Legyőzte az OKC-t a Lakers, Torontóban nyert a Celtics

Joel Embiid és Jimmy Butler remek játékkal és győzelemmel, Draymond Green viszont egy újabb kínos GSW-vereséggel tért vissza - 83 pontot dobott az Irving-Hardaway páros - tovább remekel a Jazz - New Yorkban nyert a Magic - győzni tudott a Detroit.

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 112-105

Remek játék és nagy győzelem a Lakerstől. A hetek óta gyengélkedő Los Angeles nagyon tudatos, nagyon koncentrált kosárlabdát mutatott be, szépen elvette Chet Holmgren dobásait, és limitálni tudta az OKC támadógépezetét, amely közel húsz mérkőzés és másfél hónap óta nem nézett ki ilyen erőtlenül támadásban. A Lakers a tempót is kontrollálta, támadásban is folyamatosan járatta a labdát, erőltette, hogy meglegyen a ritmus, ennek megfelelően kézben tudta tartani az összecsapást, a szoros, egálkörüli első félidő után a harmadik negyedben tudott áttörést elérni, az ott kialakított 10-13 pontos fórt pedig menedzselni tudta a végéig. Anthony Davis (27 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, remek védekezés) és LeBron James (25-7-6) mellé felnőtt a Russell-Reaves hátvédpár (29 pont, 13 gólpassz együtt), a kispadórl pedig Hachimura és Wood is kétszámjegyű pontterméssel szállt be, úgyhogy a gyenge triplázás ellenére összességében stabil és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak az arany-lilák. A negyedik negyedben öt-hat pontnál közelebb már nem jutott a Thunder, fogcsikorgatva tudott csak kosarakat szerezni a vendég alakulat, míg a Lakers idővel mindenre válaszolni tudott - Mark Daigneault, az OKC vezetőedzője is megdicsérte az ellenfelet, mondván jó tervvel érkeztek, amit jól is hajtottak végre, úgyhogy jár nekik az elismerés. A Los Angelesnek nagyon kellett ez a siker egy topcsapat ellen az önbizalomhoz, és a konkrét tabellához is, ezzel sikerült utolérni és virtuálisan meg is előzni a Houstont, így jelenleg megint a playin-vonal felett van a társaság.

Erőtlen OKC. A liga egyik legjobb csapata most messze volt a legjobb önmagától, Chet Holmgren ugyan becsülettel dolgozott mezőnyben, de tíz pont alatt maradt, nagyon nehezen jutott jó dobásokhoz  Davisék szorításában, a kisebb térdproblémákkal bajlódó Shai Gilgeous-Alexander pedig lassabbnak tűnt a szokásosnál - a második félidőben csak nyolc pontot dobott, ott kerültek igazán hátrányba. Rajta kívül Jalen Williamsben (25 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) bízhattak még a vendégek, de a csapatjáték most nem igazán működött, nem volt meg a ritmus, nem jöttek ki a figurák, a Lakers fizikalitása ellen pedig nem nagyon voltak könnyű és egyszerű megoldások, úgyhogy végig kaparniuk kellett. Ezt most nem tudták megoldani, így meccshátrányba kerültek a Minnesotával szemben, és egálban vannak a Denverrel, most pedig rögtön jön a következő rangadó a Clippers vendégeként.

A Lakers legjobb dobói: Davis 27, James 25/3, Reaves 15/3
A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 25/3, Gilgeous-Alexander 24/3, Dort 11/9

 

Philadelphia 76ers - Houston Rockets 124-115

Embiid stílusosan tért vissza. Az utóbbi időszakban nem sokszor láthattuk a pályán Joel Embiidet, az MVP-jelölt center most azonban visszatérhetett és azonnal remek játékkal vezette győzelemre a Sixerst. Embiid könnyed 41 pontot termelt (ebből 26 megvolt már neki a nagyszünetben), 12/21-et dobott mezőnyből és szokás szerint ismét folyamatosan harcolta ki a faultokat, végül 16/17 büntetőt küldött a helyére - emellett leszedett 10 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt is, úgyhogy összességében zsinórban 16. mérkőzésén jutott el legalább 30 pontig és legalább 10 lepattanóig. Érdekes csatát vívott Alperen Sengünnel (19 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), de a Rockets fiatal centere védekezésben nem nagyon bírt Embiiddel, a Sixers pedig ennek megfelelően végig kontrollálta az eseményeket: 14 ponttal nyerték az első negyedet a hazaiak, a nagyszünetben 19-cel vezettek, de volt már húsz feletti is a különbség. A Houston a folytatásban néha próbálta izgalmasabbá tenni a helyzetet, Embiidnek egyszer öt faulttal huzamosabb ideig le kellett ülnie, de Tyrese Maxey (27 pont, 7 gólpassz, 6/10 tripla) vezetésével ezt is kimozogták, úgyhogy összességében nem inogtak meg. A záró etapban sokat kozmetikázott az eredményen a 38 pontot dobó Rockets, de nyomást nem tudott helyezni ellenfelére, hiszen közte 21-ről indult ez a felvonás, és csak egy perccel az órán tudtak tízig visszazárkózni Dillon Brooksék. Ime Udoka a kezdők teljesítményét kritizálta a vendégeknél, összességében pedig azt mondhatjuk el, hogy Embiid csillogásával nem igazán izzadt meg a Philly.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 41/3, Maxey 27/18, Beverley 11/3
A Rockets legjobb dobói: Green 20/3, Sengün 19/3, Brooks 18/6

 

Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 125-120

Két klasszisteljesítménnyel fordított a Dallas. Luka Doncic ezt az összecsapást is kihagyta a texasiaknál, de ahogy néhány nappal ezelőtt már láthattuk, most ismét csúcson pörgött Kyrie Irving és Tim Hardaway Jr. kettőse. Irving végül 42 pontot dobott 15 kiharcolt büntetővel és 7 kiosztott gólpasszal, ő volt a csapat motorja és vezére, míg Hardaway Jr. 41 pontos karriercsúcsot hintett úgy, hogy 9/15 triplát bombázott be 10/10 büntető mellett - tehát ez a páros összesen 83 ponttal terhelte meg a New Orleans gyűrűjét, rájuk semmilyen megoldásuk nem volt a vendégeknek. Ugyan mellettük csak Josh Green jutott hét pont fölé, de most ez is belefért, bár meglehetősen hullámzó meccs végén tudtak csak nyerni: az első negyedet 16 ponttal nyerték, aztán a másodikat 42-26-ra elvitte és kiegyenlített a Pels, a nagyszünetet követően szintén a NOP maradt lendületben és vezetett már tíz egységgel is, de még időben válaszolt és végül fordítani tudott a Mavs. Hat perccel az órán még 104-111 állt az eredményjelzőn, ott azonban három bedobott triplával egy 11-0-t futott a vendéglátó, innen pedig nem volt visszaút, Greennek volt még egy clutch hármasa, Irvingnek voltak győztes megmozdulásai, a lefagyó New Orleans pedig nem tudott már kiegyenlíteni. Így Doncic nélkül nagy győzelmet arattak egy közvetlen rivális ellen, úgyhogy 24-17-nél pontosan egálban vannak egymással a tabellán.

Túl sokat hibázott a New Orleans. A vendégek Zion Williamson (30 pont, 12/17 mezőnyből, de csak 1 lepattanó) és CJ McCollum (23 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével a mérkőzés több periódusát is irányítani tudták, és a negyedik negyedben is közel álltak ahhoz, hogy a maguk javára billentsék el a küzdelmet, de a hajrában egyszerűen túl sokat hibáztak. Már az sem nézett ki jól, hogy sorra nézték el a védekezéseket a clutch időszakban, de ezt megtetézték azzal is, hogy például Williamson 17 másodpercnél kihagyta az egyenlítő büntetőt (a Mavs direkt faultolta), hat másodpercnél az amúgy is betliző (3/14 mezőnyből) Brandon Ingram pedig elrontotta a szintén egyenlítőnek szánt hármast, ezzel az ő kezében maradt az utolsó esélyük. Williamson nem sokkal korábban egy másik clutch büntetőt is kihagyott és egyébként is egyszerűen túl sokat hibáztak a legfontosabb időszakban, amit megbüntetett a két klasszis által húzott Mavs - az utóbbi időszak jó formája (kilencből hét győzelem, csak a Clipperstől és a Nuggetstől kaptak ki) után ez most egy kellemetlenebb pofon, de legközelebb a Charlotte ellen kötelező lesz javítani.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 42/9, Hardaway Jr. 41/27, Green 13/9
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 30, McCollum 23/9, Nance Jr. 14/3, Murphy III 14/3

 

Utah Jazz - Indiana Pacers 132-105

Gálázott a Jazz. Esélyt sem adott a Tyrese Haliburtont nélkülöző Indianának a Utah, a hazaiak az utóbbi hetekben látott parádés formájukat hozták most is, és fokozatosan leszakították ellenfelüket: az első negyed végén 7, a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, a harmadik játékrészben pedig végleg eldöntötték a küzdelmet, hiszen voltak már 29 egységnyi előnyben is. Lauri Markkanen (32 pont, 10 lepattanó 28 perc alatt) és Collin Sexton (30 pont, 5 gólpassz, 4/5 tripla) is lubickolt, ez a páros úgy szedte szét a Pacers szellős védekezését, ahogy éppen akarta, de a többiek is hozzátették, amit kellett, úgyhogy csapatszinten 56%-os mezőnyözéssel zárták az estét. A sima sikerben az is szerepet játszott, hogy a fáradtan mozgó Indy támadásban sem tudta hozni a megszokott játékát, alig 40%-kal dobtak a vendégek, akik 29%-os triplázást tudtak összehozni, a festékben pedig 60-46-ra nyert a Jazz - nagyon egyértelműek voltak most az erőviszonyok. A Utah zsinórban hatodik győzelmét könyvelhette el, és idén másodszor fordult elő, hogy végig, az első pillanattól az utolsóig vezettek, úgyhogy most már stabil tagjai a nyugati középmezőnynek - míg a Pacers becsúszott a Heat és a Cavs mögé Keleten.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 32/6, Sexton 30/12, George 19/9
A Pacers legjobb dobói: Hield 14/9, Nembhard 14/3, Smith 12/6, Turner 12/3

 

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 116-107

Nem sikerült jól Green visszatérése. Draymond Green 16 kihagyott meccs után jelentkezett ismét játéka, csereként beszállva 24 perc alatt 7 pontot, 7 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, de a Warriorsnak az ő jelenléte sem volt elég a nagyon tartalékos Grizzlies ellen. Három negyeden keresztül kiegyenlített meccset játszottak a felek, a negyedik negyed közepén viszont egy 11-2-es futással magabiztos előnyt alakított ki a Grizzlies, ami kitartott a mérkőzés végéig. A hazaiaknál visszatért ugyan Jaren Jackson Jr. (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 7/8 büntető), viszont a befejezéseknél nem ő volt a főszereplő, mindössze 4/20 dobása ért célba. Megszórta viszont magát Vince Williams Jr. (24 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 9/10 büntető) és GG Jackson (23 pont, 6 lepattanó, 6/8 büntető) is, mindketten 8-8 pontot dobtak a 31-21-re megnyert negyedik negyedben is, de Luke Kennard is ugyanennyit szórt az utolsó 12 perc során. A Warriorsnál a 26 ponttal és 8 gólpasszal jelentkező Stephen Curry mellett csak Jonathan Kuminga (20 pont, 11 lepattanó) tudott igazán kiemelkedőt nyújtani, és ugyan nem dobtak rosszul, azt nem tudták ellensúlyozni, hogy a Grizzlies 40 büntetőt harcolt ki, míg ők csak 10 alkalommal állhattak oda a vonalra. A hazaiak emellett 20/54 triplát is elsüllyesztettek, illetve 30 pontot dobtak a Warriors 19 eladott labdája után, így az is belefért nekik, hogy 62-20-ra kikaptak a festéken belülről.

A Grizzlies legjobb dobói: Curry 26/9, Kuminga 20/3, Wiggins 16/3
A Warriors legjobb dobói: Williams Jr. 24/9, GG Jackson 23/15, J. Jackson Jr. 18/9

 

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 109-91

Mitchell volt a különbség. Hullámzó meccset játszottak a felek, az első negyedet 40-21-re nyerte meg a Cavaliers, majd a két középső játékrészt összesen 16 ponttal a Bulls, a végét viszont megint a hazaiak nyomták meg egy 29-14-es 12 perccel. Egyik csapat sem dobott kiemelkedően jól mezőnyből, emiatt felértékelődött, hogy Donovan Mitchell 11/21 jó dobással és 8/8 büntetővel jutott el 34 pontig, amit 7 gólpasszal is megfejelt. A negyedik negyed mégsem az ő egyéni parádéjáról szólt, ahogyan Sam Merrilltől (15 pont, 4/6 tripla) is már csak egy-egy villanásra futotta ekkor, helyettük Caris LeVert (16 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) lépett elő, illetve a dobásával addig szenvedő Dean Wade is beszórt 3/3 triplát, csapatként pedig meg sem álltak a 20 elsüllyesztett hármasig – ehhez franchiserekordot jelentő 57 kísérlet kellett nekik. A Bullsnál főleg Coby White felemás teljesítménye okozott gondot, mert eljutott ugyan 18 pontig, de csak 5/15 dobása ért célba, továbbá a 3 gólpasszára is 7 eladott labda jutott. Nikola Vucevic (18 pont, 10 lepattanó, 1/7 tripla) leginkább a kinti dobásával szenvedett, míg Zach LaVine hiába szerzett hatékonyan 17 pontot, mellette DeMar DeRozan 38 perc alatt csak 8 dobásig jutott el, ráadásul LaVine-hez hasonlóan ő sem tudott eljutni a büntetővonalra.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 34/12, LeVert 16/12, Merrill 15/12
A Bulls legjobb dobói: White 18/3, LaVine 17/9, Vucevic 17/3

 

Brooklyn Nets – Miami Heat 95-96 hosszabbítás után

Butler győztes büntetőkkel tért vissza. Lassan kezdett a Heat, a nagyszünetben mindössze 31 pontnál jártak, vezetett is 14 ponttal a Nets, viszont a fordulás után elkapták a fonalat, a harmadik negyedet 37-24-re nyerték meg. A harmadik negyed közepétől már fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a negyedik negyed végén Bam Adebayo kulcsfontosságú büntetőt hibázott, így Mikal Bridges két büntetővel hosszabbításra küldte a feleket – a sérüléséből felépülő Jimmy Butler dobhatott még a győzelemért, de hibázott. A ráadásban a Nets kezdett jobban, de Tyler Herro két nagy triplát is bevágott, majd 11,1 másodperccel az órán Butler állította be a végeredményt két büntetővel, Bridges meccsnyerőnek szánt dobása nem ért célba. A Heat pontjait Butler és Herro szállították, ketten együtt 60 egységet értek el, előbbi a 15/16 bedobott büntetőjére építve jutott 31-ig, míg utóbbi 11/22-es mezőnymutatóval 29-ig, és Herro 11 lepattanót is megkaparintott. Adebayo felemás estét zárt, 5/17-tel dobott mezőnyből, illetve fontos büntetőt is rontott, de leszedett 20 lepattanót, és a vendégeknél ő játszotta a legtöbbet, 44 percet töltött a pályán. A Nets élére Bridges állt 26 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal, mellette Cam Thomas is beszórt 23 pontot, ketten együtt viszont 4/20 triplával zártak, amihez hozzájött még Cam Johnsontól 0/8, Spencer Dinwiddie-től 1/6, Dorian Finney-Smith-től 1/5, Dennis Smith Jr.-tól 1/4 bedobott hármas. A Nets hiába állt bele 55 triplába, csak 12 találatuk volt, egyedül Royce O’Neale (15 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 5/10 tripla) dobott elfogadhatóan távolról.

A Nets legjobb dobói: Bridges 26/6, Thomas 23/6, O’Neale 15/15
A Heat legjobb dobói: Butler 31, Herro 29/12, Adebayo 11

 

Toronto Raptors – Boston Celtics 96-105

A triplázás döntött. Mindkét csapat pocsékul dobott összességében, a Raptors 40 százalékkal, a Celtics 40,2 százalékkal, ugyanakkor a triplavonal mögül jelentős különbség alakult ki a két csapat között: a hazaiak 4/32, a vendégek 16/39 hármast süllyesztettek el, és a Raptors azzal sem tudott kompenzálni, hogy 60-28-ra túldobták ellenfelüket a festékből, illetve csak 7 alkalommal adták el a labdát. A Celticsnél Jaylen Brown hiánya, illetve Jayson Tatum (19 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 7/19 mezőnyből) és Kristaps Porzingis (15 pont, 6 lepattanó, 6 eladott labda, 10/12 büntető) felemás teljesítménye is belefért, mert közben villogtak a hátvédek, Jrue Holiday 22 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4/6 triplával, Derrick White pedig 22 ponttal és 5/11 hármassal jelentkezett. A Raptorsnál RJ Barrett volt a fő pontfelelős, ráadásul a 24 pontja mellett 9 lepattanóval és 4 gólpasszal is jelentkezett, a triplákkal viszont neki is meggyűlt a baja, és elég segítséget sem kapott. Immanuel Quickley 21 pontjához 20 dobás kellett, Pascal Siakam (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7/8 büntető) 0/6-tal riogatott kintről, míg Scottie Barnes (10 pont, 13 lepattanó) hiába dupla-duplázott, 5/12-vel dobott csak, illetve egyszer sem jutott el a büntetővonalra, a túloldalon Al Horford (10 pont, 11 lepattanó) ötödik opcióként hozott hasonló teljesítményt.

A Raptors legjobb dobói: Barrett 24, Quickley 21/6, Siakam 17
A Celtics legjobb dobói: White 22/15, Holiday 22/12, Tatum 19/3

 

New York Knicks – Orlando Magic 94–98

A Magic kispadja döntött. Remek formában, bár Jalen Brunson nélkül fogadta a Knicks azt az Orlandót, melynek színeiben a legtöbb maródi játékos ugyan visszatérhetett, ellenben Franz Wagner továbbra sem volt bevethető. A Magic a legutóbbi tíz meccséből csak hármat nyert meg, így nem csoda, hogy egészen a keleti nyolcadik helyig csúszott vissza. OG Anunoby (17 pont, 4 gólpassz) kosaraival jobban kezdett a házigazda, de a második negyed elején visszajött a floridai egylet, innentől pedig fej-fej mellett haladtak a felek, bár a nagyszünetet követően Miles McBride (20 pont), Julius Randle (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Donte DiVincenzo (15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) révén újra felépített egy nagyobb, ezúttal tizenegy pontos fórt Tom Thibodeau csapata. A záró felvonásban aztán előbb Paolo Banchero (20 pont, 6 lepattanó) váltott ritmust, majd beindult a Magic kispadja, ahonnan Wendell Carter Jr. (17 pont) és Cole Anthony (15 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is kiválóan szállt be, utóbbi tíz pontot szórt ebben a periódusban, így két perccel a meccs vége előtt már az Orlando vezetett. Innen pedig már nem is adta ki az előnyt a kezéből, így véget vetett a hárommeccses vereségsorozatának.

A Knicks legjobb dobói: McBride 20/12, Anunoby 17/9, Randle 15/6, DiVincenzo 15/6
A Magic legjobb dobói: Banchero 20, Carter Jr. 17/3, Okeke 15/12, Anthony 15


Washington Wizards – Detroit Pistons 117–129

Jobban akarta a győzelmet a Pistons. A két csapat az elmúlt három és fél hónap során összesen tíz győzelmet hozott össze, így adott volt a feladat, egymás ellenében megvolt a lehetőség a statisztikák kozmetikázására. A feldobást követően a Detroit próbálta magához ragadni a kontrollt, elsősorban az ihletett formában karriercsúcsot dobó Alec Burks (34 pont, 8/12 tripla), valamint Jalen Duren (20 pont, 19 lepattanó, 4 gólpassz) párosa révén. A nagyszünetre visszazárkózott a fővárosi gárda, melyben nem muzsikált rosszul a „nagy hármas” – Tyus Jones (22 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Kyle Kuzma (21 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Jordan Poole (16 pont). Csakhogy a vendégek rotációja ezúttal jóval mélyebb volt, hiszen a Pistons említett duója mellett Jaden Ivey (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Isaiah Stewart (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Ausar Thompson (14 pont, 8 lepattanó) is kitett magáért, így a harmadik játékrész végére bedarálta riválisát az autóvárosi alakulat, onnan pedig már nem vezetett visszaút a Wizards számára.

A Wizards legjobb dobói: Jones 22/12, Kuzma 21/9, Poole 16/6
A Pistons legjobb dobói: Burks 34/24, Ivey 24/6, Duren 20


Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 109–99

Látványos csatát hozott Young és Wembanyama párharca. Habár a Hawks továbbra is csak keresi önmagát, a San Antonio ellen kötelező volt a győzelem, ennek megfelelően pedig hatalmas elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe az Atlanta. Trae Young (36 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz, 6/11 tripla) az első hat triplakísérletét a helyére küldte, s mivel mellette Jalen Johnson (16 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 6 labdaszerzés) is igencsak impozáns statisztikát épített, így hirtelenjében harmincöt pontos előnyre tett szert a vendéglátó. A félidőt követően azonban túlságosan is elkényelmesedett a Hawks, amit majdnem megbosszult a Spurs, hiszen a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (26 pont, 13 lepattanó, 5 blokk) megtalálta önmagát, miközben Jeremy Sochan (23 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is szorgoskodott, Julian Champagnie (15 pont) pedig rendületlenül szórta a hármasokat. A harmincöt pontos differencia azonban túl soknak bizonyult, így a texasiak feltámadása – vagy az Atlanta leolvadása – csak annyira volt elég, hogy szorosabbá váljon a végeredmény.

A Hawks legjobb dobói: Young 36/18, Johnson 16/3, Murray 13/3, Capela 13
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 26/3, Sochan 23/6, Champagnie 15/15

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus