Nagyot hajrázott a Bucks és a Timberwolves, kikapott a Heat

A Thunder ezúttal hosszabbításban verte a Warriorst, Towns volt a Timberwolves nyerőembere, a Bucks sztárjai lenyomták a Mavericks duóját, a Bulls szakította meg a Heat szériáját, magabiztos volt a Knicks, a Grizzlies ellen is kikapott a Spurs – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.

New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 120-121

Ingram kezében maradt. A Pelicans back-to-back lépett pályára, előző este még a címvédő Nuggets ellen arattak nagy győzelmet, de sokáig nem jött ki rajtuk a fáradtság, három negyedet követően 10 ponttal vezettek, 8:04-gyel a vége előtt pedig 108-94-re alakították az eredményt. Ekkor viszont feljebb kapcsoltak a vendégek, előbb egy gyors 7-0-s futást mutattak be, majd előléptek a sztárok, Anthony Edwards és Karl-Anthony Towns is több nagy dobást süllyesztett el. Az utolsó perc így is sok izgalmat tartogatott, 119-119-nél Edwards és Mike Conley is elrontott egy-egy dobást, Rudy Gobert is kihagyott két büntetőt, majd 10 másodperccel az órán Edwards beütötte a hatodik faultját. Brandon Ingram mehetett a vonalra, de csak a másodikat dobta be, így a Timberwolves egy kettessel is visszavehette a vezetést: 5 másodperccel a vége előtt Towns be is talált, és a dobása győztesnek bizonyult, mert Ingram válasza kimaradt.

Towns nagyon hatékony volt. A Pelicans annak ellenére is remek teljesítménnyel rukkolt elő a mérkőzés jelentős részében, hogy Zion Williamst pihentették ezen az összecsapáson, Ingram 30 ponttal, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal, Jonas Valanciunas 26 ponttal és 11 lepattanóval jelentkezett, és rajtuk kívül még négyen értek el legalább 10 pontot. A Timberwolvesban is megvolt a mélység, náluk nyolcan dobtak legalább 8 pontot, de a prímet egyértelműen Towns vitte, aki 10/11 jó dobással és 7/8 büntetővel jutott el 29 pontig, és ehhez tett hozzá 6 lepattanót és 9 gólpasszt – a negyedik negyedben hibátlan dobásmutatóval szerzett 12 pontot. Edwards eközben inkább a pálya széthúzásában jeleskedett, 5/10 triplát elsüllyesztve jutott 23 pontig, míg Rudy Gobert 17 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott. A Timberwolves ezzel javítani tudott a Suns elleni vereség után, míg a Pelicans két megnyert meccset követően szenvedett újfent vereséget.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30/3, Valanciunas 26, Hawkins 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29/6, Edwards 23/15, Gobert 17

 

Milwaukee Bucks - Dallas Mavericks 132-125

Nagyot hajrázott a Bucks. A szorosan alakuló első félidő után a harmadik negyedet 40-29-re nyerte meg a Mavericks, viszont erre csattanós választ adtak a hazaiak, 43-27-re húzták be az utolsó 12 percet. A Bucksnál a két sztár vitte a prímet, Giannis Antetokounmpo 18/26 jó dobással 40 pontot, 15 lepattanót és 7 gólpasszt ért el, míg Damian Lillard 27 ponttal és 12 gólpasszal jelentkezett, de az is segítette őket, hogy 46-31-re be tudták húzni a kispadok csatáját. A negyedik negyedben Antetokounmpo 15 ponttal állt csapata élére, ekkor süllyesztette el az egyetlen tripláját is, miközben Lillard 10, Pat Connaughton 8 ponttal segítette – a meccset 16 ponttal záró wing egy clutch triplát is elsüllyesztett a hajrában. A Bucks a gyenge szezonkezdete után sorozatban negyedszer nyert, és legközelebb a Wizards otthonában sem lesznek esélytelenek.

Nem kaptak elég segítséget a dallasi sztárok. A Mavericks sikere nem Luka Doncic és Kyrie Irving kettősén múlt, előbbi 35 pontot, 9 lepattanót és 9 gólpasszt ért el, utóbbi 39 ponttal, 4 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, ráadásul mindketten 50 százalék fölött dobtak mezőnyből. Irving a negyedik negyedben is tartotta a lépést Antetokounmpóval, hozzá hasonlóan 15 pontot szerzett ekkor, viszont rajta kívül csak Doncic és Tim Hardaway Jr. tudott 6-6 pontot hozzátenni, miközben védekezésben sem tudták megállítani ellenfelüket. Különösen a triplákkal gyűlt meg a Mavericks baja a negyedik negyedben, mindössze 3/15-tel zártak távolról, miközben a Bucks egy korrekt 6/13-at hozott össze, amiből olyan kiegészítők is kivették a részüket, mint AJ Green vagy Cameron Payne. A Mavericks kisebb hullámvölgybe kezd kerülni, az elmúlt három meccsükből kettőt elbuktak, és a Kings ellen sem lesz könnyű dolguk legközelebb.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 40/3, Lillard 27/12, Connaughton 16/12
A Mavericks legjobb dobói: Irving 39/9, Doncic 35/12, Hardaway Jr. 17/12

 

Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 123-130 h.u.

Holmgren és Gilgeous-Alexander is hős lett. Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a nem túl jó szezont futó Andrew Wiggins lehet ezen a meccsen a nyerőember, 1,6 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy triplát Kevon Looney kipasszából, amivel 117-114-re alakult az állás, ugyanakkor a Thundernek még maradt időkérése, ami után Chet Holmgren kapta a labdát, és a dudaszó pillanatában kiegyenlített. A ráadás már egyértelműen a Thunderé volt, Shai Gilgeous-Alexander ekkor egymaga 10 pontot dobott a Warriors 6 egységével szemben, és összességében is ő zárt csapata legeredményesebb játékosaként, 40 pontot, 7 lepattanót és 6 gólpasszt ért el. Holmgren szorosan követte a hátvédet, 36 pontos karriercsúcsot szórt, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt és jegyzett még 2-2 labdaszerzést, illetve blokkot is, kettejüket pedig remekül egészítette ki Jalen Williams (22 pont, 6 lepattanó). A Thunder ezzel a sikerével hat győzelemnél jár az elmúlt hét meccséből, és rövid időn belül kétszer is megverték a Warriorst.

Curry visszatért. Stephen Curry két kihagyott meccs után vállalta a játékot, és Steve Kerr meg is keverte a kártyáit, rajta kívül a Paul-Thompson-Wiggins-Looney sor került még be a kezdőbe, de így is begyűjtötték sorozatban hatodik vereségüket. A Warriors egyetlen időszakban játszott igazán jól, a második negyed közepétől a harmadik negyed közepéig, ekkor 18 pontos előnyt is kiépítettek, de azt nem tudták megtartani. Curry 25 ponttal és 7 lepattanóval, de csak 8/21-es mezőnymutatóval tért vissza, Klay Thompson (16 pont, 5/13 mezőnyből) megint nem dobott jól, viszont Wiggins a szezon során először jó volt támadásban, 31 pontot ért el 12/19 jó dobással és 5/8 triplával, ő talán egy kis reménysugár lehet amellett, hogy Curry ismét bevethető. Ez most nem volt elég, hiába süllyesztettek el 10 triplával többet, szedett le 16 lepattanót Looney, illetve dupla-duplázott Chris Paul (12 pont, 11 gólpassz), legközelebb a Rockets ellen próbálhatnak meg javítani.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 31/15, Curry 25/15, Thompson 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 40/6, Holmgren 36/6, Jal. Williams 22

 

Charlotte Hornets - New York Knicks 108-122

Magabiztos volt a Knicks. Habár a New York döcögősen kezdte az idényt, az elmúlt időszakban egyre jobb formát mutat, így zsinórban a harmadik mérkőzésének megnyerésére készült a Hornets vendégeként. A hazaiak ezzel szemben egyre lejjebb csúsznak a konferencia ranglétráján, így egyértelműen Tom Thibodeau csapata volt a találkozó esélyese. A Knicks ennek megfelelően kezdett, Jalen Brunson (32 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével már az első negyedben tetemes előnyt épített fel, ráadásul Donte DiVincenzo (25 pont, 7/10 tripla) ihletett formában dobott karriercsúcsot, míg Julius Randle (21 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) kezdi stabilizálni a játékát. A Charlotte a negyedik negyed elején még próbálta megrázni magát, LaMelo Ball (34 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 8/13 tripla) két gyors hármasára, valamint Brandon Miller (29 pont) betörésére azonban egy 15–6-os futással válaszolt a vendég gárda, ezzel le is zárva az összecsapást.

A Hornets legjobb dobói: Ball 34/24, Miller 29/15, Bridges 19/3
A Knicks legjobb dobói: Brunson 32/12, DiVincenzo 25/21, Randle 21/6

 

Chicago Bulls - Miami Heat 102-97

Megszakadt a Heat veretlenségi sorozata. A Miami az 1–4-es szezonkezdést követően zsinórban hét mérkőzést nyert meg, így Chicagóba is győzni érkezett, pláne annak tudatában, hogy a Bulls olyannyira beragadt, hogy egyelőre nem is nagyon látszik a fény az alagút végén. Egészen elképesztő módon, egy 22–1-es Heat futással kezdődött a találkozó, s habár sikerült a játékrész végére fentebb kapaszkodnia a hazaiaknak, Jimmy Butler (25 pont), Bam Adebayo (23 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Duncan Roninson (17 pont, 7 gólpassz, 4/5 tripla) hármasa kiválóan működött együtt, így a floridaiak szinte végig tartották az előnyüket. A záró negyedben azonban kipukkadt a lufi. Csapatként egységesebbé vált a hatszoros bajnok, DeMar DeRozan (23 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) begyújtotta a rakétákat, s mivel Nikola Vucevic (15 pont, 8 lepattanó) és Coby White (14 pont, 5 gólpassz) is fontos kosarakat szerzett, visszajött a mérkőzésbe. Az utolsó percre fordulva előbb Alex Caruso (11 pont) triplájával fordított a Bulls, majd Butler kosarára DeRozan válaszolt, így a Miami lényegében már egy megnyert találkozót bukott el Chicagóban.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 23/6, Vucevic 15/3, White 14/12
A Heat legjobb dobói: Butler 25/6, Adebayo 24, Robinson 17/12

 

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 108-120

Képtelen győzni a Spurs. Igazi alsóházi rangadónak számított az összecsapás, hiszen a San Antonio jelenleg a liga egyik legrosszabb formában lévő csapata, míg a Grizzlies eléggé kilátástalanul erőlködik az idényben. Remekül kezdtek a hazaiak, az első két negyedben a texasiak akarata érvényesült, Keldon Johnson (22 pont), Victor Wembanyama (19 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) és Zach Collins (16 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is hozta a kötelezőt, sőt a 2023-as draft első választottja ezúttal is a címoldalakra került, hiszen meg sem állt nyolc blokkolt dobásig. Huszonegy pontos hátránynál viszont meggondolta magát a Memphis és elkezdett játszani. A harmadik felvonást tíz, míg a záró tizenkét percet tizenkilenc ponttal nyerte meg a Jaren Jackson Jr. (27 pont, 5 lepattanó) és Desmond Bane (26 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) által vezetett társaság. Persze az is sokat nyomot a latban, hogy közben a kispadról Santi Aldama (17 pont, 10 lepattanó) és Ziaire Williams (17 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) duója is kiválóan szállt be. A Spurs a második félidőre teljesen súlytalanná vált, így sorozatban elkönyvelte a nyolcadik vereségét is.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 22/12, Wembanyama 19/6, Collins 16/3, Sochan 16/3
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 27/6, Bane 26/9, Williams 17/6, Aldama 17/3

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus