Megégett a Sixers és a Mavs, egyre mélyebben van a Brooklyn

Kikapott Houstonban a Cleveland, a Jazz nyerte a Nuggets elleni derbit, győzött a Lakers, a Celtics és a Grizzlies is.

Indiana Pacers - Orlando Magic 118-119

A vége a Magicé lett. Két és fél negyeden keresztül a Pacers diktálta az iramot, a hazaiak a nagyszünetben 14, a harmadik játékrész során pedig 17 ponttal vezettek, de aztán ez utóbbi felvonás során valahogy elvesztették a fonalat - Rick Carlisle vezetőedző szerint amúgy rengeteg jó dolgot csináltak, de itt valahogy semmi sem állt nekik össze. A Magic élni tudott a lehetőséggel, nagyon agresszíven támadták a gyűrűt a vendégek és folyamatosan el is jutottak odáig, nagy nyomást helyeztek az Indy védekezésére, így 81-64-ről felálltak, a harmadik negyed végén már csak kétpontos hátrányban voltak, majd 88-88-nál ki is egyenlítettek. A záró etap szorosan alakult, majd Gary Harris back-to-back tripláival, nem egészen két perccel a vége előtt egyenlített megint a Magic, aztán Cole Anthony labdát szerzett és bedobott két büntetőt, bő egy perccel az órán pedig Franz Wagner szerzett kosarat faulttal együtt - ez a 2+1 döntőnek bizonyult, innentől már "csak" büntetőzni kellett. Ezt Anthony meg is oldotta, a végeredményt pedig Justin Holiday utolsó másodperces triplája állította be, így hatból negyedik meccsét is megnyerte a váratlanul jó formába lendült Orlando.

Jackson helyett Taylor. A Pacers magasembere, Isaiah Jackson nemrég parádés meccsel vétette észre magát a teljesen kiürült rotációban, most azonban 22 másodperccel a mérkőzés kezdete után bokasérülést szenvedett és többet nem tért vissza a pályára. A helyére így az újonc Terry Taylor lépett elő, aki hozta is, amit kellett: 24 ponttal, 10/15 dobással, 16 lepattanóval és 3 gólpasszal a semmiből konkrétan csapata legjobbjaként tündökölt - pedig nem is magasember, hanem hátvéd, akinek eddig hét NBA-meccs van a háta mögött. Mellette emeljük ki a 26-5-5-tel záró LeVert-t és a 22 pontos, 5/9 triplás Craiget is, míg a vendégeknél a gyengén dobó, de 16 gólpasszt szétosztó Anthony-Suggs duó mellett a 19 ponttal és 18 lepattanóval villogó Wendell Carter Jr., valamint a 22 pontos, 6/11 triplás, a negyedik negyedben tíz egységet jegyző Gary Harris érdemel említést.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 26/3, Taylor 24/3, Craig 22/15
A Magic legjobb dobói: Harris 22/18, Carter Jr. 19, F. Wagner 17/3

 

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 103-106

Túl nagy esélyes volt a Sixers. Minden a hazaiak mellett szólt, bombaformában voltak, míg a Wizards egy hatos vereségszériából érkezett, Joel Embiid visszatérhetett, Bradley Beal nem, pihentebbek voltak Harrisék, otthon is játszhattak - talán túl nagy favoritok voltak ezen az estén, mert mindebből semmit sem tudtak érvényesíteni. Doc Rivers alakulata lagymatag, pontatlan játékot mutatott be kevés energiával, voltak ugyan olyan átmeneti periódusok a mérkőzés során, amikor úgy tűnt, hogy rendeződik a gárda helyzete, de ez sosem következett be, egyszer sem voltak öt pontnál nagyobb előnyben, simán elvesztették a lepattanózást, kikaptak a festékben és gyorsindításból is. Ennek ellenére három perccel a vége előtt még vezettek 96-94-re, de erre egy 8-2-vel válaszolt a Washington, majd hét másodperccel a vége előtt Joel Embiid dobását 100-102-nél blokkolta Kyle Kuzma - ez volt a győztes játék, bár előtte a Harrell-Dinwiddie páros három clutch kosarat is jegyzett. A Sixers így kínos vereségbe futott bele saját közönsége előtt, a Wizards pedig váratlan bravúrral rángatta ki magát a letargiából - Rivers annyit mondott, hogy nem volt meg a ritmusuk támadásban, az emberek pedig értsék meg, hogy minden meccs nehéz, mert a másik csapat is nyerni akar...

Dinwiddie első TD-je. Pályafutása első tripla-dupláját jegyezte Spencer Dinwiddie, akivel kapcsolatban egyre erősebbek azok a pletykák, hogy a rossz teljesítménye miatt elcseréli őt a Washington. Beal hiányában neki kellett mozgatnia a csapatát és ezt ezúttal jól is csinálta, 12 lepattanója mellett 10 gólpasszt is szétosztott, de a dobásai most sem ültek, 14 pontját 4/16-os mezőnymutatóval hozta össze - csapattársa, Kyle Kuzma viccelődött is azzal, hogy quadruple-duplát csinált a kihagyott dobásaival együtt. Maga Kuzma is remekelt (24 pont, 4/6 tripla, 3 blokk) és az utolsó percben a közönséget hergelő Montrezl Harrell (7/10 mezőnyből) is fontos játékokkal jelentkezett, a fővárosiak egyszerűen agresszívebbnek, motiváltabbnak bizonyultak, sokkal többet tettek ezért a sikerért, mint a Sixers. A hazaiaknál Embiid 27 ponttal, 14 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, de ezúttal gyengén dobott, mellette pedig elsősorban a 22-8-7-ig jutó Tyrese Maxey-t lehet kiemelni, de csapatszinten most hiányzott belőlük az átütőerő. Hétvégén a Mavs-Bulls idegenbeli rangadókat kell teljesíteni back-to-back, úgyhogy hamar fel kell állniuk ebből a pofonból, ha nem akarnak hirtelen hullámvölgybe kerülni.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 27, Maxey 22/6, Harris 18/3
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 24/12, Dinwiddie 14/3, Harrell 14

 

Boston Celtics - Charlotte Hornets 113-107

Tovább robog a Boston. Kisebb döccenőkkel, de összességében hetek óta jó formában van a Celtics, Ime Udoka csapata pedig most is bizonyította, hogy jelenleg egyben van - szoros, kiélezett és színvonalas mérkőzést tudott megnyerni kiváló csapatjátékkal és a hajrában bemutatott kulcsontosságú megmozdulásokkal. Nagy különbség egész este nem alakult ki a felek között, a Boston 12 pontos előnye volt a legnagyobb, de a remek harmadik negyed után a záró etapban jött egy kisebb hullámvölgy a hazaiak számára és az utolsó percre már 107-107-es egállal fordulhattak a felek. Itt azonban Jayson Tatum kiharcolt és be is dobott két büntetőt, Robert Williams III bemutatott egy clutch blokkot, abból Marcus Smart is dobott két büntetőt, majd a végeredményt Williams zsákolása állította be. Udoka is azt emelte ki, hogy végre megnyertek egy ilyen meccset, ahol ők tudták ezeket a játékokat megcsinálni, egyébként pedig 50% feletti mezőnymutatóval, 39%-os triplázással és 31 gólpasszal zártak. Egyénileg Josh Richardson (23 pont, 6/8 tripla) és Smart (22 pont, 7/11 mezőnyből, 6 gólpassz) emelhető ki leginkább, a Tatum-Brown páros most nem vállalta túl magát, sokat passzoltak mindketten (változó sikerrel, 15 gólpasszra 10 eladott labda jutott), így pedig megvolt a ritmus és az egyensúly. Az utóbbi hat mérkőzésükből ötödször, összességében pedig tizennégyből tizedszer tudtak nyerni, így fél meccsre megközelítették a most legyőzött Charlotte-ot.

Ball karriercsúcsa sem volt elég. Parádés meccset játszott a Hornets vezére, LaMelo Ball, aki 12/24-es mezőnymutatóval, 4/10 triplával és 10/13 büntetővel 38 pontos karriercsúcsot szórt - közben pedig rengeteg látványos megmozdulással jelentkezett, hozzátett 6 lepattanót és 9 gólpasszt is, ám végül ez sem lett elég a Charlotte üdvösségéhez. Elsősorban azért nem, mert Ball extrája ellenére a félpályás támadójátékuk nem úgy működött, ahogy azt megszoktuk, 24 pontot dobtak leindításból, de így is csak 42,5%-kal céloztak mezőnyből, alig 30%-kal tripláztak és mindössze 18 gólpasszal zártak csapatszinten. A negyedik negyedben így is nagyot hajráztak és egy 16-5-ös rohammal egyenlítettek az utolsó percre, de ott elsősorban védekezésben nem tudtak már ellenállni, közben pedig két clutch labdabirtoklást el is rontottak - be kellett érniük egy újabb vereséggel, következőleg a Cavs ellen próbálhatnak meg javítani.

A Celtics legjobb dobói: Richardson 23/18, Smart 22/6, Tatum 19/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 38/12, Rozier 23/9, Washington 16/12

 

New York Knicks - Memphis Grizzlies 108-120

Jobb volt a Memphis. Nem védekezett rosszul a New York a Grizzliest általában mozgató Morant-Bane páros ellen, az irányító ezúttal meglehetősen gyengén dobott és 27 mezőnykísérletből szedte össze 23 pontját, de közben szinte mindenki más szabadon alkothatott és a vendégek kiegészítői sok üres dobást engedhettek el. Jaren Jackson Jr. (26 pont, 10 lepattanó, 2 blokk), Ziaire Williams (21 pont, 9/11 mezőnyből) és De'Anthony Melton (18 perc, 4/6 tripla) is élt ezekkel a lehetőségekkel, csapatszinten 30 gólpasszal és 41%-os triplázással zártak, találtak megoldást akkor is, ha az alapjátékukat, az első szándékukat elvette a Knicks. Ennek köszönhetően végig vezettek is, az első negyedet nyolc ponttal nyerték, a nagyszünetben már kétszámjegyű előnyük volt és ez így is maradt egészen a záró etapig, amikor két nagy dobással 95-90-re zárkózott a New York. Itt azonban a hazaiak véletlenül dobtak egy "önkosarat", majd Jackson bevert két triplát és hirtelen egy 9-0-s Grizzlies-futást láthattunk, amely visszaállította a stabil vendégelőnyt és el is döntötte a küzdelmet. Morant ugyan ostorozta magát a gyengébb játéka miatt, de csapatként nincs okuk panaszra, magabiztosan nyertek idegenben és 36-18-cal, masszív ligaharmadikként mehetnek tovább Orlandóba.

Hiába szedte össze magát Fournier. A hírek szerint Kemba Walker és Evan Fournier is vihető New Yorkból annak ellenére, hogy a nyáron érkeztek, a francia játékos most viszont remek teljesítménnyel jelezte, hogy van még benne potenciál: 8/12 triplát bombázott a gyűrűbe és kereken 30 ponttal a hazaiak legjobbjaként zárt. A stabilan jó RJ Barrett 23 ponttal szólt hozzá, Julius Randle-nek egy gólpassz hiányzott a tripla-duplához (18-12-9), Mitchell Robinson pedig döbbenetes mészárlást rendezett a palánk alatt és a masszív dupla-duplája mellett 8 (!) blokkot is kiosztott - általában egy ilyen mondat után az következik, hogy a csapat nyerni tudott, ezúttal azonban nem bírtak a Memphisszel. Összességében sem a védekezésük nem volt elég pontos (Tom Thibodeau szerint a felfogás rendben volt, de nem fejezték be a védekezéseiket, ezért dobhattak ennyi üreset Jacksonék), illetve támadásban is sokat hibáztak, mert csak 43%-kal céloztak mezőnyből. Itt említsük meg ismét Walkert, aki sorozatban második 0 pontos (!) meccsét hozta le, megmagyarázhatatlan, hogy mi történik az irányítóval...

A Knicks legjobb dobói: Fournier 30/24, Barrett 23/3, Randle 18/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 26/12, Morant 23, Williams 21/9

 

Houston Rockets - Cleveland Cavaliers 115-104

Nagyon kellene Garland. A kezdő irányító nélkül nem akart összeállni ez a clevelandi támadójáték, Rajon Rondo csereként beszállva nem tudott ezen segíteni, Brandon Goodwin igyekezett, de ő nem ez a szint jelenleg, Cedi Osman pedig most egyáltalán nem tudott szervezni, így érdemi labdás kisember nélkül maradtak. Evan Mobley mindent megtett, 12/20 dobást vállalt és karriercsúcsot jelentő 29 pontot szerzett 12 lepattanóval, a padról Kevin Love is nagyon igyekezett, de most egyszerűen nem volt bennük elég átütőerő támadásban - hiába dobtak 50% felett, lassan, körülményesen játszottak, így az este jelentős részében hátrányban voltak. Az első negyed hajrájában kerültek hátrányba és onnantól végig csak futottak az eredmény után, majd ugyan a mérkőzés végén, 105-102-nél úgy tűnt, hogy lehet esélyük a fordításra, de itt egy 10-0-s Rockets-futás következett, ami lezárta az estét - J.B. Bickerstaff vezetőedző szerint nem tudtak a maguk szintjén játszani és bár minden dicséretet megérdemel a Houston, de elsősorban az ő gyenge kosárlabdájuk okozta a vereségüket. 

Hosszú szériát tört meg a Rockets. Stephen Silas, a hazaiak vezetőedzője a mérkőzés reggelén hívta fel játékosai figyelmét arra, hogy sorozatban 11 mérkőzést vesztettek el ebben a csarnokban és utoljára december 8-án ünnepelhetett győzelmet az aréna, így ideje lenne ezen változtatni. A csapat pedig vette az adást és nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe, az első negyed hajrájától kezdve végig kontrollálta is az eseményeket és az este nagy részében kétszámjegyű, vagy legalábbis tíz pont körüli előnyt menedzselt - tizenöt volt a legnagyobb távolság, de egyszer sem került igazán bajba. 105-102-nél kicsit rezgett a léc, de Christian Wood (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Kevin Porter Jr. (16 pont, 7 gólpassz, 3/5 tripla) öt-öt pontja eldöntötte a küzdelmet, mellettük pedig még a 21-5-5-tel záró Jalen Greent is érdemes kiemelni - az utóbbi meccsekhez képest kategóriákkal eredményesebb védekezést bemutatva nyertek, így utazhatnak el San Antonióba.

A Rockets legjobb dobói: Wood 21/9, Green 21/9, Porter Jr. 16/9, Mathews 16/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 29, Love 21/3, Osman 13/9

 

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 114-120 - hosszabbítás után

Dort megőrült a végén. Már a harmadik negyedben látszott, hogy ezt a bravúr dolgot komolyan gondolja a Thunder, ott ugyanis tíz pont körüli előnyt épített fel a Shai Gilgeous-Alexandert nélkülöző vendégcsapat, de a negyedik játékrészben megszigorította védekezését a Dallas és a végén fordított - Luka Doncic és Reggie Bullock nagy dobásai után Kenrick Williams ziccerével mentett hosszabbításra az összeeső Thunder. A túlórára azonban "megvadult" Luguentz Dort, aki ellenállhatatlan üzemmódba kapcsolt és egymaga sorozatban 14 (!) pontot dobott ebben a periódusban, így vezetésével az OKC 17-11-re megnyerte ezt az öt percet - Dort 3/4-et dobott itt mezőnyből, de ebben két tripla is volt, illetve 6/6 büntetőt is hozzátett, így szedte ízekre a Dallast. Az OKC ezzel összerakta a váratlan bravúrt és vezére nélkül lepte meg a jóval magasabban jegyzett hazaiakat, Dort 30 ponttal és 6/10 triplával zárt, mellette Tre Mann 29 ponttal és 6/8 hármassal segített be, Josh Giddey pedig 14 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal próbálta összefogni a gárdát. 

Betli. Kötelező lett volna nyernie ezt a meccset a Mavsnek a liga egyik legrosszabb, ráadásul legjobbja nélkül kiálló csapata ellen, főleg úgy, hogy Luka Doncicra nem is lehetett panasz: a szlovén klasszis kereken 40 pontot dobott, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 10 gólpasszt, bár tény, hogy vele a pályán -17-ben volt a társaság. Az elrontott harmadik negyedből még visszajöttek és a negyedik játékrész végén fordítottak, úgy tűnt, hogy meg is mentették magukat, de az utolsó védekezést elnézték, Doncic győztesnek szánt visszalépős hármasa pedig kimaradt - majd ezt követte Dort bődületes extrája a hosszabbításban. A Porzingis-Hardaway Jr. párost nélkülöző Kidd-legénység zsinórban második kellemetlen vereségét szenvedte el kötelezőnek számító szituációban, holnap a Sixers ellen már rendeznie kellene a sorait hazai pályán.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 40/15, Bullock 23/15, Brunson 20
A Thunder legjobb dobói: Dort 30/18, Mann 29/18, Giddey 14

 

Utah Jazz - Denver Nuggets 108-104

A Jazz nyerte a kiegészítők csatáját. Mindkét fél elég tartalékosan állt ki, a hazaiaknál Mitchell, Gobert és Ingles, a vendégeknél pedig Jokics, Gordon és Cousins nem állt rendelkezésre Murray és Porter Jr. mellett - a Nuggets ráadásul back-to-back lépett pályára egy hatmeccses idegenbeli túra utolsó állomásán. A színvonal ennek megfelelően alakult, nem ez volt a játéknap legjobb meccse, de nagy különbség egyik irányba sem épült fel, viszonylag szorosan alakult a küzdelem. A záró etap nagy részében már a Utah vezetett (a harmadik negyedben alapozta ezt meg), de a Denver még egy utolsó rohammal egyenlített 97-97-nél, sőt, labdája volt ahhoz, hogy a vezetést is átvegye. A vendégek azonban éppen a legrosszabbkor fagytak le, back-to-back támadásokból vesztették el a játékszert, Rudy Gay mindkettőt kosárral büntette és összességében egy 9-2-es futással rázta meg magát a Jazz - Mike Conley is elsüllyesztett egy fontos triplát, így a legfontosabb pillanatban tudott győztesnek bizonyuló játékokat összehozni a hazai alakulat. Quin Snyder csapata ezzel fontos győzelmet aratott, hiszen sorozatban öt és tizenháromból tizenegy vereség után tudott újra nyerni, míg az egészen eddig remeklő Denver elengedte a túra végét - Bartonék most három meccsre hazalátogatnak, de az All-Star előtt mennek még Bostonba, Torontóba és a Golden State-hez is.

A Jazz legjobb dobói: Forrest 18/3, Conley 17/9, O'Neale 15/3, Bogdanovic 15, Gay 15
A Nuggets legjobb dobói: Forbes 26/12, Morris 15/3, Barton 14/3

 

Sacramento Kings - Brooklyn Nets 112-101

Nincs kiút a Nets számára. A Sacramento ideális ellenfél lehetett volna a Brooklyn számára ahhoz, hogy végre lezárja a vereségsorozatát, hiszen a Kings még mélyebben volt a találkozó előtt, de Steve Nash csapata azt bizonyította, hogy még van számára lejjebb: pocsék játékkal és nagyon elrontott utolsó negyeddel újabb vereséget szenvedett. Jól kezdtek a vendégek, mert kilenc ponttal nyerték az első játékrészt, vezettek 12-vel is, a nagyszünetben is ők jártak előrébb nyolccal, majd bár a harmadik negyedben kicsit már fogyott ez a fór, de még így is ők kezdhették előnyből az utolsó felvonást. Ott viszont elöl-hátul elfogyott az erő és a koncentráció, a back-to-back második felén pályára lépő társaság teljességgel összeomlott - 29-15-re bukta el a legfontosabb 12 percet, szinte mindent rosszul csinált. Ebben benne volt az is, hogy a két külön sérüléssel bajlódó James Harden összesen négy (!) pontot tudott szerezni a meccsen (tavaly május óta nem dobott ilyen keveset) és hogy Kyrie Irving sem szolgálta meg az értékét az 5/15 dobással összeszedett 14 pontjával, valamint az 1 gólpasszra jutó 4 eladott labdájával - az azért az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha Nicolas Claxton és James Johnson a két kiemelkedő játékosa egy együttesnek. Ezzel már zsinórban hatodszor kaptak ki, utoljára több mint két éve, 2020 januárjában voltak ilyen negatív szériában, hétvégén ráadásul a Jazz-Nuggets páros vár a társaságra idegenben, back-to-back...

Volt akarat a Kingsben. Zsinórban hét vereséget követően, botrányos formában lépett pályára a Sacramento, amely ráadásul sem De'Aaron Foxra, sem Marvin Bagley-re nem számíthatott. Ennek ellenére volt tartás Alvin Gentry legénységében és amikor megérezte, hogy a Nets elkészült az erejével, képes volt ritmust váltani: Davion Mitchell már a harmadik negyedben megsorozta az ellenfelet kilenc ponttal, Haliburton és Metu is dupla-duplázott, heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak, az utolsó negyedben nagy kedvvel védekeztek, megnyerték a lepattanózást, olyan dolgokban bizonyultak jobbnak, amihez nagyrészt akarat kell. A végén ezek miatt siker koronázta a törekvéseiket, ők tudtak kilépni a mélyrepülésből és bár ez a tabellán, vagy a jövőre nézve sokat nem jelent, csak jobb ilyen szájízzel készülni a folytatásra...

A Kings legjobb dobói: Barnes 19/9, Mitchell 18/6, Hield 18/9
A Nets legjobb dobói: Claxton 23, Johnson 18/3, Mills 14/12, Irving 14/6

 

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 99-94

Davis nem engedte, hogy kikapjon a Lakers. LeBron James nélkül elég nehezen találta a ritmust támadásban a Los Angeles, az oda-vissza hullámzó meccset pedig a záró etap döntötte el - addig óriási fordulatokat láttunk a játék terén, a jó Lakers-rajt után a Portland került fölénybe, de nagy előnyt egyik fél sem tudott kialakítani. Az utolsó negyedben aztán Anthony Davis volt a döntő faktor, az összesen 30 pontig és 15 lepattanóig jutó magasember 11 pontot és 7 lepattanót jegyzett az utolsó kilenc perc során és bár bőven voltak hibái is, de óriási energiával ls elszántsággal repkedett a palánkok környékén - vele nem tudott mit kezdeni a Portland és leginkább ő jelentette a különbséget a csapatok között. Az utolsó két és fél percnek egyébként egállal mentek neki a felek, de Davis egy perc alatt dobott öt pontjával kicsit meg tudott lógni a Los Angeles és ezt a fórt be is osztotta a végéig - a magasember mellett a 24 pontos, 8 lepattanós, 5/6 triplás Carmelo Anthony is dicsérhető, a Lakers pedig nagyon fontos győzelmet aratott egy közvetlen rivális ellen. A Portlandnek is minden esélye megvolt a sikerre, a vendégeknél is volt egy 30 pontos játékos Norman Powell személyében, de csapatszinten csak 36%-kal dobtak mezőnyből és a végjátékban egyszerűen nem náluk játszott Davis - nekik azért továbbra is hátrafelé kell figyelniük inkább, hogy megőrizzék a playint érő 10. helyüket Nyugaton.

A Lakers legjobb dobói: Davis 30, Anthony 24/15, Bradley 11/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Powell 30/15, Simons 19/9, Nurkic 16/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus