Magabiztosan verte a Bostont a Lakers, a Nets is nyert Dallasban

LeBron Jamesék jó játékkal múlták felül a Celticset, a Brooklyn 17 pontos hátrányból fordított a Mavs ellen, míg a Knicks San Antonióban talált magára. 

 

Dallas Mavericks - Brooklyn Nets 99-102

A Nets bírta jobban a végét. Sokáig úgy tűnt, hogy megtörheti rossz szériáját a Mavs és idén először szenvedhet el back-to-back vereséget a Brooklyn, hiszen a nagyszünetben 12 pont volt a hazai előny, a harmadik negyed során volt ez 17 is, de még a záró etapot is közte 11-ről indították a felek. Itt azonban belendült és 5/6 dobással 11 pontot szerzett Kevin Durant, fontos hármassal jelentkezett Patty Mills és vezérként összefogta a társaságot James Harden (23 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz), miközben a védekezésükön még egy szintet csavartak és az egyébként is gyengén dobó Dallas szemmel láthatóan kifulladt - sorra jöttek tőlük az elrontott dobások, míg a vendégek eltüntették a különbséget. Érdekesség, hogy az este során először a negyedik negyed közepén vezetett a Nets és három pontnál jobban nem tudott meglépni, de a hajrában fejben és fizikálisan is ellenfele fölé nőtt a gárda - az utolsó három és fél percben nem kaptak mezőnykosarat Duranték, ők viszont clutch dobásokkal elvitték a győzelmet. Azért Claxton két kihagyott büntetője után még dobhatott az egyenlítésért a Dallas, de az is kimaradt, úgyhogy érthetően örültek ennek a sikernek a brooklyniak, akik szerint "karaktert mutattak" azzal, hogy visszajöttek mínusz 17-ről idegenben - ezzel megőrizték keleti első helyüket, most pedig Houstonba utaznak tovább.

Ez sem jött össze. Jól védekezve, bizonyos periódusokban jól is támadva tartotta kézben ezt a meccset a Dallas három negyeden keresztül, az utolsóra azonban elfogyott az erő, Luka Doncic be is vallotta, hogy fizikálisan nem teljesen 100%-os, vannak erőnléti problémái. Az utolsó játékrészben összesen 13 pontot sikerült kiszenvedniük magukból, a záró három és fél percben 0/6-ot dobtak mezőnyből, a végén Doncicnak, majd az utolsó másodpercben Hardaway Jr.-nak is volt egy triplája, főleg utóbbi volt teljesen tiszta, de ebben az időszakban már semmit sem tudtak a gyűrűbe küldeni. Jason Kidd szerint legalább megvannak a helyzeteik, csak valamiért meccsek óta nem tudják bedobni őket, az utóbbi találkozókon stabilan 40% alatt mezőnyöznek és ezúttal 20% alatt tripláztak, igazából ezen múlt a sikerük. Doncic (28 pont, 6 lepatanó, 9 gólpassz) és Kristaps Porzingis (17 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) jó számai nem értek semmit, sorozatban ötször kaptak ki hazai pályán, az utóbbi tíz meccsükből pedig már nyolcadszor maradtak alul. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/9, Porzingis 17/3, Finney-Smith 15/12
A Nets legjobb dobói: Durant 24/3, Harden 23/9, Aldridge 15

 

San Antonio Spurs - New York Knicks 109-121

Nagyon kellett ez a New Yorknak. Hetek óta tartó rossz formáját próbálná lerázni magáról a Knicks, ez a meccs pedig ideálisnak tűnt ehhez, hiszen bár idegenben lépett pályára Tom Thibodeau csapata, de három teljes napot pihenhetett, míg a Spurs egy back-to-back második felén érkezett. Ezt a pluszenergiát ki is aknázták a vendégek, Thibodeau centerposzton cserélt és Nerlens Noelt jelölte a kezdőbe, Mitchell Robinsont pedig a padra, a feladat pedig mindenki számára annyi volt, hogy fizikálisan domináljanak - a lepattanózást meg is nyerték, 21-8-ra győztek a második esélyből szerzett pontok terén és a két középső negyedben meg tudtak lépni ellenfelüktől. A harmadik negyed közepén 13 pontra nőtt az előnyük, onnantól pedig nagyjából tudták is tartani ezt a távolságot, kilenc egységnél közelebb egyszer sem engedték vissza a Spurst, úgyhogy összességében magabiztosnak mondható győzelmet arattak. Julius Randle-t levédekezte a SAS (15 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), a többiek viszont szinte szabadon alkothattak, RJ Barrett például 32 ponttal és 7/8 triplával ficánkolt, de összesen hatan is tíz pont fölé jutottak náluk - bevertek 18 triplát 47%-kal, jól néztek ki támadásban. Az egyetlen bökkenőt Robinson sérülése jelentette, hiszen a center rosszul esett és megütötte a hátát, amely után fájdalmai voltak, de annyira nem vette komolyan az esetet, egy darabig pályán is maradt utána. 

Popovich elégedett volt. A Spurs vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy jól tudta, hogy egy idegenbeli túráról hazaesve, rögtön back-to-backet játszva gondjaik lesznek az energiával, de ő úgy látta, hogy játékosai mindent megtettek, csak az most ennyire volt elég. Derrick White 26 ponttal szezoncsúcsot dobott (6 lepattanó, 7 gólpassz), Dejounte Murray 15-7-7-tel jelentkezett, csapatként szétosztottak 30 gólpasszt, de fizikálisan felőrölte őket a New York - egyébként is alacsonyabbak voltak ellenfelüknél, de ez tovább romlott, amikor Keldon Johnson bokája a harmadik negyed elején kiment és onnantól rá nem számíthattak. Most pihenhetnek egy napot, holnap pedig a Denvert fogadják, most még zsinórban négy mérkőzést játszhatnak otthon. 

A Spurs legjobb dobói: White 26/9, Murray 15/6, McDermott 13/9, Pöltl 13
A Knicks legjobb dobói: Barrett 32/21, Burks 18/9, Quickley 16/6

 

Los Angeles Lakers - Boston Celtics 117-102

Váratlanul jó volt a Lakers. Az utóbbi időszak egyértelműen legjobb teljesítményét láthattuk most a Los Angelestől, Frank Vogel csapata gyakorlatilag végig kézben tartotta az "örökangadót" és különösebb kérdés nélkül, abszolút magabiztosan nyerte meg. Az első negyedben még Jayson Tatum extrájával egálban volt a Celtics, de LeBron James ott villámgyorsan beszórt 16 pontot és látszott, hogy most megvan a ritmusuk, aztán a folytatásban szépen lebontották a Bostont, Tatum körül nem nagyon adtak esélyt senkinek, ők pedig James és Russell Westbrook vezetésével lendületesen, illetve pontosan játszottak. Westbrook a harmadik negyedben különösen belendült és egymaga 15 pontot és 3 gólpasszt jegyzett ekkor, a különbség pedig itt stabilan húsz egység környékére nőtt és bár korábban sokszor előfordult, hogy leadták a nagy előnyt, ezúttal a Celtics nem tudott nyomást gyakorolni rájuk. Ugyan a záró etapban kicsit visszaesett a dobóformájuk, de így is 52%-kal zártak, a lepattanózást 51-34-re nyerték, egyénileg pedig James (30 pont, 5 gólpassz, 13/19 mezőnyből) és Westbrook (24 pont, 11 gólpassz, 9/16 mezőnyből) mellett Anthony Davist (17 pont, 16 lepattanó, 2 labdaszerzés, 2 blokk) is érdemes megemlíteni - most megint 50% felett állnak, nincsenek rossz pozícióban, csak játékban kellene a mostanihoz hasonló szintet állandósítani. 

Tatum és más senki. A Boston csapatjátéka egyáltalán nem működött ezen a mérkőzésen, Jaylen Brown nem tudta vállalni a pályára lépést, Jayson Tatum pedig nagyon egyedül maradt, de az ő remeklése most csak a kiütés elkerülésére volt elég - védekezésben sem tudtak mit tenni a Lakers sztárjai ellen, nem volt válaszuk. Tatum az első négy percben egymaga 14 (!) pontot szerzett, rárúgta az ajtót a Los Angelesre, de James tartotta vele a lépést, a folytatásban pedig természetesen nem volt képes ezt a szintet hozni - így is eljutott 34 pontig 13/22-es mezőnymutatóval és 5/7 triplával, de egyedül nem állhatott ellen a Lakersnek. Az alapvetően jó formában érkező Celticsnek ezúttal nem volt reális esélye, most pedig back-to-back megmérkőzik ugyanitt a Clippersszel is, meglátjuk, hogy képesek lesznek-e feljebb kapcsolni Horfordék. 

A Lakers legjobb dobói: James 30/6, Westbrook 24/3, Davis 17
A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/15, R. Williams III 13, Richardson 11/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus