Magabiztosan verte a Denvert az OKC, tartalékosan is nyert a Boston

Gilgeous-Alexander vezetésével nyert a Thunder, Tatum és Porzingis nélkül a Celtics, a Clippers vetett véget Morant győzelmi sorozatának, rangadót húzott be a Magic, a Bucks és a 76ers is, először nyert együtt a Suns triója, a második félidőre lendült bele a Kings, a Wizardstól is kikapott a Nets, visszavágott a Trail Blazers a Spursnek – ez történt hajnalban az NBA-ben.

 

Washington Wizards – Brooklyn Nets 110-104

Egyre rosszabb helyzetben a Brooklyn. Két nem túl jó formában lévő csapat találkozott Washingtonban, hiszen a Wizards a liga egyik legrosszabbja, de lassan a Nets is leszakad a középmezőnytől. Mindezek ellenére a vendégek számítottak az összecsapás esélyesének. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, aztán a harmadik negyedben egy röpke pillanatra úgy tűnt, hogy Mikal Bridges (19 pont, 5 lepattanó), Spencer Dinwiddie (17 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Cameron Johnson (16 pont, 7 lepattanó) triója révén eldönti a győztes személyének kilétét a Brooklyn. A záró játékrészben azonban fordult a kocka, 98–97-es hazai hátránynál Kyle Kuzma (26 pont, 8 lepattanó) állt a fővárosi gárda élére és Deni Avdija (21 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) segítségével egy 11–0-s futást bemutatva tett pontot a mérkőzés végére.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 26/12, Avdija 21/9, Kispert 15/9
A Nets legjobb dobói: Bridges 19/6, Dinwiddie 17/9, Johnson 16/9

 

Orlando Magic – New York Knicks 117-108

Meggyűlt a baja a csapatoknak a triplákkal. A tabellán elfoglalt helyezések alapján egyértelműen rangadónak volt tekinthető a New York orlandói vendégjátéka. Hazai pályán azért mindenkire veszélyes a floridai egylet még akkor, ha a kezdeti szárnyalás már alábbhagyott, miközben a Knicks többször bizonyította stabilitását. Érdekesen alakult a meccs képe, mindkét gárda bizonytalan volt a periméteren kívülről, a hazaiak 7/33-mal, míg a vendégek 6/30-cal zártak a triplavonalról. Nagyobb elánnal kezdett a vendéglátó, ám aztán Tom Thibodeau csapata vette át a kontrollt, melynek színeiben Julius Randle (38 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Jalen Brunson (20 pont 7 lepattanó, 8 gólpassz) és RJ Barrett (19 pont, 6 lepattanó) is sziporkázott. A második negyed végén aztán magára talált a Magic, amely egy 18–4-es futással megtörte ellenfele lendületét, innen pedig már csak futott az eredmény után a Knicks. A Magic végül magabiztos győzelmet aratott, köszönhetően Franz Wagner (32 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés), Paolo Banchero (29 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Jalen Suggs (21 pont, 6 gólpassz) remek játékának.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 32/9, Banchero 29/6, Suggs 21/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 38, Brunson 20, Barrett 19/3

 

Cleveland Cavaliers – Milwaukee Bucks 111-119

A Giannis, Lillard páros döntött. Nem várt könnyű meccs a Bucksra, mivel a Cleveland legutóbbi négy fellépéséből hármat is megnyert, ráadásul a hazaiaknál végre-valahára visszatérhetett Donovan Mitchell. A Milwaukee is jó formát mutat, ellenben az idegenbeli mérlege azért hagy kívánnivalót maga után, ennek megfelelően pedig egy kiváló meccsnek lehetett szemtanúja a nagyérdemű. Remek erőben tért vissza Mitchell (34 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz), s habár a triplákkal (2/10) meggyűlt a baja, Jarrett Allen (30 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 15/17 mezőnyből) hathatós segítségével sokáig versenyben tartotta az övéit. A harmadik negyedben azonban sebességet váltott a Bucks, Giannis Antetokounmpo (34 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz) és Damian Lillard (31 pont, 4 gólpassz) párosa egyaránt 14-14 pontot szórt ebben a játékrészben, minek eredményeképpen 40–21-re nyerte meg ezt a tizenkét percet a vendég alakulat, ezzel a mérkőzés végkimenetelét is eldöntve.

A Caveliers legjobb dobói: Mitchell 34/6, Allen 30, Porter 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34, Lillard 31/6, Beasley 15/15

 

Boston Celtics – Toronto Raptors 120-118

A Toronto ellen is megizzadt a Boston. A ligaelső az elmúlt este rendesen megszenvedett a Detroit ellenében – húszpontos hátrányból visszakapaszkodva nyerte meg azt az összecsapást –, ráadásul Jayson Tatum és Kristaps Porzingis is összeszedett egy-egy kisebb sérülést, így egyikük sem vállalta a Toronto elleni meccset. Ott volt viszont a pályán Jaylen Brown, aki viszont a Pistons ellen hiányzott. A Raptors továbbra is csak keresi önmagát, így egyértelműen az otthon még veretlen Boston számított a találkozó favoritjának. Magabiztosan kezdett a vendéglátó, Brown (31 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 5/6 tripla) vezetésével hamar húszpontos előnyre téve szert, de Derrick White (21 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is remekelt, míg a tábla alatt Luke Kornet (20 pont, 8 lepattanó) tudott élni az adódó lehetőséggel. A mérkőzés végéhez közeledve azonban kissé váratlanul belealudt a magabiztos vezetésébe a Celtics, ezt kihasználva pedig Scottie Barnes (30 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Pascal Siakam (27 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) kettőse révén előbb visszakapaszkodott, majd a vezetést is átvette a Toronto. Szűk fél perccel a végső dudaszó megszólalása előtt, 116–116-os állásnál, egy remek támadás végén a hazaiak Kornettet találták meg üresen a palánk alatt, aki nem is hibázott, ellenben Barnes nem tudott kosarat szerezni a túloldalon. Innentől pedig már a büntetőké volt a főszerep, a Celtics pedig ebben a műfajban hozta a kötelezőt, így továbbra is őrzi hazai makulátlanságát.

A Celtics legjobb dobói: Brown 31/15, White 21/6, Kornet 20
A Raptors legjobb dobói: Barnes 30/21, Siakam 27/6, Schröder 15/6

 

Atlanta Hawks – Sacramento Kings 110-117

A nagyszünetet követően kezdett el játszani a Kings. Egyik csapat sem várta túl jó előjelekkel a találkozót, hiszen az Atlanta sorozatban három vereséggel fogadta azt a Sacramentót, amely legutóbbi négy meccséből mindössze egyet tudott megnyerni. Éppen ezért koránt sem volt mindegy, hogy melyik gárda tudja pozitív irányba terelni a szekerét. A Hawks olyannyira jól kezdett, hogy a találkozó egy adott szakaszában már huszonhárom ponttal is vezetett, a kezdő ötös brillírozott, minden játékos eljutott legalább tizenkét dobott pontig. Az irányt természetesen ezúttal is Trae Young (24 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) mutatta, de Dejounte Murray (18 pont, 6 lepattanó) és Jalen Johnson (16 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót. A problémát csupán az jelentette, hogy De'Aaron Fox (31 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) a nagyszünetet követően úgy gondolta, hogy ideje lenne elkezdeni kosárlabdázni, így a 31 pontjából 26-ot vállalt az utolsó két játékrészben, miközben Domantas Sabonis (25 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) is összekapta magát, minek eredményeképpen öt perccel a találkozó vége előtt már a Kings járt előrébb. Próbált ugyan még változtatni a Hawks, ám a Sacramento innen már nem engedett.

A Hawks legjobb dobói: Young 24/9, Murray 18/12, Johnson 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 31/24, Sabonis 25, Lyles 19/12

 

Houston Rockets – Philadelphia 76ers 127-131

Elfáradt a végére a Rockets. Joel Embiid bokája még most sem jött rendbe, így a Philly szupersztárja a Houston elleni mérkőzést is kihagyta. Ennek ellenére sem szerepel rosszul a 76ers, ám ahogyan az előzetesen is várható volt, Houstonba azért nem dobóedzésre érkeztek. A Rockets támadóarzenálja ugyanis alkalmas arra, hogy azzal bárkit meglepjen, a texasi gárda problémáját inkább a védekezés, vagy annak a hiánya adja. Végig szoros volt a mérkőzés, Fred VanVleet (33 pont, 10 gólpassz, 8/12 tripla), Jalen Green (31 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Alperen Sengün (28 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) triója mindent megtett annak érdekében, hogy ne legyen esélye a győzelemre a vendégeknek és sokáig úgy tűnt, hogy ezzel eredményt is érhetnek el. Tyrese Maxey (42 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) azonban tarthatatlannak bizonyult, ráadásul Tobias Harris (22 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) is hozta a számait, a végjátékra pedig egészen egyszerűen elfáradt a vendéglátó. Az utolsó perchez közelítve előbb De’Anthony Melton (15 pont) dobott egy kettest, majd Marcus Morris Sr. (14 pont, 5 lepattanó) küldött a helyére egy triplát, erre pedig már nem tudott érdemben válaszolni a Rockets.

A Rockets legjobb dobói: VanVleet 33/24, Ja. Green 31/15, Sengün 28/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 42/6, Harris 22/6, Melton 15/6

 

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 93-119

Gilgeous-Alexander a harmadik negyedben robbantott. Már az első félidőben is inkább a Thunder járt előrébb pár ponttal, a fordulás után viszont Shai Gilgeous-Alexander vezetésével robbantottak a vendégek, 34-20-ra nyerték a harmadik 12 percet, amiből a hátvéd egymaga 17 pontot vállalt. Gilegous-Alexander végül meg sem állt 40-ig, 14/20 mezőnykísérletét, valamint 10/10 büntetőjét értékesítette, nem volt rá válasz ezen az estén. Mellette Chet Holmgren is alig hibázott, 9/14 jó dobással, azon belül 4/4 triplával jutott el 24 pontig és 6 lepattanóig, míg Jalen Williams (11 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) ezúttal a sokoldalúságával tűnt ki. A Thunder továbbra is kiváló formának örvend, az elmúlt hét meccsükből hatot megnyertek, és továbbra is üldözik a nyugati éllovas Timberwolvest.

Jokics megint nagyon hatékony volt, a Nuggets már nem. A címvédő is remek formában várta ezt az összecsapást, a két csapat előző találkozója óta mind a hat meccsüket megnyerték, ezúttal viszont nem szoros csatában, hanem meglehetősen simán kaptak ki a Thundertől, így 1-2-re állnak idén ellenük. Nikola Jokics legutóbb a Grizzlies ellen hibátlan dobásmutatóval zárt, és most is 9/10-et hozott mezőnyből, de közben nem tudott eljutni a büntetővonalra, így megállt 19 pontnál, illetve a 10 lepattanójára és 7 gólpasszára jutott 7 eladott labda is. Mindez talán még bele is férhetett volna, ha közben nem fog ki pocsék dobóformát Jamal Murray (4/15) és Reggie Jackson (3/10) is, csapatszinten 42,4 százalékkal dobtak mezőnyből a Nuggets játékosai, és a mezőnymunkában is felülmúlta őket a Thunder: lepattanózásban 51-36-ra, labdaszerzésekben 10-6-ra, dobásblokkolásban 8-5-re múlta felül ellenfelét az OKC.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19/3, Watson 14/3, Porter Jr. 12/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 40/6, Holmgren 24/12, Giddey 12

 

Phoenix Suns – Charlotte Hornets 133-119

Először nyert együtt a Suns triója. Bradley Beal felépült a bokasérüléséből, így újfent összeállhatott a Suns nagy hármasa, és először ünnepelhettek győzelmet. Noha a sorozatban 10. vereségét elkönyvelő Hornets az első félidőben jól tartotta magát, a fordulás után járt már 20 pontnál is a különbség, és csak a tisztes helytállás jött össze a 42 ponttal és 8 gólpasszal záró Terry Rozier vezetésével – a hátvéd 8/12 triplát süllyesztett el, amit Brandon Miller kiegészített további 6/10 hármassal, és csapatként is 23/46 triplát szórtak be, de ez sem volt elég. A hazaiaknál főleg Devin Booker villogott, 35 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, a 10/10 büntetője önmagában több volt, mint amennyit a Hornets csapatként összehozott a vonalról, de segítséget is kapott, Kevin Durant (21 pont, 11 gólpassz), Jusuf Nurkic (24 pont, 15 lepattanó) és Eric Gordon (21 pont, 7/12 tripla) is nagyot játszott. Beal egyénileg nem hozott kiemelkedő számokat, 30 perc alatt 6 pont és 7 gólpassz került a neve mellé, de a Suns támadójátéka olajozottan működött ezzel együtt is, 62,2 százalékkal dobtak mezőnyből, 18/30-cal a triplavonalon túlról, és 23/24 büntetőt is a helyére küldtek.

A Suns legjobb dobói: Booker 35/15, Nurkic 24, Gordon 21/21, Durant 21/9
A Hornets legjobb dobói: Rozier 42/24, Miller 20/18, Martin 13/9, Washington 13/9

 

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 134-128

Visszavágott a Trail Blazers. Back-to-back meccseket játszottak a felek Portlandben, és a hazaiak ki tudták használni azt, hogy Victor Wembanyama kiülte ezt a találkozót, és visszavágtak az előző este elszenvedett 118-105-ös vereségért. Igazán jelentős különbség a második negyedben alakult ki, azt a 12 percet 42-27-re húzta be a Trail Blazers, és ezt követően túlságosan későn kezdett el hajrázni a Spurs. A hazaiaknál négyen is átlépték a 20 pontos határt, Jerami Grant és Malcolm Brogdon is 27-27 egységig jutott, utóbbi 7 gólpasszt is kiosztott, de Jabari Walker (25 pont, 9 lepattanó) és Scoot Henderson (22 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) is jól játszott, csapatként pedig 16/27 triplával zártak. A vendégeknél leginkább Keldon Johnson igyekezett pótolni Wembanyama kieső pontjait, csereként beszállva 29 pontot, 7 lepattanót és 7 gólpasszt ért el, Devin Vassell (22 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) is hatékony volt, míg Doug McDermott 6/8 elsüllyesztett triplával igyekezett széthúzni a pályát.

A Trail Blazers legjobb dobói: Brogdon 27/15, Grant 27/12, Walker 25/3
A Spurs legjobb dobói: Johnson 29/9, Vassell 22/9, McDermott 18/18

 

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 117-106

Zubac hatalmasat melózott. Kawhi Leonard még ezt az összecsapást is kihagyta csípősérülés miatt, így újfent nagyobb teher hárult a Clippers többi sztárjára. Paul George eljutott 23 pontig és 7 lepattanóig, de csak 2/8 triplája esett be, ahogyan a 16 ponttal és 13 gólpasszal záró James Harden is mindössze 2/9 hárompontosát süllyesztette el. Terance Mann is 0/6-tal zárt a triplavonalon túlról, a többiek viszont megtalálták annak a módját, hogy miként legyenek hatékonyak, főleg Ivica Zubac tündökölt, aki 7/8 dobását értékesítve 15 pontot dobott, emellett pedig begyűjtött 20 lepattanót – a vezetésével 54-33-ra húzták be ezt a kategóriát. A Clippers a kulcsemberek gyenge triplázása ellenére is 49,4 százalékkal dobott mezőnyből, a padról Russell Westbrook (14 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 6/9 mezőnyből) is sokat tett a győzelemért, így egy rendkívül sikeres hónapon vannak túl, 11-2-vel hozták le a decembert.

Morant az új idényben először kapott ki. Legutóbb megszakadt a Grizzlies négymeccses győzelmi sorozata, abban viszont szerepet játszott az is, hogy Ja Morant egy betegség miatt nem vállalta a játékot a Nuggets ellen, most viszont újfent pályán volt. Nem volt jó meccse az irányítónak, mert hiába jutott el 19 pontig, 6 lepattanóig és 10 gólpasszig, 0/7-et hozott össze a triplavonalon túlról, és vele a pályán -19-ben zárt a Grizzlies, az övé volt messze a legrosszabb vonatkozó mutató. Hiába hozta magát az egyaránt 22-22 pontig jutó Jaren Jackson Jr. és Marcus Smart is, illetve játszott szintén hatékonyan Desmond Bane (18 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), a csapat vezérétől nem jött a megfelelő teljesítmény, így ebben a szezonban először szenvedett vereséget a Grizzlies úgy, hogy Morant is játszott.

A Clippers legjobb dobói: George 23/6, Harden 16/6, Zubac 15
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 22/12, Smart 22/12, Morant 19

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus