Orlandóba utazik a Cavs, a Pelicans a Minnesotát fogadja

Folytatódik a NBA alapszakasza, tizenhárom mérkőzést rendeznek a tengerentúlon hajnalban, mutatjuk a programot.

Detroit Pistons – Indiana Pacers 01:00

Az Indiana Pacersnek egy elveszített Szezonközi Torna-döntő után kellene visszatérnie a győzelmekhez, ennek most jó eséllyel is mennek neki Haliburtonék, mivel ellenfelük a franchise-rekordot jelentő, zsinórban tizenkilenc vereséget számláló Detroit lesz. A Pistons teljesítménye értékelhetetlen, gyakorlatilag aki szembejön velük, annak rögtön megduplázódnak a győzelmi esélyei, ez a Pacers esetében is így van, akik a Lakers ellen elszenvedett vereség ellenére nincsenek rossz formában, 12-8-as mérlegükkel a keleti ötödik helyen állnak. A vendégek támadójátéka elképesztő magasságokban van, az Indy átlagolja a legtöbb pontot és támadóhatékonysága is magasan a legjobb, sőt, ők a liga leggyorsabban játszó csapata is, ráadásul teszik ezt úgy, hogy eladott labdáiknak száma is meglehetősen alacsony – nagy szerepe van ebben Tyrese Haliburtonnek, aki hatalmas áttörésen ment keresztül az elmúlt hónapokban. A csapat védekezése ellenben egészen pocsék, ezt viszont nagyobb csapatok ellen is képes volt a túloldalon bemutatott elképesztő támadójátékkal kompenzálni a gárda, úgyhogy ezt valószínűleg a Detroit ellen is képes lesz megugrani. A Pistons annyira mélyen van, hogy alig fér fel a tabellára, teljesen súlytalanul lépnek meccsről meccsre pályára Cunninghamék. Tudjuk, hogy előbb-utóbb majd valaki ellen megszakad a maratoni nyeretlenségük, de ész érvek egyik meccs előtt sem szólnak e mellett – egyszer majd biztosan jönni fog egy meglepetés tőlük, kérdés, hogy ez mikor következik be.

 

Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 01:00

Ez egy kifejezetten izgalmas keleti rangadó lehet, a Magic hosszú veretlensége bár már a múlté, zsinórban hét győzelem után egymás után kétszer is kikapott a csapat, de legutóbb újra ünnepelni tudott a Detroit ellen. A Cleveland úgy tűnik, hogy kezd magára találni, az elmúlt tíz meccséből hetet is megnyert a vendégcsapat, most három mérkőzés óta veretlenek, így egyre inkább zárkóznak az élmezőnyre. A két csapat egyébként néhány napja már játszott egy derbit egymással, akkor a Cavs hazai pályán tudta legyőzni az Orlandót, most egy ahhoz hasonló szoros, pontgazdag találkozóra számíthatunk. A Magic továbbra is nélkülözi két fontos kezdőjátékosát, Cartert és Fultz-ot, egyelőre viszont nem igazán érezte meg a hiányukat, a vendégeknél viszont szintén van fontos sérült, legutóbb Evan Mobley dőlt ki és csatlakozott Caris LeVert mellé az orvosi szobába. A felek között csupán két meccs különbség van, a Magic a második helyen, a Cavs pedig egy szoros mezőnyben már a hatodik pozícióba zárkózott fel, ha ismét sikerül győzelmet ünnepelniük Mitchelléknek, akkor még inkább összeránthatják a keleti élmezőnyt, de ehhez valószínűleg a hazaiaknak is lesz egy-két szava – a Magic 10-2-vel áll otthon, de a Cavs is jól teljesít (7-3) idegenben, kíváncsian várjuk, hogy mire megy egymással a két csapat.

 

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 01:00

Teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Sixers a keleti élmezőnyben foglal helyet, a Washington pedig a liga leggyengébb csapatainak egyike, osztálykülönbség van a felek között. A Philly nagy erőkkel azon dolgozik, hogy kijavítsa az elmúlt hetek botlásait, az utóbbi két meccsét behúzta a hazai csapat, most pedig egy igen baráti sorsolás várja a továbbiakban, minden adott tehát ahhoz, hogy Embiidék feledtessék a korábban hat meccsen elszenvedett négy vereségüket. A Wizards teljesen beállt tanküzemmódba, idén csak háromszor tudott nyerni és az elmúlt tizennégy meccséből tizenháromszor kikapott – nem merész kijelentés tehát az, hogy valószínűleg ma is tovább romlik a fővárosiak mérlege. A csapatok egyébként néhány nappal ezelőtt találkoztak egymással, akkor ha a vártnál szorosabban is, de tudta hozni a kötelezőt a Philly, ezt most is meg kell ismételniük Maxey-éknek, ha továbbra is szorosan szeretnék üldözni a Boston-Orlando-Milwaukee csapatok neveivel fémjelzett keleti élmezőnyt. A hírek szerint hivatalosan Joel Embiid szereplése kérdéses, de rajta kívül a rotáció minden tagja egészséges a hazai oldalon, alkalom adtán még a tavalyi MVP nélkül is magabiztosan nyernie kellene a Sixersnek, nagy blama lenne, ha a teljesen erőtlen és motiválatlan Washington meglepné a nagyobb célokért küzdő hazaiakat.

 

Charlotte Hornets – Miami Heat 01:00

Egyik csapat sincs jó formában, bár ez inkább a Heat esetében meglepőbb: a Miami hiába nyerte meg korábban tízből kilenc meccsét is, azóta csak hétből kettő a mérlege, lépést tévesztett Erik Spoelstra együttese, amelyet nyilván súlyosan érint az is, hogy Tyler Herro mellett Bam Adebayo személyében is elveszítette egyik fontos láncszemét. A Hornets szintén bukdácsol, bár legutóbb legyőzte a Torontót, de összességében így is masszívan 50% alatt van a csapat, LaMelo Ball még hosszú ideig nem térhet vissza, így valószínűleg tovább süllyednek majd a lemaradókkal Keleten, ez persze nem meglepő a céljaikat ismerve. A Charlotte a mezőny legrosszabb védekezését produkálja eddig, így eleve hendikepből indulnak, még úgy is, hogy idén a Heat védekezése sem olyan harapós, mint amit az elmúlt években megszokhattunk tőlük.

 

Atlanta Hawks – Denver Nuggets 01:30

A Hawks formája komolyan behorpadt az elmúlt hetekben, a hazaiak az elmúlt tíz meccsükből csak hármat tudtak megnyerni, ebből két siker két tankoló gárda ellen született, a Washingtont és a San Antoniót szinte mindenki megverte, aki játszott velük – így még kevésbé biztató a helyzet Atlantában. A Nuggetsnél sem túl fényes a helyzet, a címvédő bár úgy tűnt, hogy kilábalt a korábbi hullámvölgyből, de zsinórban négy sikere után ismét három vereség következett, az elmúlt alkalommal ráadásul az addig idegenben nyeretlen Rockets első vendég-győzelmét ünnepelhette Jokicsék ellen – ez demoralizáló tény volt számukra. Most látva az Atlanta jelenlegi helyzetét, ki kellene javítania az elmúlt napok botlásait a Denvernek, elvileg újra mindenki bevethető lesz, Murray is játékra jelentkezik, egészséges csapattal pedig szinte bárki ellen elvárható a denveri győzelem, így van ez most is – Jokicséknak hozniuk kell a győzelmet, ha szeretnék tartani a lépést a tőlük négymeccses előnnyel Nyugatot vezető Minnesotával.

 

New York Knicks – Toronto Raptors 01:30

A New York formája kicsit visszaesett az utóbbi időben, a hazaiak most zsinórban két vereséget szenvedtek el a Bucks és a Celtics otthonában, nehéz ellenfelek voltak a keleti topcsapatok, most viszont egy könnyebb csapatot fogadnak hazai pályán, ahol már elvárható az, hogy újra győzni tudjanak. A Raptorsnak bár volt egy rövidebb fellángolása korábban, de a teljesítménye ismét visszaesett, Siakamék csak ötből egy meccsüket nyerték meg, legutóbb a Hornetstől kaptak ki egy nyerhető találkozón, a javítás pedig a Knicks ellen nem lesz egyszerű. A hazaiak támadásban és a védekezésben is tizedikek a mezőnyben, viszont erre ma lehet, hogy nem építhetnek: Jalen Brunson a Boston elleni meccs végjátékában bokasérülést szenvedett és nem biztos, hogy ott tud lenni ma a pályán, Mitchell Robinson pedig egészen biztosan nem lesz bevethető, előbbi hiánya támadásban, utóbbié védekezésben jelenthet nagy érvágást a hazaiak számára. A csapatok bő egy hete találkoztak egymással, akkor a New York akarata érvényesült, de ma lehetnek olyan fontos hiányzói a hazaiak csapatnak, amit egy megfelelő hőfokon égő Raptors akár ki is használhat, meglátjuk, hogy melyik arcát mutatja a kanadai csapat.

 

New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 02:00

A Pelicans hiába okozott kellemes perceket a szurkolóinak és hiába zárkózott egyre feljebb a tabellán, a legutóbbi alkalommal egy teljesen indiszponált és erőtlen játékot tett fel a pályára a Lakers elleni IST-elődöntőben, ennek eredménye pedig egy 44 pontos demoralizáló zakó lett, amit a játékosoknak minden bizonnyal lelkileg is fel kell tudni dolgozniuk. Pechükre a rá következő mérkőzésen a listavezető és a mezőny egyik legjobb csapatává kovácsolódó Minnesotát kell fogadniuk, egy ilyen vereség után pedig nehéz lesz bizonyítani egy olyan csapat ellen, amely egyébként is előrébb jár náluk. A Wolves ugyanis 17-4-gyel hasít Nyugat élén, az utóbbi tíz meccséből csak egyet bukott el, jelenleg pedig egy hatmeccses veretlenségi sorozatot lovagol meg, nagyon nehéz fogást találni a vendégeken. A Pelicansnak leginkább a védekezésén kell keményíteni, a Lakers akkor nem szerzett pontot Zionék ellen, amikor nem akart, most viszont ezen muszáj lesz a Pelsnek javítania, mert a túloldalon a Minnesota ligaelső védekezése ellen sem lesz könnyű dolguk pontokat felpakolni a táblára. Anthony Edwards az előző meccs elején sérülés miatt kivált csapatából, azonban a Memphist így is le tudta győzni Chris Finch alakulata – a vendégek sztárjának játéka jelenleg kérdéses, mint ahogyan McDaniels és McLaughlin pályára lépése is. A Minnesota már igazolta korábban, hogy Edwards nélkül is képes a védekezésével megnyerni a meccseket, Towns is szintet tudott lépni, nagyon egyben van a csapat, így minden amellett szól, hogy az esélyesei is ők ellen az összecsapásnak – sok minden fog múlni persze azon, hogy Edwards játékra jelentkezik-e, illetve, hogy milyen lelkiállapotban folytatja a szezont a hazai csapat egy ekkora pofon után.

 

Houston Rockets – San Antonio Spurs 02:00

A Rockets szezonja hiába alakul meglepően sikeresen eddig, igencsak megjósolható eredményeket hoztak a texasiak, hiszen míg hazai pályán szinte legyőzhetetlennek bizonyultak, addig idegenben viszont semmi sem jött össze nekik, képtelen voltak nyerni – egészen a legutóbbi mérkőzésig, ahol nem akárkit győzött le Ime Udoka csapata: az addig hazai pályán veretlen Denvert Nuggets ellen aratták Sengünék első idegenbeli győzelmüket, ezzel ráadásul már harmadjára győzték le a bajnoki címvédőt. A Spurs teljesítményét nem érdemes értékelni, a Popovich-csapat gyakorlatilag mindenkitől kikap, aki szembejön vele, jelenleg tizenhat mérkőzés óta tart a vendégek vesszőfutása és semmi jele annak, hogy ez ma változni fog. A Rockets ugyanis hiába mozog csak 50% körül, de hazai pályán a liga legveszélyesebb csapata, tízből kilenc meccsét megnyerte a gárda otthon, így nem sok esély mutatkozik arra, hogy Wembanyamáék győztesen hagyhatják el a pályát. Persze ahogyan a Pistons esetében, itt is számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb úgy jön majd ki a tankoló csapat számára a lépés, hogy megszakad ez a negatív sorozat, de az ellenfelek igyekeznek elkerülni azt, hogy ez ellenük történjen meg, hiszen ez majdnem mindenki számára kínos lenne. Ha a Spurs pályára kerül, akkor az ész érvek alapján mostanában minden alkalommal az ellenfél győzelmére van nagyobb esély, ez most is így van, de nem csak a SAS pocsék formája, hanem a Rockets ellenállhatatlan hazai teljesítménye miatt is. A csapatok a szezon legelején találkoztak már egymással, akkor hosszabbításban a Spurs nyert, ez volt a gárda egyik győzelme az idei háromból – most ha ez megismétlődne, az hatalmas kudarc lenne az otthon kirobbanó formában lévő Houston számára.

 

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 02:00

A Bucks a bizonytalan szezonkezdet után szépen felzárkózott a keleti élmezőnyre, de a Szezonközi Torna elődöntőjében legutóbb a Pacerstől kikapott, Giannisék védekezése egyszerűen nem tudta megfékezni az Indiana félelmetesen gyors támadójátékát, most pedig egy olyan Bulls ellen javíthatnak a hazaiak, amely masszívan alulteljesít idén és nagy a csapaton belüli bizonytalanság. Ennek ellenére viszont a Chicago életjeleket mutatott az utóbbi meccseken, érdekes módon éppen akkor, amikor Zach LaVine kidőlt a csapatból, zsinórban négy győzelemnél tart a csapat és ami még fontosabb, hogy ezekből a győzelmekből az egyik éppen a Bucks ellen született, ráadásul úgy, hogy akkor LaVine mellett DeRozan sem lépett pályára. A Milwaukee viszont tizenháromból tíz győzelmet számlált az utóbbi hetekben, támadásban a Giannis-Lillard páros vezetésével elképesztően domináns a csapat, védekezésben viszont még mindig a liga alsó harmadában teljesít, ez pedig valószínűleg az egész szezon során probléma lesz Adrian Griffin vezetőedző számára. Bár a Bulls elkezdte gyűjtögetni a győzelmeket, de még mindig semmi nem indokolja azt, hogy váratlanul magára találjon a csapat, elvileg már a vezetőség elköteleződött az újjáépítés mellett. Az esélyek a Bucks mellett szólnak, amit a 10-2-es hazai mérlegük és a vendégek 2-8-as idegenbeli mutatója még inkább megerősít, nagyon fontos lenne Lillardéknak ez a győzelem, hiszen így nagyon közel tudnának kerülni a listavezető Bostonhoz.

 

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 02:00

Az OKC a szezon egyik legkellemesebb meglepetése, idén még nem volt komolyabb hullámvölgyben, így ha kicsit lemaradva is, de tudja tartani a lépést az eddig ihletett szezont futó Minnesotával. A Jazz ezzel szemben az alsóházi csapatokat erősíti, a vendégek az elmúlt tíz meccsükön hétszer is kikaptak, ahogyan arra előzetesen is számítottunk, egyáltalán nem számítanak versenyképes csapatnak. A Thunder bár kikapott Houstonban, de ezt követően egy újabb körömrágós végjátékot hozó meccset nyert meg a Warriors ellen, ismét hosszabbításban tudtak nyerni SGA-ék, ami azt is mutatja, hogy fejben is rendkívül összeszedett és fókuszált a társaság. A Jazznek reális esélye így nem lehet ma a meglepetésre, főleg úgy, hogy egyrészt Lauri Markkanen és Walker Kessler sem lesz ott a pályán, másrészt a csapat NET-Ratingje a negyedik legrosszabb a mezőnyben idén, védekezésben és támadásban sem tudják még csak megközelíteni sem az átlagos szintet. A Thundernek ezeket a kötelező meccseket hoznia kell, ha tovább szeretne tapadni a Minnesotára, de már csak amiatt sem szabad meginognia a hazaiaknak, mert az üldözők névsora igen hosszú: a Dallas, a Denver és a Lakers is egy meccsen belül van, akik alig várják, hogy a fiatal csapat lépést tévesszen.

 

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 02:00

A Dallas túl van egy nehezebb időszakon, bár sokáig ott voltak a nyugati élmezőnyben Doncicék, most már négy meccs a hátrányuk az első Minnesotától – a kisebb leolvadás elsősorban a nehéz sorsolásnak tudható be, de érkezett például vereség éppen a Memphistől is, ezt mindenképpen javítani kell a texasi csapatnak. Bár a sok sebből vérző Grizzlies nem mutat nagy ellenállást a csapatok ellen idén, de most a Mavs helyzete sem túl rózsás: az elmúlt mérkőzésen kidőlt a sorból Kyrie Irving, ő biztosan nem léphet ma pályára, de az aktív rotációból Grant Williams és Josh Green sem lesz bevethető, ráadásul Maxi Kleber visszatérésére is várni kell még – alaposan átrendeződhet tehát Jason Kidd rotációja erre a mérkőzésre. Ja Morant eltiltása egy bő hét múlva jár le, kérdés, hogy ez miben változtatja meg a hazaiak hozzáállását ehhez a szezonhoz, csodákat azért nem kell várni tőlük, bár az utóbbi öt meccsükből háromszor is nyerni tudtak, többek között a Dallast is legyőzve. Az esélyek persze ennek ellenére is a Dallas mellett szólnak, hiába Kyre Irving és több fontos kiegészítő hiánya, Luka Doncic zsenije képes lehet egyedül is eldönteni meccseket, főleg egy hazai pályán 1-9-cel bukdácsoló Grizzlies ellen – ha a vendégeknek nem sikerülne visszavágniuk a korábban elszenvedett kudarcért, az a szoros nyugati bolyban különösen fájó lehet számukra.

 

Sacramento Kings – Brooklyn Nets 04:00

A Sacramento nincs rossz formában, de volt már élesebb is a szezon során, az elmúlt időszakban felváltva szerzik a győzelmeket és a vereségeket, bár azt is érdemes megjegyeznünk, hogy egyáltalán nem volt egyszerű az elmúlt hetek programja Mike Brown csapata számára: a Warriors, a Clippers, a Denver, a Pelicans és a Phoenix voltak az ellenfeleik, ebből a GSW, a Nuggets és a Suns ellen sikerült győzelmet ünnepelniük Saboniséknak. A Brooklyn talán valamelyest váratlanul magára talált, zsinórban három győzelmet számlál és már ott kopogtat a keleti top 6 ajtaján – Bridgesék szépen kihasználták a Heat és a Hawks leolvadását, kérdés, hogy remek formájukat meddig tudják fenntartani. Most Sacramentóban azért komoly feladat előtt állnak, hiába a remek forma, itt nem a Nets az esélyes, főleg úgy, hogy a csapat Lonnie Walker IV személyében hetekre elveszítette egyik fontos kiegészítőjét. A Kingsnél a Walkerhez hasonló szerepben feltűnő Monk szereplése bizonytalan, de rajta kívül az aktív rotációból mindenki bevethető, több lábon állnak Foxék, nehezebb ellenfelek ellen is bizonyítottak a közelmúltban, így meglepő volna, ha a vendégek meg tudnák szerezni egymás után negyedik győzelmüket is.

 

Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 04:30

A Clippers úgy tűnik, hogy összekapta magát és gőzerővel azon van, hogy minél inkább eltüntesse azt a hátrányát, amit még a Harden-csere után szedett össze a mélyrepülésével. A tankoló Portland ellen erre remek alkalma nyílik Lue csapatának, az egyébként is gyenge játékerőt képviselő vendégek jelenleg több sérüléssel is bajlódnak, hiába kapták vissza Anfernee Simonst, de a remek szezont futó Jerami Grant agyrázkódás miatt nem lehet ott a csapattal, és a meccseket kihagyó Ayton és Brogdon pályára lépése is bizonytalan, ismét tehát egy tehetséges, fiatal, de tapasztalatlan kerettel dolgozhat Chauncey Billups. A LAC egyébként 7-3-as mérleggel hozta le az utolsó tíz meccsét, most egy hárommeccses veretlenségi sorozat fűződik Leonardék nevéhez, legyőzték a Warriorst és a Denvert is, korábban a Sacto is kapitulált előttük, tehát nagyobb csapatok ellen is megtalálják az összhangot a sztárok, ami mindenképpen pozitív jel az esetükben. A hazaiak kötelező győzelem előtt állnak, a több sebből vérző Blazers jelenleg jóval átlagon aluli szintet képvisel a mezőnyben, a Clippersnek így folytatnia kell a menetelését, hogy csökkenteni tudja a lemaradását a riválisaitól.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus