Otthon égett meg a Lakers, becsődölt a Boston ellen a Miami

A Celtics parádés védekezéssel rángatta ki magát a gödörből, az OKC pedig másodszor is megverte a Los Angelest - a tartalékos Sixers közben hozta a kötelezőt, a Jazz Atlantában nyert, a Suns pedig nem hibázott a Houstonnal szemben.

 

Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 98-109

A második félidőben már jobb volt a Sixers. A back-to-backet játszó, ezúttal is tartalékos Philly a nagyszünetig nem mozgott igazán jól, főleg a védekezésével voltak problémák, így két negyedet követően 66 kapott ponttal, három egységnyi hátrányban mehetett pihenni. A fordulás után azonban már új arcát mutatta Doc Rivers alakulata és a teljes második félidőben összesen 32 (!) pontot engedélyezett a Detroitnak és bár támadásban nem brillíroztak a vendégek, de fokozatosan a kezükbe vették a meccset és végül összességében egyértelmű győzelmet arattak. Seth Curry (23 pont, 4/8 tripla) és Tyrese Maxey (20 pont, 5 gólpassz) mellett a sérülten küzdő Joel Embiid (19 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) is mindent megtett, de a Milton-Niang páros is beszórt 30 pontot, az ex-detroiti Andre Drummond pedig alig 18 perc alatt 8 pontot és 10 lepattanót jegyzett. Rivers elégedett volt csapatával, szerinte ismét megmutatták, hogy mennyire jó közösséget alkotnak és mennyire küzdenek egymásért - összesen nyolc bevethető játékosuk maradt, Isaiah Joe pozitív COVID-tesztje miatt ráadásul a délelőttjük teszteléssel telt, de így is behúzták sorozatban ötödik győzelmüket és minden nehézségük ellenére 7-2-vel állnak. 

Cunningham javult. Két borzasztó meccs után harmadjára már megcsillantott valamit a potenciáljából az idei 1/1-es Cade Cunningham, aki 18 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, de pontjai nagy részét büntetőből (9/10) szerezte, mezőnyből most is csak 4/17-et hajított, míg távolról 1/7-tel zárt. Az első félidőben így is sokat tett hozzá a jó labdajáratáshoz, amelyekből főleg a 22 pontot szerző Jerami Grant profitált, de aztán a fordulás után megállt a gépezet, a csapat Granttől várta a csodát és nem készítette elő neki úgy a helyzeteket, mint addig, ő pedig összesen öt pontot tudott dobni innentől. Egy félidő jó játék nem volt elég az üdvösséghez, így 1-7-re romlott a mérlegük. 

A Pistons legjobb dobói: Grant 27/6, Cunningham 18/3, Olynyk 11/6
A 76ers legjobb dobói: Curry 23/12, Maxey 20/6, Embiid 19

 

Atlanta Hawks - Utah Jazz 98-116

Mitchell nélkül, nagy hajrával nyert a Jazz. Bokasérülés miatt nem lehetett ott a vendégeknél Donovan Mitchell, a helyén kezdő Joe Ingles viszont 19 ponttal és 5/6 triplával pótolta, úgyhogy nem borult fel a Utah gépezete. A nagyon akadozó, pontatlan játékot hozó első negyed után aztán a záró etapig fej-fej mellett haladtak a felek, nem alakultak ki nagy különbségek, ott azonban a Jazz talált még egy fokozatot: a negyedik negyedben nyolc hármast süllyesztett el a gárda, az utolsó 22 dobásából 13-at a gyűrűbe küldött és 41 pontot szerzett, amellyel állva hagyta ellenfelét. A siker egyik kulcsa a második félidőben belendülő Jordan Clarkson volt, aki két pocsék meccs után tüzelte fel magát annyira, hogy végül 30 pontos szezoncsúcsot szórt 10/19 dobással és az ő extrája jelentett pluszt a Utah számára - Bojan Bogdanovic 23 pontot dobott, Rudy Gobert 13 ponttal és 15 lepattanóval, Mike Conley pedig 13 ponttal és 11 gólpasszal dupla-duplázott, de az extra tűzerőt most Clarkson hozta. A társaság így már 7-1-re áll és vezeti a ligát, már csak a 6-1-es Warriors nem kapott ki rajtuk kívül legalább kétszer. 

Védekezés nélkül nincs siker. Nate McMillan, az Atlanta vezetőedzője nagyon elégedetlen volt azzal, hogy egy Mitchell nélküli Jazztől 77 pontot sikerült kapniuk a második félidőben és úgy fogalmazott, hogy valami szikrára van szükségük: "olyan srácok kellenek, akik védekeznek" - értékelte a látottakat. Most egyébként elöl sem voltak rendben, csak 43%-kal céloztak mezőnyből és 25%-kal tripláztak, ráadásul lepattanózásban is kikaptak 47-32-re, úgyhogy bőven lenne min javítaniuk, de az tény, hogy a védekezésük egyelőre nem üti meg az elfogadható szintet, amire most is ékes példát láthattunk. Ezzel már otthon is megvan az első vereségük, összességében ötből negyedszer kaptak ki és már 50% alá csúszott a mérlegük...

A Hawks legjobb dobói: Young 21, Hunter 14, Collins 13/9, Capela 13
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 30/12, Bogdanovic 23/6, Ingles 19/15

 

Miami Heat - Boston Celtics 78-95

Csődöt mondott a Miami. Parádés formában, a liga egyik legjobb csapataként érkezett meg erre a meccsre a Heat, azonban amit lehetett, azt most elrontotta Erik Spoelstra csapata. Az enervált, pontatlan játék 34%-os mezőnymutatóban, 22%-os triplázásban, pocsék büntetőzésben és 18 eladott labdában csúcsosodott ki, teljességgel ritmustalanul, rengeteg hibával kosárlabdáztak, nem is emlékeztettek eddigi önmagukra. Mindebből nemcsak az idei legrosszabb meccsük és támadóteljesítményük sült ki, de 2016 januárja óta nem szereztek ennyire kevés pontot, ilyen mélyre sikerült süllyedni. A problémákat pedig tetézi Kyle Lowry újabb sérülése, akire csapattársa, Duncan Robinson esett rá egy meglehetősen kínos színészkedés során, a veterán irányító az amúgy sem egészséges bokáját kezdte fájlalni...

Megfordult a szél Bostonban. Ugyan támadásban továbbra is nagyon messze vannak a jótól Jayson Tatumék, de Marcus Smart kifakadása és a közös csapatvacsora óta védekezésben elképesztő dolgokat csinálnak. sorozatban két ellenfelüket tartották 80 (!) dobott pont alatt, erre utoljára 2018-ban a Toronto volt képes. Ime Udoka vezetőedző is azt mondta, hogy támadásban még nem találják magukat, de védekezésben pontosan ezt szeretné látni mindig, ez a cél, úgyhogy ezzel és a két győzelemmel is elégedett. Ezen az estén a második negyed volt a döntő időszak, azt 33-9-re (!) nyerték meg a vendégek a hat ponttal elvesztett első negyed után, innentől pedig már végig a kezükben volt a találkozó, nem forgott veszélyben a sikerük. Most Dallasban folytatják idegenbeli túrájukat, aztán egy kis pihenő után jövő héten lesz két hazai meccsük, kíváncsian várjuk, hogy tényleg elindultak-e felfelé. 

A Heat legjobb dobói: Butler 20, Robinson 16/15, Adebayo 13
A Celtics legjobb dobói: Brown 17/9, Schröder 14/3, Nesmith 13/9

 

Phoenix Suns - Houston Rockets 123-111

A második félidő már a Sunsé volt. A hazaiak a második negyedben futottak bele egy komolyabb hullámvölgybe, amikor nemcsak az addigi előnyüket adták le, de hátrányba is kerültek és a nagyszünetben öt ponttal a Rockets vezetett. A fordulás után azonban főleg védekezésben kapta össze magát a tavalyi nyugati bajnok, a hátul bemutatott játékok tűzbe hozták a közönséget és megadták az alaphangot támadásban is, így Devin Booker (27 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével visszavették a gyeplőt, majd a vezetést is - a záró etap elején hét ponttal jártak előrébb. Újabb visszaesés pedig már nem következett be, a záró etapban tovább növelték az előnyüket, vezettek már 15 ponttal is és lemenedzselték az utolsó perceket, nem adtak érdemi esélyt a Houstonnak. Booker mellett Chris Paul (13 gólpassz, 5 labdaszerzés, 2 blokk), Deandre Ayton (16 pont, 11 lepattanó) és Landry Shamet (19 pont, 4/8 tripla, 4 gólpassz) is kitett magáért, de Bridges, Johnson és McGee is tíz pont fölé jutott - sorozatban harmadszor nyertek és a szezon során először pozitívba fordult a mérlegük. 

Lefagyott a Rockets. "Megvolt a lendületük, a közönségük, a rutinjuk és tudásuk, ehhez jött a mi fiatalságunk és tapasztalatlanságunk, ebből pedig nem tudtunk felállni" - összegezte a nagyon elrontott harmadik negyed tanulságait Stephen Silas, a Rockets vezetőedzője. Csapata ugyan Christian Wood (18 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Kevin Porter Jr. (20 pont) vezetésével futott egy remek második játékrészt, amikor úgy tűnt, hogy egyenrangú ellenfelei lehetnek a Sunsnak, de a fordulás után "úgy jött ki a Phoenix, mint egy hurrikán" és erre már nem tudtak reagálni a meccs végéig - Silas szerint ebből is tanulniuk kell, hiszen ők még ebben a fázisban járnak. 

A Suns legjobb dobói: Booker 27/12, Shamet 19/12, Ayton 16, Bridges 16/6
A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 20, Wood 18/6, Green 16/6

 

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 104-107

Ha a Lakers az ellenfél, akkor a Thunder nyer. Nyolc meccsből eddig kettőt tudott behúzni ebben a szezonban az OKC, a legutóbbi, Lakers ellenit és ezt a mostanit, szintén az arany-lilák ellen - mondhatni, hogy megvan az idei kedvenc ellenfél a Thunder számára. Ugyan azt nem mondhatjuk, hogy végig partiban voltak, mert belecsúsztak egy 19 pontos hátrányba, de kemény munkával és főleg kemény védekezéssel kimásztak ebből, a záró etapban pedig nagyot hajrázva fordítani tudtak - Shai Gilgeois-Alexander egymaga 11, Kenrich Williams pedig kilenc pontot szerzett ekkor, a csapat pedig 35-24-re nyerte meg a játékrészt. A hajrában már nekik állt a zászló, majd bő egy perccel a vége előtt Gilgeous-Alexander a félpálya környékéről vert be egy iszonyatosan nagy hármast, amellyel hatpontos előnybe kerültek, innen már nem rontották el - a legvégén még azért szükség volt Luguentz Dort nagy zsákolására, majd két büntetőjére is, de innentől már kimozogták a helyzetet. A szoros, egylabdás végjáték megnyerése után érthetően boldogok voltak, SGA szerint tisztelik a Lakerst, de bizonyítaniuk kell, hogy ők mit érnek és ezt az ilyen meccseken megtehetik, úgyhogy nagyon motiváltak voltak - a kérdés már csak az, hogy a többiek ellen mire mennek, mert a Los Angeles ellen legközelebb csak decemberben játszanak...

James nélkül megint kikapott a Lakers. Elég rázós a szezon eleje LeBron James számára, már másodszor dőlt ki sérülés miatt, most a hírek szerint legalább egy hétig lesz harcképtelen és ezt az estét is ki kellett már hagynia. Ugyan Anthony Davis (29 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz), Russell Westbrook (27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Carmelo Anthony (21 pont, 5/10 tripla) hozta a jó számokat és a meccs első részében magabiztos előnybe kerültek, de nem tudták ezt megtartani és rengeteg hibát elkövetve kínos vereséget szenvedtek. A hajrában Anthony nagy dobásai tartották őket életben, de aztán 21 másodpercnél, kétpontos hátrányban Westbrook bemutatott egy kissé komikus labdaeladást, amellyel elvesztették az esélyüket az egyenlítésre és kikaptak - egyelőre a nem túl erős sorsolásukkal is csak 5-4-re állnak, bőven lesz még hova javulniuk a folytatásban.

A Lakers legjobb dobói: Davis 29, Westbrook 27/9, Anthony 21/15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/12, Dort 17/9, Bazley 14/6, Jerome 14/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus