Lezárja a Miami vagy a kiesés széléről egyenlít a Celtics?

A meglepően simának induló Keleti Konferenciadöntő legutóbbi két mérkőzését a bostoniak nyerték, ezzel 3-2-re szépítettek és újra nyílttá tették a sorozatot. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a felek hatodik mérkőzése előtt.

Miami Heat – Boston Celtics 02:30 (ÉLŐ – Sport 1)


Kifejezetten jót tett a felek párharcának az, hogy a Boston a söprés széléről visszamászott a sorozatba, zsinórban két győzelmével 3-2-re módosította és ismét nyílttá tette a párharcot a tavalyi döntős. A legutóbbi két siker alkalmával már-már úgy játszottak a vendégek, ahogyan az idei alapszakaszban és a tavalyi rájátszás egészében: járt a labda, Tatum remekül oldotta meg a rá érkező kettőzéseket, jó ritmusban folytak a támadások és számos extrapassz segítségével a lehető legüresebb dobóhelyzeteket találta meg a csapat. Ezeket az elmúlt két mérkőzésen jó százalékkal értékesítették is a bostoniak: míg az első három találkozó során a kelták a 30%-ot sem érték el kintről, addig az utóbbi két meccsen 40%-kal tripláznak, egyértelműen ennek fenntartása jelentheti az elsődleges győzelmi reményeiket. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy ebben a szezonban 38-2 a Boston mérlege abban az esetben, amikor legalább 40%-os kinti hatékonysággal zárja a mérkőzést a gárda – egyértelműen tehát a tripladobáson alapulnak a sikereik, ebben a párharcban pedig a Heat 41,5%-os extra triplahatékonysága miatt ez még nagyobb fontosságot kap.


A Miami az utóbbi két mérkőzésen az alapszakaszbeli önmagát idézte, nem volt képes a rá nehezedő nyomással megbirkózni. Ezúttal Jimmy Butler sem tudott segíteni, az ötödik meccsen meglehetősen passzívan kosárlabdázott, rendre inkább a passzlehetőségeket és a társak bevonását kereste ahelyett, hogy ő maga állt volna csapat élére – ez váratlan magatartás volt tőle, hiszen a Heat teljes playoff-futása gyakorlatilag annak köszönhető, hogy Butler napról napra konzisztensen nyújt kiemelkedő teljesítményt és kíméletlenül kihasználja az ellenfél hibáit, ez most nem így történt. A Heat vezére legutóbb csak 14 pontig jutott és mindössze tíz rádobása volt. Másrészt ez azért is volt meglepő, mert ki kellett hagynia a találkozót annak a Gabe Vincentnek, aki Butler mögött Martinnal karöltve a Heat második legjobb pontszerzője a sorozatban, az ő dobásait azonban nem a Miami vezére vállalta magára, hanem egyenletesen oszlott meg a kiegészítők között – egyéni extra nélkül azonban nem volt esélye a hazaiaknak a sikerre és a sorozat lezárására.


A Boston már az első pillanattól fogva érezhetően magához ragadta a kezdeményezést, úgy kezdte az ötödik meccset, ahogyan a negyediket befejezte, a hazai környezet pedig ezúttal a keltákat segítette. A Celticsnél a szezon során először fordult elő az, hogy négy különböző játékos is elérte a húsz pontos határt: Tatum, Brown, Smart és White is remekelt, így az is belefért, hogy rajtuk kívül mindenki megragadjon tíz egység alatt. Az remek labdajáratás és az éles triplázás mellett a perimétervédekezés is kiemelt jelentőségű volt. Smarték harapósságát mutatja az is, hogy a Heat által eladott 16 labdából 13-at szerzett meg közvetlenül a Celtics, Smart 5, Brown 3, Tatum és White pedig 2-2 labdalopással végzett, egyszerűen nem hagytak levegőt a bostoni védők az enerváltan és pontatlanul játszó floridaiaknak. 


A Heatnél egyelőre Vincent játéka most is kérdéses, egy egyébként is megtizedelődött csapatban kifejezetten nagy szükség lenne rá a pályán. A hazaiaknál nagyon fontos lenne az, hogy Bam Adebayo visszatérjen ahhoz a formájához, amit az első két találkozón mutatott, hiszen azóta rendkívül pontatlanul és passzívan is játszik, az utóbbi meccsen hiába volt 16 pontja (15 rádobásból…), de eladott 6 labdát, ezek semmiképpen sem férnek bele annál a Miaminál, ahol szó szerint minden emberre szükség van a sikerhez. Ezen felül természetesen Jimmy Butler extrájára van a legnagyobb szükség, a sztár legutóbb azt nyilatkozta, hogy nem aggódik, meg kell és meg is fogják nyerni a hatodik mérkőzést. Kíváncsian várjuk, hogy milyen meccsel rukkol elő a Miami legjobbja és hogy a Celtics képes lesz-e fenntartani a legutóbbi két alkalommal bemutatott extra dobóformáját. Ha utóbbira a válasz igen, akkor lehet esélyük arra, hogy hárommeccses hátrányból kiegyenlítsenek, de abban is biztosak lehetünk, hogy a Heat és Butler minden erejével azon lesz, hogy végre lezárja a sorozatot – semmiképp sem érdemes tehát kihagyni ezt a talán több szempontból is döntő jelentőségűnek bizonyuló mérkőzést.

A párharc állása: 3-2 a Heat javára.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus