Legyőzte a Phillyt a GSW, kikapott Atlantában a Lakers

Joel Embiid megsérült, nem hibázott a Boston és a New York, lezárta vereségsorozatát a Toronto: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Golden State Warriors - Philadelphia 76ers 119-107

Embiid visszatért, rosszul játszott, megint megsérült. Két kihagyott meccs után játékra jelentkezett a Sixers MVP-jelöltje, de talán kár volt így tennie: egyrészt pocsékul játszott, másrészt ami ennél jóval nagyobb baj, az az, hogy rásérült a sajgó térdére. Joel Embiid 30 játékperc alatt úgy dobott 14 pontot, hogy 5/18-as mezőnymutató társult, két gólpasszára pedig nyolc eladott labda jutott, talán az egész szezonja leggyengébb produkcióját mutatta be, majd pár perccel a meccs vége előtt összeütközött Jonathan Kumingával, aki ráesett a félig sérült térdére - bebicegett az öltözőbe és többször nem láttuk, Nick Nurse vezetőedző szerint ma megy MRI-re. Embiidnek addig is voltak már ütközései, egyszer Draymond Greennel találkozott keményen, amikor mindketten vetődtek egy szabad labdáért, mindenesetre az ő napján, valamint Tyrese Maxey hiányát nem bírta el a Sixers, és a jó kezdés után végül viszonylag egyértelmű vereséget szenvedett. A gárda ezzel a szezonja legrosszabb időszakát éli, sorozatban negyedszer kapott ki, és nem hogy nem tud harcolni a keleti elittel, de már a Knicks, sőt ezzel az estével a Cleveland is megelőzte a tabellán, Harrisék mindössze az ötödik helyen állnak a konferenciában.

Curry vezetésével nyert a Warriors. A pihentebb Golden State-nél kiülte a találkozót Klay Thompson, de Stephen Curry vezérletével így is remek teljesítményt nyújtottak és szép győzelmet arattak a nehéz helyzetben lévő ellenféllel szemben. Curry egymaga működtette a támadójátékot és végül 37 pontot dobott 8/13 triplával, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt, és folyamatosan nyomás alatt tartotta, mozgásra kényszerítette a Philly védekezését, ami nem is bírta el ezt a terhet. A Curry által megnyitott területeken nagyon élt Jonathan Kuminga (26 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés), illetve most Andrew Wiggins is jól mozgott (23 pont, 8/10 mezőnyből, 3 labdaszerzés), úgyhogy a két középső negyedben 14 pontot vertek ellenfelükre, a záró etapban pedig már végig kartávolságra tartották maguktól a Sixerst. A végén sem olvadtak le, nem dőltek hátra, lemenedzselték a hajrát, úgyhogy szép győzelmet  szállítottak a nehezebb időszakuk után - igaz, még így is másfél meccsre vannak a nyugati playin-vonaltól...

A Warriors legjobb dobói: Curry 37/24, Kuminga 26/3, Wiggins 23/3
A 76ers legjobb dobói: Harris 26/6, Korkmaz 19/15, Oubre Jr. 15

 

Boston Celtics - Indiana Pacers 129-124

Megoldotta a Celtics. A Haliburtonnel felálló Pacersszel szemben minden tűzerejére szüksége volt a Bostonnak ahhoz, hogy túl tudja dobni ellenfelét, bár az első félidőben úgy tűnt, hogy azért van egy mérhető különbség a csapatok között - a nagyszünetben 15 ponttal vezettek a hazaiak, bár a 45-40-es (!) eredményt hozó második negyed jelezte, hogy egy ilyen dobópárbaj bármikor bármerre elbillenhet még onnan is. A fordulás után fel is jött az Indy, megnyerte a harmadik negyedet és szorossá tette a végjátékot, egy perccel a meccs vége előtt 127-124-re jött fel, majd Buddy Hield ellopta a labdát Kristaps Porzingistől, így az egyenlítésért támadhatott. Ez azonban nem jött össze, előbb Derrick White blokkolta Nesmith triplakísérletét, majd Jayson Tatum is kiosztott egy clutch sapkát, végül két büntető után megint Tatum védekezett nagyott és második blokkjával lezárta az estét - a remek támadójátékok meccsét végül a Celtics clutch védekezései döntötték el. Tatum (30 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és White (24 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla) mellett Jaylen Brown (25 pont, 9/15 mezőnyből) is kitett magáért, és az is örömhír, hogy Porzingis ott lehetett a parketten - újabb győzelmükkel 4,5 meccs az előnyük Kelet élén, egyelőre teljes mértékben lelépik a konferenciát.

Nem lehet elégedetlen az Indy. Tyrese Haliburton visszatérhetett a vendégeknél, és szép rohammal jött vissza egy korai 20 pontos hátrányból a Pacers, amely a harmadik negyedben egy 25-10-es futással egyetlen egységnyire zárkózott fel, majd újra lemaradt kissé, de a hajrában megteremtette magának az esélyt a bravúrra - lezárni nem sikerült a projektet, de ez így is a "rendben volt" kategória a liga legjobb csapatának otthonában. Nesmith kifejezetten jól játszott (26 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), Pascal Siakam (23 pont, 8 lepattanó) sem mozgott rosszul, az öt kihagyott mérkőzés után újra játékra jelentkező Haliburton viszont kicsit még felemás volt: csak 22 percet játszott, volt 10 gólpassza, de 13 pontjához 5/16 dobásra volt szüksége. Most el kell menni New Yorkba, ahol szintén nem ők az esélyesek, utána viszont egy (reményeik szerint) már belendülő Haliburtonnel újra el kell kezdeniük gyűjtögetni a győzelmeket.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/12, Brown 25, White 24/12
A Pacers legjobb dobói: Nesmith 26/12, Siakam 23/3, Turner 17/6

 

Atlanta Hawks – Los Angeles Lakers 138–122

Fáradtan mozgott a Lakers. Back-to-backen lépett pályára a Los Angeles-i csapat, amely az előző este a Houston otthonában maradt alul, a jóval pihentebb Atlanta pedig próbálta ezt kihasználni mégpedig azzal, hogy szinte a meccs egészében erőltette a gyors tranzíciós játékát. A taktika bevált, pláne annak fényében, hogy Anthony Davis nem lépett ezen az estén pályára az aranysárga-lilák színeiben, ennek okán pedig a festékben is több lehetősége adódott a vendéglátónak. Már az első negyedben ellépett a házigazda, melynek keretéből hét játékos is átlépte a tíz dobott pontos határt, míg az ellenfélnél mindössze négyen. Összességében azonban csak Austin Reaves (28 pont, 6 gólpassz) és LeBron James (20 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) kettőse volt dicsérhető, így nem is meglepő, hogy a Hawks viszonylag hamar felépített egy húsz pontos előnyt, ahonnan már nem volt visszaút a Lakers számára. Hazai oldalon Trae Young (26 pont, 13 gólpassz, 6/9 tripla) vitte a prímet, de Dejounte Murray (24 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz) és Jalen Johnson (19 pont, 11 lepattanó) párosa is kitett magáért, így magabiztosan meg is nyerte az Atlanta az összecsapást.

A Hawks legjobb dobói: Young 26/18, Murray 24, Johnson 19/3
A Lakers legjobb dobói: Reaves 28/9, James 20/6, Hachimura 16/6

 

New York Knicks - Utah Jazz 118-103

Szárnyal a New York. Könnyedén hozta ezt a találkozót a Knicks még Julius Randle nélkül is, ugyanis Jalen Brunson szokásosan jó teljesítménye (29 pont, 9 gólpassz) mellé többen is felléptek: az első helyen Donte DiVincezót kell említenünk, aki 33 ponttal és karriercsúcsot jelentő 9/15 triplával szórta meg a Jazzt. Villogott még Precious Achiuwa (18 pont, 2 blokk), Isaiah Hartenstein (14 pont, 12 lepattanó) és a tripla-duplázó Josh Hart (10 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) is, úgyhogy a vendéglátó az első három negyed során fokozatosan növelte az előnyét, és a harmadik játékrészben eldöntötte a küzdelmet - volt már közte 25 pont is, és bár a meccs elején még a Jazz is vezetett kilenccel, de eddigre teljességgel elfogyott a vendégek lendülete. A Knicks ezzel zsinórban nyolcadik sikerét könyvelhette el, és nemcsak megelőzte a Philadelphiát, de alig másfél meccsre megközelítette a keleti második Milwaukee-t is, jelenleg a liga egyik, ha nem a legjobb formában lévő csapatáról beszélünk, amely 14-2-vel (!) zárta januárt, ennél pedig csak az 1968 december 15-3 során tudtak több meccset nyerni egyetlen hónap leforgása alatt. 

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 33/27, Brunson 29/6, Achiuwa 18
A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/6, George 15/3, Markkanen 14/6, Fontecchio 14/12

 

Chicago Bulls - Toronto Raptors 107-118

Lezárta rossz sorozatát a Raptors. Zsinórban öt vereség után, Barrett, Quickley és Pöltl nélkül lépett pályára a Toronto, így az esélyek a Chicago mellett szóltak, de a kanadaiak felpörögtek erre az  estére, és a második félidőben átvették az irányítást. Addig nagyjából a papírformát láttuk, a Bulls DeMar DeRozan vezetésével meglógott, vezetett 16 ponttal is, a nagyszünetben 10 egység volt közte, de a fordulás után felkeményedett a torontói védekezés, összesen 44 pontot engedtek a vendégek a harmadik-negyedik negyedben, a negyedikben pedig ebből alig 18-at - addigra már az történt, amit ők akartak. Persze a sikerhez ezt a túloldalon is meg kellett támogatni, Gary Trent Jr. (24 pont, 6/11 tripla), Bruce Brown (19 pont, 3 labdaszerzés, 2 blokk), Jordan Nwora (17 pont, 4/5 tripla), Dennis Schröder (16 pont, 10 gólpassz) és Thad Young (16-6-6) is kitett magáért, nagy energiákat mozgósítottak a pálya minden részén, 34 gólpasszt osztottak ki, és végül 52%-os mezőnyözéssel, valamint 48%-os triplázással zárták a találkozót. A csapdázós védekezés nagyon megfogta a Chicago játékát a meccs előrehaladtával, Dosunmuék egyre több labdát adtak el, egyre kevesebb jó helyzetet alakítottak ki, és egyre inkább felborult a ritmusuk, a záró etapban pedig igazából már csak a Torontón múlt, hogy mi lesz a vége. A Bulls bánhatja ezt az elrontott mérkőzést, a Raptorsnak viszont nagyon kellett, bár így is három meccs a hátrányuk a keleti 10. helyhez képest.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 25, Dosunmu 21/12, Vucevic 14/6
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/18, Brown 19/3, Nwora 17/12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus