Öt NBA-mérkőzés jön a karácsonyfa alá

A nagy múlttal rendelkező karácsonyi NBA-játéknapon megnézhetjük a Knicks-Bucks visszavágóját, a Warriors denveri vendégjátékát, a Lakers-Celtics örökrangadót, valamint a Heat-Sixers és a Suns-Mavs mérkőzéseket is.

New York Knicks – Milwaukee Bucks 18:00 (ÉLŐ – Sport 1)

A csapatok két napja már találkoztak egymással, akkor végig kontroll alatt tartotta és végül magabiztosan megnyerte a mérkőzést a Milwaukee, alapvetően pedig ezúttal is a vendégek győzelmére mutatkozik nagyobb esély. A Bucks egyébként zsinórban hét sikernél jár, jelenleg övé a leghosszabb győzelmi sorozat a mezőnyben, az elmúlt hetekben nagyon összeállt a csapat játéka, Giannisék sikerei elsősorban ligaelit támadójátékukon alapulnak, így bőven elbírják azt, hogy a védekezésük csak átlag alatti. A Knicks az elmúlt időszakban felemás eredményeket hozott, az utóbbi tíz mérkőzésének csak a felét tudta megnyerni, de még így is ott van a keleti hatodik helyen. A New York legutóbb tehát a Buckstól kapott ki, de azt megelőzően egy hosszabb idegenbeli túrát teljesítettek Brunsonék, amelyet végül 3-2-vel teljesítettek, legyőzték a Nets mellett például a Lakerst és a Phoenixet is, ami mindenképpen figyelemreméltó. A felek legutóbbi találkozóján Jalen Brunson 36 pontja sem volt elég a hazaiaknak, a Knicks sztárjának pedig most sem szabad nagyon lejjebb adnia, ha szeretnék megszakítani a vendégek hosszú sikersorozatát – Brunson és Randle mellé viszont most fel kell lépnie Barrettnek és Quickley-nek is, ha a Knicks ugyanis nem áll elég sok lábon, akkor most is hasonló végkimenetelre számíthat, mint legutóbb.

 

Denver Nuggets – Golden State Warriors 20:30 (ÉLŐ – Sport 1)

Bá a csapatok igen messze vannak egymástól a tabellán, de jelen helyzetben azt mondhatjuk, hogy ez így is egy izgalmas mérkőzés lehet, mindkét fél jobb formában van – bár azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy a Warriors könnyebb ellenfelek ellen tudta javítani az utóbbi hetek pocsék teljesítményét, míg az is kiderült, hogy a Nuggets is képes sokszor nagyon ingadozó időszakot futni. A címvédő tízből hét, zsinórban pedig négy győzelemnél jár, bár Jokicséknak sem volt egy túlságosan izzasztó menetrendjük, hiszen a Dallas legyőzése után a Raptors-Nets-Hornets hármas következett – a kötelezőket mindenesetre hozta a hazai csapat, így már a nyugati második helyre lépett fel. A Warriors egymás után ötször tudott nyerni, úgy tűnik, hogy ha nehezen is, de sikerül kimászni a gödörből Steve Kerr csapatának (a mostani győzelmi sorozat előtt tizenhat meccséből tizenkétszer kapott ki a GSW). Draymond Green eltiltása továbbra is érvényben van, mint ahogy Gary Payton II is sérült, de az előző meccseket kihagyó Wiggins státusza is kérdéses, míg a túloldalon elméletileg mindenki bevethető. Hiába a Warriors remek formája és feléledése, a mai ellenfél nem a Portlanddel és a Washingtonnal azonos színvonalat képvisel – bár néhány napja meglepetésre a Bostont is legyőzték Curry-ék, de jelenleg a papírforma hazai győzelmet jelentene, a Nuggets egészségesen egyértelműen a liga egyik legjobb csapata és a bajnoki cím egyik várományosa.

 

Los Angeles Lakers – Boston Celtics 23:00 (ÉLŐ – Sport 1)

A Lakers és a Boston rivalizálása komoly múltra tekint vissza, amióta világ a világ, azóta vérre menő csatákat vív egymással a ligatörténelem két legsikeresebb csapata. Akármilyen formában is legyenek a csapatok, a kettejük között lejátszott rangadók mindig nagy presztízzsel bírnak, ez most sem lesz másképp. A Boston a liga talán legjobb csapata jelenleg, az elmúlt tíz meccsén 8-2-es mérleget hozott, és bár becsúszott egy hosszabbításos vereség néhány napja a Warriorstól, de ezt Tatumék rögtön két nagy győzelemmel feledtették, a Sacramento és a Clippers otthonában is nagyon magabiztos győzelmet arattak. A Kings ellen 144, a Clippers ellen 145 pontot pakolt fel a táblára a Celtics, egészen lehengerlő támadójátékkal rohamozzák az ellenfelek védelmeit, a kelták ráemelt és bedobott triplákban is verik a mezőnyt, de 38%-os hatékonyságuk is figyelemre méltó. A Lakers a játék ezen részében nem teljesít jól, Jamesék az egyik legkevesebb hármast dobják rá és be is, ez egy olyan eleme lehet a játéknak, ahol könnyen eldőlhet a mérkőzés sorsa. A Lakers egyébként nincs túl jó formában, az IST-győzelem után lépést tévesztett a csapat, zsinórban négy vereséget szenvedett el, de legutóbb az OKC elleni nagyon fontos meccsen sikerült megszakítania negatív sorozatát, köszönhetően többek között LeBron James 40 pontos estéjének. A hazaiaknál Gabe Vincent csuklóját kell megműteni, őt hosszú hetekre ismét elveszítette a csapat, míg szinte már szokás szerint James és Davis státusza is kérdéses – tudomásunk szerint egyik sztár sem sérült, ezért nagy meglepetés lenne, ha bármelyikük kiülne egy ekkora jelentőséggel bíró rangadót. A vendégek részéről Porzingis szereplését övezik kételyek, a lett magasember már az előző mérkőzésen sem állt Joe Mazzulla rendelkezésére, rajta kívül a kiegészítő személyzetből Mykhailiuk és Stevens sem biztos, hogy pályára léphet. A Celtics a liga egyik legélesebb és legveszélyesebb csapata, támadásban és védekezésben is a negyedik helyen állnak a mezőnyben, egészen elképesztő dominanciát mutatnak be a pálya mindkét végén – míg a Lakers csak védekezésben tartozik a jobbak közé. A papírforma a vendégek győzelmét jelentené, de egy ekkora presztízzsel bíró összecsapáson semmit sem vehetünk készpénznek, a Lakers is képes lehet felszívni magát és újra megindulni felfelé, még akkor is, ha erre most csekélyebb esélyt látunk.

 

Miami Heat – Philadelphia 76ers 02:00 (ÉLŐ – Sport 1)

A Heat és a Sixers derbije is rangadó lesz, a hazaiak az ötödik, a vendégek pedig a harmadik helyet foglalják el a konferenciában – bár a mérkőzés szempontjából mindenképpen hátrányos lehet, hogy Joel Embiid nem tudja vállalni a játékot, mint ahogyan a Heatből Jimmy Butler játéka is kérdéses. A Miami kicsit visszafogottabb teljesítményt nyújtott az elmúlt hetekben, de Herro és Adebayo visszatérése után ismét rákezdett, az utóbbi négy meccséből hármat is megnyert, csak a nyugati listavezető Minnesota ellen maradt alul. A Sixers hosszabb ideje jó formában van, tízből nyolc győzelemnél jár, a vendégeknek egy viszonylag könnyebb menetrend jutott most, bár a Pistons-Charlotte- Raptors névsor mellett a Minnesota ellen egy nehéz meccsen is sikerült győztesen elhagyniuk a pályát. Most Embiid nélkül nagy kérdés, hogy mire mennek a vendégek, Tyrese Maxey azért képes lehet a kezébe venni a marsallbotot, és azt se felejtsük, hogy a Toronto elleni siker során az NBA történetében először csinálták meg a vendégek, hogy három játékosuk is elérte a 30 pontos és 7 gólpasszos teljesítményt, akkor Tobias Harris csatlakozott Embiid és Maxey mellé. Ez azért azt sugallja, hogy a Sixers a tavalyi MVP nélkül is elég lábon állhat, Maxey mellett nagy szükség lesz Harrisre és más kiegészítőkre, hiszen a Heat egyáltalán nem lesz könnyű ellenfél – bármi benne lehet a pakliban, viszont talán egy hajszállal centere nélkül is a 76erst érezzük esélyesebbnek.

 

Phoenix Suns – Dallas Mavericks 04:30 (ÉLŐ – Sport 1)

Sérülések miatt ez a derbi sem teljesítheti be a teljes potenciálját, de azért így is érdekes lehet, hiszen míg a Suns azért küzd, hogy kikecmeregjen abból a gödörből, amibe belekerült, addig a Mavs is próbál a felszín fölött maradni, bár a vendégek hatodik helye nem számít rossznak a szoros nyugati mezőnyben. A Phoenix csak három meccsét nyerte meg az utóbbi tíz mérkőzéséből, valami nagyon félrecsúszott Frank Vogel csapatánál, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy nem elég, hogy Bradley Beal ismét kidőlt, de Jusuf Nurkic is távol van a csapattól személyes okok miatt. A hazaiak az elmúlt mérkőzésen a Kingstől kaptak ki, előtte viszont a Portland és a Nets elleni zakók mindenképpen csalódást keltőek voltak, még annak tudatában is, hogy a három sztár nem léphetett egyszerre pályára. A Dallas sincs sokkal könnyebb helyzetben, már ami a sérüléseket illeti: Kyrie Irving sarokproblémák miatt már hosszabb ideje maródi, de Maxi Kleber és Josh Green visszatérésére is várni kell még, Dereck Lively II státusza viszont már kérdésesre javult, van esély arra, hogy ő már ott lehet a csapatban. A Mavericks legutóbb a Spurs elleni kötelezőt húzta be, azt megelőzően azonban egymás után háromszor is kikapott, ingadozik tehát Doncicék formája is, viszont még így is talán egy fokkal jobb passzban van, mint ellenfele, akik rossz futásoknak köszönhetően egyelőre még a playin-helyeken sincsenek. Így az előzetes várakozások alapján nagyobb esély mutatkozhat egy vendéggyőzelemre – könnyű dolga viszont egyik csapatnak sem lesz, a karácsonyi programból talán ez a mérkőzés lesz a legkiszámíthatatlanabb.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus