Magabiztos volt a Celtics, Brunson kivégezte a Sunst

Rangadót nyert a Boston, a Lakers ellen szakadt meg a Spurs vereségsorozata, Jalen Brunson 50 pontot dobott a Sunsnak, hozta a kötelezőt a New Orleans és a Philadelphia, meglepte a Wizards a Pacerst, de nyert az Atlanta és a Houston is.

Boston Celtics – Orlando Magic 128–111

Csapatként játszott nagyot a Celtics. A játéknap rangadóján a keleti éllovas Boston az alig két meccs lemaradással mögötte álló Orlandót fogadta. A hazaiak célja egyértelmű volt, szerették volna megőrizni a veretlenségüket a TD Gardenben. Kristaps Porzingis mellett Al Horford sem léphetett pályára, ellenben Jaylen Brown (18 pont, 4 gólpassz) fantasztikusan kezdett, s habár a kinti dobásai nem ültek (0/5 tripla), a második negyedben folyamatosan támadta a gyűrűt, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a Magic védelme. A mérkőzés ezen szakaszában a magasemberei nélkül felálló Celtics felépített egy olyan előnyt, amely kitartott a találkozó végéig. Csapatként nyújtottak remek teljesítményt, hiszen hat játékosuk is eljutott legalább tizenegy dobott pontig. Brown mellett Jayson Tatum (30 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Payton Pritchard (21 pont, 5 gólpassz, 6/7 tripla) és Derrick White (19 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) is kiválóan muzsikált, ez pedig egy talán még a vártnál is magabiztosabb sikert eredményezett.

Nem tudta felvenni a ritmust a Magic. Adottak voltak a kérdések, hogy vajon mire megy a Boston a Magic agresszív védekezése ellen, s vajon mit hoz majd a Jayson Tatum-Paolo Banchero párharc? Nos, mivel a Celtics folyamatosan támadta a gyűrűt és a kezdeti hibák után a triplái is beestek, így viszonylag hamar választ kaptunk az első felvetésre. A második negyedben ugyan próbálta még összekapni magát a vendég alakulat – elsősorban Jalen Suggs (19 pont, 4 lepattanó), Cole Anthony (17 pont, 4 gólpassz) és Franz Wagner (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) triója révén –, de mivel nem volt egyetlen olyan játékosuk sem, aki a hátára vette volna a csapatot, így nem volt esélye a társaságnak a Celtics támadóarzenálja ellen. Paolo Banchero (14 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 5/17 mezőnyből) pedig nem tudta felvenni a ritmust Jayson Tatummal.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/6, Pritchard 21/18, White 19/9
A Magic legjobb dobói: Suggs 19/15, Anthony 17/6, F. Wagner 17/3

 

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 129–115

Megszakadt a Spurs negatív sorozata. A San Antonio zsinórban tizennyolc vereséggel a háta mögött fogadta a Lakerst, ráadásul a felek néhány napja már találkoztak, akkor a Los Angeles hozta a kötelezőt. Elképesztően kezdtek a hazaiak, vagy akár azt is lehetne mondani, hogy az öltözőben maradtak a vendégek, hiszen húsz ponttal nyerte meg az első felvonást a texasi gárda. A második negyedben visszazárkóztak ugyan az arany-lilák, ellenben a nagyszünetet követően ismételten csak Gregg Popovich csapatának akarata érvényesült, melynek színeiben Devin Vassell (36 pont, 6 lepattanó) karriercsúcsig jutott, a 2023-as draft első választottja Victor Wembanyama (13 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) dupla-duplával zárt, de Keldon Johnson (17 pont, 6 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót. Összességében talán annak köszönhette a sikerét a San Antonio, hogy összébb tudta egy picit húzni a védekezését.

Nem tudta pótolni a hiányzóit a Lakers. Anthony Davis a csípőjével bajlódik, D’Angelo Russellt egy migrénes fejfájás döntötte le a lábáról, míg Cam Reddish-nek a térdével vannak problémái, így igencsak foghíjas kerettel állt ki San Antonióban Darvin Ham csapata. Az első negyedben összeszedett hátrányt pedig már nem is tudták ledolgozni, akkor sem, ha helyenként már látszott a fény az alagút végén. LeBron James (23 pont, 7 lepattanó, 14 gólpassz) teljesítményére nem lehetett panasz, mint ahogyan Austin Reaves (22 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és a kispadról érkező Rui Hachimura (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is kiválóan mozgott, azonban a fentebb említett trió nagyon hiányzott a rotációból, ennek pedig vereség lett a vége.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 36/15, Johnson 17/9, Collins 16/3
A Lakers legjobb dobói: James 23/6, Reaves 22/12, Hachimura 20

Phoenix Suns – New York Knicks 122–139

Ismét megsérült Bradley Beal. Legutóbb végre-valahára debütálhatott egymás mellett Bradley Beal, Devin Booker és Kevin Durant triója, de elsőre elég gyenge védekezést bemutatva vereség sült ki belőle. A Knicks ellenben nem túl acélos eddig idegenben, így az arizonaiak bizakodva léphettek parkettre. Hamar lefagyott azonban az arcukról a mosoly, miután Beal az első negyedben bokasérülés miatt volt kénytelen az öltözőbe vonulni, ahonnan már nem is tért vissza. A Phoenix ennek ellenére az utolsó negyedig harcban volt a győzelemért, Kevin Durant (29 pont, 6 gólpassz), Devin Booker (28 pont, 9 gólpassz) és Jusuf Nurkic (21 pont, 12 lepattanó, 9/13 mezőnyből) hármasa ugyanis kiválóan találta meg a pályán egymást. Csakhogy a vendégeknél volt valaki, aki ezen az estén tarthatatlannak bizonyult.

Brunson karriercsúcsa döntött. Jalen Brunson (50 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) úgy jutott el 50 pontig, hogy mezőnyből 17/23-at dobott, míg a triplavonalon kívülről 9/9-cel zárt – erre pedig korábban még nem volt példa a franchise történetében. Vezérletével pedig az utolsó negyedben megtörte ellenfelét a Knicks, amely 42–23-ra nyerte meg ezt a tizenkét percet és ezzel a mérkőzést is – Brunson 19 pontot dobott a záró játékrészben (7/7 mezőnyből, 5/5 tripla). Persze a sikerhez kellett Julius Randle (23 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és RJ Barrett (21 pont) jó teljesítménye is, akik remekül segítették Brunsont, ez pedig győzelmet ért a New York számára.

A Suns legjobb dobói: Durant 29/12, Booker 28/3, Nurkic 21/3
A Knicks legjobb dobói: Brunson 50/27, Randle 23/3, Barrett 21/3

 

Charlotte Hornets – New Orleans Pelicans 107–112

Hozta a kötelezőt a Pels. Két magabiztos sikerrel a háta mögött érkezett Charlotte-ba a New Orleans, s habár Zion Williamson játéka kérdéses volt, végül a 2019-es draft első választottja pályára léphetett. Hazai oldalon LaMelo Ball mellett ezúttal Mark Williams is maródi volt, így a Pelicans uralta is a festéket, Jonas Valanciunas (29 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) szezoncsúccsal zárt, de Williamson (21 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt. CJ McCollum (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a számait, ellenben Brandon Ingram (8 pont, 7 gólpassz, 3/8 mezőnyből) ezúttal gyengébb estét fogott ki. Az első negyedben még fej-fej mellett haladtak a felek, a második játékrészben ellenben ellépett a vendég egylet. A nagyszünetet követően Terry Rozier (30 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és Miles Bridges (27 pont, 10 lepattanó) révén megkezdte a felzárkózást a Hornets, sőt Nick Richards (16 pont, 6 lepattanó, 7/7 mezőnyből) is üde színfoltként tündökölt, viszont ez csak arra volt elegendő, hogy végül szorossá tegyék a végeredményt, a Pels ugyanis hozta a kötelezőt.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 30/12, Bridges 27/6, Richards 16
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 29/6, Williamson 21, McCollum 19/9

 

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 124–92

Nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Két napja könnyed magabiztossággal győzte le a 76ers azt a Detroitot, amely most már sorozatban huszonegy vereséggel a háta mögött látogatott Phildelphiába. A hazaiak számára ez egy kötelező feladat volt, hiszen az elmúlt napokban nagyon egyben van Nick Nurse csapatának a támadójátéka. Ennek megfelelően alakult a meccs képe, a Pistons egyetlen másodperc erejéig sem tudta magához ragadni a kezdeményezést, miközben a Philly egy adott szakaszban már negyvenegy ponttal is vezetett. Hazai oldalon Joel Embiid (35 pont, 13 lepattanó) ezen az estén is sziporkázott, mellette Tyrese Maxey (19 pont, 4 gólpassz) és Marcus Morris Sr. (15 pont, 5/5 tripla) is szépen termelt, míg a vendégeknél elég sok volt a betli, példának okán Cade Cunningham 2/9-es mezőnymutatóval mindössze négy pontig jutott. Az autóvárosiak legjobbja James Wiseman (20 pont, 13 lepattanó) lett, esélyük ellenben nem volt, így zsinórban a huszonkettedik vereségüket is begyűjtötték.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/6, Maxey 19/3, Morris Sr. 15/15
A Pistons legjobb dobói: Wiseman 20, Bogdanovic 17/6, Ivey 13

 

Washington Wizards – Indiana Pacers 137–123

Meglepte a Wizards a Pacerst. A Washington a liga legrosszabb védekezését mutatja, s habár ebben a szegmensben az Indiana sem egy élcsapat, ennek ellenére kötelező lett volna hoznia ezt a meccset a vendég gárdának, már csak azért is mivel a fővárosi egylet zsinórban hat vereséggel a háta mögött várhatta a feldobást. Csakhogy talán első ízben ebben a szezonban, de többen is kiválóan játszottak a Wizardsban, Kyle Kuzma (31 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Jordan Poole (30 pont, 8 lepattanó, 12/18 mezőnyből) szezoncsúcsot dobott, Tyus Jones (13 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 6/7 mezőnyből) tripla-duplával zárt, Corey Kispert (23 pont, 9/14 mezőnyből) pedig a kispadról szórta meg magát. A második negyedben átrohant az ellenfelén Wes Unseld Jr. csapata, amely igyekezett kivenni a játékból a Pacers legjobbját Tyrese Haliburtont (19 pont, 11 gólpassz). Ez minimálisan sikerült is, s mivel Isaiah Jackson (20 pont, 13 lepattanó, 10/13 mezőnyből) mellett érdemben nem nagyon tudott más felnőni a vendégek vezére mellé, így az ez alkalommal több lábon álló Washington elorozta a győzelmet.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 31/12, Poole 30/9, Kispert 23/9
A Pacers legjobb dobói: Jackson 20, Haliburton 19/6, Toppin 16/6

 

Toronto Raptors – Atlanta Hawks 104–125

Young vezette győzelemre az Atlantát. A csapatok két napja már összemérték az erejüket, akkor egy pontgazdag meccsen győzött a Raptors, amely bízott benne, hogy ezúttal is két vállra fektetheti riválisát. Pláne annak tudatában, hogy az Atlanta őt zakóval a zsákban utazott Kanadába. A forgatókönyv azonban másképp alakult. A Hawks végig kontroll alatt tartotta a történteket, Trae Young (38 pont, 5 lepattanó, 11 gólpassz) kiváló vezérnek bizonyult, s mivel Bogdan Bogdanovics (20 pont, 6 gólpassz) és Clint Capela (18 pont, 15 lepattanó) is hasznosan kosárlabdázott, így a Toronto csak futott az eredmény után. A hazaiaknak meggyűlt a baja a triplákkal, ráadásul esélyük sem volt a lepattanóknál (32–55), így hiába játszott elfogadhatóan Scottie Barnes (23 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz), Pascal Siakam (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Jakob Poeltl (15 pont, 8 lepattanó, 7/7 mezőnyből), magabiztosan nyerte meg a találkozót az Atlanta.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 23/3, Siakam 15/6, Poeltl 15
A Hawks legjobb dobói: Young 38/21, Bogdanovics 20/9, Capela 18

 

Memphis Grizzlies – Houston Rockets 96–103

Brooks triplája döntött. Két napja Houstonban már összemérték az erejüket a felek, akkor hazai pályán győzni tudott a Rockets, azonban a pályaválasztói jog felcserélése komoly tényezőként hatott, hiszen a texasi klub 1–8-cal állt idegenben. Ennek megfelelően kezdett a Memphis, amelybe visszatérhetett Desmond Bane (28 pont, 13 lepattanó), aki Jaren Jackson Jr. (22 pont, 4 blokk) hathatós támogatásával vezette az övéit, minek eredményeképpen hamar fel is építettek egy közel húsz pontos fórt. A Houston azonban nem adta fel, Dillon Brooks (26 pont, 7 lepattanó), Fred VanVleet (16 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Alperen Sengün (15 pont, 7 lepattanó) vezetésével visszazárkózott, így a győztes személyéről egy szoros, kiélezett végjáték döntött. Hatalmas blokkok és bravúrkosarak jellemezték az utolsó perceket, mígnem Brooks egyszer csak gondolt egy merészet és negyven másodperccel a vége előtt bedobott egy triplát, amire már nem volt válasza a hazaiaknak, így megszerezte második idegenbeli diadalát is a Rockets.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 28/12, Jackson Jr. 22, Williams Jr. 11/9, Aldama 11/6
A Rockets legjobb dobói: Brooks 26/9, VanVleet 16/6, Sengün 15

 

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus