Öt NBA-meccs éjfél előtt, LA-be utazik az OKC

Tizenegy mérkőzést rendeznek az NBA következő fordulójában, a Sport Tv-n pedig 20:30-tól körkapcsolás formájában követhetjük az éjfél előtti meccseket. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a soron következő mérkőzések előtt.

Philadelphia 76ers – Houston Rockets 19:00

A hazaiak nagyon fontos meccs előtt állnak, az idegenben idén nagyon súlytalan Rockets ellen ugyanis muszáj lenne nyerniük Embiidéknek, hogy elkezdjenek kimászni abból a gödörből, amibe az utóbbi napokban belekerültek. Bár a Sixers az elmúlt alkalommal magabiztosan tudott győzni a Kings elleni derbin, de előtte egymás után háromszor kapott ki a csapat, különösen fájóak voltak a Jazz és a Hawks elleni vereségek, most muszáj lesz ezeket a botlásokat javítani, ha nem szeretnék, hogy lemaradjanak a Celtics és a Bucks mögött. A Houston formája szintén visszaesett az elmúlt hetekben, az utóbbi négy meccsén háromszor is kikapott a csapat, csak a liga leggyengébb csapata, a Detroit ellen sikerült nyerniük, így már csak a tizedikek Sengünék Nyugaton. A Houston egyébként most egy hatmeccses idegenbeli túrán van, ez főleg azért fontos, mert a csapat csak 4-13-at tudott eddig hozni az otthonától távol, ennek tudatában pedig ma sem jók az esélyei, még úgy sem, hogy a Philly gödörben van/volt és Joel Embiid szereplése még mindig kérdéses.

 

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 20:30

A nyugati ötödik és hetedik helyezett két napon belül másodjára játszik egymással, a felek előző derbijét pedig a New Orleans tudta behúzni, ezzel nem csak odaért a stabil playoff-helyekre, de egyelőre riválisát is kiszorította a top 6-ból. Azt a meccset ráadásul úgy tudták megnyerni a vendégek, hogy három sztárjuk közül egyik sem lépett pályára, így kvázi még úgy is esélytelenebbként arattak nagy győzelmet, hogy a túloldalon Luka Doncic nem volt bevethető – a különbséget végül Jordan Hawkins 33 pontos karriercsúcsa jelentette. A jelenlegi hírek alapján elképzelhető, hogy ma is tartalékosabb keretek csapnak össze egymással, a Mavsnél Exum biztosan nem léphet pályára, de Luka Doncic esetében is inkább arra van nagyob esély, hogy nem lesz ott a parketten, Dereck Lively II sorsáról pedig a feldobás előtt dönt az edzői stáb. A vendégeknél Zion Williamson bizonyára játékra jelentkezik, de Ingram, McCollum és Murphy III játéka egyelőre nem biztos – így azért nehezen lehet megjósolni, hogy mire számíthatunk, az viszont biztos, hogy ahogyan a két nappal ezelőtti derbi, ez a rangadó is nagyon fontos lehet a végelszámolásnál a playoff szempontjából.

 

New York Knicks – Orlando Magic 21:00

Bár sokáig közel azonos szintet képviseltek, mostanra már eléggé elszakadtak egymástól a csapatok, a Knicks az utóbbi hetekben a legjobb formáját hozza, míg a Magic az elmúlt időszakban 3-7-es mérleget produkált és zsinórban három vereségnél jár, így nem meglepő, hogy a floridaiak már csak nyolcadikak Keleten. A helyzetük már csak a sérülések miatt sem könnyű, néhány napja Franz Wagner személyében elveszítették az egyik legfontosabb játékosukat, a német pedig még ma sem lesz bevethető, mint ahogyan Gary Harris sem, de lehet, hogy Wendell Carter Jr. is kiüli ezt a meccset. A hazaiak magabiztosan hozzák a győzelmeket, az utóbbi napokban egy viszonylag könnyebb sorsolást is szinte hiba nélkül teljesített a csapat, legyőzte a Washingtont, a Portlandet és a Memphist is, így még a Dallas elleni vereség is belefért. A New York bár csak hetedik a konferenciában, de holtversenyben áll még a negyedik helyen lévő Clevelanddel is – ez tökéletesen megmutatja, hogy milyen zsúfolt a keleti mezőny a dobogósok után. Ha tehát Randle-ék itt is folytatni tudják remeklésüket, akkor akár nagyot is ugorhatnak előre a tabellán.

 

Washington Wizards – Detroit Pistons 21:00

Talán nem lepünk meg senkit azzal, ha azt mondjuk, hogy nem ez lesz a játéknap legérdekesebb és legszínvonalasabb meccse, de a Keleti Konferencia két sereghajtójától nem is érdemes mást várnunk. A Wizards kettő, a Pistons egy meccsét nyerte meg az utóbbi tíz találkozójából, a két csapat pedig összesen tíz győzelmet kapart össze három és fél hónap alatt – a mezőny talán két legrosszabb gárdájának meccsén az lesz a kérdés, hogy melyikük szeretné kevésbé megszerezni a győzelmet. Érdekesség, hogy a csapatok nem rég éppen egymással cseréltek, Bagley és Livers a fővárosban, Gallinari és Muscala pedig Detroitban folytatja – ők még nem lesznek ott új csapataikban, pedig az egymás elleni debütálásuk adott volna egy minimális pikantériát a meccsnek. Nagy színvonalra nem kell számtani, főleg úgy, hogy Cade Cunningham továbbra is sérült a vendégek oldalán, ráadásul most Bogdanovic szereplése is kérdéses – a horvát játékos hiánya már elég lehet ahhoz, hogy a Pistons folytassa „menetelését” az 1/1 felé vezető úton, ráadásul most ezt egy „rivális” ellen teheti meg…

 

Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 21:30

Bár a Hawks most finoman szólva sem váltja meg a világot, de így is kötelező győzelem előtt áll – bár valójában nem tudjuk mit higgyünk a csapatról azok után, hogy legutóbb a Washingtontól is vereséget szenvedett. A Spurs természetesen továbbra is a liga egyik legalacsonyabban rangsorolt csapata, bár néhány nappal ezelőtt „sorstársaik”, a Detroit és a Charlotte ellen győzni tudott, de ez ne tévesszen meg senkit, a vendégek a fővárosiakkal holtversenyben így is a mezőny második legrosszabb mérlegével rendelkeznek. Az Atlantánál az egyik legnagyobb hiányzó továbbra is De’Andre Hunter, de Gueye, Krejci és Matthews sem bevethető, ennek ellenére még szűkös kerettel is hoznia kell ezt a meccset a hazai csapatnak, ha a Wizards után a Spurstől is kikapnak Murray-ék, akkor komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy vajon mik is a céljaik erre a szezonra…

 

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 00:00 (ÉLŐ - Sport 1)

A Memphisnél alig van bevethető egészséges játékos a keretben, kis túlzással már szinte csak two-way szerződéssel rendelkezők és normál esteben az NBA-rotációban csak 10-12. helyen álló játékosok állnak Taylor Jenkins rendelkezésére – így senki nem várhatja el a hazaiaktól, hogy a tankoló csapatokon kívül bárki ellen valós esélyeik legyenek a győzelemre. Még hazai pályán a Warriors ellen sem, a vendégek ugyanis hiába nem tudnak kitörni a pocsék formából, ezt a meccset muszáj megnyerniük ahhoz, hogy még versenyben lehessenek később a tizedik helyért folytatott harcokban. A GSW az elmúlt négy meccséből csak a Chicago ellen tudott nyerni, és jól mutatja a csapat jelenlegi helyzetét az, hogy a Bulls elleni siker is szinte meglepetésnek számított. A Grizzlies az elmúlt meccsein a Clippers és a Knicks ellen maradt alul a papírformának megfelelően, most szintén esélytelenebbként vág neki ennek a meccsnek, nagy bravúr lenne, ha a 2022-es bajnokok el tudná kapni a szinte nem is NBA-szintű kerettel játszó Grizzlies – és természetesen hatalmas pofon lenne a Warriorsnak is a vereség, főleg úgy, hogy Draymond Green eltiltása lejárt és a veterán játékos bevetésre kész.

 

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 01:00

Ez egy érdekes összecsapás lesz, a Cavs tízből hét, a Bulls tízből hat győzelmet szerzett az elmúlt időszakban, a hazaiak ráadásul zsinórban négy győzelemből érkeznek – más kérdés, hogy ezek a sikerek olyan jóval alacsonyabban rangsorolt csapatok ellen születtek, mint a Wizards, a Spurs vagy a Nets. A Bullsnak sem volt nehéz programja az utóbbi héten, kétszer verte a Charlotte-ot, egyszer a Houstont, egyszer pedig a San Antoniót – igaz, hogy ezek a vártnál nyögvenyelősebb győzelmek voltak, LaVine-ék két hosszabbítást is játszottak, ráadásul idő közben a teljesen homályba merülő GSW ellen is becsúszott egy kellemetlen zakó. Mivel a hazaiak magabiztosabb győzelmeket hoztak, így hazai pályán talán a Cavs sikerére voksolnánk, de Garland és Mobley nélkül Mitchelléknek biztosan nem lesz könnyű dolguk a már a playin-helyeken a lábát megvetni próbáló Bulls ellen.

 

Brooklyn Nets – Miami Heat 01:30

A Brooklyn az utóbbi hetekben masszívan alulteljesít, még úgy is, hogy a csapatnak reálisan nem lehettek komoly céljai idén a versenyfutásban: az elmúlt tíz mérkőzéséből hetet is elbukó gárda csak azért lehet még egyelőre a tizedik helyen, mert az Atlanta Hawks szintén egy hozzá hasonló szörnyű leolvadást produkál. A Miami sem volt kifogástalan az utóbbi meccsein, bár négyből már három győzelemmel javítani tudta korábbi botlásait, az igazság viszont az, hogy a Magic és a Hornets ellen is muszáj volt hoznia a kötelezőt ahhoz, hogy megőrizze helyét a stabil PO-helyeken. A hírek szerint Jimmy Butler és Kevin Love játékára már talán lehet egy kis esély, de most a kimagasló idényt futó Jaime Jaquez Jr. került az oldalvonal másik oldalára, az újonc sérülés nem utazott el erre az idegenbeli túrára a csapattal. Ennek ellenére a papírforma a vendégek győzelmét jelentené, ami amiatt is fontos lenne, mert a Heat egyike annak a négy (!) csapatnak, akik holtversenyben állnak a keleti 4-7. helyeken, ha Herróék ma tudnák hozni a kötelezőt, akkor nagyot ugorhatnak előre a zsúfolt mezőnyben.

 

Toronto Raptors – Boston Celtics 01:30

Első blikkre ez is egy egyoldalú mérkőzés lehet, a Raptors bár jó meccseket hozott Anunoby elcserélése óta, de az eredmények ennek ellenére sem jöttek, az utóbbi öt meccséből csak egyet nyert meg a kanadai csapat, most Siakamék zsinórban három vereségnél járnak, ezek mind idegenbeli zakók voltak, most hosszú idő után tért haza újra a gárda. A Celtics továbbra is a liga talán egyértelműen legerősebb csapata, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban minden győzelmet egy vereség követett. A vendégek azonban így is legyőzték az Indianát, a Minnesotát és legutóbb 145 pontot dobva a Houstont is, a Raptors jelenlegi formája pedig valószínűleg nem emeli meg a kelta szurkolók vérnyomását a meccs előtt – még úgy is nagy kudarc lenne egy bostoni vereség, ha Jaylen Brown nem tudná vállalni a játékot.

 

Utah Jazz – Indiana Pacers 03:00

Itt két olyan csapat játszik egymással, amelyikről talán senki sem gondolta, hogy úgy fognak januárban állni, ahogyan most valóban szerepelnek. A Jazz bár nagyon beragadt a szezon elején és úgy tűnt, hogy abszolút csak a tankoló csapatokat előzheti meg, de december végétől kezdve egy olyan fokozatot talált meg, amire senki sem számított: Clarksonék karácsony óta csak kétszer kaptak ki, most pedig úgy tartanak zsinórban öt győzelemnél, hogy ebben a programban legyőzték a Sixerst, a Bucksot, a Nuggetset és a Lakerst is, sőt, az is egészen elképesztő, hogy a csapat az elmúlt kilenc pályára lépése során csak a ligaelső Bostontól kapott ki. A Pacers szintén minden elvárást túlteljesít, a vendégek 8-2-t hoztak az utolsó tíz meccsükön, ennek bizonyos részét ráadásul Tyrese Haliburton nélkül nyerték meg, legutóbb viszont tegnap este a Denver ellen maradtak alul Hieldék. A fáradtság itt most faktor lehet, ráadásul a Jazz nagyon komoly skalpokat szerzett az utóbbi meccseken, és hazai pályán most is jó esélyekkel lép pályára egy fáradtabb, legjobbját nélkülöző Pacers ellen.

 

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder 04:30 (ÉLŐ - Sport 1)

Az utóbbi időszak eredményei alapján ez a meccs is egyoldalú lehet, a Lakers teljesítménye ugyanis annyira visszaesett, hogy már a playin-helyekről is lecsúszott a csapat – ez persze nem is csoda, hiszen a Suns és a Jazz személyében közvetlen riválisok ellen maradt alul a gárda, így hátrányba került velük szemben. Míg a Lakers csak 3-7-et, addig a Thunder 8-2-t hozott az elmúlt tíz meccsén, a vendégek nagyon magabiztosak és folyton ott loholnak a listavezető Wolves nyakában – ha ma sikerülne érvényesíteniük SGA-éknek a papírformát, akkor még ha ideiglenesen is, de átveszik a vezetést a nyugati tabellán. Az OKC zsinórban ötödik győzelmére hajtana, erre pedig még úgy is jó esélye van, hogy Shai Gilgeous-Alexander játéka egyelőre csak kérdéses, hiszen ez a csapat egyáltalán nem egyszemélyes hadsereg, az egész játék úgy működik, mint egy olajozott gépezet, ennek köszönhető, hogy a Thunderé a liga második legjobb NET-Ratingje. A hazaiaknál egy kihagyott mérkőzés után LeBron James ott lesz a pályán, mint ahogyan Anthony Davis játékára is lehet számítani, még annak ellenére is, hogy egyelőre csak kérdéses a sztár státusza.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus