Megállította a Clipperst a Pelicans, Phillyben nyert a GSW

Nem hibázott a Boston, a Cleveland és a Miami, a Detroittól kapott ki a Sacramento, Miles Bridges 45 pontja is kevés volt a Charlotte-nak: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 106-117

Megbotlott a Clippers. Egy 6-1-gyel lehozott idegenbeli túra után, a liga egyik legjobbjának tartott csapatként, pillanatnyi nyugati listavezetőként érkezett haza a Clippers, de Tyronn Lue csapata nagyon laposan kezdte az összecsapást, és az első negyedet sikerült 36-19-re elveszítenie. Utána összekapta magát a gárda, közelített, szorossá tette a küzdelmet, és a második félidőben végig nyomás alatt tartotta a New Orleanst, de ezen az estén nem jött a fordulat, nem jött az áttörés, ellenállst a Pelicans. Kawhi Leonard (15 pont, 4/10 mezőnyből) is nagyon csendes estét produkált, Paul George pedig értékelhetetlen teljesítményt nyújtott (7 pont, 3/15 mezőnyből, 0/8 tripla), így hiába vert be 5/6 triplát James Harden, és hiába zárt 5/5 jó dobással Ivica Zubac, nem volt meg a szükséges átütőerő. A negyedik negyedben így is közel jártak az egalizáláshoz, de a legfontosabb játékokat rendre elrontották elöl-hátul, úgyhogy maradt a meglepetésszerű hazai vereség, amellyel rögtön a negyedik helyre csúsztak vissza a konferenciában. Harden szerint egyébként nem volt meg a kellő energiájuk a túráról hazaesve, 13 nap alatt a nyolcadik meccsüket játszották le, és kicsit bele is kényelmesedtek a helyzetbe - szombaton a Detroit ellen kötelező lesz nyerniük.

Jár a taps a Pelsnek. A Los Angeles tompasága ide vagy oda, a New Orleans kiválóan hozta le a találkozót, és teljesen megérdemelt győzelmet aratott. CJ McCollum (25 pont, 5/11 tripla) megadta a játék alapján, szépen járatták a labdát és mindenkit bevontak a támadásokba, a negyedik negyedben pedig Zion Williamson kellett ahhoz, hogy ne bukjanak el, és elöl tudjanak maradni a rohamozó Clippersszel szemben: a kisebb sérüléssel bajlódó erőcsatár egymaga 13 pontot dobott ekkor, és több megállíthatatlan betörést is megcsinált, amellyel demoralizálta az ellenfelet. Végül 21 ponttal, 10 gólpasszal és 2 blokkal zárt, úgyhogy Jonas Valanciunas sérülése is belefért (11 perc játék után bement az öltözőbe), 53%-kal dobtak, 30 gólpasszt osztottak ki, úgyhogy remek játékkal húzták be sorozatban negyedik győzelmüket, így tartják magukat a playoff-helyek egyikén.

A Clippers legjobb dobói: Harden 19/15, Powell 18/6, Leonard 15/3
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 25/15, Williamson 21, Ingram 15

 

Philadelphia 76ers - Golden State Warriors 104-127

Curryt takarékra téve is nyert a Warriors. Alig pár nappal a legutóbbi 60 pontos meccse után most összesen hét mezőnykísérlettel, kilenc ponttal és egyetlen gólpasszal zárta az estét Steph Curry, 25 percet töltött a parketten, és ezúttal inkább a többiekre bízta a dolgokat - akik el is végezték a feladatot, és hozták a fontos idegenbeli győzelmet. Andrew Wiggins (21 pont, 10 lepattanó 23 perc alatt) és Jonathan Kuminga (18-6-5) mellé a cserepletykák kereszttüzében álló Klay Thompson (18 pont, 4/5 tripla 28 perc alatt) is jól mozgott, a GSW pedig a kissé akadozó kezdés után beindult, és a második negyedet 33-23-ra, a harmadikat pedig 43-23-ra nyerte meg - itt szétdobták ellenfelüket, és eldöntötték a küzdelmet. A záró etapban már jöhetett a pihentetés és a nyugalom, nagyon azért nem kellett megizzadniuk az egyébként nem túl magas színvonalú összecsapáson, az önbizalmuknak mindenesetre kellett ez az idegenbeli siker, bár így is a playin-vonal alatt helyezkednek el - most Indianában zárják a túrájukat, majd jönnek a ki-ki meccsek a nyugati riválisok ellen, ott lehet  bizonyítani.

Most ennyit tud a Sixers. Joel Embiid sérülése nagyon megfogta a Phillyt, ráadásul betegségek és egyéb sérülések is sújtják a gárdát, úgyhogy most meglehetősen foghíjas kerettel, ráadásul abszolút energia nélkül játszott Nick Nurse alakulata. A cserék és a kiegészítők mindent megtettek, Nurse dicsérte is őket, de amíg Tobias Harris 13, Tyrese Maxey pedig 12 pontnál áll meg, és Ricky Council IV a gárda legjobb dobója, addig nehéz győzelmet várni - egy jó első negyed jutott nekik, ott 15 ponton tartották a Warriorst, utána viszont érvényesült a papírforma. A Philly nemrég még akár a keleti első helyre sem tűnt esélytelennek, most viszont az aktuális formát és Embiid sérülését nézve az a reális forgatókönyv, hogy a playin elkerüléséért kell küzdenie - már csak három meccsel előzi meg a 7. Miamit...

A 76ers legjobb dobói: Council IV 17/3, Martin 15/6, Harris 13, Beverley 13/3
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 21/6, Kuminga 18, Thompson 18/12

 

Miami Heat - San Antonio Spurs 116-104

Megoldotta a végét a Miami. A floridaiak számára kötelező volt ez a győzelem az alsóházi ellenféllel szemben, de nem jött könnyen a siker, a Spurs ugyanis bő három negyeden keresztül partiban tudott maradni és szorossá tette a küzdelmet - olyannyira, hogy az utolsó negyed alig egypontos hazai előnnyel vette kezdedét. Ott azonban még éppen időben tudott kicsit a gázra lépni Erik Spoelstra alakulata, fel tudott gyorsulni a vendéglátó és egy 14-4-es rohammal nyitotta a negyedik etapot: jött egy-két zsákolás, leindítás, miegymás, a gyorsan összehozott tíz pont körüli fór pedig elégnek bizonyult a folytatásra. Túl nagy energiákat nem mozgósítottak, de Jimmy Butler (17 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), Bam Adebayo (20 pont, 10/14 mezőnyből, jó védekezés 29 perc alatt) és Tyler Herro (24 pont, 7 gólpassz) is igyekezett, és ha nem is simán, de kipipálták a kötelezőt - a Magic elleni siker után így a back-to-back mindkét felén győzni tudtak, és összességében ötből negyedszer tudtak nyerni. A Spursnél Victor Wembanyama négy kétpontossal és 3/5 triplával jutott el 18 pontig, leszedett 13 lepattanót, de egy támadó sem esett a kezébe, és csak egy blokkot osztott ki, magához képest nem volt akkora hatása az eseményekre most, hogy Adebayo állt vele szemben - de a texasiak így is elégedettek voltak, szerintük a fejlődés jele, hogy ilyen sokáig fej-fej mellett tudtak haladni a Miamival.

A Heat legjobb dobói: Herro 24/12, Adebayo 20, Butler 17/3
A Spurs legjobb dobói: Jones 19/6, Vassell 19/3, Wembanyama 18/9

 

Sacramento Kings - Detroit Pistons 120-133

Jaden Ivey karriercsúcsa. Fordulatos meccsen okozott meglepetést a Pistons, hiszen az első negyedet még a Kings nyerte, majd egy futással fordított és a nagyszünetben már héttel vezetett a Detroit, a fordulást követően ismét a Sacto időszaka következett, de a záró etapot 36-21-re behúzta, és ezzel a győzelmet is elvitte a sereghajtó. Ebben a legnagyobb szerepet Jaden Ivey vállalta: a fiatal hátvéd 37 pontos karriercsúcsot termelt, 13/23-at dobott mezőnyből, beesett 5/7 triplája, leszedett hat lepattanót, és kiosztott hét gólpasszt, váratlan klasszisteljesítményt nyújtott a Pistonsnál. Az ő remeklése mellett Alec Burks (25 pont, 5/7 tripla) és Jalen Duren (20 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) is nagyot játszott, de Marcus Sasser (18 pont, 4 gólpassz) is kitett magáért, és Ausar Thompson is kifejezetten pattogósan játszott. A negyedik negyed pedig már teljes egészében Ivey-ról szólt, a hátvéd egymaga 19 pontot dobott a legfontosabb periódusban, miatta tudott fordítani és nyerni a Cunningham-Bogdanovic párost nélkülöző gárda - amely ezzel szezonbeli hetedik, és idegenbeli harmadik győzelmét könyvelhette el.

Kínos betli. Az ilyen meccseket nem szabad elrontania annak a csapatnak, amelyik playoffba szeretne kerülni, úgyhogy meglehetősen kínosan alakult az este a Sacramento számára, főleg saját közönsége előtt. Mike Brown vezetőedző úgy fogalmazott, hogy semmit nem valósítottak meg a terveikből, elsősorban természetesen a védekezés miatt volt dühös, és amikor megkérdezték arról, hogy tervez-e strukturális változtatásoakt, azt felelte, hogy erről felesleges beszélni, mert a jelenlegi struktúrát nem valósítják meg, így nem is derül ki, hogy mi a probléma. Voltak nagy futásaik, amelyekkel úgy tűnt, hogy átmenetileg a kezükbe vették az estét, de aztán mindig jött a leolvadás, és Domantas Sabonis (30 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) jó számai ellenére a kellemetlen vereség - Keegan Murray például 0 ponttal zárt, de ennél nagyobb baj, hogy a Pistons szezoncsúcsokat döntögetett, annyira nem volt ellenállás...

A Kings legjobb dobói: Sabonis 30/3, Monk 23/6, Lyles 19/15
A Pistons legjobb dobói: Ivey 37/15, Burks 25/15, Duren 20

 

Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 106–114

Megizzadta a Cavs. A Cleveland szép lassan a liga egyik legjobb csapatává avanzsál, miközben a fővárosi egylet már réges-rég elengedte ezt a szezont, így az erőviszonyok egyértelműen a vendég gárda mellett szóltak. Ezzel szemben kiválóan kezdett a Wizards, amely Kyle Kuzma (28 pont, 4 lepattanó), Corey Kispert (23 pont, 7 lepattanó) és Daniel Gafford (14 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) vezérletével állta a sarat, szinte végig tartva a lépést ellenfelével. A Cavaliers a negyedik negyed derekán rázta meg magát, elsősorban Donovan Mitchell (40 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) jó játéka révén, aki tizennégy pontot szórt a záró játékrészben, de mellette Evan Mobley (22 pont, 8 lepattanó) is fontos kosarakat szerzett. J.B. Bickerstaff csapata ezzel sorozatban már a hetedik sikerét ünnepelhette, nem mellékesen előrelépve a keleti második helyre. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a vendéglátónál Jordan Poole-nak sikerült véghez vinnie azt a bravúrt, hogy huszonöt perc alatt 0/5-ös mezőnymutatóval kipontozódjon.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 28/15, Kispert 23/12, Jones 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 40/15, Mobley 22/6, Garland 13/3


Charlotte Hornets–Toronto Raptors 117–123

Jakob Poeltl döntött. Két keleti alsóházi csapat találkozott Charlotte-ban, ahol a hazaiak zsinórban nyolc vereséggel a hátuk mögött arra készültek, hogy végre-valahára megszakítsák ezt a rossz szériát. Ennek igazolásaként hatalmas elánnal kezdték az összecsapást, Miles Bridges (45 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) olyannyira a hátára vette az övéit, hogy végül karriercsúccsal zárt, de az újonc Brandon Miller (20 pont, 4 lepattanó), valamint Cody Martin (19 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) is sziporkázott. A Hornets a jó kezdés révén hamar felépített egy bő tíz pontos előnyt, amit a záró felvonás elejéig magabiztosan meg is őrzött. Ekkor viszont észhez tért a Raptors, amely RJ Barrett (23 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) Immanuel Quickley (18 pont, 4 gólpassz) és Scottie Barnes (18 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) triója révén megfordította a meccset. A szoros végjátékban aztán a kanadai gárda osztrák centere Jakob Poeltl (12 pont, 12 lepattanó) lépett elő, aki előbb visszapöcizett egy lecsorgót, majd blokkolt egy hatalmasat, ezzel megnyerve a mérkőzést a Toronto számára.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 45/18, Miller 20/6, Martin 19/9
A Raptors legjobb dobói: Barrett 23/12, Quickley 18/9, Barnes 18/3


Boston Celtics–Atlanta Hawks 125–117

Az utolsó negyed tripláival nyert a Celtics. Bár a Boston nemrégiben mindkét Los Angeles-i csapattól kikapott, ám ezt közben a Pelicans, a Pacers és a Grizzlies legyőzésével próbálta kozmetikázni, így továbbra is magabiztosan őrzi a keleti első helyét. A Hawks most egy jobb időszakát éli, ám még így csak a playin-helyekért van harcban. A felek szoros, kiélezett mérkőzést játszottak, a vendég gárda felvette a tábla alatt a versenyt ellenfelével, miközben Saddiq Bey (25 pont, 9 lepattanó), Trae Young (20 pont, 10 gólpassz), valamint Jalen Johnson (19 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) és Onyeka Okongwu (19 pont, 10 lepattanó) kvartettjének révén még a győzelemre is esélye volt. A záró tizenkét percben aztán beindult a hazai triplagyár, 9/16-ot szórt be ebben a periódusban a Celtics, amire már nem volt válasza a vendégeknek. Különösen Derrick White (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) volt ekkor elemében 12 pontot berámolva, de Kristaps Porzingis (31 pont) és Jayson Tatum (20 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) is hozzátette a magáét.

A Celtics legjobb dobói: Porzingis 31/6, White 21/15, Tatum 20/6
A Hawks legjobb dobói: Bey 25/12, Young 20/6, Okongwu 19/3, Johnson 19/6    

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus