Nets-Sixers a képernyőn, Dallasban folytatná menetelését a Kings

Már este kilenckor feldobják a labdát az NBA mai játéknapján, ahol a játéknap rangadóját a Mavericks és a Kings játssza egymással, de radar alatt komoly meccset játszhat egymással a legjobb támadó- és a legjobb védőcsapat is. Kötelező győzelem előtt a Philly, a Boston és az Oklahoma, Clevelandbe látogat a Nuggets, de folytatná felzárkózását a Suns és a Lakers is.

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 21:00 (ÉLŐ – Sport 1)

A Brooklyn legutóbb két győzelem után kapott ki a nagy formában lévő Miami ellen, összességében viszont az elmúlt öt meccséből hármat is behúzott, 6-6-os mérlegével nem lehet elégedetlen a csapat. A Sixers a legutóbbi alkalommal az Atlanta legyőzésével tért vissza a győztes útra, az Indiana és a Boston elleni vereségek tehát már a múlté – összességében 9-3-mal állnak Embiidék, tovább robognak tehát a Boston után a keleti első hely felé. Alapvetően most is a vendégek sikerére van nagyobb esély, a Sixersnél egyedül Kelly Oubre Jr. sérült, a Nets viszont még mindig nem számíthat Cam Thomas és Ben Simmons szolgálataira. A vendégeknél játszik az NBA jelenleg legveszélyesebb párosa, Embiid és Maxey közösen közel 60 pontot hoz meccsenként, eddig egy csapat sem tudta őket igazán megállítani, meglepődnénk, ha a hazaiak átlagon aluli védekezése képes lenne erre.

 

Toronto Raptors – Detroit Pistons 22:00

Egyik csapat sem sziporkázik az utóbbi időben, a Detroit tízmeccses nyeretlenségi sorozatát elnézve ez pedig még egy igencsak enyhe kifejezés is, a vendégek teljesen elengedték már az első hetekben a szezont – ezen azért kevésbé vagyunk meglepődve. A Raptors az elmúlt öt meccséből csak kettőt nyert meg, bár azt is érdemes kiemelni, hogy ebben az időszakban abszolút nem volt könnyű sorsolása a kanadai csapatnak: a nyugati második Dallasszal, a keleti harmadik Milwaukee-val és kétszer a keleti első Bostonnal mérkőzött meg – a Mavs ellen aratott győzelemmel pedig a vártnál talán még jobban is kijöttek ebből az erőltetett menetből. Most a liga leggyengébb csapata ellen gyűjthet újra önbizalmat a Toronto, a papírforma Siakamék győzelmét jelentené, különösen úgy, hogy OG Anunoby végre visszatérhet a pályára. A Pistonsnál is vannak visszatérők, Isaiah Livers elvileg újra bevethető lesz, de még mindig hosszú a hiányzók névsora a vendégeknél, valószínűleg azért Bogdanoviccsal, Durennel, Harrisszel és Morrisszal a pályán sem küzdenének sokkal nagyobb célokért.

 

Indiana Pacers – Orlando Magic 23:00

A két csapatot csak fél meccs választja el egymástól a tabellán, a Pacers 7-4-gyel, a Magic pedig 7-5-tel áll a konferencia első felében – mindkét csapat pozitív meglepetés eddig a szezonban. A Pacers egy hosszabb pihenő után lép ismét pályára, négy nap telt el náluk mérkőzés nélkül, aminek jótékony hatásai mellett lehetnek kockázatai is, meglátjuk, hogy mennyire maradtak élesek a hazaiak. Az Indiana ugyanis remek formában van, ötből négy győzelmet számlál, megverte többek között a Milwaukee-t és legutóbb a Philadelphiát is, komoly győzelmeket arattak tehát Mathurinék. Ehhez hatalmas szükség volt Tyrese Haliburton történelmi jelentőségű teljesítményeire, a Pacers irányítója az elmúlt négy találkozóján 55 (!) gólpasszt mindössze 4 eladott labdával (!!) osztott szét a társaknak, ezen belül az utóbbi Philly elleni két derbin pedig 32 gólpassz és 0 elszórt labda a statisztikája – elképesztő formában van a hazaiak sztárja. A Magic sem panaszkodhat az eddigi teljesítményére, két meccsel állnak 50% fölött, talán még ők sem vártak ilyen jó kezdést maguktól, megverték már idén a két Los Angeles-i csapat mellett a Milwaukee-t is, legutóbb pedig back-to-back győzelmeket arattak a szebb napokat is megélt Chicago ellen is, teljesen elégedettek lehetnek magukkal Bancheróék. Bár első ránézésre nem is gondolnánk, de egy kifejezetten látványos és parázs mérkőzésre lehet kilátás, a Pacers támadásban, a Magic pedig védekezésben (!) vezeti a ligát, a felek rangadóján a nézők egy nagyon jó és szórakoztató kosárlabdát láthatnak. Talán a hazai pálya és Haliburton ihletett formája a Pacers felé billentheti a mérleget, de a Magic is képes nagy dolgokra, bármelyik irányba eldőlhet a mérkőzés, radar alatt a játéknap egyik legjobb meccs várhat itt ránk.

 

Cleveland Cavaliers – Denver Nuggets 00:00

Nevek alapján ez is egy rangadóféleségnek néz ki, de egyrészt a Cavs haloványabb formája, másrészt Donovan Mitchell hiánya akár egyoldalúvá is teheti ezt a párharcot. A hazaiak a közelmúltban azért úgy néz ki, hogy kezdik összekapni magukat, a Portland és a Detriot ellen ezt el is lehetett várni tőlük, ha ezeket a kötelező meccseket sem tudták volna hozni Garlandék, akkor még nagyobb bajban lennének. Így is van gond azért a csapat háza táján, miután végre felépült Darius Garland és Jarrett Allen, legutóbb a liga egyik legjobb formájában lévő játékosa, Donovan Mitchell dőlt ki a sorból, a Cavs sztárja már az előző meccsen sem léphetett pályára, combhajlítója pedig még ma sem lesz rendben, így ezen a mérkőzésen sem lehet ott a pályán. A Nuggets az elmúlt napokban összeszedett két vereséget, a Houston és a Pelicans ellen is esélyesebbként lépett pályára a címvédő, de mégsem tudta behúzni a meccset – talán egy kicsit lépést tévesztett a társaság, de aggodalomra azért nincs ok, még ha holtversenyben is, de vezeti Nyugatot. A Nuggetsnek még mindig várnia kell Jamal Murray visszatérésére, de Mitchell hiánya a túloldalon jobban fájhat a Clevelandnek – a Denver több lábon áll és nagyobb mintát tekintve összességében jobb formában is van. Az esélyesek Jokicsék, de meglátjuk, hogy vezére nélkül tudja-e folytatni felzárkózását a Cavs, illetve hogy képes lesz-e egy győzelemmel újra stabilizálnia magát a címvédő.

 

Dallas Mavericks – Sacramento Kings 01:30

A játéknap egyik nagy derbije lesz ez két nyugati élcsapat között, a Dallas csak fél meccses hátrányban van a Wolves-Nuggets éllovasok mögött, bár az elmúlt három meccséből kétszer is kikapott a gárda, megtorpant a nagy lendület, de talán nagy gondokról még nem beszélhetünk. A Kings ellenben szintet lépett az elmúlt időszakban, zsinórban öt győzelemből érkeznek meg Dallasba, legyőzte az Oklahomát, a Lakerst és a Clevelandet is – most a Bostonnal együtt a legjobb formában lévő csapata a mezőnynek, most újabb erőpróba előtt állnak a vendégek. A Mavericks helyzetét nehezíti, hogy back-to-back lépnek pályára, az előző fordulóban hiába dobott az Irving-Doncic páros közösen 74 pontot, nem sikerült a Bucks fölé kerekedniük, így most fáradtabban kell javítaniuk egy nagyon jó formában lévő gárda ellen. A hazaiak sztárpárosa a liga egyik legjobb támadójátékát hozza a Dallas számára, viszont a védekezésüket nem teszik ki az ablakba, az utóbbi három meccsükből kétszer is 130 pont fölött kaptak – a Kings bár nem kiemelkedő egyelőre a pálya egyik oldalán sem, de védekezésben és támadásban is hozza a ligaátlag körüli szintet. Nehéz bármit is jósolni erre a meccsre, a Sacramento pihentebben és jobb formában várja ezt a meccset, így talán a győzelmi esélyeik is nagyobbak Saboniséknak.

 

Utah Jazz – Phoenix Suns 02:00

A Suns szépen lassan felveszi a ritmust, az utóbbi öt meccséből hármat megnyert, viszont a nehezebb meccseket még mindig nem tudja lezárni és megnyerni a csapat: korábban a Lakers és a Thunder ellen is alulmaradtak, bár néhány napja a Wolves ellen kihasználták Anthony Edwards gyengébb estéjét és Kevin Durant extrájával nagy rangadót tudtak megnyerni. A Jazz és a Suns egyébként két napja találkozott egymással, azt a mérkőzést papírforma szerint ha a vártnál nehezebben is, de behúzta a Phoenix, most jöhet a visszavágó. A hazaiak oldalán Walker Kesslernek, a vendégek soraiban pedig Bradley Bealnek kell több hetet kihagynia, így ezen a mérkőzésen sem lehetnek ott a csapataikkal. Ez azt is jelenti, hogy a Sunsnak még pár hetet várnia kell arra, hogy a három sztár egyszerre léphessen pályára az alapszakaszban, de jó hír az, hogy Devin Booker már teljesen egészséges, így a vendégek az ehhez hasonló könnyebb(nek tűnő) meccsek mellett a rangadókon is nagyobb esélyekkel léphetnek majd pályára. Most egy könnyebb naptár következik számukra, élniük kell a felzárkózás lehetőségével, kellemetlen lenne, ha ma egy alsóházi csapat ellen botlanának az arizonaiak.

 

Memphis Grizzlies – Boston Celtics 02:00

Papírforma szerinti győzelem előtt áll a Boston, a keleti bajnokesélyes bár nemrég két vereséget is begyűjtött, de azt zsinórban öt győzelemmel feledtette, nemrég még Porzingis és Brown nélkül is megverte közvetlen riválisát, a Sixerst, legutóbb pedig a Raptors ellen már teljes kerettel folytatták menetelésüket a kelták. A Memphis három győzelemnél jár az idei szezonban, ami az ő esetükben még talán több is a vártnál (hiszen ebből egyet a Clippers ellen szereztek), de ennek ellenére nagyon kilátástalan a csapat helyzete: Morant még december közepéig eltiltott, néhány napja pedig Marcus Smart is csatlakozott a hosszú időre kidőlt kulcsjátékosok közé, túl sok opciója JJJ-n és Bane-en kívül nem maradt Taylor Jenkinsek, talán reális lehet tank-üzemmódba kapcsolniuk erre a szezonban. A hazaiak pihenőnap nélkül fogadják most a keleti listavezetőt, az előző játéknapon a szintén céltalanul mozgó San Antonio ellen sikerült megszereznie a csapatnak idénybeli harmadik sikerét. A Bostonnál mindenki egészséges és a csapat is remekül teljesít, Tatumék támadásban és védekezésben is a liga legjobbjai között vannak, így nem meglepő, hogy messze övék a legjobb NET-rating is. Persze vannak csodák, de nem tudjuk elképzelni, hogy az idén eddig otthon ötből ötször kikapó Grizzlies valós veszélyt jelentene a vendégekre, a papírforma természetesen a Celtics magabiztos győzelmét jelentené.

 

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 03:00

A Thunder az elmúlt időszakban rátalált a győzelem útjára, zsinórban négy sikerből utazik a csapat Portlandbe, ahol esélyesként mehet neki az ötödik győzelmének is, remek formában vannak a vendégek, akik már csak fél meccsre vannak a listavezető Nuggetstől és Wolvestól. Ezek a győzelmek ráadásul nem akárkik ellen születtek, előbb Phoenixben, majd három napon belül kétszer San Franciscóban a Warriors ellen arattak hatalmas győzelmeket SGA-ék – egyszerűen nem tudtak hibázni a nehéz idegenbeli túrájukon sem, amit időközben egy sima hazai győzelemmel színesítettek a Spurs ellen. A Blazers gyakorlatilag szinte minden értékes játékosát elveszítette az utóbbi hetekben: Simons, Brogdon, Henderson és Williams III is sérült, legutóbb pedig Wainright csatlakozott hozzájuk – egyébként sem várt tőlük sokat a szezon előtt publikum, de így teljesen egyértelmű, hogy a nyugati utolsó helyekért lehetnek harcban. Az OKC back-to-back meccsre készül most ellenük, alig egy napja a GSW ellen arattak győzelmet, ahol a rendes játékidő végén Wiggins meccsnyerőnek hitt triplájára Chet Holmgren válaszolt egy nagyon nehéz kinti dobással – végül a másodéves újonc és Gilgeous-Alexander 40 pontjának köszönhetően hosszabbításban nyertek és folytatják menetelésüket. A fáradtság ellenére most is esélyesebbként utaznak ellenfelükhöz, a Thunder idegenben 5-1-re áll, míg a Blazers otthon csak 1-4-et tud felmutatni – nagy meglepetés lenne tehát, ha éppen a bár fáradtabb, de teljesen egészséges és egyébként is kimagasló formában lévő OKC ellen javítana ezen a hazai csapat.

 

Los Angeles Lakers – Houston Rockets 03:30

A felek az előző héten már találkoztak egymással, akkor meglepő módon kiütéses győzelmet aratott a Rockets, az a győzelem megalapozta a vendégek további menetelését, akik egészen hat egymást követő sikerig jutottak, míg legutóbb a Clippers ellen végül véget ért a mindenki számára váratlan és érthetetlen győzelmi széria. A Lakers formája bár eléggé ingadozó, de összességében azért nincsenek rossz formában Jamesék, az utóbbi öt pályára lépésükből négyszer is győztesként hagyták el a pályát, most egy papíron viszonylag könnyebb menetrend végére érkeztek, a következő hetek eredményei többet fognak megmutatni a valós erejükből. Bár a Lakers hazai pályán kitűnően szerepel eddig és a Rockets még nyeretlen idegenben, de könnyű meccsre azért semmiképpen sem számíthat a hazai csapat,  a Houston ugyanis az elmúlt időszakban kétszer győzte le a Sacramentót, egyszer a Lakerst, egyszer a Pelicanst, egyszer pedig Denvert – nagyon komoly névsort fektetett két vállra Ime Udoka csapata, és bár összességében még mindig inkább az alsóházba soroljuk őket a reális eredményeik alapján, de láthattuk, hogy bárki dolgát képes lehet megnehezíteni a texasi csapat. Az esélyesek hazai pályán a Los Angeles-iek, LeBron James egészen elképesztő formában kosárlabdázik az elmúlt meccseken, ez nagyon kellett a társaságnak, hiszen Anthony Davis utóbbi meccsei támadásban nem sikerültek annyira jóra. A hazaiak félvállról semmiképpen sem vehetik a vendégeket, ha ez megtörténik, akkor könnyen előfordulhat, hogy a Houston ismét begyűjthet egy nagyobb skalpot, ami abszolút nem hiányzik az élmezőnyhöz felzárkózni vágyó Lakers számára.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus