NBA-szezoncsúccsal szedte szét a Clipperst a New Orleans

A Warriors nagyszerű játékkal győzte le a listavezető Jazzt, megint oktatott a Sixers, nem hibázott a Heat, a Celtics és a Bulls, de nyerni tudott az Atlanta és az OKC is - közben a Minnesota visszavágott a Portlandnek az előző esti vereségért. 

 

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 128-122

A végén parádézott az OKC. Az előző esti sima vereség után ezúttal teljesen más arcát mutatta a Thunder, amelynél hiányzott Hill, Bazley, Maledon, Dort és Horford, de visszatérhetett Gilgeous-Alexander: a fiatal irányító 30 ponttal és 4/6 triplával tette le a névjegyét és rendkívül fontos tagja volt a hazai alakulatnak. Az OKC alapvetően végig remekül támadott, szezoncsúcsot jelentő 57,5%-kal dobott mezőnyből, 51,6%-kal triplázott, simán nyerte a lepattanózást és igazából csak az iszonyatosan sok (25) eladott labda miatt nem döntötte el hamarabb a küzdelmet. A záró etap elején még 12 pontos hátrányban volt, de ezt követően sikerült leküzdenie az említett problémát, egy 14-2-vel kiegyenlített, majd átvette a vezetést és végül ellenállhatatlan játékkal be is húzta a győzelmet - összességében 38-22-re nyerték ezt a negyedet Jerome-ék, itt már abszolút parádéztak. Ki kell emelnünk a 19 éves Aleksej Pokusevskit, aki 23 pontos karriercsúccsal, 10 lepattanóval, 4 gólpasszal és 5/8 triplával jelentkezett, ő abszolút kihasználta, hogy ennyire tartalékos volt a keret. 

Taylor Jenkins az ellenfelet dicsérte. A vendégek vezetőedzője nem beszélt arról, hogy sokáig ők vezettek, vagy hogy a záró etap elején még úgy tűnt, hogy elvihetik a győzelmet, ő úgy értékelte a találkozót, hogy ez a Thunder most szenzációsan játszott és jár neki a dicséret - saját csapatáról annyit mondott, hogy nem volt meg a ritmusuk, de most inkább az ellenfél volt túl jó számukra. A labdaszerzésekből szerzett rengeteg pont melltt 60 egység fölé jutottak a festékből, Ja Morant (22 pont, 7 gólpassz) és Jonas Valanciunas (16 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) is igyekezett, de védekezésben képtelenek voltak megállítani az OKC-t, így a végére egyszerűen felőrölték őket a hazaiak. Kellett volna nekik ez a győzelem a playoff-harc miatt, így viszont négyből háromszor is kikaptak és következőleg a Sunsszal találkoznak. 

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30/12, Pokusevski 23/15, Williams 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 22/3, Brooks 19/6, Valanciunas 16

Golden State Warriors - Utah Jazz 131-119

Ezt is tudja a GSW. Sorozatban négy meccset vesztett a Warriors, méghozzá pocsék játékkal, néha értékelhetetlen teljesítménnyel, ezúttal viszont hazai pályán végig vezetett és gyakorlatilag dominálni tudott a ligaelsővel szemben. Steve Kerr alakulata már az első negyedben meglépett, amikor Steph Curry bő két perc alatt egymaga 11 pontot szerzett, a csapat pedig egy 15-0-s rohamot rakott össze és innentől igazából végig kézben tartotta a dolgokat - kulcsfontosságú volt, hogy most a cserékkel sem tűnt el az előny, Jordan Poole óriási dobásokkal és 18 ponttal jelentkezett, James Wiseman 16 egységet tett hozzá, de Paschall és Mannion is hozzá tudott szólni. Az egyensúly a kezdőben is megvolt, Curry végül 32 ponttal és 6/9 triplával zárt 9 gólpassz mellett, Andrew Wiggins is nagyot játszott (28 pont, 3/4 tripla, 3 labdaszerzés), Draymond Green pedig tripla-duplázott (11 pont, 12 lepattanó, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés), így a hazaiak abszolút foghatatlanul támadtak: 56%-kal tüzeltek mezőnyből és 52%-kal dobták a triplákat, nem lehetett velük mit kezdeni. Kerr természetesen elégedett volt játékosaival, Green szerint pedig ez most fordulópont lehet számukra, meglátjuk, hogy a mai, Lakers elleni derbire mi marad meg ebből. 

Hiába Gobert extrája. A kezdeti bizonytalankodás után a Jazz francia centere megállíthatatlannak bizonyult a palánkok alatt, a 24 pontja és 4 blokkja mellett ugyanis karriercsúcsot jelentő 28 lepattanót húzott le - a félelmetes teljesítményének köszönhetően ezen a téren nagyon meg is verték a Warriorst, de hiába, igazából így sem volt esélyük. A védekezésük folyamatosan lyukasnak tűnt, nem értek oda a triplákra és a kettő-kettőkkel is lebontották őket, míg elöl egyszerűen nem céloztak jól, ráadásul nem is a megfelelő dobásokat vállalták el. Ugyan Conley, Mitchell és Clarkson is 20 pont fölé jutott még Gobert mellett, de ha 131-et kap egy csapat, akkor ez még önmagában nem elég - az első negyed után végig csak futottak az eredmény után, így az utóbbi hat találkozójukból negyedszer kaptak ki, idegenben pedig már csak 1-5-ben vannak. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Wiggins 28/9, Poole 18/9
A Jazz legjobb dobói: Gobert 24, Mitchell 24/12, Conley 23/9

Philadelphia 76ers - San Antonio Spurs 134-99

Újabb gála. Az All-Star óta a harmadik nagyarányú győzelmét aratta a Sixers és egyáltalán nem számított, hogy Joel Embiid nincs, nélküle is parádézott a hazai csapat. A Rivers-legénység előnye már az első negyedben tíz pont fölé nőtt, majd ugyan a másodikban úgy tűnt, hogy meccset csinálhat ebből a Spurs, de a fordulás után a lovak közé csapott a Philly és 46-21-re nyerte a harmadik játékrészt - ezzel kiütötte ellenfelét és eldöntötte a küzdelmet, innentől már csak a végeredmény volt kérdéses. A terhek szépen megoszlottak, Tobias Harris (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), Seth Curry (21 pont, 3/6 tripla) és Ben Simmons (14 pont, 9 gólpassz) is szépen szervezte a játékot, Furkan Korkmaz 4/4, Danny Green 4/7 triplát süllyesztett el, de Matisse Thybulle is hozzátett 2/2-t - nem is volt szükségük pontokra a centereiktől, se komoly játékpercekre senkitől (26 fölé csak Harris ment 29-cel), így is átgázoltak ellenfelükön. Tegyük hozzá, hogy most először lehettek nézők a csarnokban a szezon során, ami adott némi plusz energiát Simmonséknak, de ettől függetlenül is remek formában vannak és várják a Knicks elleni, nehezebbnek ígérkező csatát. 

Nem volt esélye a Spursnek. DeMar DeRozan személyes okok miatt kihagyta a találkozót, így a vendégeknél is hiányzott a vezér és ők nem is tudták semmivel ellensúlyozni a gondjaikat. A második negyedben volt egy fellángolásuk, így a nagyszünetben csak nyolc pont volt a hátrányuk, de ezt követően kénytelenek voltak fejet hajtani a jobb csapat előtt - most nagyjából mindent rosszul csináltak, a 4/21-es triplázást pedig külön is érdemes kiemelni náluk negatívumként. A legutóbbi sima győzelem után most minden pont az ellenkezőjére fordult, abban bízhatnak, hogy következőleg a Pistons ellen ismét bekövetkezik egy ekkora fordulat...

A 76ers legjobb dobói: Harris 23/3, Curry 21/9, Green 16/12, Korkmaz 16/12
A Spurs legjobb dobói: White 17/9, Eubanks 17, Walker IV 15/3

Orlando Magic - Miami Heat 97-102

Ezt is megnyerte a Heat. Pár napja Miamiban találkoztak már a felek, akkor is egy szoros meccset tudott behúzni a Heat és Erik Spoelstra csapata most is ugyanezt tette - összességében tizenegyből tizedszer győzött a gárda és a széria során jó pár mérkőzésen volt nagyon hasonló a forgatókönyv. Ezúttal is a megszokott receptet alkalmazták a vendégek, három negyeden keresztül szorosan alakult a derbi úgy, hogy ők kőkeményen védekeztek és bár a harmadik játékrészben kicsit szétcsúsztak, de így is közel maradtak, nyolc pontnál nagyobb hátrányuk egyszer sem volt - majd jött a záró etap, ahol begyújtották a rakétákat és megfordították az összecsapást. Ezt természetesen ismét Jimmy Butler (29 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) alapozta meg, de Tyler Herro is felpörgött, egymaga tíz pontot szórt ekkor és a hajrában is lehetett rá számítani - három és fél perccel a vége előtt, egypontos hátrányban Butler kosarával, Herro triplájával és Olynyk büntetőivel egy 7-0-t futott a Heat és innen már nem volt visszaút. Az utolsó másodpercekben a Magicnek még volt labdája ahhoz, hogy egyenlítsen, de Butler ellopta azt, majd feltette a meccset lezáró kettest - újabb szoros meccs, újabb remek védekezés és újabb jól kivitelezett clutch időszak, ismét működött a recept...

Két fecske sem csinált nyarat. Az erősen tartalékos Orlandónál két játékos emelkedett ki nagyon messze a csapatból, Nik Vucsevics (38 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 6/13 tripla) és Terrence Ross (31 pont, 8/13 tripla) - ők ketten dobtak 69-et csapatuk 97 pontjából és 14-et az összesített 16 hármasból. Vucsevicsre nem is volt igazán embere a Heatnek Bam Adebayo hiányában, mindenesetre a végjátékot ők sem tudták megnyerni, pedig minden esélyük megvolt rá: egy-két clutch megmozdulás kellett volna a bravúrhoz, ám ezeket a megmozdulásokat most (is) a Miami tudta szállítani. Ross szerint nem figyeltek eléggé a labdára, a végén is ez pecsételte meg a sorsukat (Vucsevics egymaga hétszer szórta el), így zsinórban nyolcadszor kaptak ki, most pihenhetnek pár napot és mennek tovább New Yorkba.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 38/18, Ross 31/24, 
A Heat legjobb dobói: Butler 29, Herro 22/12, Olynyk 18/9

Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 100-82

Nincs megállás. Back-to-back ide vagy oda, ezt a mérkőzést is megnyerte az Atlanta, így sorozatban ötödször tudott győzni és továbbra is veretlen, mióta Nate McMillan vette át a vezetőedzői posztot - pedig most Trae Young például csak négy mezőnykosarat küldött a gyűrűbe, egyáltalán nem játszott extrát. A védekezés viszont ezúttal is egyben volt, kontrollálták a Cavs játékát, majd három negyednyi szoros állás után az utolsó játékrészben sebességet váltottak és állva hagyták ellenfelüket: egy 12-0-val nyitották ezt az etapot és az itt felépített előnyt kényelmesen menedzselték a végéig. Az sem számított, hogy Clint Capelát kiültették, a two-way szerződéssel játszó Nathan Knight 16 ponttal és 9 lepattanóval pótolta, a lecsorgók csatáját pedig a kezdő center nélkül is megnyerték 48-34-re - a 2016-2017-es szezon óta nem voltak ötmeccses sikerszériában, következőleg Houstonban újra elérhetik az 50%-os mérleget is. 

Valami nem jó. A leállás előtti remek forma után most megint nagyon mélyen van a Cavs, a vendégek legutóbb és most is mindössze 82 pontot tudtak dobni - ugyan ezúttal három negyeden keresztül így is közel tudtka maradni, de támadásban valami nagyon félrecsúszott náluk az utóbbi napokban. Plusz adalék, hogy a legutóbb karácsony óta először játszó Kevin Love most két perc után befejezte a meccset, mert nem érezte jól magát és nem akartak vele kockáztatni - pocsék formában mennek Miamiba, de valamit sürgősen ki kell találniuk erre a hirtelen visszaesésre. 

A Hawks legjobb dobói: Collins 22/6, Gallinari 20/9, Knight 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 15/3, Garland 11/6, Osman 10/6, McGee 10

Houston Rockets - Boston Celtics 107-134

Papírforma. Jelenleg nagyjából ekkora a különbség a csapatok között, a Boston pedig könnyedén érvényesítette is a fölényét - a vendégek 55%-os mezőnymutatóval, közel 50%-os triplázással nyertek, takaréklángon égve (28 perc fölé senki nem ment) sem adtak esélyt a Houstonnak. Brad Stevens alakulata az első negyedben még kevésbé vette komolyan a védekezést, de a másodiktól kezdve már odafigyelt erre is, a fordulás után pedig hamar le is rendezte az estét - volt közte 36 pont is, mielőtt valamelyest kozmetikázott ezen a Rockets. Érdekesség, hogy Daniel Theis mindössze hat percet játszott úgy, hogy nem sérült meg, kezdett, majd ami után lecserélték, nem tért vissza a parkettre - Stevens szűkítené a centerrotációt és ebben most Tristan Thompson, valamint a 16 pontos, 13 lepattanós, 3 blokkos Robert Williams III kapott szerepet. A kötelező behúzása után fogadják a Jazzt, majd mennek Clevelandbe, de a héten még találkoznak a Sacramentóval és az Orlandóval is. 

Új mélységekben a Rockets. Sorozatban tizenhatodik vereségét könyvelhette el Stephen Silas teljesen szétesett csapata, ez pedig már a franchise második leghosszabb ilyen jellegű szériája: 1968-ban volt egy 17-es sorozatuk, de a papírforma szerint ezt következőleg eléri, majd utána meg is dönti a mostani együttes. Az amúgy sem túl acélos keretből egyetlen kezdőjátékos állt rendelkezésre Victor Oladipo személyében, aki dobott is 26 pontot, rajta kívül pedig még az újonc Kenyon Martin Jr.-t lehet kiemelni, aki 21 ponttal karriercsúcsot termelt - nem látni, hogy mi rángatná ki őket ebből a helyzetből, jelenleg mindenkinél messze gyengébbek a ligában. 

A Rockets legjobb dobói: Oladipo 26/9, Martin 21/6, Jones 14/12
A Celtics legjobb dobói: Brown 24/6, Tatum 23/9, Walker 16/9, R. Williams 16

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 114-112

Ezt már megnyerte a Minnesota. Előző este ugyanitt találkoztak a felek és a Wolvesnek akkor is minden esélye megvolt a sikerre, de a végén Carmelo Anthony vezetésével elvitte a győzelmet a Portland - most viszont ezt már nem hagyta a Minny és ismét jelezte, hogy talán elkezdte összeszedni magát. Pedig ezúttal Karl-Anthony Towns elég felemás teljesítményt nyújtott (13 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 7 eladott labda), de nem volt szükségük az extrájára, azt hozta az 1/1-es Anthony Edwards, aki 34 pontos karriercsúcsot termelt - 50%-kal dobott mezőnyből és beesett 6/14 triplája is, most ő volt az első opció. Összességében hatan is elérték náluk a tízpontos határt és a védekezésük is egészen vállalhatóra sikerült, leszámítva persze az utolsó negyedet, amikor 40 pontot kaptak, itt azonban már megvolt a tíz egység körüli, néha ez feletti előnyük, amit be tudtak osztani a végéig. Mondjuk negyven másodperccel az órán visszajött 106-104-re a Blazers, de ott Ricky Rubio elsüllyesztett két clutch büntetőt, védekeztek egy jót, majd a spanyol karmester további 6/6 egypontost küldött a gyűrűbe - így az ő nyolc büntetőjével tudták megőrizni az előnyüket és aratni egy önbizalomnövelő győzelmet. 

Nem tudta megoldani a Portland. Ezúttal nem játszott jól a Blazers, Terry Stotts vezetőedző szerint abszolút nem találták a ritmust támadásban és bár az akaratra, a küzdőszellemre nem lehetett panasz, de ez most egyszerűen egy olyan nap volt, amikor nem működött a játékuk. Damian Lillard ezt azért nehezen fogadta el, ő dobott 38 pontot 6/13 triplával, mellette Gary Trent Jr. is 20 egység fölé jutott, Rob Covington és a tegnap remeklő Carmelo Anthony sem mozgott rosszul, de egyszerűen nem tudtak ellenfelük fölé nőni, majd a záró etap elején szétnyílt az olló - onnan egy 19-8-as rohammal még visszakapaszkodtak, de a Wolves (Rubio) nem tette meg azt a szívességet a végjátékban, hogy hibázzon. Ezzel ahogy a szezon során sokszor, sok párharcban láthattuk, 1-1-re hozták ki az azonos csarnokban lejátszott back-to-backet és egálban vannak a Denverrel a nyugati ötödik-hatodik helyen. 

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 34/18, Rubio 15/3, Nowell 14/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 38/18, Trent Jr. 21/12, Covington 19/12

Chicago Bulls - Toronto Raptors 118-95

Egyértelmű volt. A tartalékos, fáradt Toronto ellen muszáj volt nyernie az előző két mérkőzését elvesztő Chicagónak, ezt pedig most átérezte a hazai csapat és annak ellenére tudta magabiztosan hozni a meccset, hogy Zach LaVine ezúttal megállt 15 pontnál és 3 gólpassznál. Billy Donovan változtatott a rotáción, ezúttal Coby White és Wendell Carter Jr. is csak a kispadról érkezett, a helyükön Tomas Satoransky és Thad Young kezdett, akik nagyon jól illeszkedtek is a rendszerbe, hiszen ketten együtt 20 pontot, 13 lepattanót és 14 gólpasszt jegyeztek - mivel Patrick Williams 23 ponttal jelentkezett, így az is belefért, hogy LaVine mellett Lauri Markkanen is elég visszafogott teljesítményt nyújtson. A Bulls a második félidőben szinte végig kétszámjegyű előnyben volt és ezt a fórt kellett menedzselnie, összességében egyértelmű volt a helyzet - kellett már nekik egy ilyen találkozó, ráadásul bő négy év után először tudták megverni a Raptorst. 

Nagyon kellenének már a többiek. Sorozatban ötödször kapott ki a back-to-backet játszó Toronto, amelynél a Siakam-VanVleet-Anunoby-McCaw-Flynn ötösfogat továbbra sem volt bevethető - mióta ők nincsenek, nem tudtak nyerni, ráadásul az előző két találkozójukon reális esélyük sem volt a győzelemre. Ugyan a megszokott Lowry (20 pont, 8 gólpassz), Powell (32 pont, 5 gólpassz), Boucher (17 pont, 7/12 mezőnyből) trió ezúttal sem hozott rossz számokat, de az egyértelmű, hogy ebben a felállásban nem lehetnek versenyképesek - 40% alatt céloztak mezőnyből, bőven 30% alatt tripláztak, Lowryt ráadásul a hajrában két technikaival ki is állították a játékvezetők. Nagyon nehéz helyzetben vannak, mert már csak a 11. helyen állnak Keleten, borzasztó nagy szükségük lenne már a hiányzóikra, hogy ott maradjanak a playoff-harcban. 

A Bulls legjobb dobói: Williams 23/3, LaVine 15/3, Markkanen 13/6, White 13/6
A Raptors legjobb dobói: Powell 32/9, Lowry 20/6, Boucher 17/3

New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 135-115

Szenzációs Pelicans. Két meccsel ezelőtt szörnyű vereséget szenvedett a New Orleans, erre legutóbb előkapta a szezonja talán legjobb védekezését, most pedig parádés támadójátékot bemutatva átgázolt a bajnokesélyesnek tartott Clippersen is - mióta Stan Van Gundy vezetőedző kifakadt, összeszedte magát a csapat. Ezen az estén váratlanul jók voltak a hazaiak, már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, majd a harmadik játékrészben földbe döngölték a Los Angelest: 43-26-ra nyerték azt a játékrészt és már 33 ponttal is vezettek, mielőtt egész nyugodtan kiengedhettek. A meccs során egy másodpercig sem voltak hátrányban és 65%-kal (!) dobtak mezőnyből, ami egészen brutális adat - 72-40-ra nyertek a festékből és 38 gólpasszt osztottak szét, azt csináltak, amit akartak. Egyénileg Zion Williamson (27 pont, 13/16 mezőnyből) tudott leginkább dominálni, de igazi extrákra nem is volt szükségük, ráadásul a 30 perces határt is csak az említett Williamson lépte át - a 65%-os mezőnymutató egyébként idei NBA-rekord, ennyire könnyedén verték rommá a többre tartott Clipperst.

Ez így nem elég. A szünet előtt pocsék formában volt a LAC, aztán a visszatérő meccsen nagyon koncentrált, nagyon jó játékkal aratott sima győzelmet, ezt viszont most egy ilyen összeomlás követte - Tyronn Lue és Kawhi Leonard is elmondta a véleményét, előbbi a védekező hozzáállást, a fizikalitást hiányolta, utóbbi pedig azt, hogy miért nem tudnak kiegyensúlyozottak lenni legalább egy rövid ideig. Védekezésben ezúttal teljesen esélytelenek voltak, az első negyedben annyira puhán álltak oda, hogy a Pelicans szétszedte őket, meglett a forró kéz, onnantól pedig a vendégeknek igazából nem is volt keresnivalójuk - Leonard szerint ha bármit szeretnének elérni, akkor ezeket a hibákat sürgősen ki kell javítaniuk...

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 27, Ingram 23/9, Ball 20/15
A Clippers legjobb dobói: Leonard 23/6, Jackson 18/12, George 15/3, Kennard 15/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus