LeBron James 56 ponttal vezette győzelemre a Lakerst a Warriors ellen

A Heat nyerte a 76ers elleni rangadót, Doncic nélkül is győzni tudott a Mavericks, hozta a kötelezőt a Grizzlies, de nyert a Hornets és a Timberwolves is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

Dallas Mavericks - Sacramento Kings 114-113

Doncic nélkül is megoldotta a Mavericks. Luka Doncic lábujjsérülés miatt végül nem tudta vállalni a játékot, a helyén így a nemrégiben Dallasba kerülő Spencer Dinwiddie kezdett, és nagyszerűen pótolta a szlovén sztárt. A hazaiak játéka az első félidőben azért rendesen akadozott, de nem támadásban voltak az igazán nagy gondok, hanem hátul, különösen a nagyszünetig engedett hét támadólepattanó okozott problémát, és a Kings élni is tudott az extra lehetőségekkel. 19 ponttal is vezettek a vendégek, félidőben is 14 volt közte, de a nagyszünet után összeállt a Mavericks addig akadozó védekezése, Dinwiddie támadásban 36 ponttal és 7 gólpasszal húzta az övéit, 12/13 büntetőt is a helyére küldött, de a hős végül nem ő lett, hanem Dorian Finney-Smith, aki 3,3 másodperccel a vége előtt 111-111-es állásnál a helyére küldött egy triplát – Harrison Barnes dobhatott még ugyan az egyenlítésért, de hibázott, Justin Holiday visszatett támadója pedig már nem osztott, nem szorzott a legvégén.

Fox a csatát megnyerte, a háborút elbukta. Amíg a hazaiaknál Dinwiddie remekelt, addig a vendégeknél De’Aaron Fox szerzett 44 pontot 18/31-es mezőnymutatóval, és osztott ki 6 gólpasszt is, az irányítók dobópárbaja határozta meg leginkább a mérkőzést. Fox ugyan túldobta ellenfelét, Dinwiddie viszont több segítséget kapott, Jalen Brunson (23 pont, 6 gólpassz) és Finney-Smith (17 pont, 6 lepattanó) is sokat tett csapata győzelméért, utóbbi szerezte a meccs legfontosabb kosarát az előbbi passzából, míg a túloldalon csak Domantas Sabonis (15 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) tudott Fox mellé fellépni, bár némileg karakteridegen módon csak 1/5 büntetőjét küldte a helyére a litván magasember. A Mavericks ezzel rendkívül értékes győzelmet aratott sztárja hiányában, a Kings viszont egyre inkább távolodik a play-in helyektől is, már 4,5 meccs a hátrányuk a bombaformába lendülő Pelicanstól.

A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 36/6, Brunson 23/6, Finney-Smith 17/15
A Kings legjobb dobói: Fox 44/9, Sabonis 15, Lyles 11

 

Charlotte Hornets - San Antonio Spurs 123-117

Ball most a szebbik arcát mutatta. Az elmúlt időszakban több gyengébb meccset is hozó LaMelo Ball ezúttal határozottan a szebbik arcát mutatta, 24 pontot szerzett 8 lepattanó és 7 gólpassz társaságában, és emellett a dobásai is megfelelő arányban estek be. Ball mellett Terry Rozier (31 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) is remekelt, a vezetésükkel már-már a szezon első felében mutatott játékát idézte támadásban a Hornets, csapatszinten kiosztottak 29 gólpasszt, és a két hátvéden kívül még öten értek el kétszámjegyű termést. Mindezek ellenére is az utolsó pillanatokig veszélyben forgott a győzelmük, a vendégektől Keldon Johnson az utolsó 78 másodpercben három triplát is mellédobott, így végül Ball 2/2, illetve Cody Martin 4/4 büntetője zárta le a meccset az utolsó percben.

Murray a végére egyedül maradt. Végig szoros meccset játszott egymással a két csapat, ugyanakkor a Spurs elfogyott a legvégére, 4:37-tel a vége előtt Jakob Pöltl szerzett egy kosarat, ezt követően viszont csak Dejounte Murray tudott betalálni tőlük. A tripla-duplával kacérkodó, 25 ponttal, 9 lepattanóval és 10 gólpasszal záró hátvéd ugyan háromszor is betalált ezt követően, de az nem fért bele, hogy az este nagyobbik részében ihletett formában dobó Keldon Johnson (33 pont, 8 lepattanó) a negyedik negyedben 0/5-tel zárjon, ráadásul Devin Vassell is csak 1/6-ot szenvedett össze ebben a játékrészben, és annak ellenére sem tudták eltüntetni az utolsó negyed kezdetén meglévő kétpontos hátrányukat, hogy a Hornets játékosai 4/16-tal dobtak ekkor. A Spurs sorozatban negyedik vereségével egyre távolabb kerül a play-in helyektől, legközelebb a Lakers ellen próbálhatnak meg javítani.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 31/18, Ball 24/12, Washington 15/9, Harrell 15
A Spurs legjobb dobói: Johnson 33/12, Murray 25, Vassell 14/6

 

Miami Heat - Philadelphia 76ers 99-82

A Heat nyerte a rangadót. James Harden kiülte a back-to-back második felét, nélküle pedig kicsit esetlennek is hatott az eleve fáradtabb 76ers játéka, de ettől függetlenül rendkívül fontos meccset nyert a Miami, ezzel a győzelmükkel három meccs már az előnyük kelet élén. A Heat az agresszív védekezése mellett leginkább a kispadjának köszönheti ezt a sikert, Tyler Herro (21 pont, 7 lepattanó) vezetésével ugyanis 48-25-re múlták felül a 76ers második sorát, és ehhez jött hozzá Jimmy Butler 21, valamint Gabe Vincent 16 pontja az első sorból. Bam Adebayo mindössze 3/10 dobását értékesítette, de közben a túloldalon Joel Embiid is megállt 4/15-nél, a Heat egyértelműen jól jött ki a centerharcból ezen az estén, noha a 76ers ásza 14/14 büntetőjének köszönhetően így is eljutott 22 egységig és 15 lepattanóig.

Nem estek a 76ers triplái. A Heat védekezése erőteljesen a triplavonalon kívülre terelte a 76erst, el is vállaltak 41 triplát a vendégek, de abból csak hét ért célba, a 17 pontig és 3/6 tripláig jutó Tyrese Maxey volt az egyetlen, aki kintről is veszélyeztetni tudott. A sok kihagyott tripla a gólpasszok számában is éreztette a hatását, összesen 13 gólpasszt osztottak ki egymás között a 76ers játékosai, és leginkább itt látszódott meg James Harden hiánya. Túl sok következtetést nem érdemes levonni ebből a vereségükből, de ettől függetlenül kiábrándító volt a játékuk, Tobias Harris most sem tudott előlépni, egyedül Maxey nyújtott elfogadhatót, de a negyedik negyedben ő sem tudott érvényesülni. A 76ers mérlege ezzel 1-14-re módosult azokon a meccseken, amikor nem jutottak el 100 pontig, a vereségüknek köszönhetően inkább hátrafelé kell figyelniük, mintsem előre, a Heat ugyanis egy olyan időszakot kezdett meg, amikor 12 meccsükből 11 alkalommal hazai pályán játszhatnak – az egy idegenbeli összecsapásuk épp Philadelphiában lesz.

A Heat legjobb dobói: Butler 21/3, Herro 21/3, Vincent 16/12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 22, Maxey 17/9, Harris 16/3

 

Memphis Grizzlies - Orlando Magic 124-96

Hozta a kötelezőt a Grizzlies. Egyetlen negyeden keresztül tudta magát tartani a Magic, majd ezt követően robbantottak a hazaiak és 37-16-os második negyeddel eldöntötték a meccs sorsát. Szokás szerint Ja Morant (25 pont, 7 gólpassz) volt a fő pontfelelős, de ezúttal Desmond Bane (24 pont, 6 lepattanó) is fel tudott mellé nőni, miközben senkit sem kellett földbe állítania Taylor Jenkinsnek, Morant 28 perce volt a legtöbb a Grizzliesnél. Tízen játszottak legalább 18 percet, mindannyian tevékenyen kivették a részüket vagy a pontszerzésből, vagy a mezőnymunkából, Jaren Jackson Jr. 9/11 büntetővel és 3 blokkal, Tyus Jones 3/5 triplával, John Konchar 11 lepattanóval tette hozzá a magáét, míg Brandon Clarke (11 pont, 8 lepattanó) közel járt egy dupla-duplához. A Warriors vereségének köszönhetően fel is jöttek a nyugati második helyre, ráadásul ma este újabb kötelező vár rájuk a Rockets ellen.

Ebben nem volt több a Magic oldaláról. Egy back-to-back második felén, Jalen Suggs és Wendell Carter Jr. nélkül álltak ki a vendégek, így nem is volt sok esélyük az eleve esélyesebb ellenfelükkel szemben, az első negyedet követően ez nullára is redukálódott. Cole Anthony (19 pont, 4 gólpassz) és Franz Wagner (15 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) támadásban ugyan hozta magát, Moritz Wagner pedig a kispadról szállt be 17 ponttal és 11 lepattanóval, de ezek csak szépségtapaszok voltak, hogy elkerüljenek egy ennél is súlyosabb vereséget. Támadásban náluk is szépen járt a labda, ellenfelükhöz hasonlóan ők is kiosztottak 25 gólpasszt, de a 43%-os mezőnymutató, a gyengébb triplázás, a 11-gyel kevesebb kiharcolt büntető és a simán elvesztett lepattanózás megpecsételte a sorsukat.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 25/9, Bane 24/9, Jones 14/9
A Magic legjobb dobói: Anthony 19/12, M. Wagner 17/3, F. Wagner 15/9

 

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 135-121

Ellenállhatatlan Timberwolves. Noha a jelenlegi összetételében a Trail Blazers a liga egyik leggyengébb csapata, így is elismerést érdemel, hogy a hazaiak milyen szinten játszottak támadásban ezen az estén. Karl-Anthony Towns komoly pusztítást végzett az ellenfél magasembereivel szemben, 36 pontot ért el 13/17 dobásból és 10/11 büntetőből, leszedett 15 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt és blokkolt 3 dobást. Rajta kívül még öten jutottak el legalább 14 pontig, D’Angelo Russell pontosan ennyit szerzett, de kiosztott 15 gólpasszt is, míg a kispadról beszálló Jaylen Nowell 22 ponttal és 4/7 triplával jelentkezett. Csapatszinten 56,5%-kal dobtak mezőnyből, elsüllyesztettek 15/37 triplát, továbbá 24/29 büntetőt is a helyére küldtek, annak ellenére is megállíthatatlanok voltak támadásban, hogy nem számíthattak Anthony Edwards játékára, így is megszerezték sorozatban negyedik győzelmüket.

Simons tartotta a lépést. Újabb parádés meccsel gazdagította az idei portfólióját Anfernee Simons, ezúttal 38 ponttal és 9/17 triplával húzta az övéit, és a vezetésével egészen a negyedik negyed közepéig tartotta is a lépést a Trail Blazers, de 120-118 után elfogytak támadásban, az utolsó hat percben három pontot szereztek csak, és végül érvényesült a papírforma. A tartalékos és szétszedett Trail Blazerstől leginkább Brandon Williams érdemel még kiemelést, ő 9/14 dobásból jutott 21 pontig, de a Clipperstől megszerzett Keon Johnson is biztatóan mozgott, 15 pontot és 5 gólpasszt tett be a közösbe. Ezzel sorozatban a negyedik vereségüket szenvedték el, viszont az előző három zakójukkal ellentétben most legalább 30 ponton belül tudtak maradni ellenfelükhöz képest, egészen a negyedik negyed közepéig a győzelemre is volt esélyük, a tankcsata szempontjából számukra megfelelően alakult az eredmény.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 36, Nowell 22/12, Beasley 16/12, McDaniels 16/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 38/27, Williams 21/6, Johnson 15/9

 

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 124-116

LeBron Jamesre nehéz szavakat találni. James ugyan az elmúlt időszakban is szállította a pontokat, de magához képest gyengébben játszott, a Lakers pedig az ezt megelőző nyolc meccséből hetet is elbukott. James ezúttal gondoskodott arról, hogy ez ne történjen meg, pályafutása harmadik legtöbb pontot hozó mérkőzését játszotta, 56 pontot ért el 19/31 jó dobásból és 12/13 büntetőből, továbbá 10 lepattanót és 3 gólpasszt is betett a közösbe. A negyedik negyedben 91-97 után sorozatban három támadást fejezett be sikeres triplával, összesen 16 egységig jutott a záró játékrészben, de a társak jó játékaira is szüksége volt a Warriors legyőzéséhez. Carmelo Anthony és Malik Monk is szerzett fontos kosarat a hajrában, előbbi egy 2+1-gyel, utóbbi egy nagy hármassal jelentkezett, majd a meccset egy újabb Anthony-kosár zárta le, 34,3 másodperccel a vége előtt az ő triplájával mozdult el 119-116-ról az állás. Ezúttal Russell Westbrook is jobb napot fogott ki, 20 pontot ért el 9/17 dobásból, de ez az este nem róla, hanem egyértelműen Jamesről szólt.

Tovább süllyed a Warriors. Sorozatban negyedszer, az elmúlt hét meccséből hatodszor maradt alul a Warriors, ennek köszönhetően a Grizzlies meg is előzte őket, visszacsúsztak nyugat harmadik helyére. Támadásban összességében nem lehetett rájuk panasz, a 30 pontig jutó Stephen Curry vezérletével 50%-kal dobtak mezőnyből, és akár Klay Thompson 3/13-as, Andrew Wiggins 6/15-ös és Otto Porter Jr. 3/9-es mezőnymutatója is beleférhetett volna, mert Jordan Poole 23, Jonathan Kuminga pedig 18 pontot hozott a kispadról. Végül azonban nem fért bele, hogy több kulcsember is gyengén dobott, mert védekezésben Draymond Green nélkül nem tudtak mit kezdeni James ellen, ráadásul 18 bedobott triplát engedtek a Lakersnek, de még így is meglehetett volna ez a meccs a Warriorsnak, ha nem 9/19-cel büntetőznek ezen az estén.

A Lakers legjobb dobói: James 56/18, Westbrook 20/3, Anthony 14/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12, Poole 23/12, Kuminga 18/9

 

A tabella ide kattintva tekinthető meg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus