Lesimázta a Milwaukee-t a Kings, 18-cal verte a Clipperst a Minny

Kawhi Leonard megint megsérült, az Indiana bravúrgyőzelmet aratott Oklahoma Cityben, nem hibázott a Boston: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 100-118

Leonard egy negyed után távozott. A mérkőzés legérdekesebb jelenete a hazaiakkal kapcsolatban az volt, hogy bár visszatért a kezdőbe Kawhi Leonard és végigjátszotta az első negyedet, de aztán bement az öltözőbe, átöltözött, majd elhagyta az arénát - állítólag hátfájdalmai voltak, emiatt szállt ki mérkőzés közben olyannyira, hogy még a létesítményből is távozott. A Los Angelesnek pedig ez végül nem is fért bele, az első negyedet Leonarddel még 34-21-re megnyerte a vendéglátó, aztán elfogyott a tudomány, a második játékrészben már csökkent a különbség, majd a nagyszünet után atomjaira hullott a támadójáték - a teljes második félidőben összesen 37 pontot tudtak feltenni a táblára, úgyhogy esélyük sem volt a Minnesotával szemben. Paul George (22 pont, 10/10 büntető) is visszatért, és ő lett a Clippers legeredményesebb játékosa, de összességében rendkívül enervált és ötlettelen játékot mutatott be Tyronn Lue csapata, amely miatt elbukta a hazai rangadót - már csak két meccsel előzi meg a nyugati ötödik New Orleanst, úgyhogy az este után inkább hátrafelé kell tekintenie.

Felszívta magát a Minny. Pocsékul kezdtek a vendégek, hat labdát adtak el az első negyedben, elöl és hátul is csak keresték magukat, és a második negyedben már 22 ponttal (!) is égtek - itt kapcsoltak át valamit, és egy 20-2-es futással még a nagyszünet előtt visszajöttek a meccsbe, majd a fordulás után lerohanták ellenfelüket. A harmadik negyedben összesen 15 egységet engedtek a Clippersnek és kilenc labdaeladásba hajszolták bele George-ékat, ezzel a kezükbe vették az irányítást és a vezetést is, majd a záró etapban simává tették a győzelmüket - szétvédekezték a Los Angelest, de közben támadásban is megvolt bennük az eleinte hiányzó fantázia. Ezt elsősorban Anthony Edwards extrájának (37 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a Wolves-mezben saját csúcsot dobó Nick Alexander-Walkernek (28 pont, 5/6 tripla) lehet beírni, de Mike Conley (23 pont, 5/8 tripla) is kitett magáért, és végül az is belefért, hogy a visszatérő Rudy Gobert egy ponton bordasérüléssel bemenjen az öltözőbe - végül 33 percet játszott és hát támadópattanót húzott le, mindent megtett a sikerért. A Minnesota számára nagyon fontos volt ez a siker, és a játéknap után alig fél meccs választja el Nyugaton az első három helyezettet, úgyhogy még bármi lehet...

A Clippers legjobb dobói: George 22/6, Harden 12/6, Powell 11/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 37/6, Alexander-Walker 28/15, Conley 23/15

 

Sacramento Kings - Milwaukee Bucks 129-94

Kiütés lett a vége. 2016 februárja óta, tehát több mint nyolc éve nem tudta legyőzni a Milwaukee-t a Sacramento, ezt a 15 meccses negatív sorozatot törte most meg a vendéglátó, méghozzá stílusosan, nagyon sima győzelmet aratva. A hazaiak fokozatosan elnyúltak, az első negyedet nyolc ponttal nyerték, a nagyszünetben már 75-56-ra, 19 egységgel vezettek, és később sem remegtek meg, a kiütést pedig a záró etapban betonozták be: ott földbe döngölték ellenfelüket, és 37 pont is volt a felek között. Az első negyedben rögtön nyolc triplát bedobó Kingsnél a szokásos húzóembereket emelhetjük ki, De'Aaron Fox (29 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 4/5 tripla), Domantas Sabonis (22 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 10/14 mezőnyből, 0 eladott labda) és Malik Monk (25-5-5) is kitett magáért, és bár az elsős félidei 66%-os (!) mezőnymutató visszaesett a folytatásban, de így is gálameccsel szolgálták ki közönségüket - nem mellesleg pedig ezzel továbbra is ott billegnek a playoff-vonalon a Suns és a Mavs között.

Esélytelen Milwaukee. Teljességgel érvénytelen védekezést mutatott be a Bucks, amely a korábbi jó formája után 1-3-mal, pocsék teljesítménnyel zárta a nyugati túráját. A  borzasztó védekezés mellett semmilyen tartása sem volt Doc Rivers alakulatának, ugyan Giannis Antetokounmpo számai megvoltak (30 pont, 13 lepattanó), de ez csak a statisztikai lapon számított, a pályán ő sem tudott segíteni - Damian Lillard pedig betlizett, 2/12 dobással zárta az összecsapást. A 37%-os mezőnyözés és a 18%-os triplázás is beszédes, ezzel a védekezéssel vegyítve nem is lehetett más a vége, csak kiütés, úgyhogy már tízzel van több vereségük, mint az éllovas Bostonnak - most jön a Sixers és a Suns otthon, aztán viszont éppen az említett Celticshez kell majd ellátogatniuk a folytatásban.

A Kings legjobb dobói: Fox 29/12, Monk 25/9, Sabonis 22
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Beasley 11/9, Portis 11

 

Oklahoma City Thunder - Indiana Pacers 111-121

Tanulnia kell az OKC-nek. Így összegezte a mérkőzés tapasztalatait Mark Daigneault, a Thunder vezetőedzője: fiatal csapata túl sokszor próbált meg egyénieskedni támadásban, túl sokszor volt baj a kommunikációval, és túl sokszor fordult elő az, hogy erőlködésbe fulladt a játék ahelyett, hogy közösen felismerték és megoldották volna a problémákat. Mint mondta, amikor ez történik, akkor mindig sokkal szenvedősebb a meccs, de tanulniuk kell ebből és a lehető legkevesebbszer elkövetni ezt a hibát - Jalen Williams egyébként nem tudott pályára lépni, az ő tudása azért hiányzott a többieknek akkor is, ha a helyén kezdő Gordon Hayward jól mozgott. Shai Gilgeous-Alexander dobott azért 30 pontot, Chet Holmgren is dupla-duplázott, de alig 43%-kal dobtak mezőnyből, rengeteg hibát követtek el - ezt ugyan egy ideig ellensúlyozták a 13-4-re megnyert támadópattanózásukkal, de végül nem tudták megfordítani a küzdelmet. Három győzelem után így most kikaptak, és egálba kerültek Nyugat élén a Denverrel - következőleg a Dallas ellen javíthatnak majd.

Bravúr a Pacerstől. A nyugati éllovas otthonában nyerni mindig nagy dolog, Myles Turner, a Pacers centere viszont úgy érzi, hogy ez a keret igenis képes ilyenekre, méghozzá stabilabban is - abban az esetben, ha a védekezésük úgy zár, ahogy ma este zárt, mert támadásban nem nagyon vannak gondjaik. Turner (24 pont, 4 blokk) és Pascal Siakam (18 pont, 11 lepattanó) érvényesítette fizikai előnyét a festékben, de összesen hat játékosuk dobott kétszámjegyűt a mérkőzés során, mindenki hozzátette a magáét - 54%-kal dobtak mezőnyből és 34 gólpasszt osztottak szét csapatszinten, nagyon könnyedén működött a játékuk. Ehhez jött most hozzá a jó védekezésük, Rick Carlisle vezetőedző szerint ugyan az OKC is rosszul dobott, ami segített nekik, de ezúttal ők maguk is kellő agresszivitással és fegyelemmel tették a dolgukat hátul - ezt kellene állandósítaniuk, és akkor nagy dolgokra lehetnének képesek. A 12 ponttal nyert első félidő után egyébként csökkent az előnyük, a Thunder megnyomta a harmadik negyedet, de a záró etapra rendezték a soraikat Siakamék, és amikor 99-98-ig visszajött az OKC, akkor rátettek egy lapáttal - három és fél perc alatt futottak egy 9-1-et, ezzel pedig eldöntték a küzdelmet. A sikerükkel már a Sixers előtt, a keleti hatodik helyen állnak, most pedig két hozható és egy kiemeltebb (Cavs elleni) hazai meccsük következik.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30/3, Dort 18/9, Holmgren 15/9, Giddey 15/3
A Pacers legjobb dobói: Turner 24/3, Siakam 18, Haliburton 18/6

 

New York Knicks - Philadelphia 76ers 106-79

A Knicks talált megoldást. Két napja igazi roncsderbit vívtak a felek a Madison Square Gardenben, akkor 79-73-ra tudott nyerni a Sixers, és az volt a kérdés, hogy melyik fél szedi össze magát mostanra - ez végül a Knicks lett, amely rendezte a sorait és a támadójátékát. A hazaiak visszakapták a sérülésből visszatérő OG Anunobyt, de nemcsak az ő 14 pontja jelentett pluszt, hanem az egész csapat sokkal koncentráltabban, frissebben mozgott és jóval gördülékenyebben játszott - Josh Hart például tripla-duplázott (20 pont, 19 lepattanó, 10 gólpassz), Jalen Brunson 20 ponttal és 9 gólpasszal segített, Donte DiVincenzo 4/9, Miles McBride 3/5 triplát tett hozzá, de Precious Achiuwa is bedobott 13 pontot. Az 51%-os mezőnymutató is jelzi, hogy ez most egy másik New York volt a két nappal ezelőttihez képest, így pedig igazából simán nyert a gárda, az első negyed után 12, a nagyszünetben 18, a harmadik játékrész végén pedig 26 ponttal vezetett, esélyt sem adott a Phillynek. Ezzel a sikerrel pedig megnyerte az egymás elleni alapszakasz-párharcot is 3-1-re, és megerősítette a negyedik helyét Keleten - ez, és Anunoby visszatérése is lökést adhat a folytatásra, már "csak" Julius Randle hiányzik...

Maxey sem tudott segíteni a Phillyn. A vendégeknél is volt egy nagy visszatérő Tyrese Maxey révén, de Nick Nurse alakulata valamiért ugyanazt a vállalhatatlan támadójátékot hozta, mint legutóbb, és ugyanúgy 79 pontot tudott dobni, mint két napja. Maxey 17 egységgel zárt 14 dobásból, Kelly Oubre Jr.-nak és Pausl Reednek is voltak villanásai, de az egyszerűen nem férhet bele, hogy a Tobias Harris - Kyle Lowry páros közös erővel 2/10 dobást hozzon össze, hogy a pontszerzésért fizetett Buddy Hield - Cam Payne duó összesen 16 egységgel szálljon ki, vagy hogy a kezdő center Mo Bamba 5 pontnál álljon meg. Ezt nem indokolja Joel Embiid hiánya, a Sixersnél most ennél súlyosabb problémák vannak, és már a playin-zónába csúszott vissza a társaság, ahol mindössze fél meccsel előzi meg a Miamit...

A Knicks legjobb dobói: Brunson 20/12, Hart 20/3, DiVincenzo 16/12
A 76ers legjobb dobói: Oubre Jr. 19/9, Maxey 17/9, Reed 14

 

Memphis Grizzlies – Washington Wizards 109–97

Jemison volt a döntő faktor. Back-to-back győzelmekkel a háta mögött érkezett Memphisbe a Washington, nem titkoltan azzal a céllal, hogy zsinórban a harmadik mérkőzését is megnyerje, amire meg is lehetett volna az esély, hiszen a Grizzlies a liga egyik leginstabilabb tagja. Ellenben remekül kezdett a házigazda, elsősorban az újonc center Trey Jemison (24 pont, 6 lepattanó) révén, aki élete meccsét játszva karriercsúccsal zárt, de Jaren Jackson Jr. hiányában GG Jackson (19 pont) és Jake LaRavia (16 pont, 4 lepattanó) is odatette magát, minek eredményeképpen a félidőben már huszonöttel vezetett Taylor Jenkins gárdája. A fordulást követően megpróbálta ugyan összekapni magát a Wizards, sőt Kyle Kuzma (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Corey Kispert (22 pont, 5/7 tripla) párosa elégnek is bizonyult ahhoz, hogy megfelezze a hátrányát a vendég egylet, ám összességében ez csak annyira volt kifizetődő, hogy kissé szorosabbá váljon a végeredmény.

A Grizzlies legjobb dobói: Jemison 24, GG Jackson 19/3, LaRavia 16/3
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 24/3, Kispert 22/15, Avdija 16


San Antonio Spurs – Houston Rockets 101–103

Kiélezett meccset nyert meg a Houston. Texasi rangadót rendeztek San Antonióban, hiszen a Spurs a Rockets csapatát fogadta. Utóbbi nem túl jó előjelekkel utazott néhány kilométerrel Nyugatabbra, hiszen mint az ismert, legjobbja, Alperen Sengün súlyos sérülést szenvedett. Derbihez méltó volt az összecsapás, a házigazda kezdett jobban még akkor is, ha Victor Wembanyma (13 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) sokáig nem találta önmagát, ellenben Tre Jones (24 pont, 5 gólpassz) és Jeremy Sochan (21 pont, 8 lepattanó) duója sziporkázott. Megtörni viszont nem tudta az ellenfelét Gregg Popovich egylete, így a középső két negyedben Fred VanVleet (21 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), Jalen Green (16 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Jabari Smith Jr. (15 pont, 9 lepattanó) jó játékával megfordította az állást a Houston. Két perccel a meccs vége előtt már kilenc ponttal vezetett a vendég gárda, ám a Spurs nem adta könnyen magát, így tizennégy szekundummal a végső dudaszó megszólalása előtt már csak egy volt a felek közötti differencia. Végül megmenekült a Rockets, miután Aaron Holiday (8 pont) büntetőire már nem volt válasza a San Antoniónak.

A Spurs legjobb dobói: Jones 24/12, Sochan 21/6, Wembanyama 13/6
A Rockets legjobb dobói: VanVleet 21/9, Ja. Green 16/6, Smith Jr. 15/3


Utah Jazz – Boston Celtics 107–123

Hozta a kötelezőt a Celtics. Back-to-back lépett pályára a ligaelső Boston, amely toronymagas favoritként szállt szembe a Lauri Markkanent nélkülöző Jazzel. Túl sokáig pedig nem is hagyta nyitva a kérdéseket, hiszen már az első negyedben megszórta ellenfelét, 44–33-ra nyerve ezt a periódust. Összességében nem játszott rosszul a házigazda, hiszen Keyonte George (26 pont, 6 gólpassz), Jordan Clarkson (21 pont) és Collin Sexton (20 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is igyekezett, ellenben a Celtics egy egészen más kávéházat képviselt. Jayson Tatum (38 pont, 6 lepattanó) ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtott, miközben Derrick White (24 pont, 6 lepattanó, 7/11 tripla) elképesztő módon szórta a triplákat, de Jrue Holiday (16 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) is kivette a részét a sikerből. A Boston végig magabiztos volt, még úgy is, hogy Jaylen Brown és Kristaps Porzingis duója kihagyta ezt a mérkőzést.

A Jazz legjobb dobói: George 26/15, Clarkson 21/3, Sexton 20/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 38/12, White 24/21, Holiday 16/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus