Lejátszotta a Clipperst a Minnesota, kikapott Milwaukee-ban a Denver

A Sixers állította meg a Clevelandet, 50% felett jár a Warriors, Houstonban kapott ki a Knicks, megint nyert a Dallas: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 100-121

A második félidőben tarolt a Minnesota. Csak az első félidő hozott kiegyenlített játékot a játéknap egyik kiemelt rangadóján, hiszen a nyugati első helyekért vívó csapatok a nagyszünetig fej-fej mellett haladtak - hol egyik, hol másik fél járt egy kicsit előrébb, a pihenőre négypontos Clippers-vezetéssel vonulhattak a résztvevők. A fordulás után azonban elöl-hátul sebességet váltott a Timberwolves, előbb egy 8-0-s futással fordított, majd a játékrész második felében földbe döngölte ellenfelét: egy 27-8-as rohammal sikerült eldöntenie a meccset, összességében pedig 40-19-re megnyerni a harmadik negyedet. Ebben a periódusban a 13/13-as büntetőzés mellett 12/19-et dobtak mezőnyből a vendégek, miközben a Clippers a 7/20-as mezőnyözéséhez öt eladott labdát tett hozzá, ebből pedig már nem lehetett visszajönni, a negyedik negyedben 20 pont körül mozgott a különbség, és végül meglepően sima győzelmet aratott a Minnesota. Pedig nagy egyéni extra nem is kellett hozzá, Karl-Anthony Towns 24 ponttal lett a legjobb dobó, Anthony Edwards 23-7-8-at hozott, de csak 1/11 (!) triplával, míg Rudy Gobert 17 ponttal, 10 lepattanóval és 4 blokkal ült le - a negyedik negyedben egyébként már jutott idő pihenni is, addigra eldőlt a küzdelem. A Wolves így meccselőnnyel vezeti Nyugatot az OKC előtt, a Clippers és a Nuggets másfél mérkőzés lemaradással harmadik-negyedik.

Kevés volt a Los Angeles. Tyronn Lue, a hazaiak vezetőedzője önkritikusan fogalmazott, azt mondta a mérkőzés után, hogy a Minnesota mindenben jobb volt náluk, jobban figyelt a részletekre, agresszívebben játszott, és az edzői munka is jobbnak bizonyult azon az oldalon, mint náluk, úgyhogy komoly pofont kaptak. Egyénileg egyébként senki nem játszott jól, az első félidőben a biztató lepattanózással, és egy-két stabilabb időszakkal tudtak vezetni, de aztán elfogyott a tudomány támadásban, a minnesotai védekezés rájuk csapta a reteszt - végül alig érték el a 40%-os mezőnyből, így pedig nem lehetett esélyük. Az utóbbi bő két hónap remeklése után most azért háromból kétszer kikaptak, ráadásul az All-Star előtt a jó formában lévő Warrirosszal, majd utána az OKC-vel is megmérkőznek idegenben, rendezniük kell a soraikat.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 18/3, George 18/6, Harden 17/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/3, Edwards 23/3, Gobert 17

 

Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 112-95

Üzenet a Buckstól. A korábbi pocsék forma után úgy tűnik, hogy kezd összeállni a Milwaukee, az előző meccsén az idei legnagyobb arányú győzelmét aratta a társaság, most pedig a szezon során először sikerült back-to-back 100 pont alatt tartania aktuális ellenfelét - ráadásul Doc Rivers csapata nem akárkit, hanem a Denvert védekezte le tökéletesen. A hazaiaknál megvolt a kellő agresszivitás, a kellő koncentráció, és a kellő kommunikáció is, így Nikola Jokics körül nagyon hamar lebontották a Nuggets játékát, és bár az első negyedben még csak öt ponttal tudtak meglépni, de a nagyszünetig kinyílt az olló, ott már 16 pont volt a különbség, a fordulás után pedig eldöntötték a küzdelmet: közte 28-cal zárták a harmadik játékrészt, így az utolsó etap már csak formalitássá vált. A sima sikerhez persze kellett Giannis Antetokounmpo extrája (36 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 14/19 mezőnyből), így nem számított Khris Middleton hiánya, és az sem, hogy a görögön kívül a többiek nem játszottak extrát támadásban - elég volt a jó védekezés, és a játékosok szerint kezdenek jó irányba haladni, úgyhogy bizakodva várják a folytatást.

Rossz napja volt a Denvernek. Nem igazán találta most önmagát a Nuggets, már az első negyedben sem működött a játék, de aztán két kezdőt is elveszített Michael Malone: előbb Kentavious Caldwell-Pope dőlt ki azzal a combhajlító-problémával, amivel az előző két meccset is kihagyta, majd Jamal Murray is megállt 18 játékpercnél sípcsont-fájdalmak miatt. Innentől  természetesen még kevésbé volt olajozott a játék, ugyan Nikola Jokics igyekezett (29 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), de eléggé egyedül maradt, Porter Jr. vagy Gordon nem tudott felnőni mellé, és a kezdő hátvédpár kiválása után végképp elfogyott az energia - ugyan a negyedik negyedben kozmetikáztak, de összességében nagyon sima vereséget szenvedtek. Mivel legutóbb Sacramentóban is hasonló pofont kaptak, felmerült a kérdés, hogy vajon baj van-e, de Malone annyit mondott, hogy neki vezetőedzőként az a dolga, hogy ne reagáljon túl semmit, bár tény, hogy most rosszul játszanak - viszont még az All-Star szünet előtt van lehetőségük javítani otthon, úgyhogy most erre koncentrálnak.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 36, Lillard 18/6, Portis 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/6, Gordon 14/6, Porter Jr. 11/6

 

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 121-123

Nagy győzelem a Sixerstől. Továbbra is Joel Embiid nélkül küzd a víz felett maradásért a Philly, viszont a közvetlen rivális Cavs ellen nem voltak jók a vendégek esélyei: a Cleveland zsinórban kilenc, és 18-ból 17 győzelem után fogadta ellenfelét, a hazaiak voltak a meccs egyértelmű esélyesei. A Sixers viszont Embiid és Tobias Harris nélkül is végig partiban tudott lenni, és ehhez most Tyrese Maxey extrája sem kellett: a hátvéd 22 ponttal és 9 gólpasszal zárt, de mellette Kelly Oubre Jr. (24 pont, 10/14 mezőnyből) és a nemrég igazolt, egyelőre beválni látszó Buddy Hield (24 pont, 8 gólpassz, 5/8 tripla) remeklésével stabil támadójátékot mutatott be, amihez a padról beszálló, szintén szintén most igazolt Cam Payne (15 pont, 4 gólpassz) is hozzá tudott tenni. A végig szorosan alakuló találkozó negyedik negyedében aztán Hield vette a kezébe a gyeplőt, két triplát és sorozatban kilenc pontot vert be, amivel meglógott a Philly, majd szűk másfél perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy el is döntötte a csatát, hiszen 110-120 állt az eredményjelzőn. A clutch játékok viszont nem jöttek össze, a Cavs visszakapaszkodott, és Maxey kihagyott büntetője után az utolsó támadásból akár meg is nyerhette volna a meccset - Donovan Mitchellt viszont betakarta a gyűrű alatt Paul Reed, majd a támadópattanó után, a sarokból érkező Garland-tripla is kimaradt, így megtörte a Cavaliers szériáját és óriási győzelmet aratott a Sixers. 

Elhibázta a Cleveland. Mitchell mondta azt a meccs után, hogy a hozzáállásuk miatt vereséget érdemeltek, mert úgy léptek pályára a tartalékos Philly ellen, mintha az ellenfél majd lefeküdne nekik, de aztán nagyon nem ez történt - viszont nem gondolná túl a helyzetet, ez néha előfordul, velül pedig hónapok óta nem történt meg, csak annyi a lényeg, hogy a következő meccsre újra visszazökkenjenek az eddigi kerékvágásba. A hátvéd egyébként 36 ponttal, 6 gólpasszal és 17 kiharcolt  büntetővel próbálta húzni övéit, mellette Jarret Allen (21 pont, 10 lepattanó), Darius Garland (21 pont, 9 gólpassz) és Evan Mobley (14 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) is jó számokkal zárt, de a csapatvédekezésük most nem volt elég feszes, a Philly teher nélkül játszó kinti playmakerei folyamatosan összekuszálták őket - az All-Star előtt még fogadják a Bullst, ott "visszaülhetnek a lóra."

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 36/12, Allen 21, Garland 21/9
A 76ers legjobb dobói: Hield 24/15, Oubre Jr. 24/6, Maxey 22/6

 

Utah Jazz - Golden State Warriors 107-129

Tovább robog a GSW. Sorozatban ötödik meccsét nyerte meg a Warriors, ráadásul most úgy tudott meglehetősen simán legyőzni egy riválist idegenben, hogy Steve Kerr vezetőedző, és a stáb több tagja sem volt ott a helyszínen, mert a nemrég elhunyt kollégájuk, Dejan Milojevic temetésén vettek részt Szerbiában. A csapat azonban Kenny Atkinson irányításával sem lassított le, már az első negyedben a kezébe vette a dolgokat, és meglépett nyolc ponttal, a harmadik játékrészben sikerült növelnie ezet a különbséget, majd a záró etapban egy 14-5-ös futással el is döntötték az estét, onnan már nem lehetett visszaút. Steph Curry újabb jó teljesítménye (25 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 7/16 t ripla) mellett ezúttal Klay Thompson (26 pont, 11/19 mezőnyből) is jól játszott, Andrew Wiggins 3/3 triplával szórt be 17 pontot, Draymond Green pedig 12-10-8-cal zárt, és bevágott egy félpályás dudaszós hármast is - csapatszinten 20 triplát küldtek a gyűrűbe 45,5%-kal, megvolt a kellő tűzerejük. A trade deadline-nál kissé felforduló Jazz-rotáció egyelőre nem működik jól, Will Hardy vezetőedző szerint több játékos szerepét is le kell még tisztázniuk, emiatt nem hozzák a korábbi formájukat, most pedig igazából nem volt túl komoly esélyük a győzelemre. A tabellán ezzel másfél meccsre nőtt a távolság a felek között a 10-11. helyen, a Warriors pedig karácsony óta (!) először áll 50%-nál jobb mérleggel.

A Jazz legjobb dobói: Sexton 22/6, Clarkson 22/12, Markkanen 19/9
A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/9, Curry 25/21, Wiggins 17/9

 

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 111–102

Ez már egy energikusabb Hornets. A Charlotte két nappal ezelőtt véget vetett a tízmeccses nyeretlenségi szériájának, ez azonban nem jelent semmit, hiszen a gárda továbbra is a keleti főcsoport egyik leggyengébb csapata. A Pacers a legutóbbi négy meccséből hármat is megnyert, így egyértelműen a kötelező győzelem elvárásával érkezett Észak-Karolinába. A hazai egylet igencsak aktív volt a trade deadline alkalmával, az újonnan érkezők pedig egyelőre új energiát adnak a csapatnak, amit az Indiana ellen is bizonyított a társaság. Grant Williams (21 pont, 4 lepattanó) és Seth Curry (18 pont, 7/11 mezőnyből) a kispadról szórták meg magukat, miközben Miles Bridges (20 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a kötelezőt. Ennek eredményeképpen fej-fej mellett haladtak a felek, hiszen vendégoldalon Myles Turner (22 pont, 5 lepattanó), Aaron Nesmith (21 pont) és Pascal Siakam (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is azért küzdött, hogy az ő csapata neve mellé kerüljön be a győzelmi strigula. A záró tizenkét perc derekán aztán ellépett a házigazda, amely innen már nem is engedte ki a kezéből az irányítást, így gyors egymásutánban már a második győzelmét ünnepelhette Steve Clifford legénysége.

A Hornets legjobb dobói: Williams 21/6, Bridges 20/3, Curry 18/6
A Pacers legjobb dobói: Turner 22/3, Nesmith 21/3, Siakam 18/3


Atlanta Hawks – Chicago Bulls 126–136

A Bulls nyerte a playin-rangadót. A keleti kilencedik és a tizedik összecsapása akár még kiemelt mérkőzésnek is tűnhetett volna, ellenben a két gárda maximum csak egymással versenyezhet, hiszen előttük és utánuk is viszonylag nagy az űr. A Hawks nincs rossz formában, az elmúlt nyolc összecsapásából hatot is megnyert, miközben a Bulls hozza a szokásost, azaz egy-egy győzelem után gyorsan begyűjt egy-egy vereséget is. Az első negyedet az Atlanta uralta, Bogdan Bogdanovics (28 pont, 4 gólpassz, 6/10 tripla), De'Andre Hunter (23 pont, 6 lepattanó) és Trae Young (19 pont, 14 gólpassz) révén, bár utóbbi összességében nem nagyon találta ezen az estén a dobásait – 3/14 mezőnyből. A második negyedben aztán a karriercsúccsal záró Ayo Dosunmu (29 pont, 7 gólpassz, 5/7 tripla) vezérletével fordított a Chicago, amely egy 12–2-es futást bemutatva épített ki egy tíz pont körüli előnyt, amelyet a lefújás pillanatáig meg is őrzött. Dosunmu mellett DeMar DeRozan (29 pont, 5 gólpassz) és Nikola Vucevic (24 pont, 11 lepattanó) is hasznosan játszott, így végül a Bulls elorozta a sikert Atlantából.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 28/18, Hunter 23/12, Young 19/6
A Bulls legjobb dobói: Dosunmu 29/15, DeRozan 29, Vucevic 24/3


Toronto Raptors – San Antonio Spurs 99–122

Átgázolt ellenfelén a Spurs. A Raptors berántotta a kéziféket, ellenben a nyugati utolsó San Antonio ellen még így is esélyesként léphetett parkettre, hiszen a Spurs sorozatban hét vereséggel a háta mögött érkezett Kanadába. Borítva az előzetes elvárásokat aztán egy 10–0-s futással nyitott a texasi gárda, ahonnan ugyan még visszajött a Toronto, ám ez csak időleges feltámadásnak bizonyult, ugyanis a vendéglátó valahogy nem talált rá a ritmusra ezen az estén. Gregg Popovich csapata ellenben brillírozott, Victor Wembanyama (27 pont, 14 lepattanó, 10 blokk) NBA-pályafutása második tripla-dupláját szállította, ráadásul a pontok és a lepattanók mellett blokkokban jutva el tízig, ami azért nem mindennapi. Mellette Devin Vassell (25 pont, 6 gólpassz) és Jeremy Sochan (16 pont, 6 lepattanó) is olyannyira kitett magáért, hogy a meccs egy adott periódusában már több mint harminc pont volt a felek között a differencia, minek okán hamar elengedte ezt a estét a házigazda.

A Raptors legjobb dobói: Dick 18/12, Olynyk 17/3, Barrett 13
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 27/6, Vassell 25/15, Sochan 16


Houston Rockets – New York Knicks 105–103

Egy rossz bírói ítélet döntött? A Knicks egy nehezebb időszakon van túl, hiszen zsinórban kilenc győzelem után, négy meccsből csak egyet tudott megnyerni. Julius Randle és OG Anunoby párosára ráadásul még a Houston ellenében sem számíthatott Tom Thibodeau vezetőedző. A Rockets lassan eljut arra a pontra, hogy elengedje a playin-álmait, hiszen jelenleg már három meccs a lemaradása a Golden State mögött, így innentől már nagy bravúrra lenne tőlük szükség az utószezon eléréshez. A házigazda kezdett jobban, az első két negyedben a kezében tartotta a meccset a vendéglátó, elsősorban Dillon Brooks (23 pont, 5 lepattanó, 6/7 tripla), Jabari Smith Jr. (20 pont, 7 lepattanó) és Alperen Sengün (18 pont, 6 lepattanó) jó játéka révén. A nagyszünetet követően aztán Jalen Brunson (27 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) és Donte DiVincenzo (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) párosának segítségével pillanatok alatt visszajött a meccsbe a New York, így végül szoros, kiélezett végjáték döntött. Az utolsó percen belül négy pont volt a Rockets előnye, ám Brunson előbb egy remek betörés, majd egy tempó révén egalizált. A dudaszó pillanatában Aaron Holiday (18 pont, 4 gólpassz) dobhatott a győzelemért, a játékvezetők pedig faultot fújtak Brunsonnál, Holiday köszönte szépen, s a három büntetőjéből kettőt a helyére küldve megszerezte a győzelmet a hazai gárda számára.

A Rockets legjobb dobói: Brooks 23/18, Smith Jr. 20/6, Holiday 18/6, Sengün 18
A Knicks legjobb dobói: Brunson 27/6, DiVincenzo 23/15, Hart 17/9


Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 87–96

Kevés pont, Pels-siker. Kis túlzással már céltalanul bolyong az NBA-világában a Memphis, hiszen a csapatnak már annyi a sérültje, hogy lehetetlen megmondani, hogy éppen ki játszhat. A Pelicans ellenben nincs rossz formában, elmúlt hat meccséből csak egyet veszített el, így a Blues fővárosába is magabiztosan érkezett. Érdekes mérkőzést láthatott a nagyérdemű, amelyen nem kezdett jól a Pels, miközben a Grizzlies azért küzdött, hajtott. Aztán a második negyedet egy 21–8-as rohanással zárta le a New Orleans, ezzel lényegében el is döntve a mérkőzés végkimenetelét. A találkozó érdekessége volt, hogy azon viszonylag kevés kosár született, a záró tizenkét percet 14–10-re! nyerte a vendéglátó, melynek színeiben Jaron Jackson Jr. (22 pont, 6 lepattanó) nyújtott kiemelkedőt, míg az ellenfélnél azért Herbert Jones (17 pont, 9 lepattanó, 5 labdaszerzés) mellett hozta a kötelezőt Brandon Ingram (16 pont, 6 gólkpassz) és Zion Williamson (14 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) párosa.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 22/6, Kennard 12/12, Williams Jr. 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Jones 17/9, Ingram 16/6, Williamson 14


Dallas Mavericks – Washington Wizards 112–104

Doncic újabb tripla-duplája. A nyugati hatodik helyért küzd a Dallas, így a tankhadosztályt erősítő Washington ellen kötelező volt a győzelem. A fővárosiak viszont ezt máshogy képzelték, így hatalmas elánnal vetették bele magukat az ütközetbe. Kis túlzással három negyeden keresztül az történt a pályán, amit a Deni Avdija (25 pont, 7 lepattanó), Kyle Kuzma (23 pont, 8 lepattanó) és Tyus Jones (14 pont, 16 gólpassz) triója szeretett volna, habár megtörni nem lehetett a hazaiakat. A Mavs végig tapadt ellenfelére, Luka Doncic (26 pont, 11 lepattanó, 15 gólpassz) szezonbeli tizedik tripla-dupláját szállította, miközben Kyrie Irving (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is sziporkázott, Daniel Gafford (16 pont, 17 lepattanó, 5 blokk) pedig kettőzött erővel küzdött egykori csapata ellen. Az utolsó játékrészben aztán kapitulált is a Wizards, 34–16-ra nyerte ezt a felvonást a Mavericks, ezzel a mérkőzést is eldöntve.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/6, Irving 26/6, Gafford 16
A Wizards legjobb dobói: Avdija 25/3, Kuzma 23/3, Jones 14

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus