Nikola Jokics és Luka Doncic is remekül kezdte meg az előszezont

A Suns is legyőzte a továbbra is tartalékos Lakerst, a Jazz, a Hawks és a Clippers még mindig nem pörgött, a Cavs viszont javított, a Warriors pedig továbbra is jó formát mutat.

Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 117-105

Csak a végén kozmetikázott a Lakers. Összességében egyértelmű volt a Phoenix fölénye, a hazaiaknál már "csak" Devin Booker és Dario Saric hagyta ki a meccset, Chris Paul és Jae Crowder viszont már játszott, nem is rosszul: az irányító 11 gólpasszt osztott szét, a swingman pedig 4/7 triplát süllyesztett el. A többiek is hozták magukat, Deandre Ayton dupla-duplázott, Mikal Bridges 15 pontot szórt és a kispadról is még négyen értek el kétszámjegyű ponttermést - érdekes egyébként, hogy Booker helyén nem Cameron Payne, hanem Landry Shamet kezdett és úgy tűnt, hogy ő is érti a dolgát ebben a rendszerben. A gördülékeny csapatjáték meg is hozta a sikert, a nagyszünetben már 17 ponttal vezettek, aztán a harmadik negyedet 40-29-re nyerték meg, valósággal átgázoltak a Lakersen - voltak 31 pontos előnyben is, mielőtt a záró etapot teljesen elengedték, így a kiütés helyett "csak" magabiztos győzelemmel vonulhattak be az öltözőbe.

Frank Vogel még mindig pihentet. A második meccsen sem erőltette kulcsembereit a Los Angeles edzője, LeBron James, Russell Westbrook, Dwight Howard és Trevor Ariza sem játszott, igaz, utóbbiról kiderült, hogy két hónapig nem lesz bevethető egy bokaműtét miatt. Bemutatkozott a kezdőben szerepet kapó Carmelo Anthony (17 perc, 8 pont), de pozitívumként csak két játékos teljesítményét emelhetjük ki: Anthony Davis 14 ponttal és 8 lepattanóval zárt 2-2 labdaszerzés, valamint blokk mellett, illetve a padról beszálló Malik Monk 18 pontja és 4/7 triplája is biztató. A meccshez összességében nem sok közük volt, de amíg James és Westbrook a pálya széléről figyel, addig nyilván nincs túl sok értelme értékelni a csapat teljesítményét...

A Suns legjobb dobói: Bridges 15/3, Ayton 14, Crowder 13/12, Johnson 13/6
A Lakers legjobb dobói: Monk 18/12, Davis 14/3, Horton-Tucker 11/6, Nunn 11/3

 

Detroit Pistons - San Antonio Spurs 115-105

A fő playmakerek nélkül is jobb volt a Detrot. Killian Hayes mellett az 1/1-es Cade Cunningham sem lépett pályára a Pistonsnál, de a hazaiak ennek ellenére jó teljesítményt nyújtottak még akkor is, ha a második negyedben belecsúsztak egy komoly hullámvölgybe. A nyitó játékrészben domináltak, a Lyles-Olynyk páros 5/10 triplát, Jerami Grant pedig 11 pontot dobott ekkor és 39-22-re húzták be a negyedet, majd a másodikat 29-15-re a Spurs vitte el - hogy aztán a fordulás után megint stabilizálja magát a Pistons és végül megnyerje a meccset. Grant 19 pontig jutott, Kelly Olynyk (14 pont, 6 gólpassz, 2 blokk), Josh Jackson (16 pont 50%-kal) és Cory Joseph (14 pont, 6 gólpassz, 7/10 mezőnyből) is jól játszott, de Saddiq Bey is mutatott szép dolgokat. A két hátvédre azért kíváncsiak leszünk még, de elsőre biztatónak tűnt a fiatal Detroit.

Nem volt elég pont a Spursben. A Pistons 51%-os mezőnymutatójához képest jelentősen gyérebbnek tűnik a San Antonio 41%-a, a texasiak ráadásul összesen nyolc büntetőt harcoltak ki, labdából is héttel többet adtak el, így egyetlen dologgal tudtak meccsben maradni: 21-7-re (!) nyerték a támadópattanózást, csak a Eubanks-Vassell duó tíz lecsorgót szedett össze az ellenfél palánkja alatt. Ez jelentős faktornak bizonyult, de összességében mégsem volt elég tűzerő a csapatban, amit a végén nem sikerült ellensúlyozni - a legutóbb villogó Josh Primo például hét percet és nulla pontot tett hozzá, a 18 pontos Keldon Johnson és a 6/8 triplás Bryn Forbes az, akit ki tudunk emelni. Gyakorlatilag végig hátrányban voltak, rövid ideig vezettek három ponttal, de összességében jobb volt náluk a Detroit, következőleg a Heat ellen bizonyíthatnak.

A Pistons legjobb dobói: Grant 19/6, Jackson 16/6, Olynyk 14/6, Joseph 14
A Spurs legjobb dobói: Forbes 20/18, Johnson 18, Walker IV 13/3

 

Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 96-99

Back-to-back szívta fel magát a Cavs. Előző este még botrányosan gyengén játszott a Cleveland a Bulls ellen, most viszont a back-to-back ellenére sokkal jobban nézett ki a társaság, különösen védekezésben, ez pedig végül győzelmet eredményezett. Egy pontnál nagyobb hátrányban egyszer sem volt a gárda és bár a mérkőzés szorosan alakult (tíz pont volt a legnagyobb clevelandi fór, a záró etap pedig egálról indult), de végig reális esélye volt nyerni az ohiói alakulatnak - ehhez az utolsó bő egy percben 6/6 hibátlan büntetőre volt szükség, így sikerült behúzniuk ezt az egylabdássá váló találkozót. Collin Sexton (19 pont, 6 lepattanó) és Darius Garland (15 ponz, 7 gólpassz, 3/6 tripla) is feljebb kapcsolt az előző meccshez képest és az Allen-Mobley-Okoro frontcourt is sokkal harcosabbnak tűnt, sőt, a padról Lauri Markkanen (11 pont, 5/7 mezőnyből 19 perc alatt) is hozzátett, úgyhogy most jóval elégedettebbek lehetnek - meglátjuk, hogy a Pacers ellen melyik arcukat mutatják majd.

Tartalékos Hawks. Trae Young, Clint Capela, Bogdan Bogdanovics, Danilo Gallinari, Lou Williams, Solomon Hill és Jahlil Okafor sem lépett pályára az Atlantában, így teljes mértékben B csapattal állt ki az együttes, ami magával hozta a vereséget is. Cam Reddish (20 pont, 4/8 tripla, 5 labdaszerzés) azért kiemelhető, ő megmutatta magát, illetve Gorgui Dieng (13 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) is igyekezett, de 40% alatt dobtak mezőnyből és különösen a ketteseiket értékesítették gyengén - még a Memphis ellen van egy meccsük, ott tudnak javítani az eddig elég harmatos előszezonjukon.

A Hawks legjobb dobói: Reddish 20/12, Huerter 15/9, Collins 14
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 19/6, Garland 15/9, Allen 12, Okoro 12/3

 

New Orleans Pelicans - Orlando Magic 104-86

Trey Murphy III helyet követel magának. Az idei 1/17-es választott egyelőre két kiváló meccsen van túl, a hátvéd legutóbb 21 pontot és 6/10 triplát jegyzett, ezen az estén pedig 20 ponttal és 6/9 hármassal lett csapata legjobb dobója - játszott is 29-30 percet a két összecsapás során, nem véletlenül. Mellette Nick Alexander-Walker (19 pont, 5/9 tripla, 5 gólpassz) is kitett magáért és a csapat a nyolc ponttal elvesztett első negyed után átvette az irányítást: a nagyszünetben már vezettek, a fordulás után pedig összesen 35 egységet engedtek az Orlandónak, onnantól az ő akaratuk érvényesült. A jó védekezés és az 51%-kal elsüllyesztett 18 tripla összességében magabiztos győzelmet eredményezett annak ellenére, hogy közelről ők is gyengén céloztak, ráadásul Zion Williamsonra és Brandon Ingramre sem számíthattak, a többiek oldották meg most a feladatot.

Suggs még nem az igazi. Sokat várnak az 1/5-ös Jalen Suggstól Orlandóban, de a legutóbbi, 3/11 dobásból összehozott 9 pontja után most még annyit sem tudott hozzátenni: a cserepadra szorult (E'Twaun Moore kezdett a helyén) és 23 perc alatt 1/7 dobással 2 pontot, valamint 2 gólpasszt tett bele a közösbe. Tőle mindenképp több kell majd a folytatásban, igaz, ezúttal nagyjából senkit sem tudunk dicsérni náluk, a 36%-os mezőnymutató és a legutóbbi 97 után most dobott 86 pont sem az a kategória, amit érdemes kitenni az ablakba - Fultz, Carter-Williams és Isaac sem játszott még sérülés miatt, de azért ez még nem indokolná az ennyire vérszegény támadójátékot.

A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 20/18, Alexander-Walker 19/15, Valanciunas 13/3
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 13/6, Anthony 12/3, Ross 11/3

 

Dallas Mavericks - Utah Jazz 111-101

Doncic nem rozsdás. Bizonyára voltak néhányan, akik a fotókat látva aggódtak Luka Doncic fizikai állapota miatt, de a Mavs szlovén zsenije már az első fellépésén nyugalomra intett mindenkit: ugyan csak 16 percet játszott egyelőre, de azt a tőle megszokott szenzációs színvonalon. Doncic ennyi idő alatt is berámolt 19 pontot 8/10-es mezőnymutatóval, leszedett 6 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is, könnyed, látványos stílusban szedte szét a Jazz védekezését, majd a második félidőt már a padon töltötte. Jalen Brunson (10 pont, 8 gólpassz) jól helyettesítette, de Doncicon kívül leginkább Boban Marjanovicsot kell kiemelnünk, aki teljesen váratlanul 2/2 triplát is bebombázott, így jutott el 14 pontig alig 9 perc alatt. A Dallasnak összességében kellett egy negyed, hogy kicsit felvegye a ritmust, azt követően viszont már az történt, amit a texasiak akartak és bár az utolsó játékrészre kiengedtek, de így is egyértelmű volt a győzelmük.

A Jazz még pihen. Ugyan a mérkőzés előtt arról szóltak a hírek, hogy a Utah oldalán kicsit komolyabban veszik már ezt az estét, ez végül éppen fordítva történt, a legutóbbi találkozónál is tartalékosabban álltak ki: Gobert, Ingles, Bogdanovic, Mitchell, Conley, Gay és Whiteside sem lépett pályára. Így nyilván elég nehéz bármit is leszűrni a játékukból, maradjunk inkább annál, hogy az újonc Jared Butler igyekszik kihasználni a helyzetet: legutóbb 16 ponttal lett a csapat legjobb dobója, most pedig 22 egységével lógott ki messze felfelé, ráadásul 4 gólpasszt is kiosztott. Mellette egy-két biztató teljesítményt azért láthattunk, Malik Fitts 4/5 triplája, vagy éppen Udoka Azubuike 14 lepattanója is ilyen, de a parádés kezdés (kilenc ponttal nyert első negyed) után elfogyott a tudomány és a következő két játékrészben nem voltak egy súlycsoportban a Dallasszal - húsz ponttal is égtek már, ezt mentették vállalhatóra a végén.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 19/6, Marjanovic 14/6, Jones 13/3
A Jazz legjobb dobói: Butler 22/9, Paschall 13/3, O'Neale 12/3, Fitts 12/12

 

Golden State Warriors - Denver Nuggets 118-116

Otto Porter Jr. egyelőre bizonyít. Legutóbb 19 ponttal és 4/7 triplával jelentkezett a GSW új igazolása, most pedig 15 pontot, 9 lepattanót, 3 gólpasszt és 4/6 hármast jegyzett alig 19 perc alatt - vele a pályán +18-ban volt a Warriors, alaposan megtolta a szekeret a kispadról beszállva. Összességében ahogy legutóbb a Portland ellen, úgy most is a triplázásnak köszönheti sikerét a GSW, akkor 24-szer köszönt be kintről a Kerr-legénység, most pedig 21-szer csengettek Curryék, méghozzá 45,7%-kal - ráadásul a hajrában is távolról vitték be a döntő ütést. 103-103 után ugyanis sorozatban négy triplát süllyesztettek el, Mychal Mulder back-to-back hármasai mellett Moses Moody és Langston Galloway is dobott egy-egyet, ezzel pedig annyira meg tudtak lépni, hogy az utolsó tíz másodpercben már csak Chris Chiozza büntetői kellettek ahhoz, hogy bebiztosítsák a sikerüket. Jordan Poole most is hozta magát (17 pont, 3 gólpassz), Steph Curry is hozzászólt (15 perc alatt 14 pont, 4/6 hármas) és végül a győzelem is összejött, eddig elégedettek lehetnek az előszezonjukkal.

Nikola Jokics is jól kezdett. A Nuggets első meccsét még kihagyta a regnáló MVP, most viszont ő is megkezdte az előszezont, méghozzá parádésan: 16 perc alatt 17 pont, 10 lepattanó és 2 blokk került a neve mellé, 7/11 dobása, közte 3/4 triplája is a gyűrűben landolt. A passzjátéka még kevésbé működött és a Murray-Porter Jr.-Barton triót nélkülöző csapata végül vereséget szenvedett, de Jokics így is megvillant, Aaron Gordon (16 pont, 2/3 tripla) és az újonc Nah'Shon Hyland (11 pont, 6 gólpassz) pedig szintén megmutatta magát - a hullámzó meccsen vezettek már 17 ponttal is és bár a végét elrontották, de elégedetlenkedni így sincs okuk.

A Warriors legjobb dobói: Poole 17/3, Porter Jr. 15/12, Curry 14/12
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 17/9, Gordon 16/6, Dozier 13/3

 

Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 98-113

Fox feljebb kapcsolt. Az első meccsen még nagyon harmatos teljesítményt nyújtott De'Aaron Fox, erre az estére viszont sebességet váltott a Kings irányítója: 23 ponttal állt csapata élére, 7/10-es mezőnymutatót, 3/5 triplát és 4 gólpasszt hozott össze 22 perc alatt. Mellette a 15 pontos Terence Davist is érdemes kiemelni, összességében pedig azt mondhatjuk, hogy a Sacto kézben tartotta az eseményeket: az első negyedet uralta a gárda, aztán ugyan a másodikban jött egy hullámvölgy, de a harmadikat 38-17-re nyerte és ezzel eldöntötte a küzdelmet. A festékben aratott 60-38-as győzelem és a leindításból szerzett pontok 22-7-es aránya kulcsfaktornak bizonyult, két egységnél nagyobb hátrányban egyszer sem voltak, viszont vezettek már 27-tel is, tulajdonképpen remek játékkal arattak győzelmet.

George és Batum beszállt. Az első meccshez képest ott volt már a Clippersben Paul George és Nic Batum, de egyrészt Leonard mellett Ibaka, Morris és Winslow nem, másrészt az említettek is csak negyedórát kaptak - Batum nem is nagyon szólt hozzá, George pedig 10 dobásból 9 ponttal csekkolt ki. Náluk a 2/51-es pickkel kihúzott Brandon Boston Jr. volt az, aki megvillant, az újonc 20 ponttal hívta fel magára a figyelmet, de a harmadik negyed összeomlása miatt ez csak szépségtapasznak volt jó - Eric Bledsoe továbbra sem tudott igazán hozzátenni, őt még érdemes lesz figyelni a folytatásban.

A Clippers legjobb dobói: Boston Jr. 20/6, Mann 11, Jackson 9/3, George 9/3, Kennard 9/3
A Kings legjobb dobói: Fox 23/9, Davis 15/6, Mitchell 13/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus