Lemosta a pályáról a GSW-t, de elvesztette LeBron Jamest a Lakers

Esélyt sem adott a bajnoknak a LAL, de James megsérült - Harden 41 pontjával nyert a Rockets az OKC ellen, Irving 40-esével, hosszabbításban gyűrte le a Phillyt a Boston - nem hibázott a Bucks - a Jazz sikere zárta a játéknapot.

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) karácsonyi játéknapjának legnagyobb meglepetését szolgáltatta a Lakers azzal, hogy tükörsimán, 26 ponttal nyert a címvédő Warriors otthonában, de nem lehetnek felhőtlenül boldogok a csapatnál, LeBron James ugyanis a harmadik negyedben megsérült. James Harden 41 pontot dobott az OKC-nek és győzelemre vezette a Houstont, Kyrie Irving kereken 40 egységgel szállította a Boston sikerét a Philadephiával szemben, nem hibázott a Milwaukee, a Jazz pedig végül megint könnyedén győzte le a Portlandet.

Visszajátszás: nem okozott csalódást az idei NBA-karácsony - videók

New York Knicks - Milwaukee Bucks 95-109

Nem okozott csalódást a Bucks. 1977 óta először játszott karácsonyi meccset a Milwaukee és ez eleinte kicsit érződött is a játékon, elég idegesnek tűntek a vendégek és nagyon sokat hibáztak - eladott labdákból, lepattanókból is átrohant rajtuk a Knicks és a 10-2-es Bucks-rajtra a hazaiak egy 16-2-es etappal tudott válaszolni. Az első negyed hajrájában azonban stabilizálta magát Mike Budenholzer alakulata és onnantól fokozatosan átvette az irányítást, fordított, majd elkezdett meglógni és a harmadik negyedben Giannis Antetokounmpo 11 pontjával tetemes előnyt épített ki - a görög szupersztár nem okozott csalódást karácsonyi debütálásán, 30 pontja (13/21 mezőnyből) mellett leszedett 14 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt, ellopott 4 labdát és 2 blokkot is betett a közösbe. Mellette Brook Lopez (20 pont, 9/9 büntető, 2 blokk) és Malcolm Brogdon (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is jól játszott, Eric Bledsoe ezúttal visszafogottabb volt, Khris Middleton pedig kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott, de a mostani New York ellen elég volt az Antetokounmpo-show és a kispadról Maker, illetve Hill rövid, de nagyon energikus periódusai - a Bucks összességében hozta az elvárt játékot, az elvárt szupersztár-teljesítményt és az elvárt győzelmet is, úgyhogy teljesítette, amit kellett.

Most nem kapott esélyt a Knicks. A két csapat legutóbb december 1-jén találkozott és akkor meglepte ellenfelét a New York, amely hosszabbításban 136-134-es győzelmet aratott - azóta viszont 11 meccsből tízszer kikapott és ezúttal sem tudta megszorítani a Budenholzer-legénységet. Az első negyedben sikerült még jól befejezniük a gyors támadásokat, összességében a 15 leszedett támadópattanó is kozmetikázta a problémáikat egy ideig, de a 36,5%-os mezőnyutató és a 28,6%-os triplamutató nem férhetett bele - még akkor sem, ha most a Bucks is botrányosan (18,8%) célzott kintről és a büntetővonalról (67,6%) is. Nemsokára egyébként még egyszer megpróbálkozhatnak a bravúrral Enes Kanterék, hiszen péntek hajnalban idén negyedszer is megmérkőznek egymással a felek. 

A Knicks legjobb dobói: Knox 21/3, Vonleh 14/3, Hardaway Jr. 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Lopez 20/3, Brogdon 17/3

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 113-109

Harden megint nagyon pörgött. Chris Paul nélkül ismét minden teher a regnáló MVP-re szakadt a Rocketsnél, de örömmel vállalt el minden nehéz dobást és végig igyekezett kontrollálni az eseményeket, így rengeteg dobással zárt - 15/35-öt hajított mezőnyből és végül 41 pontig jutott 6 lepattanó és 7 gólpassz mellett. Ezzel zsinórban hetedszer dobott legalább 30 pontot, amire utoljára két éve volt képes Russell Westbrook a liga történetében, sorozatban ötödször jutott el legalább 35-ig, amit utoljára Carmelo Anthony mondhatott el magáról öt és fél évvel ezelőtt, illetve a 40+ pontos karácsonyi teljesítmény sem megszokott, legutóbb ilyen Kevin Duranttel fordult elő még 2010-ben. Harden parádéja mellett a többiek is igyekeztek elvégezni a piszkos munkát, Clint Capela hatalmas dupla-dupláját (16 pont, 23 lepattanó) emeljük ki, de azt is említsük meg, hogy a most debütáló Austin Riversben valamiért nagyon hisz Mike D'Antoni, hiszen rögtön 31 percet játszott a kispadról beszállva, sőt, ott volt a mérkőzést záró ötösben is - igaz, a rotáció ettől nem lett mélyebb, mert Brandon Knight és Michael Carter-Williams sem lépett pályára. Sőt, Rivers egyébként tíz pontjából hetet az utolsó négy percben, clutch helyzetben szerzett és sokat tett hozzá a sikerhez, amelyet a Houston 19 eladott labdával és 31%-os triplázással is behúzott - az elmúlt nyolc meccsből hetedszer nyertek és egyre feljebb kapaszkodnak a tabellán.

A vége nem sikerült a Thundernek. Nem játszottak igazán jól a vendégek, főleg a meccs elején volt gondja a Westbrook-George párosnak, de a jó védekezés és a többiek miatt így is fej-fej mellett haladtak a Houstonnal, majd a második negyedben feljebb is tudtak kapcsolni és az ott szerzett 38 ponttal előnybe is kerültek, nyolccal vezettek a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán ez az előny elapadt, a záró etapban pedig jött egy hullámvölgyük, amikor három percig nem szereztek pontot, a pályára visszatérő Harden játékaival itt meglépett a Rockets - minden nehéz helyzetben Szakáll segített a hazaiakon, az OKC pedig tehetetlen volt vele szemben. A hajrában aztán megpróbált még rohamozni Billy Donovan alakulata, de volt támadóhibájuk, több kihagyott büntetőjük, rossz vállalásuk, míg a túloldalon Rivers két clutch triplája után, húsz másodperccel az órán Hardené volt a mindent eldöntő dupla, úgyhogy zsinórban másodszor szenvedett vereséget a Thunder. Paul George (28 pont, 14 lepattanó, 10/25 mezőnyből) és Russell Westbrook (21 pont, 6/20 mezőnyből, 9-9 lepattanó és gólpassz) sem játszott rosszul, de ezúttal nem tudták uralni a lepattanózást és a védekezésük sem tudta limitálni Hardent, ezek okozták a vesztüket.

A Rockets legjobb dobói: Harden 41/15, Gordon 17/9, Capela 16
A Thunder legjobb dobói: George 28/12, Westbrook 21/6, Adams 17

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 121-114 - hosszabbítás után

Irving volt a mérleg nyelve. Szoros meccset játszott egymással a két keleti élcsapat, az első negyed még a Bostoné volt, a harmadikban aztán egy 15-2-es rohammal, 60%-os mezőnymutatóval fordított a Philly, de igazán meglépni nem tudott, úgyhogy a záró etap is kiegyenlített küzdelmet hozott. Az utolsó perceknek fej-fej mellett vágtak neki a felek, oda-vissza változott a vezető kiléte, 37 másodperccel az órán Wilson Chandler triplájával a Sixers került előnybe, de érkezett Kyrie Irving válasza egy nehéz dupla formájában, ami végül hosszabbítást jelentett, mert JJ Redick kísérlete lejött a gyűrűről. A ráadásban a Sixers kezdett jobban és öt ponttal elhúzott, de a döntő faktor ismét Irving volt: két perccel a vége előtt elsüllyesztett egy nagy triplát, majd a következő támadásból egy még nagyobbat, amivel csapata fordított és az itt megszerzett előnyt már nem is adta ki a kezéből - a Sixers itt is hibát hibára halmozott, a Boston pedig három büntetővel lezárta az összecsapást, így idén másodszor is legyőzte riválisát. Irving végül kereken 40 ponttal zárt 17/33-as mezőnymutatóval, 5/10 triplával és 10 lepattanóval, nem túlzás azt állítani, hogy ő jelentette a mérleg nyelvét ezen a rangadón, bár Jayson Tatum és Marcus Morris is 20 pont fölé jutott.

Több kellene a kispadtól. Összességében egy-két játékon múlt, hogy nem a Philadelphia győzött, de valamiért csak elvesztett egy újabb rangadót, egy újabb Boston elleni meccset a társaság, úgyhogy továbbra is van min javítaniuk, Jimmy Butler ide vagy oda - a swingman egyébként 24 pontot tett hozzá, nem játszott rosszul, de Irvinget ő sem tudta megfogni a végén, habár abban egyetértettek a Celtics vezérével, hogy ő jól védekezett, csak Irving ennek ellenére is betalált. Joel Embiid (34 pont, 10/17 mezőnyből, 16 lepattanó, 2 blokk) volt a vendégcsapat legveszélyesebb fegyvere, érvényesítette fizikai fölényét a palánk alatt, de Ben Simmons (11 pont, 14 lepattanó, 8 gólpassz) és JJ Redick (5/16 mezőnyből) kevésbé villogott most, kész szerencse, hogy a visszatérő Wilson Chandler betett a közösbe 15 pontot. És itt jön be a képbe a rövid kispad, Mike Muscala 1/9-et dobott, a Korkmaz-Shamet duó összesen nyolc pontot szerzett, egyedül McConnell (2 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) tudott néhány percre némi terhet levenni a kezdőkről, Brett Brown nem nagyon tudott belenyúlni, szerkezetet váltani, alkalmazkodni, ami már most, az alapszakaszban sem fért bele, a playoffban pedig különösen problémás lesz majd, amikor változtatni kell a matchupokon.

A Celtics legjobb dobói: Irving 40/15, Tatum 23/3, Morris 23/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 34/6, Butler 24/9, Redick 17/12

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 101-127

Üzenetértékű Lakers-győzelem vezéráldozattal. Talán a szezon legértékesebb győzelmét aratta a Los Angeles ezen az estén, hiszen kiváló védekezéssel és gördülékeny, látványos támadójátékkal, kézben tartott lepattanózással uralta az első félidőt, fokozatosan növelte az előnyét és a nagyszünetben már 15 ponttal vezetett a bajnok otthonában. A harmadik negyedben azonban megtörtént a baj, LeBron James lágyéksérülést szenvedett, el kellett hagynia a parkettet és már nem is tért vissza, így alig 21 percet (17 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) játszhatott és mivel zsinórban 156 mérkőzésen volt bevethető, elég frusztrált volt a dolog miatt - pontosan nem tudni még, hogy mekkora a baj, majd az MRI után lehet többet tudni. Itt arra számíthattunk, hogy megtörik a Lakers és Steph Curry back-to-back triplái után ez beigazolódni is látszott, 78-76-ra zárkózott a Warriors, ám Rajon Rondo átvette a vezérszerepet a vendégeknél és rá építve egy 9-1-gyel kezdték a záró etapot, itt pedig ismét visszaállították a stabil különbséget - a GSW több esélyt nem is kapott a fordításra, az arany-lilák nagyon magabiztosan hozták a bravúrgyőzelmet. Rondo (15 pont, 10 gólpassz, 0 eladott labda) játéka most kiemelten fontos volt számukra, de a 19 pontos Kyle Kuzma és a Rondóval magát nagyon jól megértő kezdőcenter, Ivica Zubac (18 pont, 11 lepattanó, 9/10 mezőnyből, 2 blokk) is villogott, így az utóbbi négy meccséből hármat elvesztő LAL végül 36-19-re hozta az utolsó negyedet és 26 pontos sikert könyvelhetett el az Oracle-ben - Luke Walton csapata jelezte, hogy komolyan számolni kell vele, csak Jamesnek ne legyen nagy baja...

Komoly karácsonyi pofon. Annyira elvesztek a Lakers védekezése ellen a Warriors sztárjai, hogy annak nem is lehetett más a vége, mint egy sima vereség, Draymond Green mintha pályán sem lett volna (4 ponttal és 5 gólpasszal pontozódott ki), Steph Curry pocsékul dobott (15 pont, 5/17 mezőnyből), a bokasérüléssel együtt játszó Kevin Durant nem volt rossz, de dominálni ő sem tudott (21 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz), a fő playmakerek gyengélkedései miatt pedig Klay Thompson szinte használhatatlan (5 pont, 2/7 mezőnyből) volt - az nagyon sokat elárul róluk, hogy 23 ponttal Andre Iguodala volt a legjobb dobójuk, aki idén még csak negyedszer ért el kétszámjegyű ponttermést. A 40%-os mezőnymutató és a 25%-os triplázás mellett a lepattanózást is simán elvesztették, James kidőlése után ugyan megcsillant számukra a remény, de ezen az estén annyival jobb volt náluk az 55%-kal célzó, 39%-kal triplázó Lakers, hogy még ezt sem tudták kihasználni, sőt, a negyedik negyedben még jobban összeestek, mint korábban - hatalmas pofont kaptak saját közönségük előtt és bár így is másodikak Nyugaton, a mutatott játék miatt most már jó ideje nem lehetnek nyugodtak.

A Warriors legjobb dobói: Iguodala 23/9, Durant 21/9, Curry 15/6
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 19/6, Zubac 18, James 17

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 117-96

Újabb sima Jazz-siker. Néhány napja harminc ponttal nyert Portlandben a Utah és bár most ekkora különbség végül nem alakult ki, a második félidőt már végig uralni tudta a hazai alakulat - a második negyedben egy 16-5-ös rohammal léptek meg Crowderék a jó kinti dobásoknak köszönhetően (0/8 az első negyedben, 5/7 ekkor) és a 12 pontos előnyt már nem adták le a folytatásban. Már ebben a periódusban is igaz volt az, hogy a Blazersnek rohannia kellett az eredmény után, a harmadik játékrészben szintén ez volt a helyzet, 17 pontos hátrányból kapaszkodtak még vissza tíz körülre a vendégek, de a záró etapban egy újabb 14-2-es futás végleg eldöntötte a kérdéseket - összességében 55%-os mezőnymutatóval, a gyenge első negyed után 60% feletti (!) triplázással, kiegyensúlyozott játékkal hozott egy sima győzelmet Quin Snyder együttese. Egyénileg Rudy Gobert (18 pont, 14 lepattanó, 7 blokk) teljesítményét kell kiemelnünk, aki elöl-hátul nagy elánnal "takarított", összesen heten érték el náluk a tízpontos határt, úgyhogy elégedetten zárhatták a karácsonyi játéknapot.

Újabb gyenge Blazers-teljesítmény. Gyakorlatilag csak addig volt partiban a Portland, amíg a Jazz a téglákat dobálta távolról, de onnantól, hogy megtörték a jeget Inglesék, már nem sok keresnivalója volt a vendégcsapatnak. Amellett, hogy védekezésben csak nyomozták a labdát és a sokkal gyorsabban, tudatosabban mozgó hazai játékosokat, támadásban is csak szenvedtek, Jusuf Nurkicot levette a pályáról Gobert, CJ McCollum (11 pont, 4/14 mezőnyből) meg sem közelítette a tőle elvárhatót és Damian Lillard (20 pont, 9/21 mezőnyből) sem mutatott szinte semmit abból, ami miatt ő a gárda vezére - innentől kezdve nem nagyon volt miről beszélni, csak a különbség volt kérdéses. Érdekes, hogy az elmúlt hat meccsből csak a Utah tudta őket megverni, viszont az kétszer is, méghozzá mindkétszer tükörsimán, hatalmas különbséggel.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 19/6, Gobert 18, Ingles 15/9, Exum 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 20/6, Turner 12, Aminu 11/6, McCollum 11/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus