Nagy csatában nyert a Kings, nem lassít a Celtics

A Knicks húzta be a New York-i rangadót, 147 pontot dobott a Rockets, magabiztos volt a Suns és a Hawks, tartalékosan nyert a Nuggets, de a Wizards is elkönyvelhetett egy győzelmet.

New York Knicks – Brooklyn Nets 105-93

A társak kisegítették Brunsont. Az elmúlt hetekben többnyire Jalen Brunson remeklésén múlt a Knicks eredményessége támadásban, ezúttal viszont gyengébb napot fogott ki az irányító, mindössze 7/24 dobása ért célba, így megállt 17 pontnál és 8 gólpassznál. Nagyrészt ennek köszönhetően sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a negyedik negyed elején 80-80 is állt még az eredményjelzőn, a Knicks viszont itt állva hagyta ellenfelét, és a különbség 8 perc alatt 18 pontra nőtt. Brunson helyett ezúttal Donte DiVincenzo volt a főkolompos, 31 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal állt a Knicks élére, a negyedik negyedben is sorra szállította a kosarakat. A meccsen mind a 48 percet pályán töltő Miles McBride (26 pont, 6/12 tripla) is ponterős volt, Isaiah Hartenstein (17 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) szintén fontos pillanatokban villogott, míg Josh Hart 13 lepattanóval és 5 gólpasszal fogta össze Tom Thibodeau alakulatát. Támadásban a Knicks sem volt kiemelkedően hatékony, de sokkal több lábon álltak, mint a Nets, ahol csak Cam Thomas (19 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Mikal Bridges (18 pont, 5 gólpassz, 4/9 tripla) tudott nagyobb veszélyt jelenteni az ellenfél gyűrűjére, és a vendégeket a 15 eladott labda sem segítette. A Knicks ezzel a sikerrel továbbra is harcban áll az első körös hazai kiemelésért, míg a Nets lassan végleg lemondhat a keleti 10. helyről, és azzal együtt a playinről.

A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 31/12, McBride 26/18, Brunson 17/9, Hartenstein 17
A Nets legjobb dobói: Thomas 19/3, Bridges 18/12, Johnson 13/9

 

Orlando Magic – Sacramento Kings 107-109

A végén mindent megúszott a Kings. Hatalmas csatát vívott egymással a két csapat, az este folyamán egyik irányba sem alakult ki kétszámjegyű különbség, 19 alkalommal változott a vezető fél kiléte, és további 13 alkalommal volt egyenlő az állás. Ennek megfelelően a végjáték is kiélezett lett, ahol 21 másodperccel az órán De’Aaron Fox két büntetője 107-108-ra alakította az állást. A Magic időkérése után Cole Anthony rontott el egy triplát, de visszakerült hozzájuk a labda, és Franz Wagner is próbálkozhatott távolról, majd az ő elhibázott kísérlete után Anthony megint dobhatott a vezetésért, de ezúttal sem járt sikerrel. Keon Ellis 2 másodperccel a vége előtt begyűjtötte a védőlepattanót, faultolták is rögtön, de csak a második büntetőjét dobta be, így a Magic dobhatott még egyszer a győzelemért, de Paolo Banchero távolról eleresztett hármasa nem ért célba az utolsó másodpercben.

Isaac teljesítményének örülhet a Magic. A vendégeknél Fox a két clutch büntetője mellett is remekelt, 31 ponttal, 8 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel húzta az övéit, egyedül a kinti dobásokkal gyűlt meg a baja, 3/12 triplával zárt. A triplákat hozta az Ellis-Murray kettős, ketten együtt 41 pontig és 10/16 elsüllyesztett hármasig jutottak, míg Domantas Sabonis sorozatban az 53. meccsén is dupla-duplázott, 21 ponttal, 14 lepattanóval és 8 gólpasszal fogta össze a Kings játékát. A Magic kulcsemberei közül Banchero (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és az ifjabbik Wagner (18 pont, 4 gólpassz) is átlagos teljesítményt nyújtott, mellettük viszont két csere is előtérbe került. A végjátékban is központi szerepet játszó Anthony végül 16 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal jelentkezett, míg Jonathan Isaac pályafutása egyik legjobb meccsén van túl, 23 perc alatt beállította a 25 pontos karriercsúcsát, elsüllyesztette 10/13 dobását, leszedett 7 lepattanót és kiosztott 2 blokkot, ráadásul vele a pályán +26-ban zárta a meccset a Magic.

A Magic legjobb dobói: Isaac 25/9, Banchero 22/3, F. Wagner 18/3
A Kings legjobb dobói: Fox 31/9, Murray 22/18, Sabonis 21/3

 

Chicago Bulls – Boston Celtics 113-124

A Celticsnek lassan mindegy, hogy éppen ki játszik. A listavezető továbbra is takarékos üzemmódban van, a back-to-back első felén Jayson Tatum és Al Horford, most pedig Jaylen Brown és Kristaps Porzingis nem lépett náluk pályára, míg Jrue Holiday mindkét összecsapást kihagyta, de a győzelmek így is jönnek. A Bulls sokáig tudta tartani a lépést, a harmadik negyed hajrájában még vezettek is, de a Celtics a végére szigorított a védekezésben és 21 ponton tartották a negyedik negyedben a hazaiakat. A visszatérő kulcsemberek közül Tatum dobásai nem ültek annyira, de azért eljutott 26 pontig és 6 gólpasszig, míg Horford 23 ponttal, 8 lepattanóval és 5/10 triplával jelentkezett, miközben még hárman nyújtottak náluk jó teljesítményt. Sam Hauser alig tudott hibázni, 7/8 triplával jutott el 23 pontig, Derrick White a gyengébb kinti dobóformája ellenére is eljutott 17 pontig és 6 gólpasszig, míg a padról Payton Pritchard (15 pont, 8 gólpassz) szállt be jól, csapatként pedig 21 triplát küldtek a helyére. A Celtics sorozatban a 9. győzelmét aratta, és már csak egy siker, vagy egy Bucks-vereség kell nekik ahhoz, hogy matematikailag is biztossá váljon a keleti elsőségük.

A második esélyeknél vérzett el a Bulls. A hazaiak sokáig jól tartották magukat, köszönhetően annak, hogy 57,3 százalékkal dobtak mezőnyből, a 47 kosarukra is jutott 36 gólpassz, és mindössze 7 alkalommal adták el a labdát. Egy ilyen kombináció általában győzelemmel szokott járni, DeMar DeRozan (28 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 12/19 mezőnyből) szállította a kiemelkedő egyéni teljesítményt is, ugyanakkor 23 pontot engedtek második esélyekből, miközben ők csak 2 pontot szereztek hasonló helyzetekből. 12 támadólepattanót engedtek ellenfelüknek, és ez megbosszulta magát, különösen Nikola Vucevic teljesített alul önmagához, aki a meccs előtt 10,7 lepattanót átlagolt, ezen az estén viszont csak 2 lecsorgót gyűjtött be. Hiába dobtak DeRozan mellett még hatan 11 és 14 pont között, ezzel, illetve a Celtics triplázásával nem tudtak mit kezdeni, és ez döntőnek bizonyult.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28, Caruso 14/12, Dosunmu 14, Vucevic 14
A Celtics legjobb dobói: Tatum 26/6, Hauser 23/21, Horford 21/15

 

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 106-131

Frissebb volt a Suns. A Spurs back-to-back lépett pályára azt követően, hogy kiélezett csatát vívtak a Grizzlies ellen, viszont érezhetően sokat kivett belőlük az a meccs, mert a Suns ellen esélyük sem volt, úgy kaptak ki 25 ponttal, hogy a negyedik negyedet ők nyerték 35-28-ra. Gregg Popovich nem is erőltette a kulcsembereit, senki sem játszott 25 percnél többet, így Victor Wembanyama (13 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 5 eladott labda) is magához képest visszafogott volt, de más sem tudta megszórni magát. Nem úgy a túloldalon, ahol Devin Booker 31 perc alatt 32 pontot, 7 lepattanót és 9 gólpasszt ért el, míg Kevin Durant 12/16-os mezőnymutatóval szerzett 25 pontot. Frank Vogel a végén már pihentethette a sztárjait, a kezdők közül egyedül Bradley Beal (13 pont, 12 gólpassz) kapott egy rövid szerepet a negyedik negyedben, különösebb megerőltetés nélkül húzták be ezt a meccset, miközben 38 gólpasszt osztottak szét egymás között. A Suns ezzel a sikerével megőrizte a hatodik helyét nyugaton, és emiatt legközelebb is kötelező lesz nyerniük – maradnak még egy meccsre San Antonioban, mielőtt elutaznának Denverbe, Oklahoma Citybe és New Orleansba is.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 14, Wembanyama 13/3, Wesley 12/6
A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Durant 25/3, Bol 13/6, Beal 13/3

 

Houston Rockets – Utah Jazz 147-119

Tovább robog a Rockets. A zuhanórepülésben lévő Jazz sem tudta megállítani a fantasztikus formában lévő Houstont. A Rockets már az első negyedben rárúgta az ajtót az ellenfelére, hiszen 47 pontot dobtak, és 26 pontos előnyt építettek ki. A második negyedben összeakadt Jabari Smith Jr., és Kris Dunn, ami után mindketten mehettek zuhanyozni, de ez sem lassította le a Houstont – az első félidőt 85-55-re nyerték, majd végül a második félidőben sem remegtek meg és végül 28 pontos győzelmet arattak. A Rockets győzelmének a sikerkovácsa a 41 pontig jutó Jalen Green, valamint a 34 pontot, közte 10 triplát bebombázó Fred VanVleet voltak – utóbbi ezzel beállította James Harden és Chandler Parsons franchiserekordját az egy mérkőzésen bedobott triplák tekintetében. A Jazz ugyan nem dobott rosszul, de a védekezésük kész átjáróház volt, és nem volt ellenszerük a houstoni triplák ellen. A 25 pontot szerző John Collins és a 20 pontos Collin Sexton mindent megtett, hogy meccsben tartsa csapatát, de a Jazznek nem volt reális esélye a Houston ellen. A Rockets továbbra is megállíthatatlan, hiszen zsinórban nyolcadik mérkőzésüket nyerték meg, és már csak másfél meccs a hátrányuk a tizedik helyen tanyázó GSW-hez képest.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 41/21, VanVleet, 34/30, Je. Green 21/12
A Jazz legjobb dobói: Collins 25/6, Sexton 20/3, Sensabaugh 16/6

 

Washington Wizards – Toronto Raptors 112-109

Zsinórban második mérkőzését nyerte meg a Washington. A fővárosiak a Kings elleni bravúrt követően a gödörben egyre mélyebbre csúszó Torontót is elkapták hazai pályán. A Wizards nagyot küzdve és kifejezetten agresszívan kosárlabdázva múlta felül ellenfelét, és ebben nagy szerepe volt a kezdőbe kerülő Jordan Poolenak, aki 18 pontja mellé 12 gólpasszt is kiosztott és nagyon jól mozgatta a társaságot. A győzelemben nagy szerepe volt még a 15 pontot és 14 lepattanót (közte 7 támadót) jegyző Richaun Holmesnak is, Deni Avdija 22 ponttal és 13 lepattanóval tolta meg a Wizards szekerét, és az sem bosszulta meg magát, hogy 10 másodperccel a vége előtt kihagyott két büntetőt. A Raptorsnak ez volt a legjobb esélye, hogy véget vessen a kilenc mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatának, azonban nem tudtak élni vele, mivel az első félidőben nagyon nem találták magukat, és későn jött a feltámadás. A 31 pontos Gary Trent Jr. vezetésével mindent megtettek, hogy hosszabbításra mentsék a meccset, de Bruce Brown utolsó másodperces triplája kimaradt, így zsinórban tizedik vereségüket szenvedték el.

A Wizards legjobb dobói: Avdija 22/9, Kispert 18/12, Poole 18/6
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 31/3, Dick 17/9, Olynyk 14

 

Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 132-91

A Hornets ellen törte meg rossz sorozatát a Hawks. A sérülések által megtépázott Atlanta a liga egyik leggyengébb csapatát fogadta hazai pályán, és végül sima győzelmet arattak, a szoros első negyedet követően 36-20-ra nyerték a második 12 percet, és később sem lassítottak. A 28 pontot szerző és 7 triplát bebombázó Dejounte Murray már korán megadta az alaphangot, így a Hawks már az első félidőben magához ragadta a kezdeményezést. Az Atlanta vezére emellett 12 gólpasszt kiosztva nagyon jól mozgatta a csapatát, ráadásul 7 lepattanó és 4 labdaszerzés is került a neve mellé, szinte mindenhol ott volt. Murray a kispadról is kapott segítséget, Bruno Fernando 25, Garrison Mathews 20 ponttal szállt be a meccsbe. A gyengén dobó és 15 labdát eladó Hornets a második negyed közepéig tudta tartani a lépést, utána teljesen elfogytak, hiába Miles Bridges 27 pontja és Nick Richards dupla duplája. A Hawks ezzel két vesztes mérkőzés után tudott újra győzni, a Hornets pedig zsinórban negyedszer szenvedett vereséget.

A Hawks legjobb dobói: Murray 28/21, Fernando 25, Mathews 20/12
A Hornets legjobb dobói: Bridges 27/12, Miller 13/6, Richards 12

 

Portland Trail Blazers – Denver Nuggets 111-114

Majdnem megégett a Denver. A nyugati első helyért versenyben lévő, de Nikola Jokics és Jamal Murray kettősét nélkülöző Nuggets épphogy csak nyerni tudott Portlandben. A vendégek a két sztár nélkül is jól kezdtek, a félidőre 10 pontos előnyt épített ki, a fiatal Trail Blazerst azonban ez nem törte meg és a harmadik negyedben hat triplát bombáztak be, ezzel pedig visszajöttek a meccsbe. A hazaiak az utolsó negyedben még nyíltabbá tették a meccset, az egyébként pocsékul dobó Dalano Banton kosarával 85-83-ig zárkóztak. A Nuggets azonban nem hagyta magát és a 23 pontot szerző Reggie Jackson, valamint a sokoldalú Aaron Gordon (22 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) vezetésével meglógott, így 111-105-nél eldőlni látszott a meccs. A végén Scoot Henderson (22 pont, 6 gólpassz) még indított egy nagy hajrát, háromszor is betalált az utolsó fél percben, a Nuggets pedig csak 3/6 büntetőjét dobta be a legvégén, de ez is belefért a címvédőnek – Kris Murray háromnegyedpályás egyenlítési kísérlete messze elkerülte a gyűrűt.

A Nuggets legjobb dobói: Jackson 23/3, Gordon 22, Braun 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Reath 24/9, Henderson 22/6, Camara 16/6

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus