Legyőzte a GSW-t a Cavs, megvan a Memphis első győzelme

Kevin Durant 41 pontjával javított a Suns, hosszabbítás döntött a Raptors-Spursön, hozta a kötelezőt a Dallas: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Detroit Pistons - Phoenix Suns 106-120

Durant 41-et dobott. A Sixers elleni vereség másnapján nagyon fontos volt megszerezni ezt a győzelmet a Suns számára, de Bradley Beal és Devin Booker ezúttal sem léphetett pályára, így megint Kevin Durantnek kellett húznia a szekeret. A szombati 31 pont után most még rátett egy lapáttal és ezúttal 41 egységet termelt, 14/27 mezőnydobása és 12/12 büntetője akadt be a gyűrűbe, volt négy lepattanója, öt gólpassza és két blokkja, úgyhogy abszolút extrát játszott, ami ezen az estén győzelmet ért a Phoenixnek - 13-at dobott az első és 18-at a harmadik negyedben, nagyon akarta a győzelmet. Mellette Eric Gordon (21 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 8/14 mezőnyből, 11 pontos 2. negyed) és Grayson Allen (14 pont, 6/12 mezőnyből) is igyekezett és a kispadról is érkezett némi segítség, így csapatszinten 50%-kal dobtak és 38%-kal tripláztak, egyúttal azt is elbírták, hogy Jusuf Nurkic a 7 gólpassza mellett megint megálljon egyetlen jó mezőnykosárnál. A Pistons oldalán Cade Cunningham (26 pont, 6 gólpassz), Marcus Sasser (22 pont, 4/6 tripla, 4 gólpassz) és az újonc Ausar Thompson (14 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés és 4 blokk) játszott kiemelkedően, de a csapatvédekezés haszontalannak bizonyult, elvesztették a lepattanózást és 15-tel kevesebb büntetőt harcoltak ki - a nagyszünetben már kilenc pont volt a hátrányuk, és a fordulás után sem tudták átvenni az irányítást. A Suns így három vereség után tudott újra nyerni, a Pistons viszont zsinórban negyedszer kapott ki.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 26, Sasser 22/12, Thompson 14/6
A Suns legjobb dobói: Durant 41/3, Gordon 21/9, Allen 14/3

 

San Antonio Spurs - Toronto Raptors 116-123 - hosszabbítás után

22 pontos hátrányból nyert a Toronto. Hatalmas hajrával tudta kiharcolni ezt a győzelmet a Raptors, az első félidő ugyanis katasztrofálisan alakult a kanadaiak számára: 19 ponttal égtek a nagyszünetben, de voltak 22 egységnyi hátrányban is, rengeteget hibáztak, puhák voltak, nem értek oda a megfelelő pozíciókba, elcsúsztak, dekoncentráltnak bizonyultak. A fordulás után azonban már más csapatként jöttek vissza és Darko Rajakovics vezetőedző szerint csak az agresszivitásuk, az akaratuk változott meg, ám ez is elégnek bizonyult a nagy felzárkózáshoz: már a harmadik negyedben is átvették az irányítást, de igazán a záró etapban futott 23-10-zel jöttek vissza a meccsbe. A hajrában már egálban voltak, majd 1,2 másodperccel az órán OG Anunoby visszatett kettesével sikerült kiegyenlíteniük és hosszabbításra menteniük, ahol már az történt, amit ők akartak: Anunoby és Pascal Siakam is triplát dobott, Jakob Pöltl támadópattanót tett vissza, és az utolsó két percben Dennis Schrödernek is volt egy clutch tempója. A Spurs végül fél percnél vesztette el a meccset, Victor Wembanyama kihagyott hármasa után már csak büntetőznie kellett a Torontónak, amit meg is csinált a gárda, így 22 pontos hátrányból fordítva aratott nagyon értékes idegenbeli győzelmet. Egyénileg az említett Anunoby (24-7-4, 7/13 tripla), Schröder (24 pont, 6 gólpassz) és Pöltl (16 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) mellett/előtt megint Scottie Barnest kell említenünk, aki 30 ponttal, 11 lepattanóval, 6 gólpasszal, 3-3 labdaszerzéssel és blokkal, valamint 5/10 triplával állt a Raptors élére, a negyedik negyedben egymaga 17 pontot szerzett és ő vezényelte le a felzárkózást - nagyon úgy tűnik, hogy ebben a szezonban már egyértelműen átvette a vezérszerepet a csapatnál.

Még hiányzik a rutin. 22 pontos előnyből nem túl biztató dolog kikapni, de Gregg Popovich, a Spurs vezetőedzője szerint ehhez még tanulni kell: egyszerűen dadogott a labda a festékben, nem volt igazán megoldásuk támadásban, és amint a Raptors agresszívebbé, koncentráltabbá, fegyelmezettebbé vált és odaért a passzsávokba, lelassult, stagnálóvá vált a játékuk, amin nem tudtak változtatni. Devin Vassell sérülés miatt kihagyta a meccset, az ő játéka is hiányzott, de az ilyen helyzetekben még rutint kell szerezni - most már nyertek nagy hátrányból fordítva és buktak nagy előnyből pár nap alatt, fokozatosan megtanulják, hogy mi hogyan működik az NBA-ben. Keldon Johnson (26 pont, 11/18 mezőnyből) lett a legjobb dobójuk, Zach Collins (21-11-5) is jól játszott és Wembanyama is hozta magát: 20 ponttal, 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 5 kiosztott blokkal zárt, ugyan a dobásai most kevésbé ültek, de hátul megint voltak olyan megmozdulásai, amin felhördült a publikum...

A Spurs legjobb dobói: K. Johnson 26/6, Collins 21/3, Wembanyama 20/6
A Raptors legjobb dobói: Barnes 30/15, Anunoby 24/21, Schröder 24/3

 

Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 115-104

Jobb volt a Cleveland. A meccs előtt otthon 0-3-ra álló Cavaliers a második negyedben vette a kezébe az estét, a szoros első játékrész után védekezésben sikerült feljebb kapcsolni és a GSW "fakezét" kihasználva meglógni - 28-15-re nyerték a második etapot és 12 ponttal vezettek a nagyszünetben. Ez önbizalmat is adott az ohióiaknak, akiknél Donovan Mitchell (31 pont, 7 gólpassz, 5/11 tripla) ezúttal is kifejezetten jó napot fogott ki, de mellette Darius Garland (24 pont, 7 gólpassz) is villogott, Max Strus 15 pontot tett hozzá, a Mobley-Allen magasduó pedig 25 ponttal és 25 lepattanóval (!) segített be - ráadásul ők olyan szinten kontrollálták védekezésben a festéket, hogy a Warriors nehezen jutott érdemi dobáshoz erről a területről. A triplák ugyan nem ültek a Clevelandnél (30% alatt maradtak) és eladtak 18 labdát, de így is az ő akaratuk érvényesült, mert levédekezték a GSW-t a triplavonalon belül, miközben ők Mitchellre és Garlandra alapozva stabilan tudták hozni a kosarakat a gyűrű környékéről. A lepattanózás és a második esélyből szerzett pontok további pluszt jelentettek, és a második félidőben már egyszer sem adták vissza a vezetést, öt pontnál nem engedték közelebb ellenfelüket - megérdemelt győzelmet arattak, ezzel sorozatban 16 (!) vereség után tudták végre megverni a Golden State-et, ez utoljára a 2016-os karácsonyi meccsen sikerült nekik.

Megint rosszul dobott a GSW. A szezont remekül kezdő és idegenben is villogó  Warriors ezúttal ugyanúgy körbelőtte a gyűrűt, mint az idény első meccsén: 36%-kal mezőnyözött a gárda, és nem is a triplákkal volt gond, hanem a kettesekkel - a festékben 58-24-re kaptak ki a vendégek, így pedig nem tudtak stabilan kosarakat szerezni és nem lehetett reális esélyük a győzelemre. Steph Curry (28 pont, 7/11 tripla) kintről azért megszórta magát és Draymond Green (18 pont, 8 gólpassz) is egész jól játszott, de Andrew Wiggins 8 pontja, Klay Thompson 5/14-es dobóformája és a harmatos kispad (Chris Paul 5 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá, Saric 0, Moody 3, Payton II 5 pontig jutott) így együtt nem férhetett bele. Két mérkőzést nyertek egymás után az utolsó másodpercben, most nem találták a ritmust, de még így is 5-2-re állnak úgy, hogy hétből öt meccsüket is idegenben vívták meg - viszont back-to-back mennek tovább Detroitba, majd Denverbe is, mielőtt megkezdődik egy hatmeccses hazai szériájuk.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 31/15, Garland 24, Strus 15/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/21, Green 18/6, Thompson 15/9, Kuminga 15/3

 

Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 124-118

Szűken hozta a kötelezőt a Dallas. Pocsékul kezdte a meccset a Mavericks, Luka Doncic pont nélkül maradt az első negyedben, a Hornets pedig egészen a nagyszünetig dominált: a vendégek könnyedén szerezték a kosaraiakat, közel 60%-kal dobtak mezőnyből és már 15 ponttal is vezettek - a pihenő alatt 12 volt közte, de nem úgy tűnt, hogy ez a meccs a Dallas irányába billenhet később. A texasiak azonban a fordulás után összekapták a védekezésüket, lebontották a Hornets addig gördülékeny játékát és átvették az irányítást, onnantól már csak 42%-kal dobtak a vendégek, a Mavs pedig a 33-22-re nyert harmadik negyeddel vissza is jött egálra. A záró etap LaMelo Ballról szólt, de a Mavericks támadójátéka itt már nagyon "harapott", 41 pontot dobott a vendéglátó és nagyrészt már vezetni tudott egy-két ponttal - minden fontos charlotte-i dobásra sikerült válaszolni, Grant Williams egymaga három triplát vágott be a záró etapban, de Dereck Lively és Doncic is a legjobbkor tudott hozzászólni a hajrában. Végül nyolc másodpercnél jött egy hiba, lejárt a Dallas támadóideje, hárompontos hátrányban támadhatott volna az egyenlítésért a Hornets, de Brandon Miller nem tudta bedobni a labdát oldalról, majd Ball faultolta Kyrie Irvinget még akkor, amikor játékban sem volt a labda - Irving itt mindhárom megítélt büntetőjét bedobta, amivel eldöntötte és lezárta a küzdelmet. Doncic végül 23 ponttal, 12 lepattanóval és 9 gólpasszal, de csak 1/9 triplával zárt, Irving 18 pontot és 10 gólpasszt jegyzett, Grant Williams 18 pontig és 4/5 tripláig jutott, míg Lively egy 15 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát gyártott - miközben a padról Hardaway Jr., Hardy és Powell is kétszámjegyű pontterméssel zárt. Az akadozó kezdés után a második félidő már remekül alakult, a végét is megoldották, úgyhogy 5-1-gyel várhatják a folytatást.

Ball nagy negyedik negyede sem ért győzelmet. 11 gólpasszt osztott ki LaMelo Ball, mielőtt bedobta az első kosarát, de a negyedik negyedben érezte, hogy neki kell előlépnie, mert az első félidőben működő csapatjátékot szétbombázta a Dallas-védekezés a nagyszünet után. Az irányító nem is viccelt, egymaga 23 (!) pontot szerzett csak a negyedik játékrészben, 8/9-et dobott mezőnyből és 5/6-ot távolról ebben az etapban, de ez sem volt elég - hiába zárt 30 pontos, 10 lepattanós, 13 gólpasszos tripla-duplával, még ez sem ért győzelmet a Charlotte számára. Mellette az újonc Mark Williams (19 pont, 10 lepattanó, 8/8 mezőnyből) is dicséretet érdemel, 20-20 pontot és kicsit felemás meccset rakott bele Gordon Hayward és PJ Washington, de a második félidőben kapott 74 pont nem fért bele, a védekezésük egyszerűen szétcsúszott és azt Ball sem tudta ellensúlyozni - így csak 2-4-re állnak és már idegenben sem veretlenek.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 23/3, Irving 18/6, Williams 18/12
A Hornets legjobb dobói: Ball 30/15, Washington 20/3, Hayward 20/3

 

Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 100-112

Megvan a Memphis első győzelme. Megtörte nyeretlenségi sorozatát a Grizzlies, Taylor Jenkins alakulata hat vereség után, hullámzó meccsen harcolta ki idei első sikerét. A nagyszünetben a vendégek vezettek nyolc ponttal, de aztán a harmadik negyed a Portlandé volt és a 31-19-es etappal fordított is a vendéglátó, ám a negyedik felvonásban megint fordult a kocka: 86-82-nél megsérült Robert Williams III, egy kemény földet érés után kivált a meccsből, innentől pedig ismét a Memphis akarata érvényesült. 100-100-nál tudott végül egyenlíteni, majd azonnal a vezetést is átvenni a társaság, és összességében 17-0-ra (!) nyerte meg az utolsó öt percet - a Blazers totálisan összeomlott, az utolsó 14 (!) mezőnykísérletét zsinórban elhibázta, így csúnya vereség lett a vége. A kissé tartalékos Portland sorozatban három győzelem után kapott ki újra ezzel a leolvadással, Malcolm Brogdon 6/20-szal zárt mezőnyből és maximum a Grant-Sharpe párost lehet pozitívumként említeni az este végén, míg a Memphis nagyon fontos sikert könyvelhetett el Desmond Bane (30 pont, 8 lepattanó, 5 gólpssz), Jaren Jackson Jr. (27 pont, 7 lepattanó) és Luke Kennard (14 pont, 4/6 tripla) vezetésével, de a nemrég igazolt Bismack Biyombo (8 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) is remekül játszott kezdőként.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 27/12, Brogdon 18/6, Sharpe 18/9
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 30/9, Jackson Jr. 27/3, Kennard 15/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus