Meglepetés: Detroitban is kikapott a Lakers

A liga egyik leggyengébbjének számító Pistons is legyőzte LeBron Jameséket - kiélezett végjátékban nyert ismét a Rockets - a Clippers is ki tudta használni a Miami gondjait - a GSW ellen tért vissza a győzelem útjára a Suns.

Houston Rockets - Portland Trail Blazers 104-101

A borzalmas kezdés is belefért. Szörnyű játékkal kezdte a mérkőzést a Houston, a hazaiak ugyanis már húsz ponttal is égtek az első negyedben, a botrányos kezdés után azonban össze tudták szedni magukat és a második negyedben visszavágtak: azt 36-18-ra húzták be és a nagyszünetben már ők vezettek. Innentől szorosan alakult a mérkőzés, ugyan a Rockets kicsit még meglépett, de aztán a záró etap elején egy futással visszajött a Portland és onnantól tényleg egy-két labda volt csak a távolság, igaz, az viszont folyamatosan a hazaiak javára. A Portland utoljára 96-95-nél tudott még egyszer előnyhöz jutni, erre viszont két fontos Wall-büntetővel, négy pontot érő két Tucker-támadópattanóval, illetve a végén még 3/4 büntetővel reagált a Houston - három másodpercnél megint csak egy pontra csökkent a távolság, de megúszta a végét a texasi együttes. Stephen Silas alakulata így zsinórban negyedik győzelmét húzta be, Christian Wood (22 pont, 12 lepattanó) jó játékkal tért vissza, a Wall-Oladipo páros 45 pontot tett hozzá és ők szervezték a játékot, de ezúttal a kemény védekezésük is nagyon kellett a sikerükhöz - következőleg New Orleansban szeretnék folytatni a jó szériájukat.

Az ilyeneket hozni kéne. CJ McCollum és Jusuf Nurkic elvesztése nagyon fájó pont a Portlandnek és amíg ők nincsenek, addig minden nyerhető meccset be kellene valahogy húzniuk ahhoz, hogy ne süllyedjenek túl mélyre, mire a két meghatározó játékos újra bevethető lesz. Ez most nyerhető volt, az első negyedben meglévő 20 pontos előny is egy beosztható dolog lett volna, de még a záró etapban is bőven megvolt az esélyük, ha csak a végén nem engednek két támadópattanót, vagy Damian Lillard nem vét eladott labdát clutch helyzetben, akár meg is lehetett volna a győzelem. Maga Lillard egyébként remekül játszott (30 pont, 9 gólpassz, 5/11 tripla) és a  végén felnőtt mellé Gary Trent Jr. (23 pont, 7/13 tripla) is, aki az utolsó negyedben szórt be négy hármast is, ebből hármat a játékrész elején bemutatott felzárkózás során. Hiába, ez sem volt elég, összesen mindössze nyolc büntetőt harcoltak ki és a végén egy játék hiányzott az üdvösséghez, így már csak nyolcadikak Nyugaton, következőleg pedig Chicagóba látogatnak.

A Rockets legjobb dobói: Oladipo 25/6, Wood 22/3, Wall 20/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/15, Trent Jr, 23/21, Simons 14/12

Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 107-92

Detroiti meglepetés. A liga egyik legrosszabb csapataként mindig komoly bravúr megverni az egyik fő bajnokesélyesnek számító címvédőt, így van ez most is, márpedig a Pistons most remek játékot, illetve főleg remek védekezést bemutatva legyőzte a Lakerst. A hazaiak az első félidőben még "csak" egál meccset játszottak, a harmadik negyed is hasonlóan alakult, aztán jött a negyedik és a döntő etap: a Detroit egy 16-0-s rohamot tudott összerakni, jó hét percig nem kapott mezőnykosarat, ez pedig meg is hozta a győzelmet Jerami Granték számára. Blake Griffin (23 pont, 6 gólpassz, 5/10 tripla) és a továbbra is nagy formában lévő Wayne Ellington (20 pont, 6/9 tripla) szétlőtte a Los Angeles periméterét, mellettük Mason Plumlee egy nagyon hatékony dupla-duplát gyártott, a padról Derrick Rose szórt 14 pontot, de Grant és Delon Wright is hozzátette a magáét - jól védekeztek, jól dobtak, hibátlanul büntetőztek és vigyáztak a labdára, nagyon fegyelmezett meccset játszottak. A jutalmuk egy komoly bravúr lett ezúttal, igaz, ez még mindig csak az ötödik győzelmük volt a szezonban...

Betli. A Philadelphiában elvesztett rangadó másnapján pihenőt kapott az izomsérüléssel bajlódó Anthony Davis, rá nem számíthattak ezen az estén a vendégek, de ettől függetlenül is tompán, gyengén kosárlabdáztak magukhoz képest. LeBron James az első félidőben még éles volt, az első hét dobását a gyűrűbe küldte és a nagyszünetben 20 pontnál járt, a fordulás után viszont ő is eltűnt, innentől már csak két egységet tett hozzá - volt ugyan 7 lepattanója és 10 gólpassza, de a Lakersnek ez most nem volt elég. Mivel más sem tudott igazán kiemelkedni, így végig benne volt, hogy a Detroit kihasználja a nagyon akadozó támadójátékot, majd az említett 16-0-s rohammal ez meg is történt, a Los Angeles itt teljesen lefagyott - ezzel idén először fordult elő a gárdával, hogy egymás után két összecsapást is elveszítsen, úgyhogy a ligaelső pozícióból jó 24 óra alatt a nyugati harmadik helyig csúszott vissza. 

A Pistons legjobb dobói: Griffin 23/15, Ellington 20/18, Plumlee 17
A Lakers legjobb dobói: James 22/12, Kuzma 22/9, Horton-Tucker 13/9

Miami Heat - Los Angeles Clippers 105-109

Hullámzó meccsen értékes győzelem. Ugyan a Miaminak a back-to-backkel együtt még több gondja volt, mint a Clippersnek, de ezzel a vendégeknek nem kell foglalkozni, az ő szemszögükből nézve fontos idegenbeli győzelmet arattak úgy, hogy a két legjobb (Kawhi Leonard és Paul George), valamint egy harmadik kezdő (Patrick Beverley) játékosuk hiányzott, ez pedig mindig borzasztóan értékes siker. Most szépen megoszlottak a terhek, Nic Batum 6/9 triplát vállalt, Serge Ibaka dupla-duplázott, Reggie Jackson nagyon sokoldalúan játszott, a padról pedig a Williams-Morris páros hozott komolyabb tűzerőt, így győztesen jöttek ki a rendkívül hullámzó összecsapásból. A Clippers 14 ponttal bukta el az első negyedet, aztán a második-harmadikat összesen 69-36-ra nyerte meg, hogy a záró etapot megint 15-tel elvigye a Miami és szorossá tegye a végét - a floridaiak visszakapaszkodtak három pontra is, de ennél közelebb nem jutottak. Batum szerint ez most nagy győzelem számukra és Tyronn Lue vezetőedző is elégedetten értékelt a hullámzások ellenére - a Lakers vereségének köszönhetően feljöttek a nyugati második helyre.

Ez sem jött össze. A Heatnél megint fel kell sorolnunk, hogy Butler, Dragic, Bradley, Iguodala, Harkless, Leonard és SIlva sem állt rendelkezésre különböző okok miatt, ez hét játékos, a sor "eleje" pedig finoman szólva fontos - az örömhír viszont az, hogy Tyler Herro már visszatérhetett, dobott 19 pontot (gyenge hatékonysággal), leszedett 10 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is. A sikerhez viszont ez sem volt elég, ugyan az első negyedben úgy tűnt, hogy most még jobban felszívták magukat, de összességében ezúttal is csak a küszködés maradt nekik, a végén vért izzadva visszajöttek és megszorították ellenfelüket, de megnyerni ezt a mérkőzést sem tudták. Erik Spoelstra vezetőedző szerint most ez van, nem tudnak mit tenni, folytatniuk kell a harcot és minden mérkőzésen elvégezni a kemény munkát, egyelőre ez jutott nekik.

A Heat legjobb dobói: Herro 19/3, Vincent 18/6, Adebayo 16
A Clippers legjobb dobói: Batum 18/18, Williams 17/3, Jackson 16/9, Morris 16/6

Phoenix Suns - Golden State Warriors 114-93

Jobb volt a Suns. Nagyjából végig uralta ezt a mérkőzést a hazai alakulat, Chris Paulék már az első negyedben megléptek 14 ponttal, majd bár innen még visszajött a Warriors, de a nagyszünetet követően már nem adott több esélyt ellenfelének a Phoenix - 16 ponttal nyerte a második félidőt a gárda és fokozatosan növelte a különbséget. A back-to-back nem látszott meg a játékukon, a kezdőben Mikal Bridges dobott 20 pontot, Deandre Ayton dupla-duplázott, de mind az öt játékos kétszámjegyű pontterméssel zárt, ezúttal pedig a kispad is remekelt: Frank Kaminsky (12 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) és Abdel Nader (16 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is nagyszerűen szállt be, a második sor is hozta, amit kellett. Összességében egyértelmű győzelmet arattak, amivel megtörték hárommeccses vereségszériájukat, erre pedig már nagy szükségük volt, főleg Devin Booker hiányában - most kettőt játszanak Dallasban, meglátjuk, hogy elindulnak-e felfelé. 

Curry egyedül maradt. Idén már nem először fordult elő, hogy eléggé egyedül hagyta a Warriors Steph Curryt, aki kicsit most is magányos harcosként próbálkozott: dobott 27 pontot 50%-os mezőnymutatóval és 5/10 triplával, kiosztott 4 gólpasszt is 31 perc alatt, de más nem tudott mellé felnőni. Andrew Wiggins az első félidőben még jó volt, utána nem igazán, Eric Paschallnak voltak hasznos percei, de összességében a back-to-back megint nagyon nem ízlett a társaságnak: 38%-kal céloztak mezőnyből és 29%-kal tripláztak, ez komolyabb védekezés nélkül nem lehetett elég a sikerhez. Holnap este a Detroitot fogadják otthon, ott ismét jobb esélyeik lehetnek. 

A Suns legjobb dobói: Bridges 20/3, Crowder 16/6, Nader 16/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/15, Wiggins 16/9, Paschall 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus