Miamiban is nyert a Denver, otthon bukott a Dallas

Nyert a Portland, a Warriors, a Knicks, a Sixers vagy éppen a Cavs is: több pontzáporos mérkőzést is hozott az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapja.

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 144-138

A Hornets volt a hatékonyabb. Mindkét csapat remekül teljesített támadásban, a Hornets játékosai 63,1 százalékkal dobtak mezőnyből, míg a Hawks kosarasai a 16 támadólepattanójuknak és a kevesebb eladott labdájuknak köszönhetően 24 dobással többet vállalhattak el, de a szoros végeredmény ellenére a vendégek egy pillanatig sem vezettek, és a különbség egy ponton volt már 17 pont is. Az utolsó perc mégis tartogatott izgalmakat, ennek a kezdetén Mark Williams blokkolta Trae Young tripláját, majd LaMelo Ball rögtön megtalálta őt egy zsákolásra, így egyenlítés helyett ötpontos hátrányba került a Hawks. Hiába javított a következő támadásnál Young, P.J. Washington bepörkölt egy triplát 23 másodperccel a vége előtt, amivel kialakult a végeredmény, mivel ezt követően Young labdaeladása végleg megpecsételte csapata sorsát.

Nyolcan is elérték a 20 pontos határt. Mindkét oldalon bőven akadtak egyéni extrák, a hazaiak és a vendégek kezdőjéből is négyen érték el a 20 pontos határt, de dicséretet érdemel a clutch megmozdulásokkal jelentkező Williams (15 pont, 5 lepattanó) is, illetve érdemes megjegyezni, hogy a Hawksnál Saddiq Bey (12 pont, 5 lepattanó) rögtön a kezdőben kapott helyet. A prímet Ball vitte, 30 ponttal és 15 gólpasszal húzta a csapatát, és ugyan a negyedik negyedben nem estek a dobásai, csak ebben a játékrészben kiosztott 7 gólpasszt, a Hornets utolsó két kosarát is ő készítette elő. Kiemelendő még a 29 pontos Terry Rozier is, és a két hátvéd mellett a Hayward-Washington duó is extrát hozott, ketten együtt 48 pontot, 12 lepattanót és 13 gólpasszt tettek be a közösbe 18/25 jó dobás mellett. A Hawks játéka most is Young köré szerveződött, az irányító 25 pontot és 14 gólpasszt jegyzett, és mellett Clint Capela, De’Andre Hunter és Dejounte Murray is elérte a 20 pontos határt, a negyedik negyedben Capela és a padról beszálló Onyeka Okongwu 7/7 dobást süllyesztett el, amire építve 42 egységig jutott a csapat, de ez sem volt elég a fordításhoz.

A Hornets legjobb dobói: Ball 30/18, Rozier 29/15, Hayward 26/12
A Hawks legjobb dobói: Young 25/6, Capela 22, Hunter 21/3

 

Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 117-109

Az első negyedben megalapozta a Cavaliers. Hamar jelezte a hazai csapat, hogy nem fogja kiengedni ezt a meccset a kezéből, a Spurs egyedül az első támadása után tudott vezetni, amikor triplával válaszoltak a Cavaliers duplájára, ezt követően viszont gyorsan kinyílt az olló, és a nyitó játékrészt végül 34-19-re bukták el a vendégek. Innentől kezdve nem szakadtak meg a hazaiak azért, hogy tovább növeljék a különbséget, viszont a 41 ponttal és 5 gólpasszal záró Donovan Mitchell vezetésével végig kontrollálták a történéseket, és négy pontnál közelebb már egyszer sem engedték közelebb a Spurst. A vendégeknél a 25 pontos Keldon Johnson igyekezett a leginkább, és dicséretet érdemel a 8/11 jó dobással 18 pontig jutó Malaki Branham is, védekezésben viszont ők sem tudtak mit kezdeni Mitchell-lel, ahogyan a palánkok alatt aktív Allen-Mobley duó is komoly károkat okozott nekik. A Cavaliers ezzel sorozatban hetedszer nyert, a Spurs viszont egymást követő 13. meccsét veszítette el, ami holtversenyben a leghosszabb negatív széria a franchise történetében.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 41/18, Allen 17, Garland 16
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25/6, Branham 18/6, Bates-Diop 14/3

 

Indiana Pacers – Utah Jazz 117-123

Clarkson és Markkanen keze sem remegett meg a végén. Végig kiélezett küzdelem folyt a pályán, 12 pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki, ugyanakkor hiába próbált hajrázni a Pacers, a negyedik negyedben végig a Jazz vezetett. A vendégek győzelmében kulcsszerepet játszott Jordan Clarkson, akinek a 29 pontjából 22 a második félidőben született, a végjátékban egy triplát, egy duplát és két büntetőt is a helyére küldött, de Lauri Markkanenre (29 pont, 11 lepattanó) is lehetett számítani a végén, az utolsó 14 másodpercben 4/4 büntetőt küldött a helyére. A vendégeknél Kelly Olynyk és Collin Sexton is beszórt 18-18 pontot, előbbi ráadásul 10 lepattanót is megkaparintott, így hiába nyújtott extrát Tyrese Haliburton 30 ponttal és 12 gólpasszal, neki nem akadt annyi segítsége – Myles Turner hiányában Bennedict Mathurin 21, valamint Aaron Nesmith 19 pontja volt a legtöbb, amit a társaktól kapott. A Pacers vesszőfutása ezzel tovább folytatódik, 2-16-ra állnak az elmúlt 18 meccsükön, a Jazz ugyanakkor jól reagált eddig arra, hogy Mike Conley, Malik Beasley, Jarred Vanderbilt és Nickeil Alexander-Walker is úgy távozott, hogy nem jött értük rotációba kerülő játékos, az elmúlt három meccsükön 2-1-re állnak.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 30/9, Mathurin 21/3, Nesmith 19/12
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 29/18, Markkanen 29/6, Olynyk 18/12, Sexton 18

 

Philadelphia 76ers – Houston Rockets 123-104

Kipipált kötelező. Annyit játszott ezen a meccsen a Sixers, amennyi a kötelező győzelem behúzásához szükséges volt, a hazaiak fokozatosan növelték a különbséget, és bár csak a negyedik negyedben nyílt szét annyira az olló, hogy eldőljön a küzdelem, de addig sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. A Houston alig 40%-kal dobott mezőnyből és 25%-kal triplázott, a 17 gólpasszára 17 eladott labda jutott, az elégséges védekezés mellé pedig elégséges támadójátékot is produkált Doc Rivers alakulata: James Harden (28 pont, 10 gólpassz), Joel Embiid (23 pont, 8/14 mezőnyből) és Tyrese Maxey (26 pont, 6 gólpassz, 4/8 tripla) csökkentett terhelés mellett is hozta, amit kellett. A Philly összességében 56%-kal dobott mezőnyből és 44%-kal triplázott, az este során vezetett már 26 egységgel is, úgyhogy igazából kérdés nélkül szállította a hazai győzelmet, így a többiekhez hasonlóan "nem mozdul" a keleti élmezőnyben, hiszen a top négy csapat mindegyike sikerszériában van - holnap viszont ez biztosan változik, hiszen Embiidék a Clevelandet fogadják.

A 76ers legjobb dobói: Harden 28/12, Maxey 26/12, Embiid 23/3
A Rockets legjobb dobói: Green 29/6, Martin Jr. 15, Sengün 12

 

Miami Heat – Denver Nuggets 108-112

Jokiccsal nem lehet bírni. Ezúttal is Jamal Murray és Aaron Gordon nélkül lépett pályára a Nuggets, ráadásul a Miami otthon zsinórban nyolcat nyert a találkozó előtt, illetve a festékben az egész liga legkevesebb pontját engedte eddig 44,9-cel. Majd jött Nikola Jokics és ezek egyik sem számított: a Nuggets 58 pontot dobott a festékből 29/40-es mezőnymutatóval, Jokics 27 ponttal, 12 lepattanóval és 8 gólpasszal, 12/14 jó dobással és 0 eladott labdával döbbenetes hatékonyságot mutatva dolgozott, amivel a két meghatározó játékost hiányoló keretet is felhúzta annyira, hogy megtörjék a Heat említett sikerszériáját. A vendégeknél a kilenc pályára lépő játékosból heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak, csapatszinten 58%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak és 34 gólpasszt osztottak szét, a játékukat egyáltalán nem zavarták meg se a hiányzók, se a Miami védekezése. Így is szorosan alakult azért a küzdelem, az első negyedet még a Heat nyerte, vezetett 11 ponttal is, de aztán a nagyszünetig fordított a Nuggets, és már a nyugati éllovas is volt tízpontos előnyben. A záró etapban már végig a vendégek vezettek, és bár a Miami egészen az utolsó percig kellemetlenkedett (öt másodperccel az órán, 108-111-nél Max Strus kihagyott még egy büntetőt, eddig jutottak), de nem tudta utolérni ellenfelét - amikor nagyon kellett, akkor mindig jött egy Jokics-villanás, és a jó ritmusban játszó Denver épp idejében szerzett fontos kosarat. A Heatnél Jimmy Butler (24 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) kiemelhető, de a többiek vagy gyengén vagy keveset dobtak, csapatként a 44%-ot sem érték el, ez pedig nem fért bele - így még mindig a Nets mögött vannak a tabellán, sőt már megérkezett rájuk a Knicks is.

A Heat legjobb dobói: Butler 24/3, Strus 23/12, Adebayo 19
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27, Porter Jr. 17/15, Brown 16/9

 

New York Knicks – Brooklyn Nets 124-106

Most már jobb a Knicks. Három éve nem győzte le a városi riválist a Knicks, azonban a Durant-Irving páros elboltolása utáni Brooklyn már nem ugyanaz, már nem mumus - bár az első félidőt most is a "vendégek" nyerték, a nagyon megnyomott második negyed után három ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után azonban emelt a tempón és összeszedte gondolatait a vendéglátó, amely a harmadik negyedben fordított, a negyedikben pedig állva is hagyta riválisát - a második félidőt végül 66-45-re, nagyon simán nyerte meg Tom Thibodeau alakulata, így megtörte az átkot, és megnyerte a városi rangadót. Ehhez óriási szüksége volt a továbbra is szenzációs formát futó Jalen Brunsonra, aki kereken 40 pontot szórt 15/21-es mezőnymutatóval, 6/9 triplával és 5 gólpasszal, ő azt csinált a Brooklynnal, amit csak akart - mellé lépett fel a nemrég megszerzett Josh Hart (27 pont, 10/14 mezőnyből, 4/6 tripla), Julius Randle (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Immanuel Quickley (14-5-5) is, így RJ Barrett betlije (4 pont, 0 gólpassz) is belefért. A záró etapban már nem volt kérdés, addigra egyértelművé váltak az erőviszonyok, a Brooklynnál pedig ugyan Spencer Dinwiddie jó számokkal zárt (28 pont, 4 gólpassz, 9/9 büntető), de összességében egyáltalán nem volt átütőerő a társaságban. A védekezés mellett pl. Mikal Bridges 2/8-as mezőnymutatója sem az, amit várnának tőle, Ben Simmons 2 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá 13 perc alatt, az ő helyzete nehezen értelmezhető ezen a ponton - jelenleg az a realitás, hogy hamarosan becsúsznak a Heat és a Knicks mögé a tabellán, meglátjuk, hogy ezt meddig tudják elodázni.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 40/18, Hart 27/12, Randle 18/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 28/9, Johnson 14/6, Claxton 11

 

Chicago Bulls – Orlando Magic 91-100

Tovább zuhan a Bulls, még nem süllyed el a Magic. Zsinórban negyedik vereségét szenvedte el az ezúttal is pocsék meccset játszó Chicago, amely alig érte el a 40%-os mezőnymutatót, és csapatként összesen három (!) triplát tudott bedobni az este folyamán. A hazaiak így annak ellenére végig hátrányban voltak, hogy védekezésben kapartak, és a Magic sem brillírozott elöl - a Bulls az első negyed után egyszer sem vezetett, a harmadik negyedben egy 11-4-es orlandói futás után kicsit meg is nőtt a távolság a felek között, ami volt már 13 pont is, a vendégek pedig onnantól már beosztották ezt a végéig. A 22 pontos Paolo Banchero mellett Franz Wagner (18 pont, 7/8 mezőnyből, 3/4 tripla) és Markelle Fultz (18 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 0 eladott labda) is igyekezett, és bár a Chicagóbál Zach LaVine 26 egységig jutott, de annyira töredezett volt a játék, annyira nem volt meg a ritmus, és annyira borzasztóan dobtak kintről (0/16-tal kezdtek), hogy ez csak arra volt elég, hogy ne dőljön el hamarabb a küzdelem. A nem túl színvonalas összecsapást így megnyerte a Magic, amely hatból negyedik sikerével továbbra sem hajlandó elsüllyedni, és még mindig látótávolságon belül van a playin-helyekhez képest - míg a Bulls ismét zuhan, és szintén a playin-vonal alatt tartózkodik jelenleg.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 26, DeRozan 19, Vucevic 13/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 22, F. Wagner 18/9, Fultz 18

 

Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 100-103

Lemenedzselte a Pelicans, igazodnia kell az OKC-nek. CJ McCollum bokasérülés miatt kihagyta ezt a meccset a vendégeknél, de így is remekül kezdett a New Orleans, hiszen az első negyedet rögtön megnyerte nyolc ponttal, gördülékeny támadójátékot mutatott be, és a védekezése is egyben volt, amennyire kellett - a nagyszünetben kilenc egység volt közte, de a NOP vezetett ennél sokkal magabiztosabban, kereken húsz (!) ponttal is. A Thunder lassan kapta össze magát, de a második félidő már jóval szorosabban alakult, ott kellemetlenkedett ellenfele nyakán a vendéglátó, a harmadik negyedben egy labdán belülre zárkózott, majd ugyan a Pelicans egy 8-0-s futással kezdte a negyedik etapot, de innen is visszajöttek a hazaiak. A hajrában megint egy labdán belülre közelített az együttes, de ennél tovább nem jutott, Isaiah Joe egyenlítőnek szánt hármasa kimaradt a legvégén, az volt az utolsó szó, így összességében a remek kezdés után egyszerűen lemenedzselte a mérkőzést a New Orleans. Ennek alapját Brandon Ingram játéka adta meg, aki 34 pontot dobott 14/24-es mezőnymutatóval és 3/5 triplával, agresszíven és hatékonyan dolgozott, ő volt a találkozó legjobb játékosa, de emeljük ki a Spurstől érkező Josh Richardsont is, aki a tíz pontja mellett öt labdaszerzést is bemutatott. A Thunder vezteőedzője, Mark Daigneault egyszerűen foglalta össze a problémát: szerinte a csapatok most már sokkal komolyabban veszik őket, játékosai pedig még nem alkalmazkodtak ehhez - most már mindenki 100%-ot nyújt ellenük (míg ezek szerint korábban nem), és ehhez a mentalitáshoz még igazodniuk kell, mert most is ők kapták az első pofont a meccs elején, és mire felálltak belőle, már a jelek szerint behozhatatlan hátrányba kerültek. Az OKC ezzel a vereséggel továbbra is playinen kívül tartózkodik, legközelebb a Rockets ellen nem hibázhat.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24, Jal. Williams 22/6, Giddey 17
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, Valanciunas 14, Alvarado 14/6

 

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 121-124

Kimozogta a Minnesota. A mérkőzés túlnyomó részében egyértelműen jobban játszott a Timberwolves, a vendégek Anthony Edwards (32 pont, 12/22 mezőnyből) és Rudy Gobert (21 pont, 14 lepattanó, 9/9 mezőmyből) vezetésével hatékonyan működtették a rendszerüket, és a tíz ponttal nyert első negyed után magabiztosan menedzselték az előnyüket - olyannyira, hogy már 26 (!) ponttal is vezettek, és a negyedik negyed is közte 18-ról indult. Itt Kyrie Irving megvadulásával összekapta magát és szorossá tette a végét a Dallas, de csak az utolsó három percben lett izgalmas a helyzet, addigra ért vissza egy labda környékére a vendéglátó. Irving triplája után 121-123 lett az állás, majd Mike Conley kihagyott egy büntetőt, így egy hármassal egyenlíthetett volna a Dallas, de végül dobásig sem jutottak el Doncicék, megoldotta a helyzetet a Minnesota. Ugyan a végére kicsit elfogyott a lendület, de a mérkőzés egészét nézve remek játékkal, 58%-os mezőnymutatóval, szinte végig vezetve aratott fontos idegenbeli győzelmet a Wolves.

Irving extrájával együtt sem nyert a Mavs. A Dallasnál egyelőre nem hozza a sikereket a sztárpáros összeállítása, Luka Doncic nélkül kettőt nyertek Kyrie Irving érkezése után, a szlovén visszatérése óta viszont így már 0-2-re állnak - van még min dolgozniuk annak ellenére, hogy kettejük kapcsolata biztatónak tűnik. Most sem az ő játékukkal volt gond, Doncic 33 pontot dobott 50%-os hatékonysággal, 12 lepattanóval és 6 gólpasszal, míg Irving sokáig átadta a terepet, a végére viszont megőrült: úgy dobott 36 pontot 15/23-as mezőnymutatóval és 6 gólpasszal, hogy 26 pontot a negyedik negyedben (!) szerzett. Ez viszont már kései ébredésnek bizonyult, túl nagy volt a hátrányuk addigra, hogy Irving is megkezdte a meccs érdemi részét, így annyit értek el, hogy a két sztár egyaránt remek statisztikákkal zárta a mérkőzést (plusz Christian Wood 23 perc alatt dobott 24 pontja sem rossz), de ismét kikaptak - most Denverbe utaznak, ahol még nehezebb dolguk lesz, de az All-Star után majd ki kell egyenesíteniük a most meglévő kérdőjeleiket.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 36/12, Doncic 33/6, Wood 24/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/3, Gobert 21, McDaniels 19/6

 

Golden State Warriors – Washington Wizards 135-126

Ez a dobópárbaj most a Warriorsé lett. Mindkét csapat esetében jó esély volt egy védekezés nélkül pontzáporra, amit végül meg is kaptunk, és ebben a küzdelemben ezúttal egy fokkal jobbnak bizonyult a Golden State. A Steph Curryt továbbra is nélkülöző címvédőnél Andrew Wiggins 29, Klay Thompson pedig 27 ponttal állt a lövészek élére, a padról JaMychal Green 4/4, Donte DiVincenzo 5/8 triplát bombázott be, Kevon Looney dupla-duplázott, és még az ezúttal háttérbe szoruló Jordan Poole is tíz pont fölé jutott - a hazaiak 58%-os mezőnymutatót, 20/40 triplát és kereken 40 gólpasszt hoztak össze, ezt nagyon nehéz lett volna túldobni. Persze a Kyle Kuzma nélküli Washington azért megpróbálta, Kristaps Porzingis (34 pont, 12/16 mezőnyből) és Bradley Beal (33 pont, 4 gólpassz) vezetésével kereken 60%-os mezőnymutatót hoztak össze a fővárosiak, de a két középső negyedben így sem tudták tartani a lépést - az első játékrészt még ők nyerték tíz ponttal, de a második-harmadikat összesen 23-mal vitte el a Warriors, amely vezetett már kereken hússzal is, ahonnan végül csak kozmetikázni tudott a vendégcsapat. A könnyed, közönségszórakoztató találkozó összességében azt hozta, amit várhattunk, most magához képest felülteljesített és így nyerni tudott a GSW, de továbbra sem áll jól, ennél sokkal-sokkal stabilabb védekezést kellene elérni ahhoz, hogy a playinbe jutásnál nagyobb célokat tűzhessenek ki Steve Kerrék.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 29/9, Thompson 27/12, DiVincenzo 17/15
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 34/6, Beal 33/9, Nunn 13/6

 

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 127-115

Lillard vezetésével nem hibázott a Portland. A Lakersnél ezúttal sem lépett pályára LeBron James, ráadásul most Dennis Schröder is csak 1/7-et dobott mezőnyből, Rui Hachimura is elveszett kissé, így bár Anthony Davis 19 pontos, 20 lepattanós, 3 blokkos estét produkált, Malik Beasley pedig most már eltalálta a berendezést (22 pont, 6/12 tripla a múltkori 0/6 után), de ez sem volt elég ahhoz, hogy partiban legyenek a Blazersszel. A vendéglátó nagyon bekezdett (20-2-es futás) és 15 ponttal nyerte az első negyedet, onnantól lendületben is maradt, három játékrész után 22 egység volt az előnye, és bár a végén sokat visszahozott ebből a Los Angeles, de érdemi veszélyben nem forgott a hazai győzelem. Ezt Damian Lillard alapozta meg, aki kereken 40 pontot dobott 8/14 triplával, a 6 lepattanó és 5 gólpassz már csak ráadás, és bár mezőnyből "csak" 47%-kal dobtak csapatként, de 23 triplát süllyesztettek el 47 kísérletből, távolról lőtték szét a csak 12 hármassal záró Lakerst. A 23 tripla egyébként szezoncsúcs a Portlandnél, az első félidőben bevert 17-tel pedig a franchise-rekordot is megdöntötték, és ebből tízet már az első negyedben elsüllyesztettek - félelmetes dobóestét produkáltak, erre pedig nem volt válasza a vendégcsapatnak. A Blazers így továbbra is harcban van a playinért, a Lakers viszont tovább süllyed, már 2,5 meccs a hátránya a nyugati tizedik helyhez képest is, a konkurencia erős, és egyelőre úgy fest, hogy ez a minimális cél is magasan lesz a társaság számára.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/24, Sharpe 15/9, Thybulle 14/12, Simons 14/6
A Lakers legjobb dobói: Beasley 22/12, Davis 19, Russell 16/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus