Miamiban is nyert a Clippers, kikapott a Jazztől a Bucks

40-nel nyert a Boston, 43-at dobott Washingtonban Bradley Beal, megoldotta a feladatot a Minnesota, a Denver és nagy nehezen az OKC is: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Miami Heat - Los Angeles Clippers 95-103

25/30. Ezzel a sikerrel már 25. győzelmét aratta a Clippers az utóbbi harminc mérkőzésén, továbbra is abszolút topformában van Tyronn Lue alakulata, amely így már 5-1-re áll a hétmeccses, közel kéthetes idegenbeli túráján is - ez sem lassította le a társaságot, és Miamiban is felül tudott kerekedni. Az első félidőben még eléggé akadozott a vendégek játéka, a nyitó negyedben csak 19 pontot szereztek, és egálra álltak a nagyszünetben, utána azonban agresszívebbé vált James Harden, aki egymaga 16 pontot szórt a harmadik-negyedik negyedben, rá építve pedig felgyorsult a gépezet, és így sikerült kicsit meglépni a Heat elől. A második félidőben már összeállt a játék, kilenc triplát dobtak, megvolt a ritmusuk, 50%-kal tüzeltek mezőnyből, miközben a védekezésük nem lazult, és ugyan addig szinte alig értek oda a büntetővonalra, de a fordulás után húsz dobást vállalhattak onnan - a Miami nem kapott ki nagyon, de erre a javulásra nem volt érdemi válasza. Az említett Harden a 21 pontja mellett 8 lepattanót és 11 gólpasszt jegyzett, Kawhi Leonard 25 ponttal, 11 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, és végül belefért Paul George 3/13-as, valamint Russell Westbrook 2/9-es mezőnymutatója is. A túrájukat Atlantában zárják le, aztán végre jöhet három hazai meccsük - továbbra is ugyanannyi vereségük van, mint a nyugati éllovas OKC-Minnesota párosnak.

Még nem az igazi. A hét,meccses vereségsorozat után sikerült két győzelmet behúznia a Heatnek, de most Herro és Duncan Robinson nélkül megint meglehetősen harmatos támadójátékot mutatott Erik Spoelstra csapata - ugyan védekezésben odatették magukat, de a második félidőben muszáj lett volna valamit alkotni a túloldalon is, hogy meg tudják fogni a liga egyik legjobb csapatát. Ez nem sikerült, Jimmy Butler és Bam Adebayo körül egyszerűen hiányoztak a dobók, akik ritmust és önbizalmat adtak volna a csapatnak, a 42%-os mezőnyözésnél is fájdalmasabb volt a 27%-os triplázás, Adebayo pedig úgy fogalmazott, hogy túl sokszor akadt meg a játékuk, nem tudták a megszokott és kívánt ritmusukat hozni - egyelőre nincsenek kint a gödörből, de szerinte azért már elindultak a jó irányba.

A Heat legjobb dobói: Butler 21/6, Rozier 17, Adebayo 14, Richardson 14/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 25/9, Harden 21/15, Powell 16/6

 

Oklahoma City Thunder - Toronto Raptors 135-127 - két hosszabbítás után

Nem tudta megnyerni a Raptors. A rendes játékidő végén, négy másodperccel az órán egyenlített az OKC Josh Giddey kosarával, majd RJ Barrett győzelemért elengedett triplája kimaradt a Toronto részéről azok után, hogy az utolsó két percben két clutch büntetőt is kihagytak a vendégek. Az első hosszabbítás során ismét ők álltak jobban, majd 56 másodpercnél Shai Gilgeous-Alexander visszalépős triplájával egalizált ismét a Thunder, és bár a Raptors kettőt is támadhatott a győzelemért, de igazából dobásig sem jutott el: egyszer eladta a labdát, egyszer pedig belefutott egy blokkba. Így nem tudta megnyerni a találkozót, pedig sok lehetősége adódott rá, a második túlórában pedig egyszerűen elfogyott az erő: az OKC három triplával és egy 2+1-es játékkal kezdett, minden védekezésből bajba került a Raptors, és végül ezt az öt percet 17-9-re nyerte meg a Thunder - másfél percnél Aaron Wiggins triplájával lett 130-123, onnan nem volt visszaút. Ugyan a kanadaiaknál hatan is 16-23 pont között szórtak, és összességében jól játszottak a nyugati éllovas otthonában, de a rendes játékidő és az első ráadás végén eltékozolt lehetőségek visszaütöttek - maradt a vereség, így már öt meccsre vannak a keleti playintől.

Ötször (legalább) húsz. A hazaiaknál öt játékos is elérte a húszpontos határt, a kezdőben Giddey, Gilgeous-Alexander, Chet Holmgren és Lu Dort is efölé jutott, a padról pedig az említett Wiggins zárt kereken 20-szal - csapatszinten 23 t riplát süllyesztettek el és 40 gólpasszt osztottak szét, szépen eloszlottak a terhek. Ennek köszönhetően nagyon mélyről álltak fel, hiszen 23 (!) pontos hátrányból fordítva tudták megnyerni ezt a találkozót, a nagyszünetben még 16 egységgel égtek, onnan tudtak felkapaszkodni,a harmadik negyedben egy 17-2-es rohammal jöttek vissza a mérkőzésbe, a clutch időszakról pedig már írtunk - így ez egy nagyon fontos győzelem a számukra azzal együtt is, hogy eredetileg ez azért kötelező feladatnak tűnt. Giddey-ék így 35-15-re javultak, és továbbra is holtversenyes elsők Nyugaton, most pedig lazább napjaik jönnek, hiszen hétvégéig csak egy Jazz elleni idegenbeli szerepel a programban, majd szombat-vasárnap lesz egy Mavs-Kings back-to-backjük.

A Thunder legjobb dobói: Giddey 24/6, Gilgeous-Alexander 23/6, Holmgren 22/12, Dort 22/15
A Raptors legjobb dobói: Barrett 23/6, Barnes 19/9, Pöltl 19, Schröder 19/9

 

Utah Jazz - Milwaukee Bucks 123-108

A végén letarolta ellenfelét a Jazz. Ugyan a Utah kezdett jobban, de a második negyedben egy triplaesőnek köszönhetően 19-2-t rohant a Milwaukee, és ezzel átvette az irányítást, valamint a vezetést is, méghozzá olyannyira, hogy a nagyszünetben 10 ponttal vezetett, de 19 is volt közte a vendégek javára, úgy tűnt, hogy szétszedhetik ellenfelüket. A Jazz azonbna még időben reagált, és már a harmadik negyed végén elkezdte leharcolni vendégét a fizikális védekezéssl, majd a záró etapban már ízekre szedte Gianniséket: 40-13-ra (!) nyerte meg a negyedik felvonást a vendéglátó, és letarolta ellenfelét. Az utolsó másfél negyedben hét labdaszerzésből 15 pontot dobott a Jazz, a negyedik játékrés során összesen négy (!) mezőnykosarat kapott, folyamatosan kivédekezte az elfáradó Bucks támadásait, majd abból nagy lendülettel átrohant riválisán - mélyebbnek, gyorsabbnak, energikusabbnak bizonyult a társaság, amely közben olyan magabiztosságot is szerzett, hogy a végén már nem tudott  hibázni. Miután egy 19-3-as futással átvették a vezetést, már nem volt kérdéses az este vége, a Bucks játékosai térden jártak, míg a Jazz rohant - Lauri Markkanen (21 pont, 5/10 tripla) mellett még további hat hazai spíler dobott kétszámjegyűt ponttermést, mindenki hozzátette a magáét. A szép győzelemmel ott vannak a Rockets és a GSW előtt a nyugati 10. helyen, bár holnap az éllovas OKC-t fogadják.

Nem ízlett a back-to-back a Bucksnak. Előző este óriási csatában, hatalmas fordítást bemutatva tudott nyerni Dallasban a Milwaukee, a b2b második felén viszont már nem volt ehhez energia, főleg nem Middleton és Lopez nélkül. Giannis Antetokounmpo (33 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz, 11/15 mezőnyből) ugyan most is remek meccset rakott össze, de Damian Lillard már betlizett (12 pont, 5/18 mezőnyből, 1/8 tripla), és bár Bobby Portis (27 pont, 4/7 tripla), valamint Malik Beasley (16 pont, 4/6 tripla) bedobálgatta a kiosztásokat, amivel sokáig jól néztek ki, de a negyedik negyedre úgy kilyukadtak elöl-hátul, hogy "visszakapták" a tegnapi nagy felzárkózásukat. Doc Rivers szerint ott kijött rajtuk a fáradtság, minden dobásuk jó helyzetből érkezett, de mindegyikkel orrba lőtték a gyűrűt, és a hibáik a fáradtság számájára írhatók - holnap este Phoenixben is nehéz dolguk lesz...

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 21/15, Sexton 19/9, George 19/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33, Portis 27/12, Beasley 16/12

 

Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 112-103

A rossz kezdés után megoldotta a Denver. Elrontotta a mérkőzés elejét a vendéglátó, ugyanis az első negyedben 10 pont feletti hátrányt szedett össze, 14-gyel is égett az első időszakban - főleg védekezésben ragadt be, de elöl sem úgy járt a labda, ahogy kellett volna. Aztán szép fokozatosan átvette az irányítást Michael Malone alakulata, bemelegedett, és előbb támadásban egyenesedett ki, majd a nagyszünetet követően a védekezését is felrázta: a harmadik-negyedik negyedben összesen 40 pontot engedélyezett a Portlandnek, ott már az történt, amit a címvédő szeretett volna. Sima azért így sem lett az összecsapás, egészen a záró etapig kellett várni arra, hogy kicsit meglógjon a gárda, a harmadik negyed végén még csak két ponttal vezetett, de a negyedikben sikerült elnyúlni, és már 15-tel is vezetni, mielőtt azon egy kicsit még kozmetikázott a Blazers. Nikola Jokics (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és Jamal Murray (21 pont, 10 gólpassz, 4/6 tripla) most is kitett magáért, és ha csapatszinten nem is játszottak túl gördülékenyen, de kettejük megoldásaira építve elég erő volt bennük ahhoz, hogy hozzák a kötelezőt - a túloldalon Deandre Ayton (27 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Anfernee Simons (26 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) remekelt, illetve Scoot Henderson (14 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) is jól játszott, ezért tudtak szoros meccset hozni, de a végére elfogyott a tűzerő, úgyhogy nem tudták borítani a papírformát. Pedig még a harmadik negyed hajrájában is ők vezettek kilenc ponttal, és csak a játékrész utolsó dobásával kerültek hátrányba, de amint ez megtörtént, már nem volt számukra visszaút a több lábon álló, és a fontos időszakban koncentráltabb Denverrel szemben - két nap alatt másodszor kaptak ki a bajnoktól, következőleg a Pistons ellen nyerniük kell.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/3, Murray 21/12, Gordon 12, Porter Jr. 12/6, Watson 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Ayton 27, Simons 26/12, Henderson 14/6

 

Detroit Pistons – Orlando Magic 99–111

Hozta a kötelezőt az Orlando. Kezd újra összeállni a Magic, ami az eredményeken is meglátszik, hiszen Jamahl Mosley csapata a legutóbbi négy meccséből hármat is megnyert. A Pistonst sem lehet most már félvállról venni, hiszen az autóvárosiak nemrég megverték a Thundert, majd a Cavaliers és a Clippers dolgát is megnehezítették. Jobban is kezdet a házigazda, Jaden Ivey (18 pont) és Cade Cunningham (18 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) kettőse mellé a kispadról érkező Ausar Thompson (17 pont, 7 lepattanó) zárkózott, ellenben a hazaiak lendülete már a második negyedben megtört. A nagyszünetig át is vette a kontrollt az Orlando, majd beindult Franz Wagner (38 pont), aki huszonhét pontot dobott a félidőt követően, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a vendéglátó. Pláne úgy, hogy közben Paolo Banchero (20 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így a Magic végül magabiztos győzelmet aratott.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 18/6, Cunningham 18/3, Thompson 17/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 38/12, Banchero 20/6, Harris 10/6, M. Wagner 10


Washington Wizards – Phoenix Suns 112–140

Szezoncsúccsal tért vissza Washingtonba Bradley Beal. Először léphetett pályára a fővárosban Bradley Beal azt követően, hogy tavaly tizenegy ott töltött szezont követően elcserélte őt a Wizards. Nincs rossz formában a Suns még annak ellenére sem, hogy Atlantában beleszaladt egy pofonba, így a Kyle Kuzma nélkül kiálló Washington otthonában egyértelműen az arizónai csapat volt a favorit. Ennek megfelelően hamar el is dőlt az összecsapás, a Phoenix 42–28-ra nyerte az első tizenkét percet, ahonnan már nem volt visszaút a vendéglátó számára. Beal (43 pont, 6 gólpassz) ihletett formában kosárlabdázott, 43 pontos szezoncsúccsal zárt, ráadásul ezt kiváló dobásmutatóval hozta össze – 16/21 mezőnyből, 4/5 tripla. Az sem a hazaiak malmára hajtotta a vizet, hogy közben Kevin Durant (18 pont, 4 lepattanó) és Jusuf Nurkic (18 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) is megdobta a saját kosarait. A Washington mindeközben csak futott az eredmény után, a találkozón egyetlen másodperc erejéig sem vezetett, így hiába játszott jól Deni Avdija (24 pont) és Eugene Omoruyi (16 pont, 10 lepattanó) párosa, úgy nem lehet egy Suns ellen esélyük, hogy Jordan Poole (4 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) 1/7-et dob mezőnyből.

A Wizards legjobb dobói: Avdija 24/9, Omoruyi 16/3, Kispert 15/9, Gafford 15
A Suns legjobb dobói: Beal 43/12, Durant 18/9, Nurkic 18


Boston Celtics – Memphis Grizzlies 131–91

Magabiztos volt a Celtics. A sokáig bevehetetlennek tűnő TD Gardenben a közelmúltban nyerni tudott a Nuggets, a Clippers és a Lakers is, így hatalmas motivációval lépett pályára a Memphis ellenében a Boston. A vendégeknél ráadásul most már Jaren Jackson Jr. sem volt bevethető, így Taylor Jenkins vezetőedző mindössze nyolc játékosra számíthatott. Hazai oldalon Jaylen Brown volt maródi, ám ez nem látszott a házigazda játékán, amely Jayson Tatum (34 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz), Kristaps Porzingis (26 pont, 8 lepattanó) és Derrick White (15 pont) révén viszonylag hamar kivégezte ellenfelét, olyannyira, hogy az utolsó tizenkét percben már mindkét oldalon a cserék léptek pályára – bár ez csak a Celticsnél volt így, hiszen a Memphis mindössze három embert tudott forgatni a kispadról. A vendégeknél Scottie Pippen Jr. (19 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) nyújtotta a legjobb egyéni teljesítményt, miközben GG Jackson (18 pont, 7 lepattanó) volt az, aki próbálta a hátára venni az övéit, ám nem nagyon estek be a dobásai (8/24 mezőnyből), így pedig még a tisztes helyt állás sem nagyon jött össze a liga éllovasa ellen.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/18, Porzingis 26/6, White 15/12
A Grizzlies legjobb dobói: Pippen Jr. 19/6, GG Jackson 18/6, Roddy 14


Charlotte Hornets – Indiana Pacers 99–115

Remekül védekezett a Pacers. Mindkét csapat sérülésekkel bajlódik, mindezek ellenére egyértelműen az Indiana mellett szóltak az odszok, hiszen a hazaiaknál LaMelo Ball, Gordon Hayward és Mark Williams sem léphetett pályára, ellenben a Pacersnél Tyrese Haliburton ugyan perclimiten, de visszakerült a kezdőbe. A vendég védekezés hamar megfojtotta a Hornets reményeit, hiszen a mérkőzés egészét tekintve mezőnyből mindössze 39,8%-kal céloztak, míg a periméteren kívülről ennél is rosszabb, 27,6%-os mutatót értek el. Az újonc Brandon Miller (35 pont, 6 lepattanó) ugyan hozta az elmúlt időszakban megszokott ponterős játékát, ami ezúttal egy karriercsúcsban bontakozott ki, sőt P.J. Washington (22 pont, 9 lepattanó) és Miles Bridges (19 pont, 6 lepattanó) sem tétlenkedett, de a vendég egylet mélyebb rotációja ellen ez is kevésnek bizonyult. Haliburton (17 pont, 4 gólpassz) végül húsz percet kapott – nem is nagyon volt szükség tőle többre –, miközben Pascal Siakam (25 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Aaron Nesmith (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) repítette a Pacerst, amely végül magabiztos sikert ünnepelhetett.

A Hornets legjobb dobói: Miller 35/15, Washington 22/3, Bridges 19/3
A Pacers legjobb dobói: Siakam 25/3, Nesmith 22/9, Haliburton 17/9


Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 111–90

Kiütköztek a faultgondok a Rocketsnél. Néhány apróbb botlástól eltekintve továbbra is a nyugati főcsoport egyik élcsapata a Wolves, amelynek kötelező hozni az ilyen meccseket, már amennyiben nem szeretne lépéshátrányba kerülni a Thunder-Clippers-Nuggets trióval szemben. Ezzel szemben a Houston mostanság eléggé hullámzó teljesítményt nyújt, egy-egy győzelem után mindig beköszön egy vereség, mindezek ellenére továbbra is jó eséllyel odaérhet a gárda valamelyik playin-helyre. A Minnesota ezúttal is a kőkemény védekezésére helyezte a hangsúlyt, melynek okán hamar faultgondba került a Rockets, amely nem is nagyon tudta tartani a lépést ellenfelével. A texasi gárda színeiben Alperen Sengün (15 pont, 10 lepattanó) nyújtott „kiemelkedőt”, miközben mögötte az újonc Cam Whitmore (14 pont) 4/13-as mezőnymutatóval „biztosított” segítő kezet. A Timberwolves uralta az összecsapást, így az első két negyedben még Anthony Edwards (32 pont, 6 lepattanó) betlije is belefért, aki ellenben a harmadik negyedben olyannyira megrázta magát, hogy csapata harminckét pontjából egymaga huszonkettőt vállalt. Nem mellékesen mellette Rudy Gobert (17 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) és Karl-Anthony Towns (14 pont, 10 lepattanó) párosa is csipkedte magát, így egy másodpercig sem volt kérdéses a győztes csapat kiléte.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/12, Gobert 17, Towns 14/3
A Rockets legjobb dobói: Sengün 15/3, Whitmore 14/9, VanVleet 11/6

 

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus