New Yorkban nyert a Bucks, nem hibázott a Boston

Győzött a Grizzlies, a Nuggets és a Pelicans is, a Sacramento pedig esélyt sem adott a Magicnek: a hajnali NBA-játéknap eseményei.

Washington Wizards – New Orleans Pelicans 112-132

Tartalékosan is jobb volt a Pelicans. A vendégeknél ezúttal sem léphetett pályára az Ingram-Williamson kettős, ennek ellenére nagyon olajozott támadójátékkal szedték ízekre a washingtoni védekezést: minden negyedben dobtak legalább 32 pontot, 50% feletti mezőnymutatóval, 38,5%-os triplázással és mindössze tíz eladott labdával zártak, nagyobb hullámvölgy nélkül hozták le a találkozót. A New Orleans a szoros első negyed után a másodikban lépte le ellenfelét, ott tíz pont feletti előnyt alakított ki, majd a záró etap elején eldöntötte a küzdelmet: akkor egy 15-0-t rohant a gárda, így vezetett már 27 egységgel is, innentől nem lehetett kérdés. CJ McCollum (34 pont, 4/8 tripla) volt a vezér, de Jonas Valanciunas (27 pont, 12 lepattanó, 10/15 mezőnyből) is kitett magáért, ráadásul Marshall, Alvarado és Graham is kétszámjegyű pontterméssel zárt, így belefért a két fő playmaker hiánya. Ötből négy vereség után nagyon kellett a csapatnak ez az idegenbeli győzelem, így továbbra is nyugati harmadik, most viszont még Bostonban és Detroitban folytatja, majd Clevelandban zárja le a keleti túráját.

Az eladott labdák döntöttek. Ugyan a Washington is 50% felett mezőnyözött, illetve 40% felett triplázott, de a húsz eladott labda megpecsételte a vendéglátó sorsát: ez már önmagában kétszer annyi, mint a Pelicans adata, ráadásul az ebből kapott pontok aránya 39-9, a gyorsindításból kapott pontoké pedig 27-8 lett a New Orleans javára. Ehhez jött hozzá, hogy a festékben 74-46-ra győztek a vendégek, és még a lepattanózást is megnyerték 44-37-re, a Wizards a jó dobóforma ellenére kulcsfaktorokban maradt alul nagyon simán, ezért szenvedett húszpontos vereséget. Pedig a kezdés még nem így nézett ki, Bradley Beal nélkül is 10-0-val nyitották a találkozót, de Willie Green azonnal időt kért, CJ McCollum dobott sorozatban 12 pontot, és onnantól már csak bottal üthette ellenfele nyomát a Washington - a záró etapban Kyle Kuzma ki is pontozódott, végig frusztráltnak tűnt, ez most nagyon nem a fővárosiak estéje volt.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 23/9, Kuzma 19/9, Kispert 17/15
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 34/12, Valanciunas 27, Marshall 18/3

 

Boston Celtics – Chicago Bulls 107-99

Horford triplája kellett a végén. A sérült Marcus Smart nélkül játszotta le a meccset a Boston, és Joe Mazzulla vezetőedző a szezon során először tette a kezdőbe Robert Williams III-öt, így magasabb szerkezetre váltottak a hazaiak. Összességében a védekezésük végig jól is működött, kordában tudták tartani a Chicagót, míg elöl Jayson Tatum (32 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) vezetésével éppen elég tűzerejük volt ahhoz, hogy vezessenek - nem nagyon, de valamivel végig előrébb jártak ellenfelüknél, az első negyed végén három, a nagyszünetben kilenc, a harmadik játékrész után tizenegy pont volt az előnyük. A végén azonban izzadniuk kellett, a Bulls ugyanis közte 15-ről 99-97-ig zárkózott, majd 50 másodperccel az órán, 101-99-nél az egyenlítésért támadhatott, de a felzárkózást levezénylő Zach LaVine hibázott, Tatum lepörgetett az időből húsz másodpercet, majd megtalálta Al Horfordot, aki bevágta a lélekölő triplát - a labda kicsit gondolkodott ugyan, de végül behullott a gyűrűbe, így 25 másodpercnél ismét öt pont volt a különbség. LaVine megpróbált válaszolni, de ismét kihagyta a maga dobását, így 12 másodpercnél az elszabaduló Tatum 2+1-e lezárta a találkozót - küzdeni kellett érte, de végül meglett, így sorozatban harmadik sikerével megerősítette ligaelső pozícióját a Boston.

DeRozan megsérült. A harmadik negyed derekán Al Horford mellett próbált betörni DeMar DeRozan, de elterült, és belesérült a mozdulatsorba - izomhúzódást szenvedett, le kellett cserélni, és nem is tudott már visszatérni a pályára. Egyelőre nem tudni róla többet, ma vetik alá részletesebb vizsgálatoknak, de az első reakciók alapján nem számolnak hosszú kihagyással a klubnál. Ezt követően szedte össze magát LaVine, aki a negyedik negyedben egymaga 15 pontot dobott és visszahozta a meccsbe a Bullst, de a végén rövidnek bizonyult ez a felzárkózás, és DeRozan nélkül nem tudtak fordítani a végjátékban. Így három győzelem után szenvedtek egy szoros vereséget a ligaelső otthonában, nagy pánik nincs, ha DeRozan tényleg nem esett ki hosszabb időre - most még elmennek Washingtonba, aztán lesz két hazai meccsük hétvégén, majd jövő héten Párizsba látogatnak, ott csapnak össze a Detroittal. 

A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/12, G. Williams 20/9, Brown 19
A Bulls legjobb dobói: LaVine 27/12, Vucevic 21/9, DeRozan 13

 

New York Knicks – Milwaukee Bucks 107-111

Fordítani tudott a Bucks. A harmadik negyed derekáig rosszul alakult ez a mérkőzés a Milwaukee számára, Jrue Holiday korán faultgondokba került, és le kellett ülnie, nem estek be a hármasaik, a Knicks Jalen Brunson vezetésével rohamozott, és 70-53-nál úgy tűnt, hogy nehéz helyzetben van a vendégcsapat. Aztán megtört a jég, elkezdtek behullani a triplák, és az említett állás után 12 alkalommal köszöntek be kintről, amellyel eltüntették a 17 pontos hátrányukat, fordítottak, és végül meg is nyerték az összecsapást - a beeső hármasok meghozták az önbizalmukat, és az energiájukat is, hirtelen egész más csapat benyomását keltették. A záró etapban már végig űzték ellenfelüket, a döntő ütést viszont csak a hajrában vitték be: két és fél percnél Holiday triplájával lett 96-97, majd Julius Randle kihagyott egy büntetőt, Brook Lopez is bevágott egyet távolról, végül Jalen Brunson válasza után megint Holiday következett 47 másodperccel az órán - az ő hármasa is célt ért, 99-103-ról pedig már kimozogták a végét, bár fontos kosarakat kellett még dobniuk ezt követően is. Egyéni extrát most nem tudunk kiemelni náluk, Giannis Antetokounmpo 22 ponttal, 10 lepattanóval és 5 gólpasszal lett a legjobbjuk, ami tőle visszafogott teljesítménynek számít, de Lopez, Holiday, a dupla-duplázó Connaughton, az öt triplát bedobó Ingles, illetve Allen és Portis is kétszámjegyű pontterméssel zárt, mindenki kivette a maga részét a sikerből. Ez a meccs nagyon kellett az elmúlt időszak problémái után, és bár ezeken aligha vannak még túl, de egy jó csapat elleni idegenbeli győzelem kezdetnek megteszi - most Atlantában, majd Miamiban folytatják az idegenbeli túrájukat.

Hiába Brunson karriercsúcsa. 44 ponttal pályafutása eddigi legjobbját hozta Jalen Brunson, 15/30-at dobott mezőnyből, 4/10-et távolról és 10/10-et a büntetővonalról, nagyon sokat vállalt és agresszíven támadta a Bucks védekezését, ő próbálta a hátára venni csapatát. Mellette Julius Randle is rengeteget próbálkozott, kevesebb sikerrel (25 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz, de csak 9/29 mezőnyből és 1/12 tripla), rajtuk kívül pedig csak Immanuel Quickley (23 pont, 9/14 mezőnyből) volt komolyan vehető fegyver - hihetetlen, de a három említettet leszámítva senki nem érte el az öt (!) pontot sem a hazaiaknál. A csapatszintű 38%-os mezőnymutató és 27%-os triplázás végül nem is férhetett bele, hiába a 18 támadópattanó és az alig 7 eladott labda, amikor a Bucks elkapta a fonalat, ez már kevésnek bizonyult, a pontokat is termelni kellett volna - a dobásokkal viszont most hadilábon állt a New York, így zsinórban négy győzelem után újra vereséget szenvedett.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 44/12, Randle 25/3, Quickley 23/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/3, Lopez 17/9, Ingles 17/15

 

Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 121-113

Megoldotta a Memphis. Kötelező volt nyernie ezt a meccset a Grizzliesnek, de a back-to-back és Ja Morant hiánya nem segített a hazai csapaton, főleg akkor, amikor az unalmas első félidő után a másodikban feljebb kapcsolt a Spurs. Gregg Popovich, a vendégek trénere fogalmazott úgy, hogy az "egész szezon legunalmasabb kosárlabdáját" hozta az első két negyed, de aztán a fordulást követően megérkezett a csapata, kellően keményen és agresszíven játszott, így a kétszámjegyű hátrányt eltüntette, sőt a vezetést is átvette a negyedik negyedben. Az utolsó felvonás közepén 109-109 állt az eredményjelzőn, de a Grizzlies itt rálépett a gázra, és érvényesítette a papírformát: egy 11-2-es futást vitt véghez a vendéglátó, pedig négy büntetőt is kihagyott ebben az időszakban, azokkal még egyértelműbb lehetett volna a helyzet. Popovich szerint egy rossz dobás, egy eladott labda, egy kapott tripla, és már el is úszott minden, amit addig felépítettek, ezen ment el a meccsük, és ez nagyjából az egész eddigi szezonjukat is összefoglalja - az utolsó két perc már 120-111-ről indult, onnan nem lehetett visszaút. A Memphis végül ha nehezen és akadozva is, de megoldotta a feladatot, behúzta sorozatban hetedik győzelmét, és tartja magát a nyugati első-második helyen, a csapatok pedig holnap ugyanitt egymásnak feszülnek még egyszer.

A Grizzlies legjobb dobói: Ty Jones 24/6, Jackson Jr. 16/6, Brooks 15/3, Bane 15/9
A Spurs legjobb dobói: Tre Jones 18/3, Richardson 16/6, Pöltl 13, Langford 13

 

Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 122-109

Átadta a Lakers. A remek formában lévő vendégeknél kihagyta a meccset LeBron James, így virtuálisan feltett kezekkel léptek pályára, és nem is lehetett más a találkozó kimenetele, mint denveri győzelem. Ezzel együtt olcsón azért nem adta magát Darvin Ham legénysége, Russell Westbrook (25 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) ezúttal is nagy energiát hozott a kispadról, Thomas Bryant dupla-duplázott, és bár végig egyértelmű volt a helyzet, de meg nem tört a társaság, azt kikényszerítette, hogy a Nuggetsnél fent legyenek a kezdők, és dolgozniuk kelljen a sikerért. A bravúrra nem volt reális sansz, de a tisztes helytállás összejött, James várható visszatérése mellett pedig a hírek szerint Anthony Davis is újra bevethető állapotba kerül a hét folyamán, így megkezdhetik a felzárkózást - bár Westbrook és Beverley is kisebb-nagyobb sérülést szenvedett az este folyamán, Reaves, Brown Jr. és Walker IV pedig szintén nem léphetett pályára.

11. Sorozatban tizenegyedik hazai mérkőzését nyerte meg a Nuggets, a denveri közönségnek nem lehet panasza a csapata teljesítményére eddig, főleg hogy összességében is holtversenyben vezeti Nyugatot. Nagyon megszakadniuk most sem kellett, hat ponttal nyerték az első negyedet, és 14-gyel vezettek a nagyszünetben, onnan pedig már menedzselték a különbséget a végéig, bár volt közte kereken 20 egység is az este folyamán. Nikola Jokics újabb tripla-duplát gyártott (14 pont, 11 lepattanó, 16 gólpassz) annak ellenére, hogy csak öt dobást vállalt mezőnyből, de azokat és a három büntetőjét is mind bedobta, Michael Malone és Ham is csak méltatni tudta a regnáló MVP újabb sajátos extráját. Mellette Jamal Murray (34 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is említést érdemel, és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, Aaron Gordon négy blokkot osztott ki, olajozottan működött a gépezet. Az újabb magabiztos siker után a Sunst fogadják, aztán elmennek a Clippershez, majd jön megint öt hazai találkozójuk, nincs rossz sorsolásuk a következő időszakra.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 34/15, Caldwell-Pope 16/3, Brown 15/9
A Lakers legjobb dobói: Westbrook 25/3, Bryant 17, Nunn 15/6

 

Sacramento Kings – Orlando Magic 136-111

Nem volt kérdés. Elsöprő lendülettel jött ki erre a meccsre a Sacramento, a hazaiak nagyon aktívan védekeztek, kiszorították a festékből a Magicet, majd ezekből a helyzetekből kiválóan rohantak, erőltették a tempót, és szépen megtalálták a kinti dobóikat, így nagyon könnyedén szedték szét az Orlandót. Végül franchise-rekordot jelentő 23 triplát bombáztak be, a 30 pontos szezoncsúcsot dobó Harrison Barnes egymaga 6/7-et vállalt kintről, Keegan Murray 5/6-ot, Kevin Huerter 4/8-at, Trey Lyles 3/5-öt tett hozzá, remek ritmusban játszottak, ezt az 53,6%-os mezőnymutató mellett a 39 szétosztott gólpassz is igazolja. Domantas Sabonis sorozatban 17., szezonbeli 30. dupla-dupláját gyártotta le, nyolcan is tíz pont felett dobtak, Mike Brown vezetőedző is elégedetten csettintett a játékra, ráadásul az eredmény miatt sem igazán kellett izgulnia. A Kings az első és a második negyedet is tíz-tíz ponttal nyerte meg, a nagyszünetben 72-52 állt az eredményjelzőn, de később tovább nyílt az olló, és volt közte 31 egység is, a Magic ehhez az estéhez most nem tudott hozzászólni. Egy-két egyéni részsikernek örülhetnek a vendégek, de Jamahl Mosley vezetőedző is úgy értékelt, hogy le a kalappal a Sacto előtt, mert olyan színvonalon kosárlabdáztak, ami nekik most sok volt...

A Kings legjobb dobói: Barnes 30/18, Murray 15/15, Huerter 14/3, Lyles 14/9, Monk 14
A Magic legjobb dobói: Banchero 17/6, F. Wagner 16/6, Fultz 16

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus