Mavericks-Thunder a Sport Tv-n, a GSW-hez utazik a Phoenix

Rögtön egy érdekes rangadóval indul az NBA tizenegy meccses játéknapja, mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelnünk a meccsek előtt.

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 21:00 (ÉLŐ - Sport 2)

Rögtön egy érdekes mérkőzéssel indul a játéknap, a Dallas az utóbbi napokban rátalált a győztes útra, megverte a Philly-t, a Brooklynt és a New Yorkot is, így zsinórban három győzelmével folyamatosan ott lohol a stabil playoffért küzdő csapatok háta mögött. A Thunder továbbra is a liga legjobbjai között szerepel, a vendégcsapat az utóbbi négy meccséből hármat is behúzott, bár nemrég egymás után három győzelmet szerzett, de legutóbb a Utah ellen egy kellemetlen vereséget szedett össze – ennek ellenére így is egyike annak a négy csapatnak Nyugaton, akik az első helyért küzdenek egymással. A hírek szerint a Thundernél egyedül az új érkező Gordon Hayward nem lehet ott a pályán, a hazaiaknál viszont van több kérdőjel is: Maxi Kleber, PJ Washington és Daniel Gafford szereplése sem biztos még, Exum és Lively viszont biztosan nem léphet pályára – játékra jelentkezik viszont Doncic és Irving is, ami természetesen elengedhetetlen lesz a Dallasnak ahhoz, hogy esélye legyen a nyugati második ellen.

 

Los Angeles Clippers – Detroit Pistons 21:30

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Clippers a Wolves, a Thunder és a Nuggets mellett nagy versenyt vív a nyugati első helyért, a hazaiak elképesztő hónapokon vannak túl, az új naptári évben még csak négyszer kaptak ki, nagyon mélyről zárkóztak fel a tabellán az élmezőnyhöz. A Pistons teljesen más színvonalat képvisel, ugyan a vendégek meglepő módon az elmúlt két meccsüket megnyerték, de összességében így is a legrosszabb mérleg az övék a ligában, így gyakorlatilag szinte esélytelenként lépnek pályára ma is Los Angelesben. Leonardék teljesen egészséges kerettel várhatják ezt a kötelezőt, a vendégeknél viszont Stewart mellett három új érkező, Fournier, Flynn és Grimes sem játszik még ma, de Shake Milton és Troy Brown debütálására sem biztos, hogy sor kerülhet.

 

Brooklyn Nets – San Antonio Spurs 00:00

Tét nélküli mérkőzés lesz ez, a Nets ugyan magához képest nem kezdte rosszul a szezont, de szépen lassan lesüllyedt a keleti alsóházba és már úgy néz ki, hogy innen nem is szeretne feljebb nézni idén. A Spurs természetesen abszolút utolsó Nyugaton, és összességében a teljes mezőnyt tekintve is csak a Detroit és a Washington szerzett kevesebb győzelmet nála idén, gyakorlatilag bárki ellen az esélytelenek nyugalmával lépnek pályára. A Nets azért valamivel magasabb szintet képvisel, bár a hazaiak is pocsék formában vannak, de egy tankoló Spurs legyőzése azért így is benne lehet a pakliban, még akkor is elvárható a hazaiak győzelme, ha Cam Johnson hiányozni fog a Netsből.

 

Orlando Magic – Chicago Bulls 01:00

Az utóbbi hetek gyengébb teljesítményei után talán meglepő módon javult fel az Orlando, a floridaiak ötből négy győzelmet szereztek, egyedül a közvetlen rivális Miami ellen maradtak alul ebben az időszakban, így továbbra is őrzik a Heattel a holtversenyes hetedik-nyolcadik helyüket. A Bulls egy fél polccal egyelőre lejjebb van az említett két csapattól, a Chicago csak a kilencedik helyet foglalja el a tabellán, ráadásul egy hárommeccses hátrányuk is van DeRozanéknak az előttük lévőktől. Az elmúlt hetek azért nem alakultak olyan rosszul a vendégek számára, a napokban fontos győzelmeket szereztek, többek között a Minnesotát is sikerült legyőzniük, ami mindenképpen tiszteletre méltó eredmény. Nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk ma a felektől, közel azonos eredményeket hoznak az utóbbi napokban és játéktudásban sincs nagy különbség köztük – ugyan Patrick Williams nem bevethető, de valószínűleg nem az ő hiánya fogja meghatározni a meccset. Hazai pályán talán a magára találó Magic sikerére lehet nagyobb esély, de a Bulls győzelmén sem lepődnénk meg.

 

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 01:00

Meglepően sok a hasonlóság van most a felek között a mai meccs előtt: mindkét csapat back-to-back lép pályára és mindkét csapat nagyon hitvány teljesítményeket rak le az asztalra – annyi különbséggel, hogy a tankoló Wizardstól kevésbé meglepő a pocsék teljesítmény, a Sixers viszont meccsről meccsre egyre mélyebb gödörbe süllyed, amiből egyre nehezebb lesz kimásznia. A fővárosiak tegnap Bostonban kényszerítették egy váratlanul szoros meccsre a ligaelsőt, végül a papírforma szerint ismét vereséget szenvedtek, mint ahogyan az azt megelőző négy mérkőzésükön is. A Philly csak 2-8-at (!) hozott az utolsó tíz meccsén, tegnap hajnalban pedig az Atlanta ellen szedte össze zsinórban negyedik zakóját – az igazsághoz hozzátartozik, hogy Embiid sérülése mellett Tyrese Maxey is távol van a csapattól, az ő státuszát napról napra figyelik a csapatnál. Így a vendégek már a keleti ötödik helyre süllyedtek és majdnem tíz meccs a hátrányuk a listavezető Boston mögött – nehéz helyzetben vannak tehát a philadelphiaiak, hiszen az MVP-re még hosszú ideig nem számíthatnak, legjobbjuk nélkül kell tehát valahogy a felszín fölött maradniuk. Most a Washington ellen nem szalaszthatják el az esélyt a győzelemre, ugyan fáradtan lépnek pályára, de az ellenfél is játszott tegnap, ráadásul a mezőny legvégén foglalnak helyet – Maxey játéka egyelőre most is kérdéses, mint ahogyan Batum és Melton is játékra jelentkezhet már.

 

Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 01:00

Nagy színvonalra itt nem kell számítanunk, a Hornets zsinórban tíz alkalommal kapott ki és nem lóg ki felfelé a Detroit és a Washington szintjéről sem, a Grizzlies pedig szintén az alsóházban van Nyugaton, ráadásul a sorozatos súlyos sérülések miatt az aktív rotáció alig éri el az NBA színvonalát. A hazaiak back-to-back meccsre készülhetnek, a tegnapi fordulóban a Milwaukee-tól kaptak ki a papírformának megfelelően, fáradtabban pedig túl sok jóra még az ezer sebből vérző Grizzlies ellen sem számíthatnak. A Memphis is egymás után hét zakónál tart, de ezzel a kerettel gyakorlatilag minden győzelem ajándék a csapat számára – ugyanez elmondható a Hornetsről is. A két csapat sérültlistája nagyon hosszú, a Memphisnél gyakorlatilag Jaren Jackson Jr.-on kívül minden kulcsember sérült, a hazaiaknál pedig a keret szinte összes tagja kérdéses vagy kétséges besorolást kapott – az fog nyerni, aki több lábon tud maradni és kevésbé múlja alul az ellenfelet.

Atlanta Hawks – Houston Rockets 01:30

Itt is mindkét csapat back-to-back mérkőzésre készül, a Hawks tegnap a Philly-t tudta legyőzni és továbbra is próbál feljebb kapaszkodni a keleti tizedik helyről, míg a Rockets az elmúlt alkalommal a Toronto ellen is kikapott, ezzel pedig egy igen mély gödörbe került. A Houston csak 3-7-et hozott az elmúlt tíz meccséből, már két meccs a hátránya a playin helyektől is, úgy néz ki, hogy kezd kicsúszni a szezon a texasi csapat keze közül. Fred VanVleet ma sem lehet ott a pályán a vendégeknél, a hazaiaknál pedig Clint Capela sérült, de egyelőre Dejounte Murray pályára lépése is kérdéses – ettől függetlenül a hazai pálya és a jelenlegi forma is a Hawks mellett szól.

 

New York Knicks – Indiana Pacers 01:30

A keleti negyedik és hatodik helyezett mérkőzése mindig érdekes lehet, a Knicks annak ellenére, hogy a napokban kétszer is vereséget szenvedett, így is 8-2-t hozott az utóbbi időszakban és remek formának örvend – ennek köszönhető, hogy a csapat a keleti negyedik helyen áll és csupán két mérkőzésre van a második Clevelandtől. A Pacers ötből csak két meccsét nyerte meg, ugyan a Hornets és a Rockets ellen nyerni tudtak Haliburtonék, de komolyabb ellenfelek ellen már nem sikerült jó eredményeket hozniuk, legutóbb a GSW ellen szenvedtek vereséget. A hazaiaknál Randle, Anunoby és Robinson sérülése továbbra is gondot okoz, talán még ennél is nagyobb probléma viszont Jalen Brunson helyzete, akinek a státusza ma is csak kérdéses, sorsáról a feldobás előtt döntenek majd. Érdekes lehet majd a mérkőzés a palánk alatt, főleg azért, mert jelenleg Hartenstein is sérült a New Yorkban, így Siakam és Turner kihasználhatja a hazaiak hiányosságait a festékben. A hírek szerint Bojan Bogdanovics és Alec Burks sem biztos, hogy debütálhat még a NYK-ben, így elképzelhető, hogy egy nagyon szűk rotációval kell dolgoznia Tim Thibodeau vezetőedzőnek – ha Brunson sem tudja vállalni a játékot, akkor könnyen lehet, hogy nem fogja elbírni hiányzóit a New York.

 

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 01:30

Az esélyek teljesen egyértelműek: a Raptors ugyan egymás után két meccsét is megnyerte, előbb Charlotte-ban, majd tegnap a Rockets ellen is győzni tudott, de ettől függetlenül a keleti alsóház egyik tagja és láthatóan teljesen elengedte ezt a szezont. A Cavaliers ezzel szemben a keleti második helyen áll, jelenleg pedig a mezőny talán legjobb formában lévő csapata: Mitchellék az utóbbi tizenhét meccsükből tizenhatot húztak be, most zsinórban nyolc sikernél járnak, szinte megállíthatatlanok 2024-ben. A Toronto annak ellenére is csak 3-7-tel zárta az utolsó tíz meccsét, hogy az elmúlt napokban győzelmeket szerzett, a kanadai csapat egyértelműen alacsonyabb polcon helyezkedik el, fáradtabban pedig egy ilyen éles Cleveland ellen egyszerűen nem várható el a győzelem Quickley-éktől, nagy bravúr lenne, ha meglepetés születne.

 

Golden State Warriors – Phoenix Suns 02:30

Mivel jelenleg mindkét csapat jobb formában van, így ez egy érdekes rangadónak ígérkezik: a GSW és a Suns is ötből négy meccsét nyerte meg, bár az utóbbi időszak alapján inkább a Warriors esetében nagyobb eredmény ez, a Phoenix már jó ideje magabiztos teljesítményt szállít. A Golden State egy hosszú idegenbeli túra után tér most ismét haza, ez a program pedig nem is sikerült Curry-ék számára rosszul, miután Memphisben, Brooklynban, Philly-ben és Indianában is győzni tudtak. A Sunsnak könnyebb ellenfeleket kellett legyőznie, az egyetlen kihívás talán a Milwaukee volt, ahol szintén sikerrel vették az akadályokat Durenték, így már egyre stabilabb tagjai a nyugati top 6-nak. A GSW-ben a kulcsemberek közül csak Chris Paul maródi, míg a túloldalon elvileg mindenki bevethető – két jó formában lévő csapat mérkőzik meg egymással, azonban a Phoenix kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes és egyébként is előrébb jár ellenfelénél. A Warriorsnak nagy szükség lenne egy újabb győzelemre, hiszen azzal már átmenetileg odaérhetne a tizedik helyre, de akármilyen jó formában is legyenek a hazaiak, a Suns ellen könnyű meccsre nem számíthatnak, sőt, az esélyek így is inkább a vendégek oldalán állnak.

 

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 04:00

A Pelicans pihenőnap nélkül lép pályára, miután a Lakers elleni rangadón szenvedett vereséget – ezt megelőzően azonban remek formában voltak Zionék, zsinórban négy meccsüket is megnyerték, és összességében még így sincs nagy baj a csapatnál, hiszen továbbra is ott vannak a stabil playoff-indulást érő helyekért zajló harcokban. A Blazers természetesen jóval alacsonyabb szintet képvisel, bár nem rég meglepetésre a Philly és a Bucks ellen is nyerni tudott a tankoló csapat, de ezt aztán két denveri zakó követte, hogy végül a teljesen ligautolsó Detroittól is kikapjanak – nehéz tehát megjósolni, hogy mire képesek az oregoniak, de leginkább azért a vereségek gyűjtögetésében jeleskednek idén. A Pelicansnak most fáradtabban kellene valahogy behúznia ezt a kötelezőt, ráadásul a Portland nem számíthat Anfernee Simons játékára, de egyelőre Ayton, Brogdon és Henderson pályára lépése sem biztos, egy ilyen tartalékos és egyébként is alacsony színvonalat nyújtó csapat ellen a back-to-backre sem hivatkozhatnak Ingramék egy esetleges vereség után, ezt most muszáj valahogy behúzniuk, hogy tudják tartani az előnyüket az üldözőikkel szemben.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus