Megállította a Minnyt a Suns, Phillyben nyert a Boston

Devin Booker visszatért és győzelemre vezette a Phoenixet, Giannis Antetokounmpo nélkül vette be Torontót a Bucks, hozta a kötelezőt a Dallas és a Cavs, simán verte a Lakerst a Sacramento: ez történt hajnalban.

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 107-117

Hullámzó meccs végén visszavágott a Celtics. A Boston végül Jaylen Brown és Kristaps Porzingis nélkül, tartalékosan állt ki a rangadóra, míg a Philly a Pacers elleni vereség másnapján, back-to-back lépett pályára, ez utóbbi pedig érződött is: az első negyedet 37-22-re (!), 15 ponttal vitte el a Celtics, amivel megadta az alaphangot. A Sixers összekapta magát és a második játékrészre megtalálta az addig hiányzó fizikalitását, amelynek köszönhetően a nagyszünetben már a hazaiak vezettek egy ponttal, de a fordulás után megint a Boston időszaka következett, a harmadik negyedben 17 ponton tartotta a Phillyt és újra a kezébe vette az estét. A záró etap szorosan alakult, de a Celtics "megmaradt" kezdői remekeltek: Derrick White a 27 pontjából 14-et is a negyedik negyedben dobott, főleg az első percekben vette a kezébe a gyeplőt, folyamatosan betört vagy kívülről vállalkozott, agresszív játékkal tartotta sakkban a vendéglátót és ő volt a Boston vezére. Ez pedig el is döntötte a küzdelmet, a Philly nem tudott érdemben reagálni, így Joe Mazzulla alakulata visszavágott a legutóbbi vereségért legnagyobb riválisának, és ezzel az eredménnyel visszavette a vezetést is Kelet élén.

Fáradtan mozgott a Philly. Back-to-backet persze mindenki játszik, de a Sixers-játékosokon most valamiért nagyon meglátszott az előző esti, Indiana elleni küzdelem. folyamatosan fáradtnak tűntek, puhák voltak a fizikálisabb helyzetekben, és főleg védekezésben látszott úgy, hogy egyszerűen nincsenek meg a lábaik a reagáláshoz, visszarendeződéshez - ha a Boston kellő sebességgel megcsinálta a betöréseket és a passzokat, akkor előbb-utóbb megvolt a jó helyzet. Joel Embiid (20 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Tyrese Maxey (20 pont, 4 gólpassz, 6/15) is szokatlanul visszafogott meccset játszott, hiányzott az átütőerő, ellenben a Celticsnél megvolt a kellő lendület és keménység - a kezdőbe kerülő Al Horford (14 pont, 8 lepattanó, 5 blokk, 4/8 hármas) remekelt, a szintén ott landoló Sam Hauser is ellátta a feladatát, az említett White-on kívül pedig Jayson Tatum (29-8-6) és Jrue Holiday (18-10-3) is tette, amit kellett. A 18 bedobott hármas is jól nézett ki, bár kereken 50-szer próbálkoztak távolról, mindenesetre most egyértelműen ők játszottak jobban, úgyhogy zsinórban negyedik győzelmük után utazhatnak tovább Torontóba.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 20, Maxey 20/9, Harris 16/3, Covington 16, Melton 16/15
A Celtics legjobb dobói: Tatum 29/12, White 27/12, Holiday 18/6

 

Chicago Bulls - Orlando Magic 94-96

Banchero dobásával nyert a Magic. Az első félidőben állva hagyta ellenfelét az Orlando, a vendégek 29-12-re nyerték meg a második negyedet, szinte lenullázták a Chicagót és 19 ponttal is vezettek már - de a Bulls nem adta fel, és a fordulás után kőkemény munkával visszazárkózott. A hazaiak egészen a hajráig csak kapaszkodtak, majd az utolsó percekben úgy tűnt, hogy meg is törik ellenfelüket: 84-92 után egy 10-2-t rohantak az utolsó két percben, így hét másodperccel a vége előtt, Zach LaVine triplájával kiegyenlítettek. Az ekkor már hibát hibára halmozó Orlandónak azonban volt még egy válasza, az időkérés után Paolo Banchero kapta a labdát a gyűrűnek háttal, betolta a festékig Alex Carusót, majd félfordulattal, védője felett bedobta a meccsnyerő tempót - a gyűrű segítette a helyére a játékszert, mindenesetre alig egy másodperc maradt, a Bulls pedig nem tudott válaszolni. Ez a dobás döntött, de összességében elég alacsony színvonalú meccset láttunk, egyénileg senki nem érte el a 20 pontot sem, csapatszinten pedig mindkét gárda 40% alatt maradt mezőnyből és 30% alatt távolról, ami elég beszédes adat - az előző este Brooklynban kikapó, így b2b érkező Magic viszont kiharcolta a fontos győzelmet, míg a DeMar DeRozan nélkül játszó Bulls tovább süllyedt.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 19/12, Vucevic 17, Caruso 16/6
A Magic legjobb dobói: Banchero 17/6, Anthony 16/6, Bitadze 15

 

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 133-115

Booker visszatért, nagy győzelmet aratott a Suns. Öt meccs kihagyás után állt újra rendelkezésre Devin Booker, a Phoenix hátvédje pedig nem sokáig húzta az időt: 31 pontos estét rakott össze alig 26 játékperc alatt, beleállt 22 dobásba és kiosztott 5 gólpasszt, kihasználta a kapott idejét. A Suns nagy hármasa ezzel együtt sem állhatott össze, mert ezúttal Bradley Beal nem tudott pályára lépni, de Booker visszatérése elégnek bizonyult ahhoz, hogy rangadót nyerjenek a liga egyik legjobb formában lévő csapata ellen. Az első félidőben egészen ellenállhatatlan támadójátékot mutattak be és a nagyszünetben 76-54-re, tükörsimán vezettek, ezt pedig a harmadik negyedben még tovább növelték és 28 ponttal is vezettek - a záró etapot már lepihenték, de az nem osztott, nem szorzott. Booker remeklése mellett Kevin Durant (31 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 11/15 mezőnyből) is hozta az elvárt szinte, de Gordon, Allen, Eubanks és Okogie is 10 pont fölé jutott, csapatszinten 60%-kal céloztak mezőnyből és 55%-kal dobtak be 17 triplát, miközben csak 9 gólpassz jutott a 31 eladott labdájukra - a liga legjobb védekezését lőtték szét és arattak kiütéses győzelmet, úgyhogy elégedettek lehetnek.

Megszakadt a Wolves sorozata. Zsinórban hét győzelem után, nyugati másodikként érkezett meg erre a találkozóra a Minnesota, viszont a GSW elleni idegenbeli siker másnapján, back-to-back, ez pedig ki is fogta a szelet a liga egyik legjobb formában lévő csapatának vitorláiból. Anthony Edwards 13 pontot kapart össze, Rudy Gobert eltűnt, Mike Conley sem tudott nagyon érvényesülni és az egész csapat erőtlennek tűnt, az pedig egy félidő alatt is kiderült, hogy most nincs esélyük - így a másodikban már inkább pihentek, végül csökkentett percszámokkal zártak a kezdők, a csapatszintű 5/27-es triplázás pedig elég beszédes. Chris Finch vezetőedző szerint egész este nem találták a helyüket, az eddigi elit védekezésükből semmit sem tudtak felmutatni, úgy fogalmazott, hogy "ez most egy olyan este volt" - szombaton New Orleansban lehet javítani.

A Suns legjobb dobói: Durant 31/6, Booker 31/6, Gordon 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25, Conley 14/3, McDaniels 13, Edwards 13/3, Reid 13/3

 

Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 110-125

Simán nyert a Kings. Váratlanul nagy fölényt mutatott a Sacramento, amely tükörsimán szétszedte a jó formában, bár back-to-back érkező Los Angelest. A vendégeknél Domantas Sabonis (29 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz), De'Aaron Fox (28-5-5, plusz négy labdaszerzés) és Kevin Huerter (28 pont, 7 gólpassz, 6/11 tripla) is könnyedén mozgott, Sabonis abszolút azt csinált, amit csak akart és ízekre szedte Anthony Davist elöl-hátul, így pedig nagy különbség alakult ki - az első negyedet 13 ponttal húzta be a társaság, a záró etapot pedig már bőven 20 pont feletti előnnyel kezdhette meg. A könnyed sikerrel zsinórban negyedszer nyert a Sacto és már 6-4-re javította mérlegét a korábbi hullámvölgyet követően, következőleg San Antonióban folytathatja a sorozatot.

Erőtlen Lakers. Főleg Anthony Davis játéka kellett volna a Los Angelesnek, de a hazaiak magasembere mintha szabadnapot vett volna ki - nem mozgott túl egészségesen és végül alig 9 pontot szedett össze Sabonis mellett, amit a lepattanója és 4 blokkja sem tudott feledtetni. LeBron James igyekezett (28 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés) és az NBA történetének második legidősebb tripla-duplázója lett, mellette D'Angelo Russell (28-5-5, 4/6 tripla) is tette a dolgát, Cam Reddish 16 pontot szerzett, de mindenféle átütőerő nélkül játszottak ma, védekezésben esélytelennek bizonyultak, elöl pedig 23 labdát adtak el - az eddigi jó szériájuk megszakadt, hat nap alatt sok volt a négy meccs, holnap viszont már Portlandben van jelenésük.

A Lakers legjobb dobói: James 28/9, Russell 28/12, Reddish 16/6
A Kings legjobb dobói: Sabonis 29/3, Fox 28/9, Huerter 28/18

 

Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers 95-109

Nem hibázott a Cavs. Kötelező volt nyernie a Clevelandnek ezt a találkozót és Donovan Mitchell vezetésével teljesítette is a feladatot: a hátvéd 34 pontot termelt 13/20-as mezőnyözéssel és 5/8 triplával, ő állt a támadójáték élére. Mellette Caris LeVert (17-8-6) és Max Strus (14 pont, 7 gólpassz) is besegített, míg a Mobley-Allen magasemberpáros 32 pontot, 21 lepattanót és 6 blokkot tett a közösbe együttes erővel, úgyhogy szép fokozatosan meglógtak a vérszegény Portland elől. A továbbra is erősen tartalékos hazaiaknál senki sem érte el a 20 pontot, 37,4%-kal dobtak mezőnyből csapatszinten, így pedig érthető módon nem lehetett keresnivalójuk, a Cavs nem túl extra játékkal is érvényesítette a papírformát és behúzta idei ötödik győzelmét.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 17/3, Reath 16/6, Mays 13/6, Thybulle 13/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 34/15, Mobley 21, LeVert 17/3

 

Washington Wizards–Dallas Mavericks 117–130

Egy negyed alatt lerendezte a Dallas. A Mavs back-to-back lépett pályára, miután fájó vereséget szenvedett New Orleansban, ellenben a Washington játékerejét ismerve ezt a meccset félgőzzel is hoznia kellett. Ennek megfelelően Jason Kidd tanítványai egy 25–8-as rohanással már az első negyedben eldöntötték az összecsapást. Tim Hardaway Jr. (31 pont, 4 lepattanó, 7/11 tripla) kiválóan szállt be a kispadról, sült a keze, így igazából azt sem érezte meg a texasi gárda, hogy Kyrie Irving nem lépett ezen az estén parkettre. Luka Doncic (26 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz) visszatalált a megfelelő ösvényre, de Derrick Jones Jr. (20 pont, 7 lepattanó) is kitett magáért. Hazai oldalon Kyle Kuzma (22 pont, 6 lepattanó) ezúttal is dicsérhető volt, ellenben a Wizards nem nagyon találta az első félidőben a dobásait, így pedig nem volt túl sok örömre oka a hazai szurkolóknak.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 22/6, Poole 16/6, Avdija 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 31/21, Doncic 26/12, Jones Jr. 20/6


Atlanta Hawks–New York Knicks 114–116

Brunson volt a kulcs. A frissesség a Knicks mellett szólt, hiszen az Atlanta back-to-backet játszott, ráadásul kérdéses volt Trae Young pályára lépése, aki személyes okok miatt hagyta ki a Hawks legutóbbi összecsapását. Ezúttal ott volt a parketten, s habár a dobásai annyira nem ültek (15 pont, 4/12 mezőnyből), de kiosztott 17 gólpasszt. Mellette Bogdan Bogdanovics (28 pont) kiválóan érkezett a padról és Jalen Johnson (18 pont, 5 lepattanó, 4/4 tripla) is segítő kezet nyújtott. Összességében eléggé hullámzó játékot mutatott a találkozó, mindkét csapatnak voltak kisebb-nagyobb rohanásai, melyek összességében megteremtették a kiélezett végjátékot. A New Yorknál hiányzott a migrénes fejfájással küszködő RJ Barrett, de hogy ne ússzák meg ennyivel, Quentin Grimes a második félidőben csúnyán megütötte a kezét, emiatt még tovább szűkült a vendég gárda rotációja. A szoros végjátékban Jalen Brunson (24 pont, 8 gólpassz) döntött, aki az utolsó bő két percben a Knicks szinte összes kosarából kivette a részét. Mellette persze nagy szükség volt Julius Randle (29 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Immanuel Quickley (20 pont, 4 gólpassz) jó játékára is, de Brunson clutch dobásai és gólpasszai jelentették a különbséget az egylabdás végjátékban.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 28/12, Johnson 18/12, Bey 16/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 29/9, Brunson 24/18, Quickley 20/9


Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 112–128

Lillard tarthatatlannak bizonyult. A Milwaukee egyelőre keresi a valódi arcát, ráadásul Torontóban egyszer már elvérzett az idei szezonban, és az sem könnyítette meg a dolgát, hogy Giannis Antetokounmpo vádlisérülés miatt ezúttal nem léphetett pályára. A kérdés adott volt: jó napot fog-e ki Damian Lillard? Nos, a válasz egyértelműen igen lett, hiszen a nyáron a Portlandtől megszerzett hátvéd 37 ponttal és 13 gólpasszal abszolválta az összecsapást, amely során a Bucks már az első negyedben felépített egy tizenöt pontos fórt. Lillard mellett Malik Beasley (30 pont, 4 lepattanó, 8/11 tripla) is élni tudott a több játékperc adta lehetőséggel, de Bobby Portis (18 pont, 7 lepattanó) is jól szállt be a meccsbe. Kanadai oldalon Scottie Barnes (29 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) dicsérhető, aki egész este próbálta kihozni a legjobbat az övéiből, ellenben a betörések ellen egyszerűen hatástalan volt a Raptors védekezése és az sem segítette Barnes dolgát, hogy a többiek nem nagyon találták önmagukat_ összességében egyértelmű Milwaukee-győzelmet láthattunk Lillard vezetésével.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 29/9, Poeltl 13, Achiuwa 11/3, Dick 11/3, Siakam 11
A Bucks legjobb dobói: Lillard 37/12, Beasley 30/24, Portis 18/6    

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus