Los Angelesben nyert a Denver, Milwaukee-ban a Wolves

Back-to-back győzelmeket aratott a Pistons, remekelt a Suns, New Yorkban győzött a Mavs, zsinórban nyolcnál tart a Cleveland: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 106-114

Végig a Nuggets irányított. Összességében szoros meccset láthattunk, de a Denver egy másodpercig sem volt hátrányban az este folyamán, és a kisebb hullámvölgyeit is jól ki tudta mozogni. A vendégek tíz ponttal vezettek a nagyszünetben, és volt már 15 egység is az előnyük, innen jött vissza a Lakers egyetlen pontra, és percekig egy labdán belüli különbséggel haladt a meccs, de a Nuggets nem hagyta átfordulni a helyzetet, azt az egy pontot végig meg tudta őrizni. A hajrában pedig a címvédőben volt még egy döntő roham, amikor 104-104-nél, Austin Reaves triplájával "végre" egyenlíteni tudott a Los Angeles, akkor ráléptek a gázra: Jamal Murray azonnal bevágott egy clutch hármast, majd egy jó védekezés után szintén ő következett egy floaterrel, majd az újabb jóv édekezést követően Michael Porter Jr. clutch  triplája is a gyűrűbe vágódott - 51 másodperc alatt futottak egy 8-0-t, amivel eldöntötték az összecsapást. Az újabb remekül lehozott végjátéknak köszönhetően másodikak Nyugaton, tízből nyolcat nyertek, most pedig Sacramentóban folytatják, végül Milwaukee-ban zárják az idegenbeli túrájukat.

Kellett volna még egy plusz playmaker. D'Angelo Russell nem lépett pályára a találkozón a Lakersnél, és talán pont az ő plusz dobásai hiányoztak ahhoz, hogy nyerni tudjon a vendéglátó - leginkább támadásban kellett volna még egy kis plusz tűzerő az este folyamán. Anthony Davis jól játszott (32 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk), LeBron Jamesre már eléggé figyeltek Aaron Gordonék (25-9-7, 9/20 mezőnyből), és harmadik erőként 15 ponttal, illetve 10 gólpasszal próbált felnőni a két sztár mellé Austin Reaves, így állt össze a Lakers gépezete. A túloldalon viszont ott volt Murray (29 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz), Porter Jr. (27 pont, 8 lepattanó, 4/7 tripla) és Nikola Jokics (24 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk), akit azért néha-néha hibára késztettek Davisék, és összességében jobb lepattanózással, jobb dobóformával, jobb befejezésekkel tudtak ellenfelük fölé nőni a vendégek - annak ellenére, hogy a kiharcolt büntetők aránya 22-7 (!) volt a Los Angeles javára. Az arany-lilák a Kobe Bryant szobrát felavató este végén így is közel voltak a sikerhez, de az utolsó négy védekezésükből tíz pontot kaptak, miközben James és Reaves is clutch dobásokat hibázott, Davis pedig nem is próbálkozott - elöl-hátul behorpadtak a záró két percben, így három győzelem után ezúttal kikaptak.

A Lakers legjobb dobói: Davis 32, James 25/6, Reaves 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Murray 29/15, Porter Jr. 27/12, Jokics 24/6

 

Milwaukee Bucks - Minnesota Timberwolves 105-129

Egyelőre nincs kiút. Az 1-4-gyel lehozott idegenbeli túra után a hazai debütálás sem sikerült Doc Riversnek, de ezúttal is erősen tartalékos kerettel állt ki a Milwaukee: Damian Lillard, Khris Middleton és a nap folyamán elcserélt Cam Payne nélkül nem nagyon maradtak érdemi playmakereik, bár Brook Lopez már visszatérhetett. Ráadásul Giannis Antetokounmpo sem játszott túl meggyőzően, 17 ponttal, 3 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, de mivel a harmadik negyed derekán eldőlt a meccs, ezért Rivers őt is lekapta a pályáról és kiültette a hátralévő időre, elengedte a találkozót - ma megint játszanak, hét nap alatt már ötödször, úgyhogy pokoli nehéz helyzetben vannak jelenleg. AJ Green 27 pontos karriercsúcsát és 7/8 tripláját, valamint Jae Crowder tripla szezoncsúcsát (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) tehetik el erről az estétől, mást nem nagyon - Rivers szerint egyszerűen bíznak benne, hogy a back-to-back második felén jobban fognak mozogni, és abban is, hogy kicsit többen lesznek...

A Minnesota kihasználta az esélyt. A térden járó Bucks ellen pontosan azt játszotta a Wolves, amit kellett: nagy kedvvel, nagy energiával, lendületesen és agresszíven kosárlabdázott, mozgatta a labdát, és hezitálás nélkül beleállt a jó helyzetekbe. Ezek a dobások pedig most be is estek a vendégek számára, akik a harmadik negyedben ezzel végleg demoralizálták is ellenfelüket, és bár a nagyszünetben még csak tíz ponttal vezettek, de a fordulás után meglógtak és eldöntötték a küzdelmet - 28 egység is volt közte, onnan nem lehetett visszaút. Anthony Edwards (26 pont, 9 gólpassz) és Mike Conley (18 pont, 9 gólpassz, 6/7 tripla) volt a fő playmaker, ők dobatták a többieket is, akik éltek is az adódó lehetőségekkel, és 55%-os mezőnyözésükbe 51%-kal bedobott 21 tripla is belefért, 34 gólpasszukra pedig csak nyolc eladott labda jutott - szétpasszolták és szétdobták a tehetetlen Milwaukee-t, úgyhogy egy nagyon szép idegenbeli sikerrel mehetnek tovább a Clippers elleni rangadóra.

A Bucks legjobb dobói: Green 27/21, Crowder 21/12, Antetokounmpo 17
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 26/12, Towns 19/12, Conley 18/18

 

Phoenix Suns - Utah Jazz 129-115

Booker nélkül is jobb volt a Suns. Egy csípősérülés miatt nem tudta vállalni a játékot Devin Booker, de a Phoenix gépezete nélküle is tökéletesen működött: Kevin Durant (31 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Bradley Beal (30 pont, 7 gólpassz, 6/9 tripla) remeklése mellett Eric Gordon 19 pontot vállalt, Grayson Allen pedig bődületes karriercsúcsot jelentő 14 gólpasszt (!) osztott szét, Jusuf Nurkic jó játéka már csak hab volt a tortán. Összességében 59%-kal dobtak mezőnyből, 48%-kal tripláztak, és 37 gólpasszig jutottak el, az első három negyed alatt 109 pontot tettek fel a táblára, és ellenállhatatlan játékkal darálták be a Jazzt - 19 pontos előnnyel kezdhették meg az utolsó felvonást, ahol már visszavettek és koptatták a fórjukat, de így is tükörsimán értek célba. A leindításból szerzett 30 pont is jól mutat, egyszerűen semmilyen ellenszere nem volt rájuk a Utah-nak, úgyhogy az utóbbi 15 meccsükből ez volt a 12. sikerük,és parádés formában menetelnek előre - ötödikek Nyugaton, és csak négy mérkőzés a lemaradásuk a Clippershez képest.

Ennyire futotta. Két szép győzelem után nem volt esélytelen ezen a meccsen a Jazz, de aztán a pályán mégis annak bizonyult: a második negyedet tudta jól lehozni, ott Lauri Markkanenék támadójátéka is kellően veszélyessé vált, de azt leszámítva csak asszisztáltak a Phoenix remekléséhez. Védekezésben semmilyen ellenállást nem tudtak kifejteni, lassúak voltak, nem rendeződtek vissza, nem volt meg a kellő agresszivitásuk, nem értek oda a kinti dobásokra, de Duranték betöréseinél sem tudtak mit tenni - egyszer feljöttek 81-78-ra, de a Suns egy 13-0-s futással letörte a "forradalmat", és végül érvényesítette a fölényét. Will Hardy vezetőedző szerint az ellenfél egyszerűen kihasználta a hibáikat, és amikor lehetett volna esélyük változtatni a meccs képén, akkor rendre elrontották a dobásaikat, így nem tudták kizökkenteni a Phoenixet az addigi ritmusból, és minden ugyanúgy folyt tovább, ahogy addig. Ebben most ennyi volt, most viszont jön zsinórban öt hazai meccsük, ebből három is közvetlen rivális ellen, azokra kell összekapniuk magukat.

A Suns legjobb dobói: Durant 31/6, Beal 30/18, Gordon 19/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 22/6, Collins 21/3, Sexton 19/9

 

New York Knicks – Dallas Mavericks 108–122

Dobópárbaj a javából. A sérülések, valamint a trade deadline-ban való aktív részvétel okán mindössze nyolc játékossal állt ki a Knicks a Dallas ellenében. Tom Thibodeau keretéből a húzónevek közül Julius Randle, Jalen Brunson és OG Anunoby sem léphetett pályára, így megvillant a Mavs előtt a lehetőség, hogy sorozatban a harmadik meccsét is megnyerje az idegenbeli túráján. A vendégek hamar magukhoz ragadták az irányítást, Luka Doncic (39 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz, 4 labdaszerzés, 7/14 tripla) a második félidőben brillírozott, s ez végül elégnek is bizonyult még akkor is, ha Donte DiVincenzo (36 pont, 7/12 tripla) felvette vele a harcot. A texasi gárda mélyebb rotációja döntött, hiszen a szlovén fenegyerek mellett Tim Hardaway Jr. (19 pont, 5/10 tripla) és Derrick Jones Jr. (18 pont, 5 lepattanó) is remekelt. A New York-nál Josh Hart (23 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) szezoncsúccsal egybekötött tripla-duplája csak az eredmény kozmetikázásához járult hozzá, pláne azt követően, hogy sérülés miatt Isaiah Hartensteint (10 pont, 4 lepattanó) is elvesztette a Knicks.

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 36/21, Hart 23/9, McBride 21/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/21, Hardaway Jr. 19/15, Jones Jr. 18/3

 

Indiana Pacers – Golden State Warriors 109–131

Ismét megvillant Curry. A Warriors back-to-backen lépett pályára, ráadásul idegenbeli túrája ötödik állomásán, úgyhogy finoman szólva sem volt már túl sok frissesség a gárdában. Az Indiana eközben a Hornets és a Houston legyőzésével hangolt, így a vendégek leginkább csak Stepen Curry extrájában bízhattak. Curry pedig hozta ezt, 42 pontot dobott, 15/22-es mezőnymutatóval, 11/16 triplát küldve a helyére. Steve Kerr csapata 45 pontig jutott az első negyedben, innen pedig már nem volt visszaút a házigazda számára. Curry mellett Jonathan Kuminga (18 pont, 4 gólpassz) és a padról érkező Gui Santos (13 pont, 8 lepattanó) is hasznosan játszott, ennek eredményeképpen pedig egyetlen másodperc erejéig sem volt esélye a Pacersnek. Hazai oldalon Buddy Hieldre már nem számíthatott Rick Carlisle vezetőedző, akit a 76ershez cseréltek, ellenben Pascal Siakam (16 pont, 8 lepattanó) és Myles Turner (15 pont, 7 lepattanó) szorgoskodott, viszont Tyrese Haliburton (5 pont, 11 gólpassz) nem nagyon találta a dobásait (2/7), ez pedig egyenesen volt arányos a vereséggel.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 16/6, Turner 15/6, Smith 14/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 42/33, Kuminga 18, Santos 13/6

 

Orlando Magic – San Antonio Spurs 127–111

Magabiztos volt az Orlando. Mindkét csapat a Heattől kapott ki legutóbb, de a Spurs most back-to-back lépett pályára, ami a Magic malmára hajtotta a vizet. Jobban is kezdett az Orlando, Franz Wagner (34 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Jalen Suggs (17 pont) és Paolo Banchero (16 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) triója hamar dűlőre vitte a dolgokat, így a floridai egylet idejekorán felépített egy bő húsz pontos előnyt. A fordulást követően még az sem segített a San Antoniónak, hogy Devin Vassell (30 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) elkapta a fonalat, így mind a harminc pontját a nagyszünetet követően dobta. A többiek viszont nem nagyon találták a ritmust, Victor Wembanyama (15 pont) mindössze egyetlen lepattanót szedett, de Jeremy Sochan (9 pont) sem erőltette meg magát. A Spurs ezzel sorozatban a hatodik vereségét könyvelte el.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 34/9, Suggs 17/9, Banchero 16/3
A Spurs legjobb dobói: Vassell 30/9, Wembanyama 15/6, Johnson 12/6, Collins 12

 

Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers 95–118

Hozta a kötelezőt a Cavs. A Wizards két vállra fektetése után Brooklynba is győzelmi reményekkel érkezett a Cleveland, amely fantasztikus formát mutat, hiszen zsinórban hét meccset nyert a csapat. A Nets ezzel szemben a playin-helyekért küzd, ráadásul a trade deadline során is eléggé aktívak voltak, így Spencer Dinwiddie és Royce O'Neale ezen az estén már nem volt a keret tagja. Ennek megfelelően alakult a meccs is, a Cavs Donovan Mitchell (27 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Jarrett Allen (14 pont, 10 lepattanó) és Evan Mobley (14 pont, 12 lepattanó) vezérletével az első negyedet 32–21-re, míg a harmadikat 31–18-ra nyerte, ezzel hamar pontot téve az összecsapás végére. A vendéglátó keretéből ezúttal is Mikal Bridges (26 pont, 5 gólpassz) és Cam Thomas (17 pont, 4 lepattanó) párosa emelkedett ki, de a kellő támogatottság hiányában, nem volt esély a győzelemre.

A Nets legjobb dobói: Bridges 26/15, Thomas 17/6, Watford 15
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 27/12, Garland 14, Allen 14, Mobley 14

 

Memphis Grizzlies – Chicago Bulls 110–118

Nem adta magát könnyen a Grizzlies. Mivel sosem lehet tudni, hogy a Memphis milyen kerettel áll ki, így a Chicagónak hoznia kellett ezt a mérkőzést, már csak azért is, hogy harcban maradjon a keleti playin-helyekért. Jaren Jackson Jr. (28 pont, 4 gólpassz) ezúttal vállalta hazai oldalon a játékot és kiegészülve a padról beszálló GG Jacksonnal (27 pont, 9 lepattanó) a záró felvonásig derekáig kontrollálta is a találkozót. Csakhogy ekkor Jackson Jr. kipontozódott, a hatszoros bajnok pedig DeMar DeRozan (30 pont, 8 lepattanó), Andre Drummond (21 pont, 13 lepattanó, 10/11 mezőnyből), Nikola Vucevic (20 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Coby White (20 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) kvartettje révén megfordította és ezzel meg is nyerte az összecsapást. A Bulls így fontos győzelmet aratott, míg a Memphis gyors egymásutánban hetedszer is kikapott.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 28/12, GG Jackson 27/12, Aldama 15/9, Pippen Jr. 15/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 30/9, Drummond 21, Vucevic 20/9, White 20/6  

 

Portland Trail Blazers - Detroit Pistons 122-128 - hosszabbítás után

Back-to-back Pistons-győzelem. Valaki visszamehetett az időben, és arrébb tehetett egy gyufaszálat, mert az események teljesen másképp zajlanak a Detroit körül, mint eddig: két napja még 6-43-mal állt a Pistons, ebből 2-20 volt az idegenbeli mérleg, azóta viszont 24 óra leforgása alatt back-to-back sikereket aratott a társaság vendégként. A sacramentói bravúr után "másnaposan" is jól játszott az együttes Portlandben, a 37 pontos karriercsúcs után ezúttal 26 pontot és 7/7 triplát (!) dobott Jaden Ivey, de ismét parádézott Jalen Duren (27 pont, 22 lepattanó), és 23 ponttal megtolta a szekeret a visszatérő Cade Cunningham is, úgyhogy 16 támadópattanóval és 59%-os triplázással zárták az estét. Nekik köszönhetően pedig nagy hátrányból jöttek vissza, a félidőben 15 egység volt a lemaradásuk, de égtek már 23-mal is, azonban egy nagy futással lefaragták a hátrányt, az utolsó hét percben mínusz 14-ről jöttek fel, majd az utolsó percet 4-0-ra megnyerve kiegyenlítettek, és hosszabbításra mentették a derbit. Ott pedig ugyanazzal a lendülettel folytatták, amivel a felzárkózást megcsinálták, azt az öt percet 8-2-re húzták be, és végül elvitték a győzelmet - október óta először nyertek egymás után kettőt, egészen úgy néztek ki megint, mint egy NBA-csapat...

Grant 49 pontját is elrontotta a Portland. Ayton, Brogdon és Henderson sem állt a Blazers rendelkezésére, viszont Anfernee Simons 29 pontja mellett a kezébe vette a karmesteri pálcát Jerami Grant, aki 49 pontos karriercsúccsal vezette a hazaiakat: 14/29-et dobott mezőnyből és 18/20-at a büntetővonalról, igazi szupersztárként dolgozott - főleg, ha hozzátesszük, hogy volt 8 lepattanója és 6 gólpassza is. Végül azonban ezt sem tudta győzelemre váltani a Portland, a rendes játékidő utolsó másfél percében Grant is eladott két labdát és kihagyott egy clutch dobást, majd a ráadásban sem tudta úgy folytatni, ahogy korábban játszott - így elpazarolták ezt az estéjét, és belenéztek egy kínos hazai vereségbe.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 49/9, Simons 29/12, Walker 17/3
A Pistons legjobb dobói: Duren 27, Ivey 26/21, Cunningham 23/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus