Philadelphiában nyert a Bucks, a vonal alá csúszott a Lakers

Giannis Antetokounmpo 40 pontjával és nagy blokkjával győzte le riválisát a címvédő, dallasi vereségével pedig már nem áll playin-helyen a Lakers - nehezen, de hozta a Detroit elleni kötelezőt a Brooklyn, nyert a Chicago, Paul George pedig visszatért és győzelemre vezette a Clipperst.

Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 116-118

Giannis blokkja döntött. Végig kiélezett meccset vívtak a csapatok azt hozzátéve, hogy a második negyedben kicsit meg tudott lógni a Sixers és a tíz pont körüli előnyét egészen a harmadik játékrész hajrájáig cipelte magával. Ott azonban elkapta a fonalat az amúgy is nagyot játszó Giannis Antetokounmpo és a negyed utolsó két percében beszórt kilenc pontot, majd az utolsó felvonást egy 13-4-gyel kezdte a Milwaukee és innentől váltott vezetéssel haladtak a felek - az utolsó percekben a Bucks vezetett egy-négy ponttal, így billegett a mérkőzés. Giannisnak volt egy nagy alley-oopja és egy középtávolija is clutch helyzetben, majd 18 másodpercnél, egypontos Milwaukee-előnynél Joel Embiid dobást hibázott és a lepattanó után a görög büntetőzhetett - azonban a másodikat elrontotta, így 116-118-nál támadhatott még egyet a Sixers. A dobásba James Harden állt bele, a triplája viszont kimaradt, de odaért a támadópattanóra Embiid, aki vissza is tette volna azzal a lendülettel, ha Giannis nem takarja be - a tavalyi döntő MVP-je 1,6 másodpercnél bemutatta a meccsnyerő blokkot Embiiden, a hátralévő időben ugyanis nem történt már semmi, megnyerte a rangadót a Bucks. Antetokounmpo 40 ponttal, 14 lepattanóval, 6 gólpasszal és 3 blokkal a meccs legjobbjaként zárt, 16/24 dobását a gyűrűbe küldte, mellette pedig a 18-8-10-et hozó Jrue Holidayt, a 22-9-7-ig jutó Khris Middleton és a 17 pontot szóró Brook Lopezt is dicsérni lehet - ezzel ők a másodikak Keleten, a Sixers pedig csak negyedik jelen pillanatban.

Dolgozni kell még. Közel állt a győzelemhez a Philly, de az utolsó percekben egy kicsit azért végig alul volt, folyamatosan hátrányból próbált menekülni Georges Niang tripláival, Tobias Harris támadópattanóival, Joel Embiid dobásaival. Összességében "ikszes" meccset játszottak a Bucksszal, de a végén rosszul jöttek ki belőle és a védekezésükön azért szigorítani kell még a playoffig, nem igazán tudták megnehezíteni a címvédő dolgát. Támadásban ők is jók voltak, Harden (32 pont, 9 gólpassz, 9/17 mezőnyből) és Embiid (29 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta a sztárteljesítményt, harmadik erőnek pedig most nem Tyrese Maxey, hanem Harris (22 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) nőtt fel melléjük, a kispadról is érkezett segítség, de ez így önmagában nem voit elég, hátul mindenképpen javulniuk kell a folytatásban. A vereséggel ráadásul nemcsak hátrébb csúsztak a keleti élmezőnyben, de a Milwaukee-val szemben 2-1-re elvesztették az egymás elleni párharcot is - a hátralévő meccseik viszont nem rosszak, kétszer találkoznak a Detroittal és az Indianával, valamint egyszer a Charlotte-tal, a Clevelanddel és a Torontóval.

A 76ers legjobb dobói: Harden 32/12, Embiid 29/9, Harris 22/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 40/3, Middleton 22/9, Holiday 18/6

 

Washington Wizards - Chicago Bulls 94-107

Nem volt fáradt a Chicago. A back-to-back második felén, ráadásul egy szoros vereség másnapján lépett pályára a Bulls, de ennek ellenére nem látszott fáradtnak a társaság: végig (sorozatban harmadik mérkőzésén) feszesen tudott védekezni és kontrollálni az ellenfél játékát, majd a záró etapban, amikor már tényleg fogynia kellett volna az energiának, még egy lapáttal rá tudott tenni a társaság. Az addig szorosan alakuló találkozón szokás szerint DeMar DeRozan emelt a szinten, aki egymaga 14 pontot dobott az utolsó felvonásban, 90-80-nál meglett az este első kétszámjegyű fórja és onnantól már nem rontották el a vendégek. Az első félidőben alig 2/12-t dobó DeRozan a nagyszünet után 10/15 kísérletét a gyűrűbe küldte és 32 pontig jutott, Nik Vucsevics 27 egységet jegyzett (ebből 20-at az első félidőben), a Bulls pedig 50%-os mezőnymutatóval zárt - Billy Donovan vezetőedző a labdajáratást dicsérte, szerinte koncentráltan, pontosan passzoltak, ebből kevés eladott labda és sok jó dobóhelyzet alakult ki, így elégedett a látottakkal. A társaság tartja a keleti ötödik helyét fél meccsel a Raptors előtt, a hátralévő másfél hétben pedig összesen egy idegenbeli találkozója lesz csak, úgyhogy nincs rossz helyzetben. A Wizards tartotta magát, ameddig lehetett, a Kyle Kuzmát nélkülöző, már egy ideje tét nélkül labdázgató társaságnál Rui Hachimura 8/10-et, Kentavious Caldwell-Pope 9/15-öt dobott mezőnyből, Kristaps Porzingis 29 perc alatt 14 ponttal, 10 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 blokkal segített, Tomas Satoransky tíz gólpasszt osztott szét, de a negyedik negyedes védekezés és az összesen bedobott hat tripla nem férhetet bele. Nekik már nem számít a vereség, még van hét meccsük, letudják és készülhetnek a következő szezonra. 

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 21/6, Caldwell-Pope 20/3, Porzingis 14, Avdija 14/6
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 32/3, Vucsevics 27/6, LaVine 14/6

 

Brooklyn Nets - Detroit Pistons 130-123

Kellett Durant extrája. Megszenvedett ezért a győzelemért a Brooklyn, ugyanis a csapatvédekezés ezúttal is messze volt a jótól, a Detroit nagyon könnyen szerezte a kosarait, így dobópárbaj alakult ki. A második negyedben már 12 ponttal is vezetett a Pistons, onnan küzdötte vissza magát a Nets, majd a harmadik negyedben egy 22-8-as futással átvette az irányítást és a vezetést, de itt még nem volt vége, a Detroit válaszolt és a záró etapban átmenetileg ismét előnybe került. 108-108 után aztán Kevin Durant egy nagyon fontos tempóval és két büntetővel tolta meg a Nets szekerét, majd Seth Curry is elsüllyesztett egy hármast, innentől pedig már nem fordult a kocka, végig a Brooklyn vezetett - 128-118-nál, bő egy perccel a vége előtt volt a legnagyobb a hazaiak előnye, összességében szoros, pontzáporos meccsen kaparták ki a győzelmet. Ebben kulcsszerepe volt az említett Durantnek, aki 41 ponttal a mérkőzés legjobbja lett, 14/23-at dobott mezőnyből, 4/6-ot távolról, 9/9-et a büntetővonalról, leszedett 11 lepattanót, kiosztott öt gólpasszt és volt három blokkja is, szenzációs teljesítményt nyújtott - és minden megmozdulására szüksége is volt most a Brooklynnak. Mellette a 24 pontos Kyrie Irving, a 3/3 triplás Bruce Brown és a dupla-duplázó Andre Drummond is jól mozgott, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből és 54%-kal tripláztak, de a 19 eladott labda és a 17 engedett támadópattanó ezt valamelyest ellensúlyozta - ismét nyolcadikak Keleten, 2,5 meccsre van előttük a Cavs.

Cunningham villogott, megint bizonyított a Detroit. Az utóbbi hónapokban egyértelműen komolyan kell venni a Pistonst és ezen a meccsen is azt mutatta meg a társaság, hogy még egy ilyen Brooklynnal is fel tudja venni a kesztyűt akkor is, ha dobópárbajról van szó. Cade Cunningham volt a vezér, aki 34 pontig jutott 13/24 dobással és 5/11 triplával, ezúttal távolról is komoly veszélyt jelentett, de a gyűrűig is sokszor el tudott jutni, remekül olvasta a védekezést - hat gólpasszt osztott ki és rajta kívül még öten jutottak náluk tíz pont fölé. Isaiah Stewart és Marvin Bagley III faultgondjai nem segítettek, de a kispad jól szállt be, úgyhogy egészen az utolsó percekig volt esélyük a bravúrra és bár ez most nem jött össze, de a fiatalok egyre egységesebbek és egyre többet tanulnak, náluk elérheti a célját ez a szezon.

A Nets legjobb dobói: Durant 41/12, Irving 24/12, Brown 15/9
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 34/15, Bey 15/9, Stewart 15/6

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 128-110

Könnyed Dallas-siker. Toronymagas favoritként lépett pályára a LeBron James nélküli Lakers ellen a Mavericks, ezt pedig pillanatok alatt érvényesítette is: az első negyedet 43-25-re nyerte a hazai alakulat, a nagyszünetben pedig 82-56-ra, tükörsimán vezetett. Innentől nem nagyon volt miről beszélni, bár a Dallas tovább növelte a különbséget és már 37 ponttal is vezetett, mielőtt a záró etapot "lepihente" és jelentősen közelebb engedte ellenfelét. Luka Doncic 30 perc alatt 34 ponttal, 12 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, a Bullock-Bertans páros 9/13 triplát süllyesztett el, csapatszinten 50% feletti mezőnymutatóval és 20 bedobott hármassal zártak úgy, hogy az utolsó negyedet tényleg teljességgel elengedték már - nem voltak egy súlycsoportban a Los Angelesszel és kellően élesnek bizonyultak ahhoz, hogy egy másodpercnyi reményt se adjanak a vendégeknek. Így már két meccs az előnyük a Jazz-Nuggets páros előtt, egyúttal egyetlen mérkőzésre megközelítették a nyugati harmadik Warriorst - most jön egy négymeccses idegenbeli túrájuk, ott kell kiharcolniuk a pozíciójukat.

A szakadék szélén a Lakers. A Jamest nélkülöző Los Angeles ezzel az újabb vereséggel már egálba került a San Antonióval, de a holtversenyben jelenleg a Spurs a jobb, így Frank Vogel csapata a playin-vonal alá, a nyugati 11. helyre csúszott vissza. Hiába hozott jó számokat Russell Westbrook (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Malik Monk (28 pont, 6/10 tripla), meg sem tudták szorítani ellenfelüket és jelenleg olyan helyzetben vannak, hogy a realitás szerint még a "selejtezőről" is lemaradnak. Hónapok óta semmi érdemi, tartós javulás nem látható náluk, dőreség lenne azt gondolni, hogy van bennük még egy fokozat és bár ha James játszik, akkor bármi elképzelhető, de a Jazz-Pels-Nuggets-Suns-Warriors-OKC-Nuggets sor van nekik hátra ebben a sorrendben, ebből kellene többet nyerni, mint a Spursnek a Grizzlies-Blazers-Blazers-Nuggets-Wolves-Warriors-Mavs ellen...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 34/12, Bullock 17/15, Bertans 14/12
A Lakers legjobb dobói: Monk 28/18, Westbrook 25/3, Johnson 16/3

 

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 121-115

Paul George visszatért, győzött a Clippers. Kissé váratlanul állt újra a Clippers rendelkezésére Paul George, de a sztárjátékoson egyáltalán nem látszott a három hónap kihagyás, kicsit sem volt rozsdás, sőt rögtön klasszisteljesítménnyel vezette győzelemre zsinórban öt vereség után érkező csapatát. George rögtön bedobott 10/20-at mezőnyből, 6/9-et távolról és 8/11-et a vonalról, így azonnal 34 pontos meccsel tért vissza, kiosztott hat gólpasszt és ellopott négy labdát, a harmadik negyedben pedig egymaga húsz egységet termelt - úgy, hogy a játékrész végén csapata tizenkettőjéből tízet ő jegyzett, miatta maradt meccsben a Los Angeles. Így is bajban voltak egyébként a hazaiak, a záró etap elején 16 pontos hátrányba csúsztak bele, de ott valami történt, a Jackson-Kennard-Mann-Covington-Hartenstein sor tökéletesen működött, egy gyors 7-0-val elállították a vérzést és innentől lerohanták ellenfelüket. 87-103 után az utolsó kilenc percet 34-12-re nyerték meg, bő három perccel a vége előtt átvették a vezetést, majd a Jazz válasza után George-nak volt egy clutch betöréses kettese, majd egy gólpassza, amiből Kennard triplát süllyesztett el. Az utolsó percben megzavarodott a Utah, Donovan Mitchell eladta a labdát, majd kihagytak egy kulcsfontosságú dobást, végül tíz másodpercnél, négypontos hátrányban Mitchell úgy próbált meg időt kérni, hogy már nem volt ilyenjük - technikai, Reggie Jackson bedobta a büntetőt és innentől már nem volt visszaút. A Clippers nagy hátrányból (a harmadik negyed elején, George feljavulása előtt 25 ponttal is égtek) felállva nyert, visszatért a vezére, továbbra is kibillenthetetlenül nyolcadik Nyugaton, talán ez a meccs kicsit átlendíti a gárdát az utóbbi időszak hullámvölgyén.

Ezt is elrontotta a Jazz. Sorozatban négy vereség után nagyon kellett volna ez a siker a Utah-nak és közel is állt hozzá a társaság, Donovan Mitchell (33 pont, 6 gólpassz) és Mike Conley (19 pont, 4/8 tripla) is jól mozgott, Rudy Gobert visszatért, így a Bogdanovic-Whiteside duó nélkül is működött a rendszer. Szinte végig kézben is tartották a meccset és bár a Clippers próbálkozott futásokkal, de úgy tűnt, hogy megoldja a feladatot Quin Snyder alakulata - egészen addig, amíg a záró etap közepén be nem következett az említett összeomlás, majd a végjátékban lábon nem lőtték magukat a kulcspillanatban elkövetett hibáikkal. A pocsék védekezésük és puhaságuk újabb pofont eredményezett, így lassan azért kell kapaszkodniuk, hogy ne csússzanak le playin-helyre...

A Clippers legjobb dobói: George 34/18, Jackson 21/6, Kennard 17/12
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 33, Conley 19/12, Clarkson 17/3

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus