a Chicagót.

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 01:00

Az esélyek itt is elég egyértelműek, a Thunder jelenleg mindössze csak fél meccsre van a nyugati éllovas Denvertől és nagyon úgy fest, hogy a szezon legvégéig partiban lesz a nyugati első helyért – ehhez természetesen az kell, hogy folytassa remek sorozatát, SGA-ék tízből hét győzelemnél járnak és ma is egy kötelező siker következhet számukra az alsóházi Grizzlies ellen. A Memphis csak három meccsét tudta megnyerni hét vereség mellett a közelmúltban, ami pedig különösen fáj a hazaiak számára, hogy két nappal ezelőtt a teljesen kilátástalan helyzetben lévő, ráadásul erősen tartalékos Hornets is legyőzte őket – nem sok nyerhető meccse volt idén a maciknak, de ez az lett volna. A felek néhány nappal ezelőtt már találkoztak egymással, akkor magabiztosan, a papírformának megfelelően az OKC örülhetett a végén, ma is egy hasonló sikerre számítunk Williamséktől, a Grizzliesnél gyakorlatilag a teljes keret sérültlistán van, a rendre C kerettel kifutó Memphis alsóházi csapatok ellen sem tudja megállni a helyét, nemhogy egy nyugati élcsapat ellen.

 

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 01:30

Egyértelműen ez lesz a játéknap kiemelt rangadója, ahol két olyan nyugati csapat találkozik egymással, amelyek valószínűleg fentebb sorolták magukat a szezont megelőzően, most viszont a kilencedik és tizedik helyen állnak – de még nem mondtak le arról, hogy akár egyenes ágon jussanak a rájátszásba. A szoros nyugati mezőny lehetővé teszi azt, hogy alig egy hónappal a vége előtt még a Lakersnek és a GSW-nek is legyen esélye odaérni akár a hatodik helyre is – bár a Kings jelenleg a Lakerstől három, a Warriorstól négy meccsre van, nincsenek tehát könnyű helyzetben. Egyik csapat sincs egyébként rossz formában, bár azért csúsztak be vereségek mindkét oldalon: a Lakers egy héten belül kétszer is kikapott a Kingstől, a Warriors pedig a Bulls, a Spurs és a Dallas ellen maradt alul. A Los Angeles-iek egy komoly menetrendbe csöppentek, az elmúlt öt meccsükön kétszer játszottak a Sacramentóval (ahol mindkétszer ki is kaptak), de azért a Thundert, a Milwaukee-t és a Minnesotát is megverték Jamesék – ezek nagyon fontos rangadók voltak, most megint egy ezekhez hasonló derbi következhet. A GSW-nek ugyan papíron könnyebb sorsolása volt az elmúlt hetekben, de a vendégek az utóbbi négy meccsükön csupán egyszer tudtak nyerni, igaz, hogy a mérkőzések többségén Steph Curry nem volt bevethető. A Warriors sztárjának játékára elvileg ma már lehet esély, mint ahogyan valószínűleg James és Davis is ott lesz a hazaiak soraiban, viszont a Lakersnél Reddish, Vanderbilt, Wood és Vincent sérülésével azért elég vaskos az inaktívak listája. Nehéz megmondani, hogy mire számíthatunk ezen a rangadón, két azonos erősségű csapat játszik egymással, a hazai pálya és a kicsit jobb forma talán egy hajszállal a LAL felé billenti a mérleg nyelvét, de egyértelmű esélyesként semmiképp sem tekinthetünk Davisékre. A csapatok eddig 1-1-re állnak idén egymás ellen, most egy újabb felvonás következik, ami kifejezetten fontos lehet a végelszámolás szempontjából, hiszen csak egyetlen meccs van a felek között – a Lakers egy potenciális sikerrel egy kicsit meglóghatna a San Francisco-iak elől, míg a GSW egy győzelemmel ismét beérné az arany-lilákat.

 

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 02:30

A Wolves egy hosszabb idegenbeli túrát teljesít, melynek során előbb Clevelandben, majd a Lakers otthonában is kikapott, legutóbb viszont a Clippers ellen egy idegenbeli győzelemmel ismét jelezte, hogy nem mondott még le a nyugati első helyről, hiába van másfél meccses hátrányban a címvédőtől. A Utah tegnap is pályán volt, akkor némileg meglepő módon a Hawkst sikerült legyőznie, viszont ez nem fedi el az utóbbi hetek/hónapok pocsék formáját, a mormonok a szezon túlnyomó részében egyértelműen az alsóház mezőnyét erősítették. Karl-Anthony Towns az alapszakasz végéig biztosan nem léphet pályára, egyelőre pedig Gobert, Anderson és Morris játéka is kérdéses a vendégeknél, viszont így is kötelező győzelem előtt állnak a Farkasok, a Utah jóval alacsonyabb színvonalat képvisel, ráadásul fáradtabban érkeznek meg most a back-to-back második felére, komoly kudarc lenne a vendégek számára, ha ezt nem tudnák kihasználni és nem tudnának zárkózni az élmezőnyre.

 

Sacramento Kings – New York Knicks 03:00

Ez is érdekes mérkőzés lehet, egy nyugati és egy keleti stabil playoff-résztvevő rangadóját láthatjuk, ahová a Kings kifejezetten élesen érkezik: a hazaiak úgy nyerték meg ötből négy meccsüket is, hogy ebből kétszer a Lakerst, egyszer pedig a Milwaukee-t győzték le nagyon magabiztosan – ennek köszönhetően már Saboniséké a nyugati hatodik hely, amit mindenképpen szeretnének megtartani az alapszakasz végéig. A New York a keleti negyedik helyen áll, nem rég visszakapta O.G. Anunoby-t is, a csapat pedig négyből pedig három győzelmet zsebelt be, talán újra stabilizálni tudja magát a legjobbak között. Hivatalosan egyelőre Anunoby csak kérdéses megjelölést kapott a meccsre, rá mindenképpen nagy szükségük lesz a vendégeknek, hogy Sacramentóban legyen esélyük egy győzelemre, hiszen Randle és Robinson továbbra is sérült. A hazaiak legújabb sérültje Trey Lyles, rajta kívül Sasha Vezenkov sem léphet még pályára, de Kevin Huerter visszatérése is kérdéses még – alapvetően talán a hazai pályán nagyon veszélyes Kings az esélyesebb, Foxék nagyon egyben vannak, Sabonis elképesztő teljesítményekkel rukkol elő, amire lehet, hogy nem lesz válasza a festékben a Knicksnek. A vendégek Anunoby játéka mellett Brunson extrájában bízhatnak, ha ezek megvalósulnak, akkor egy rájátszás-hangulatú, kompetitív derbit is láthatunk, amely bármelyik irányba eldőlhet, a két playoff-szintű csapat meccse szakmai szempontok miatt is kifejezetten érdekes lehet.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus