Luka Doncic 51 ponttal búcsúztatta az óévet, rangadót nyert a Memphis

A Pelicanst győzte le a Grizzlies, nem hibázott a Sixers, megtörte a jeget a Knicks és a Cavs, a Clipperst is lenyomta a Pacers, zsinórban tizenegyedik sikerét aratta a Nets, dudaszós dobással győzött a Heat: ez történt 2022 utolsó NBA-játéknapján.

Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 131-130

Haliburton pontjai jókor érkeztek meg. Az első negyedet 10 ponttal nyerte meg a Pacers, de a Clipperst ez nem törte meg, és a folytatásban végig nagyon kiélezetten alakult a találkozó. Végül az döntött a Pacers javára, hogy nyolc dobással többet vállalhattak el, és ezekből közel olyan jó hatékonysággal céloztak, mint a Clippers, ráadásul mindig akadt náluk valaki, aki elő tudott lépni. A mérkőzés jelentős részében Myles Turner húzta a hazaiakat, a center végül 34 pontig jutott 11/17 jó dobással és 10/10 büntetővel, de az 5/12 triplával 18 pontig jutó Buddy Hield, a nagyon hatékonyan 16 egységet elérő Aaron Nesmith, illetve a padról 15 ponttal beszálló Bennedict Mathurin is hozzátette a magáét. Mindez azonban nem lett volna elég, ha nincs Tyrese Haliburton (24 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés), az irányító 18 pontot dobott a negyedik negyedben, közte 13-at az utolsó négy percben, ekkor egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni a Clippers védekezése. A Pacers ezzel sorozatban harmadszor nyert, legközelebb a Raptors látogat hozzájuk.

George hiába tett meg minden tőle telhetőt. Remek meccset játszott az NBA-pályafutását annak idején Indianapolisban kezdő Paul George, 45 pontot dobott 15/25 jó dobással, közte 7/13 triplával és 8/8 büntetővel, emellett 9 lepattanót, 4 gólpasszt és 3 labdaszerzést is betett a közösbe, rá végig számíthatott a Clippers. George a negyedik negyedben is clutch volt, Haliburtonhöz hasonlóan 18 pontot dobott ekkor, nyolc másodperccel a vége előtt mégsem ő dobhatott az egyenlítésért, hanem Kawhi Leonard (24 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), de az ő triplája kimaradt, és innen már megoldotta a Pacers. Leonard egyébként is felemás meccset játszott, a harmadik negyedben beszórt 17 pontot, de a mérkőzés többi részében csak 2/8 dobását süllyesztette el, ezért is volt szükség George extra formájára. A Clippers így back-to-back vereséggel zárta az évet és a keleti túráját is, legközelebb már hazai pályán játszhatnak a Heat ellen.

A Pacers legjobb dobói: Turner 34/6, Haliburton 24/6, Hield 18/15
A Clippers legjobb dobói: George 45/21, Leonard 24/3, Morris 15/9

 

Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 106-123

Hozta a kötelezőt a Nets. Sorozatban a 11. győzelmét is begyűjtötte a Nets, és ez a siker egy pillanatig sem forgott komoly veszélyben, a Hornets egyszer sem vezetett az este folyamán, míg a vendégek előnye járt már 22 pontnál is – ez ugyan a harmadik negyed elején lecsökkent hatra, de erre egy 28-14-es futás volt a válasz. 33 percnél többet senkinek sem kellett játszania a Netsnél, mert nagyon hatékonyan támadtak, kereken 60 százalékkal dobtak mezőnyből, miközben a Hornetsnek a 40 százalék elérése sem jött össze. A prímet Kyrie Irving vitte a 28 pontjával, Kevin Duranttől ezúttal 23 egység is elég volt, a mezőnyben pedig olyan extrák jöttek náluk, mint Nic Claxton 6 blokkja, Yuta Watanabe 5 labdaszerzése, vagy Royce O’Neale 6 gólpassza és 4/6 bedobott triplája. A Hornetsnél szokás szerint LaMelo Ball (23 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) igyekezett megadni az alaphangot, de a 7/19-es mezőnymutatóval záró irányító mellett csak a dupla-duplázó Mason Plumlee (22 pont, 10 lepattanó, 9/14 mezőnyből) jelentett komolyabb veszélyt a gyűrűre, a centert leszámítva a többiek 35,3 százalékkal dobtak, és ilyen hatékonysággal egyszerűen nem volt esélye a Hornetsnek.

A Hornets legjobb dobói: Ball 23/15, Plumlee 22, Rozier 16/3
A Nets legjobb dobói: Irving 28/12, Durant 23/3, O”Neale 14/12, Claxton 14

 

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 102-103

Csúnya meccsen javított a Cavs. Alacsony színvonalú, rengeteg hibával tarkított találkozót vívtak a felek, védekezésben nagyon kapartak mindketten, az akaratra nem lehetett panasz, de a játék minősége elmaradt a jótól. A sorozatban három vereségből érkező Cavaliers az első negyed után azért egy fokkal mégis jobbnak bizonyult a back-to-backet vívó Bullsnál, a második negyedet már hét ponttal megnyerték a vendégek, és onnantól végig vezettek, egyszer sem kerültek hátrányba, de mivel ők sem találták a ritmust elöl, így nem igazán tudták lerázni magukról ellenfelüket, nem tudták eldönteni a küzdelmet. A harmadik negyed után 84-77-re, két perccel a találkozó vége előtt pedig 103-96-ra "ment" a Cleveland, de még ez utóbbi sem lett elég, mert innent mindent elrontott, amit elronthatott a társaságg. A nagy szerencséje az volt, hogy a Bulls is gyenge volt annyira, hogy nem tudott fordítani, bedobott négy, de kihagyott két büntetőt a hazai alakulat, majd 29 másodpercnél DeMar DeRozan dobott egy duplát, ezzel lett 103-102. Itt a Cavs megint hibázott, lejárt az ohióiak támadóideje öt másodperccel a találkozó vége előtt, úgyhogy DeRozan dobhatott még egyet a chicagói győzelemért, de LeVert és Mitchell is ott volt az arcában, ez a clutch dobás most kimaradt, úgyhogy kibrusztolta a győzelmet a Cavs. J, B, Bickerstaff, a vendégek vezetőedzője szerint ő a védekezésben bízott, mert mást nem is nagyon tehetett, Kevin Love úgy fogalmazott, hogy "mindent megtettek azért, hogy elveszítsék a meccset", Billy Donovan, a Bulls trénere pedig azt mondta, hogy 47 percnyi küszködés volt ez az este, csak az utolsó percben adtak maguknak esélyt a sikerre. A Chicago így maradt tizedik Keleten, a Cavsnek viszont nagyon kellett már ez a siker a gyenge meccsek után, főleg Garland és Mobley hiányában értékes ez a győzelem.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 21, Dosunmu 19/6, LaVine 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 23/9, Love 20/15, Mitchell 15

 

Houston Rockets - New York Knicks 88-108

Megtört a jég. Zsinórban nyolc győzelem, majd sorozatban öt vereség után tudott ismét mérkőzést nyerni a New York, a vendégek nagyot védekezve múlták felül a nyugati sereghajtó Houstont a Brunson-Barrett páros nélkül. Pedig a Rockets kezdett jobban, nyolc ponttal nyerte az első negyedet és a félidő jelentős részében vezetett is, de a második játékrészben már átvette az irányítást a Knicks, és nem sokkal a nagyszünet előtt a vezetést is magához ragadta, így négy ponttal járt előrébb a pihenő alatt. A fordulás után viszont rálépett a gázda Tom Thibodeau csapata, és már nem is nézett vissza, hamar meglett a közte tíz, és onnantól nagyrészt kétszámjegyű előnyben volt a társaság, majd a negyedik negyedben egy 15-4-es futással döntötte el végleg a küzdelmet - ott lett húsz pont a távolság, amit az utolsó percekben már sikerült is beosztani. Egyénileg Julius Randle (35 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Immanuel Quickley (27 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) dicérhető, de Quentin Grimes is dobott 19 pontot, és az olyanok is belefértek, mint például Miles McBride 1/10-es mezőnyözése - összességében úgy nyertek 20 ponttal, hogy 40% alatt dobtak és 30% alatt tripláztak, de a védekezésük mindent ellensúlyozott. Az eladott labdák 25-10-es aránya ledolgozhatatlan különbség a javukra, 37-9 lett az ezekből szerzett pontok száma, és a 16 támadópattanó is jól mutat - ráadásul a Houston is bőven 40% alatt maradt mezőnyből, az utolsó három negyedben összesen 53 pontot erőlködött össze a vendéglátó. A texasiaknál ez nem gond, őrzik a sereghajtó pozíciót, a Knicks viszont kicsit fellélegezhetett az év zárásaként, ha nem is jó játékkal, de újra nyert, így ismét 50% felett van.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 23/12, Green 16/9, Gordon 12/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 35/15, Quickley 27/12, Grimes 19/9

 

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 125-126

Doncicra tényleg fogynak a jelzők. Újabb elképesztő estét rakott össze a Mavs szlovén zsenije, aki 51 ponttal, 6 lepattanóval, 9 gólpasszal, 4 szerzett és 0 eladott (!) labdával, 18/29-es mezőnymutatóval és 6/10 triplával zárta a találkozót - az egyetlen negatívum a hat kihagyott büntető, de a győzelemmel együtt ezt elnézhetjük neki. Doncicra megint nem volt semmilyen ellenszer, pick-and-rollból, betörésből, pozícióból, távolról is eredményes volt, teljesen mindegy, hogy éppen mit védekezett rajta a Spurs. Ezzel a szlovén az utóbbi öt találkozója során harmadszor (!) érte el az 50 pontos határt, és ő lett az első az NBA történetében, aki öt találkozó alatt legalább 250 pontot, 50 lepattanót és 50 gólpasszt jegyzett - nem mellesleg 35,1 pontot átlagolt decemberben, amivel franchise-rekordot döntött, ilyen átlagra soha senki egyetlen hónapban sem volt még képes Mavs-mezben. Az általa működtetett támadójáték jól is nézett ki, mellette főleg Christian Wood (25 pont, 10/15 mezőnyből, 4/7 tripla) csillogott, de csapatszinten 58%-kal dobtak mezőnyből, 41%-kal tripláztak és csak öt labdát adtak el, a gondot a védekezés jelentette most. Gregg Popovich, a Spurs trénere egyébként a derbi előtt vicceskedve mondta, hogy az a céljuk, hogy 50 pont alatt tartsák Doncicot, majd az összecsapás után megkérdezték tőle, hogy most akkor ez egy bukott projekt-e - annyit mondott, hogy egyénileg és csapatként is kiváló munkát végeztek a szlovénon a játékosai, de nem lehet vele mit kezdeni, azt csinál, amit csak akar. Viszont ő sem volt elégedetlen, ugyanis a Spurs Doncic 51 pontja ellenére is kis híján bravúrt mutatott be...

Szoros lett a vége. Doncic már az első negyedben 22 pontot dobott, de védekezni nem igazán tudott a Dallas, a Spurs kiválóan rohant át ellenfelén, és találta meg a jó helyzeteket a festékben, így nem nyílt szét igazán az olló - pontzáporos, látványos meccset játszottak a felek, az első félidő végén 68-64-re vezetett a Mavs, de abszolút partiban volt a San Antonio. A fordulás után azért kicsit nőtt a szakadék, az utolsó negyed közte tízről indult, de volt már 17 is a dallasiak előnye, akkor úgy tűnt, hogy bajban lehet a vendéglátó, ám innen is visszajött a gárda, és izgalmassá tette a végét. Az utolsó öt perc már egylabdás végjátékot hozott, oda-vissza jöttek a clutch dobások és hibák, akár a Spurs felé is elbillenhetett volna a küzdelem, öt másodpercnél Jeremy Sochan a vezetésért dobhatott, de kimaradt, az időkérés után Doncic bedobott két büntetőt, majd 1,1 másodpercnél kihagyott kettőt - ez viszont azt eredményezte, hogy a Spursnek nem maradt ideje a győztes dobásra, lepörgött az idő. Az említett Sochan 20 ponttal és 7/12 jó dobással zárt, Jakob Pöltl 19 ponttal, 15 lepattanóval és 6 gólpasszal remekelt a festékben, Tre Jones is jól mozgott, Keldon Johnson pedig kereken 30 pontot termelt - 55%-kal céloztak mezőnyből és 40% felett tripláztak, mindent megtettek a sikerért. A végén nem volt szerencséjük, egy dobáson múlt a bravúrjuk annak ellenére, hogy mit csinált velük Doncic, ezért nem volt elégedetlen Popovich - a győzelem úgyse számít, hiszen tankolnak...

A Spurs legjobb dobói: Johnson 30/12, Sochan 20/6, Pöltl 19
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 51/18, Wood 25/12, Hardaway Jr. 14/6

 

Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 116-101

Jobb volt a Memphis. A pihentebb, teljes kerettel kiálló Grizzlies végig nagy elánnal védekezett, 14 labdát szerzett és 11 blokkot osztott ki, támadásban pedig 50% felett dobott mezőnyből, de a sok engedett büntető, illetve főleg a vállalhatatlan triplázás (5/29-cel, 17%-kal zárt a gárda) miatt sokáig nem tudta eldönteni a küzdelmet a vendéglátó. Végig előrébb járt Taylor Jenkins alakulata, de a Pelicans kapaszkodott egészen a negyedik negyedig, ott viszont már nem volt pardon, egy 7-0-val nyitott a Memphis, amit 19-4-ig (!) tudott elnyújtani, itt pedig összeomlott a New Orleans - volt már közte 22 pont is ebben a periódusban, a 116-101-es végeredmény jól jelzi, hogy milyen volt a meccs képe. A gyengébb időszaka után legutóbb már feljavuló Grizzliesnél Ja Morant (32 pont, 8 gólpassz), Jaren Jackson Jr. (17 pont, 3 labdaszerzés, 6 blokk) és Steven Adams (10 pont, 21 lepattanó, 2 blokk) is kitett magáért, a frissességét érvényesítő társaság pedig így 2-1-re vezet a közvetlen riválisa elleni harcban, és fél meccsre megközelítette a nyugati tabella 2-3. helyén - most viszont rögtön utol is érheti, amennyiben ma legyőzi a Sacramentót is.

Elfogyott a Pelicans. A Brandon Ingramet továbbra is nélkülöző vendégek back-to-back érkeztek meg erre a találkozóra a Sixers ellen megnyert rangadóból, így meglehetősen fáradtnak bizonyultak, ami főleg támadásban mutatkozott meg. A társaság alig 35%-kal dobott mezőnyből és 27%-kal triplázott, emellett eladott 20 labdát, CJ McCollum 4/16-ot, Zion Williamson 6/16-ot, Herb Jones 2/12-t, Naji Marshall 2/10-et erőlködött össze, Jonas Valanciunasnál szinte nem is járt a labda, csak a 36 kiharcolt büntető és a 15 támadópattanó tudott javítani a helyzetükön. Az akarat azonban mindent nem tudott ellensúlyozni, végig futottak az eredmény után, majd a negyedik negyedre végleg kifulladtak, ott már nem tudták tartani a lépést a Memphisszel, így sorozatban öt győzelem után kikaptak, és fél meccs hátrányba kerültek Nyugat élén a Denverrel szemben.

A Grizzies legjobb dobói: Morant 32, Bane 18/3, Jackson Jr. 17/3
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 20, Murphy III 15/6, Hayes 13/3

 

Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 104-116

A kispad és a második félidő. 65 pont érkezett a detroiti cseresorból ezen a találkozón, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy decemberben a Pistons vezeti a ligát ezen a területen - most öt játékost cserélt be Dwane Casey, és mind az öten 11-18 pont között termeltek, miközben a kezdőben hárman még a hét egységet sem érték el. Nagyrészt nekik köszönhető, hogy győzött a Detroit, ugyanis egészen borzasztóan kezdte a meccset az első sor, a nyitó játékrészben már 18 ponttal is égett a vendégcsapat, az akkor simának tűnő vereség helyett azonban összekapta magát a gárda, és a -14-ről indított második félidőben átgázolt a Minnesotán - 66-40-re nyerte a harmadik-negyedet, és a harmadik etap hajrájában egy 32-9-esre hízó futást tudott elindítani, ami átlógott a záró felvonásra is. Az egyébként még egálról indult, de hamar meglépett a lendületben lévő Pistons, és bár a játékrész közepén úgy tűnt, hogy a Wolves kicsit stabilizálhatja magát, de nem tudott már érdemi veszélyt jelenteni a Detroitra. Bojan Bogdanovicot emeljük ki külön, aki 28 pontjából 15-öt szerzett a sorsfordító harmadik negyedben, de a taps elsősorban a cseresornak jár az energia és a koncentráció miatt - még mindig ligautolsó a gárda, de ezen az estén ismét megmutatta, hogy jobb napjain képes a bravúrra.

Frusztrált Minnesota. Chris Finch, a hazaiak vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy ezen az estén látta először azt a játékosain, hogy frusztráltak még egymással is, és egyszerűen képtelenek az egyértelmű döntések meghozatalára, az egyszerű játékok kivitelezésére. A jó kezdés elvitte őket a nagyszünetig, de aztán rengeteg hibával, pocsék játékkal, rossz dobáskiválasztással és harmatos védekezéssel egyértelműen alulmaradtak az NBA legrosszabb mérlegével bíró csapatával szemben, így már sorozatban hatodszor kaptak ki, és egyre mélyebbre süllyednek, egyre távolabb kerül tőlük még a playin is. Finch azt is kiemelte, hogy a régi problémáik kerültek elő, például az 52-39-re elvesztett lepattanózás, pedig Rudy Gobert ezúttal ott is lehetett a pályán, ezek egyszerűen nem férnek bele - mint mondta, kicsit úgy érezte, hogy saját magukat is megcímkézték, és ezen az estén semmivel sem érdemeltek többet, mint amit kaptak, hiába Anthony Edwards 30 vagy D'Angelo Russell 25 pontja.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 30/12, Russell 25/6, Anderson 12/6
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 28/9, Bagley III 18, Bey 13/3, Burks 13/6

 

Oklahoma City Thunder - Philadelphia 76ers 96-115

Könnyed, hátradőlős Philly-siker. A back-to-back ellenére rendkívül simán nyerte ezt a találkozót a Sixers, a New Orleans elleni vereségből megérkező csapat már az első negyedet 38-20-ra húzta be, és a folytatásban sem vett vissza, a nagyszünetben 69-43-ra, 26 ponttal vezetett már, de volt közte 33 egység is az este folyamán. Olyannyira nem kellett megszakadniuk a vendégeknek, hogy James Harden, PJ Tucker és a tegnap visszatérő Tyrese Maxey ki is hagyta a találkozót, Joel Embiid pedig 28 percet játszott, de azt is takarékon: 16 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, kiosztott 4 blokkot is, de nem törte össze magát az OKC védekezésével szemben. Így sem lehetett kérdés, a Thunder 40% alatt maradt mezőnyből, és védekezésben sem volt sok köze az estéhez, Shai Gilgeous-Alexander szokatlan módon megállt 14 pontnál és 4/15 dobásnál, nagyon nem találták most a ritmust a vendéglátók. A Philly viszont takaréklángon égve is parádézott az első félidőben, a másodikban ugyan Tobias Harris szerint már nem volt meg a szükséges koncentráció, de így is tükörsima győzelemmel, keleti ötödikként fordultak át 2023-ba.

A Thunder legjobb dobói: Giddey 20/3, Jal. Williams 17/9, Gilgeous-Alexander 14/3
A 76ers legjobb dobói: Harris 23/3, Milton 18/6, Melton 17/9

 

Utah Jazz - Miami Heat 123-126

Herro dudaszós triplájával nyert a Miami. Szoros mérkőzést vívtak a felek, egyik csapat sem vezetett tíz pontnál nagyobb előnnyel az este folyamán, de a Heat összességében magához képest váratlanul gördülékeny támadójátékot mutatott be annak ellenére, hogy Jimmy Butler sérülésmenedzselés miatt kiülte a derbit. A floridaiak a második negyed egy pontján sorozatban nyolc labdabirtoklást fejeztek be eredményesen, összességében 32 gólpasszt osztottak szét, 50% felett dobtak, szépen járatták a labdát, megvolt az a ritmus, ami eddig ebben az idényben csak nagyon-nagyon elvétve látszott. Bam Adebayo (32 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Tyler Herro (29 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) mellett emeljük ki külön Victor Oladipót is, aki 23 ponttal, 5 lepattanóval, 5 gólpasszal és 7 bedobott kosarával is mind-mind szezoncsúcsot termelt, decemberi idénykezdete óta először tűnt komoly játékosnak, így a végén Kyle Lowry újabb pocsék (5 pont, 4 gólpassz) produkciója is belefért. De ehhez kellett Herro győztes dobása: ugyan a negyedik negyedet még a Jazz kezdte előnyből, de a Miami fordított, majd 122-117 után még egyszer egyenlíteni tudott a Utah, Lauri Markkanen büntetői jelentettek 123-123-as egált hat másodperccel az órán. Herro azonban időkérés nélkül megkapta a labdát, felrohant vele a triplavonalig, ahol egyik oldalról Jordan Clarkson szorongatta, a másikról Collin Sexton zavarta, szemből pedig Markkanen érkezett blokkolni, de Herro egy lábról elugorva, a dudaszó pillanatában bevágta a meccsnyerő hármast - elképesztő dobással harcolta ki a győzelmet a Heat, amellyel így tízből hét sikerrel zárta 2022-t.

50% alatti Jazz. Sorozatban negyedszer kapott ki a Utah, amely ezzel a szezon során először csúszott be 50%-os mérleg alá: a 10-3-as rajt óta 9-17-et hozott a társaság, karácsony óta pedig négyből négyet bukott, ráadásul négyből háromszor is éppen 126 pontot kapott. Ugyan Markkanen (29 pont, 14 lepattanó, 12/12 büntető) most is igyekezett, de védekezésben ezen az estén sem volt meg a szükséges keménységük, bár a második félidőben azért többet láttunk ebből, illetve a kispadról 8/13 triplával szállt be a Sexton-Beasley páros, valamint 6 támadópattanóval és 3 blokkal Walker Kessler, de a Heat játékát nem tudták igazán lelassítani, Adebayóék ritmusát nem tudták megtörni. Hiába harcoltak ki 44 büntetőt és egyenlítettek a végén, szerencséjük sem volt most, de összességében az azért elmondható, hogy most már jó ideje a szezon előtti várakozásoknak felelnek meg, és csak azért vannak még playin-helyen, mert mögöttük a Wolves és a Lakers is pocsék - a 12-6-os hazai mérleg azért még rendben van, de amíg így védekeznek, addig nehéz lesz ennél jobb eredményeket produkálni.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 29/9, Clarkson 22/9, Beasley 17/15
A Heat legjobb dobói: Adebayo 32, Herro 29/9, Oladipo 23/12

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus