Megkezdődik a Knicks-Heat párharca, lezárul a Kings-GSW sorozata

A két keleti csapat magasabban jegyzett gárdákat búcsúztatott az első körben, így a Miami New Yorkba utazik a második kör első mérkőzésére, míg a Kings és a Warriors utolsó még eldöntetlen első körös sorozat lévén a hetedik mérkőzésével zárul ma le. Mutatjuk a ma este programját.

 

New York Knicks – Miami Heat 19:00


A két csapat közös vonása, hogy mindketten alacsonyabban jegyzettként jutottak tovább a második körbe, a New York a Clevelandet, a Miami pedig a Milwaukee-t ejtette ki öt meccsen az első körben. A Knicks-Cavs párharcot jóval szorosabbnak hitte a közvélemény, végül a pályahátrányból induló NYK meglepően könnyedén tudta kiejteni a negyedik kiemeltet, még úgy is, hogy Julius Randle az egész sorozat során csak szenvedett. A Knicks All-Starja alig 14 pontot tudott átlagolni egészen pocsék, 34%-os mezőnyhatékonysággal, 8/34 bedobott triplája pedig szintén elfogadhatatlan. A csapat élére természetesen Jalen Brunson állt, aki bár szintén nem dolgozott a leghatékonyabban, de agresszív játékával 24 pontos átlagig jutott, konstans jó teljesítményével pedig a második körbe vezette az övéit. A Knicks előző párharcát elsősorban a fizikális és elit védekezés határozta meg, és bár a Cavs is remek teljesítményt nyújtott a védőoldalon, de a NYK el tudta venni a Mitchell-Garland páros dominanciáját és játékszervezését, sőt, a lepattanózásban is ellenfele fölé kerekedett: Mitchell Robinson vezetésével a hatodik legtöbb lepattanót tépte le a Knicks meccsenként, míg a Cavsnél kevesebbet csak a Brooklyn átlagolt a playoff-mezőnyben.


A Heat az egész rájátszás legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy simán kiejtette a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott Milwaukee Bucksot, annak ellenére, hogy Tyler Herro személyében a második legfontosabb pontszerzőjét, Victor Oladipo személyében pedig az egyik legjobb cserejátékosát is elveszítette a sorozat folyamán. A Heat teljességgel szembement azokkal a trendekkel, amik az alapszakasz 82 mérkőzése alatt jellemezte a csapatot: az ötödik legrosszabb támadójátékból a legjobb lett, a védekezés pedig bár minimálisan visszaesett, de a Bucks játéka abszolút impotens volt bármit is tenni a Heat feljavuló támadójátékával szemben. Az első kör egyértelmű MVP-je az a Jimmy Butler volt, aki majd’ 38 pontos átlagát 60%-os (!) mezőnyözéssel és 44%-os kinti dobóteljesítménnyel érte el, egy mérkőzés kivételével minden alkalommal elérte a 30 pontos határt, és örökre emlékezetes marad a negyedik meccsen dobott 56 pontja, de a sorozatot is egy 42 pontos remekléssel zárta le csapatának. 


A nagy kérdés az, hogy a Butler vezette egyszemélyes Heat-sereg képes lesz-e kimagasló támadójátékát fenntartani a következő körre, természetesen nem lehet realitás ezt elvárni a vendégektől. Különösen érdekes lesz majd, hogy a playoff legjobb védekezése mennyire tudja mérsékelni a Heat extra kinti dobóformáját, Butlerék ugyanis az elmúlt öt meccsen 45%-kal céloztak triplából, ami messze a mezőny leghatékonyabb mutatója. Az MSG-ben remek hangulat és igazi vérre menő playoff-csata várható, kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a két, magasabban jegyzett gárdát kiejtő csapat sorozata.

 

Sacramento Kings – Golden State Warriors 21:30 (ÉLŐ - Sport 1)


A Kings 2-0-ás vezetése után úgy tűnt, hogy a címvédő akár simán is búcsúzhat a rájátszástól, Curry-ék azonban zsinórban három meccset nyerve megfordították a párharcot és karnyújtásnyira kerültek a továbbjutástól – a hatodik mérkőzésen azonban nem tudtak mit kezdeni a magát abszolút felszívó Sacramento Kingsszel és hazai pályán szenvedtek vereséget. A Sacto ezzel 3-3-ra egyenlített és megmentette a sorozatot, ezzel pedig Saboniséknak lehetősége adódott, hogy ma este saját környezetükben jussanak tovább a második körbe. Az előző találkozó során hiába jutott Steph Curry ismét 30 pont közelébe, rajta kívül nem érkezett érdemi segítség, Klay Thomspon is csak 40%-kal tudta 22 pontját összehozni, ráadásul vele a pályán -28-ban volt a GSW. A párharc kulcskérdése a gyűrű alatti csata, ennek főszereplői Looney és Sabonis. A Warriors centere 14, a Kings magasa pedig 11,5 pattanót átlagol a sorozatban, legutóbb szinte ugyanolyan statisztikával végeztek. Azon a mérkőzésen Sabonis kipontozódása ellenére is simán nyerni tudott a Sacramento, De’Aaron Fox sérülése nem befolyásolja láthatóan szerencsére a játékát, és ezúttal Malik Monktól is érkezett klasszis teljesítmény a kispadról. A mai hetedik meccs ahogyan az előzőek, szintén a palánkok alatti gürcöléssel dőlhet el, kifejezetten fontos az egész párharc során a második esélyből szerzett pontok. A Warriors idén köztudottan nagyon gyenge idegenben, és bár a párharcban már sikerült egy meccset ellopniuk a Kingstől, de azt azonnal egy hazai vereség követte, nem tudták kihasználni a remek alkalmat a továbbjutásra. Most idegenben kellene felszívniuk magukat Curry-éknek, de könnyű dolguk semmiképp sem lesz, a Golden 1 Centerben minden valószínűség szerint őrült hangulat lesz – már csak amiatt sem lesz érdemes kihagyni a mindent eldöntő találkozót…

A párharc állása: 3-3.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus