Portlandben is kikapott a Boston, magára talált a Houston

Tovább menetel a Blazers - nagy győzelmet aratott Denverben a Bucks - egy ponttal nyert a Lakers - James Harden 40 pontot szórt.

James Harden negyven pontot szórt, a Rockets pedig az eddigi csalódást keltő támadójátékán jelentősen javítva legyőzte az Indianát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A Bucks rangadót nyert Denverben, a Blazers a Celticset is megverte, egy ponttal nyomta le az Atlantát a Lakers, betlizett a New York, ismét villogott Tony Parker.

Visszajátszás: Haladjunk a korral - bemutatja Brook Lopez

Detroit Pistons - Charlotte Hornets 103-113

Tony Parker sziporkázott. Idén már nem először kell kiemelnünk a Hornets csereirányítóját, de ezúttal is ő volt a vendégcsapat motorja a kispadról beszállva: 28 perc alatt 24 pontot szórt, kiosztott négy gólpasszt, bevert 2/2 triplát és folyamatosan szétszedte a detroiti védekezést, bárkit megvert lábon, megborította a hazaiak játékát. A francia karmestert dicsérte is James Borrego, valamint Kemba Walker is, a második félidőben pedig már irányította a meccset a Charlotte, a harmadik negyedet egy 10-2-vel kezdték Batumék és itt meg is léptek, majd a záró etap elején erre még rátettek egy lapáttal, itt már a 20 pontot közelítette a különbség - összességében okos és fegyelmezett játékkal aratott fontos idegenbeli győzelmet a társaság, Borrego pedig azt mondta, hogy nagyon büszke a csapatára.

Blake Griffin gyenge napja nem fér bele. Túl kevés a "varázslat" ebben a Detroitban ahhoz, hogy a fő playmaker gyengélkedhessen, márpedig Blake Griffin most nagyon rossz napot fogott ki: 4/16-ot szenvedett össze mezőnyből, majd egy flagrant 2-vel ki is állították a negyedik negyedben. Dwane Casey azt mondta róla, hogy túl sokat kérnek tőle, most már ő hozza fel a labdát, ő osztja el, majd lemegy pozícióba, végül ő is fejezi be a támadást úgy, hogy folyamatosan ütik-verik az ellenfelek, ezt pedig egyszerűen nem lehet egyfolytában kérni tőle. Andre Drummond ugyan hozta a számait (23 pont, 22 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Reggie Bullock (23 pont, 6/9 tripla) a harmadik negyedben még megpróbálta meccsben tartani övéit, de ez most így kevésnek bizonyult és Casey azt is hozzátette, hogy mintha nem értené mindenki a védekezésük lényegét...

A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Bullock 23/18, Jackson 19/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/6, Parker 24/6, Zeller 14

Houston Rockets - Indiana Pacers 115-103

James Harden elszabadult. Az elmúlt mérkőzések borzalma után ezen az estén (talán) valami átszakadt a Houstonnál, a 80-90 dobott pontok után most már a harmadik negyedben átlépte a gárda a százat és a 21-gyel megnyert második játékrészt követően kézben tudta tartani a meccset - zárójelben tegyük hozzá, hogy a záró etapban már csak 13 egységet raktak fel a táblára, de ez itt már nem számított, megvolt a győzelem. Ebből pedig sokat köszönhetnek James Hardennek, aki most igazán elszabadult, 14/15 büntetője mellett 9/20-at dobott mezőnyből, amelyből 8/18 (!) tripla volt, így végül kereken 40 pontot szórt, amelyet hét lepattanóval és kilenc gólpasszal (na meg kilenc eladott labdával) is megtoldott - mellette Chris Pault (26 pont, 5/8 tripla) is emeljük ki, mert ő is legyőzte önmagát, Clint Capela a festékben (18 pont, 7 lepattanó), PJ Tucker pedig a periméteren (4/6 tripla) egészítette ki a két vezért. Carmelo Anthony sorsáról továbbra sincs hivatalos bejelentés, de ő ma sem játszott, mindössze nyolc embert forgatott Mike D'Antoni, úgyhogy közel sincs minden rendben, de legalább valami megmozdult...

A második negyedben eldőlt. Az első játékrész még szorosan alakult, aztán a másodikban átgázolt ellenfelén a Rockets, itt teljesen szétesett a legtöbbször jól működő indianai védekezés - a nagyszünetben 22 pont volt közte, kész tények elé állították a vendégeket. A második félidőben mindent megtettek Youngék, hogy innen is nyerjenek, több nagy futásuk is volt, amivel visszajöttek tíz pont körülre, de túl nagy volt már a hátrányuk ahhoz, hogy fordítsanak, a tíz pont körüli állásnál mindig megtorpantak, ilyenkor mindig válaszolni tudott a Houston, így igazán veszélyes közelségbe nem tudtak felkapaszkodni. Victor Oladipo 22 pontjához most 24 mezőnykísérletre volt szükség és egyénileg más sem tudta a vállára venni a csapatot, hiába nyertek 14 ponttal a festékből, ha kaptak 20 triplát és engedtek 32 büntetőt, ezeket ennyivel nem lehetett ellensúlyozni - ez azt jelenti, hogy oda-vissza kikaptak idén a Rocketstől és 8-6-ról folytatják majd.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/24, Paul 26/15, Capela 18
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 22/9, Bogdanovic 20/9, Young 13, Collison 13/9

New York Knicks - Orlando Magic 89-115

Betlizett a New York. Nem kell sokáig kutakodnunk, ha meg akarjuk fejteni a hazai vereség okait, hiszen a Knicks kezdőötöse összességében húsz (!) pontot tudott hozzátenni ehhez a meccshez, ennek tükrében pedig az a csoda, hogy a cseresor eljutott 69-ig, ezért mentették "csak" nagyarányú vereségre az estét és ezért nem lett megalázó. Az első negyedet 30-10-re vesztette el a gárda, innentől csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége - nagyon gyorsan el kell felejteniük ezt a meccset, mert a 15 kiosztott blokkon kívül nagyjából semmit nem csináltak jól, bár Mitchell Robinson egymaga 9 sapkával zárt újoncként, ami mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

Jó formában van az Orlando. Az utóbbi öt meccsből a negyedik győzelmét jegyezte Steve Clifford csapata és ezúttal ezért meg sem kellett izzadnia, elég volt megvárni, hogy a New York megverje saját magát - persze azért tettek is érte a vendégek, hiszen elsüllyesztettek 17 triplát, méghozzá Aaron Gordon nélkül. Clifford ki is emelte a meccs után a dobóformát és hogy ebben a ligában ez számít a legtöbbet, azt pedig csak mi tesszük hozzá, hogy ez volt a klub történetének legnagyobb arányú győzelme a Madison Square Gardenben - túl sokat nem érdemes persze foglalkozni ezzel a meccsel a Knicks játéka miatt, de így is magabiztosan, 6-7-tel utazhatnak tovább Washingtonba.

A Knicks legjobb dobói: Knox 17/6, Kanter 16, Hezonja 12/6
A Magic legjobb dobói: Ross 22/15, Vucsevics 21/3, Bamba 15/3

Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 114-121

Brook Lopez elképesztő. A center az első hat NBA-szezonjában egyetlen triplát sem küldött a gyűrűbe, mostanra viszont a Bucks legveszélyesebb kinti dobójává fejlődött: az előző négy meccsből háromszor is legalább hat hármast bombázott be, ezen a találkozón pedig karriercsúcsot jelentő nyolc távoli kísérletét értékesítette. Ezzel meg is alapozta csapata sikerét, a playmakinget intézte Giannis Antetokounmpo (22 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Malcolm Brogdon (20 pont, 3/3 tripla, 5 gólpassz), de még Khris Middleton is elérte a 20 pontot, csapatszinten 57%-kal dobtak mezőnyből és 50%-kal kintről, így alaposan megszórták a Denvert. A vége viszont így is szoros lett, ugyan tíz pont feletti előnnyel kezdhették a negyedik negyedet, ezt a Nuggets le tudta dolgozni, sőt, a vezetést is átvette és három perccel a vége előtt még 112-110-re előrébb is tartott - innentől azonban feljebb kapcsoltak a vendégek, szereztek három labdát, Brogdon bevágott egy hármast, Middleton egy középtávolit és végül kiharcolták a győzelmet. Márpedig egy hosszabbításos idegenbeli vereség másnapján 121 pontot dobni és Denverben nyerni hatalmas eredmény.

Valami megtört a Denvernél. Azt a szezon korábbi szakaszában is láttuk, hogy több szoros végjátékot húzott be kisebb szerencsével a Nuggets, de az elmúlt időszakban ez abszolút megfordult, ugyanis a gárda zsinórban harmadszor kapott ki az addigi 9-1-es mérlege után és mindhárom veresége szoros hajrában született, az előző kettő konkrétan egy labdával dőlt el. Itt a végeredmény ennél nagyobb különbséget mutat, de itt is a legvége nem sikerült, az utolsó három percben eladott három labda és rengeteg elkövetett hiba megbosszulta magát, hiába játszott jól Paul Millsap (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) és Nikola Jokics (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/8 tripla), a végén ők sem tudtak segíteni - a 9-1-ből pillanatok alatt 9-4 lett, az addigi parádéból pedig hullámvölgy.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 25/15, Jokics 20/12, Lyles 16/6
A Bucks legjobb dobói: Lopez 28/24, Antetokounmpo 22, Middleton 21/9

Portland Trail Blazers - Boston Celtics 100-94

Megoldotta a Portland. Az első félidőben domináltak a hazaiak, támadásban és védekezésben is érvényesítették az akaratukat, az történt a pályán, amit ők szerettek volna, teljesen megfogták a Bostont, miközben ők a kedvenc játékaikból vállalkozhattak - ennek 17 pontos Blazers-előny lett a vége a nagyszünetre, nagyon egyoldalú volt a meccs. A fordulás után aztán összeszedte magát a Celtics és főleg a záró etapban villant meg: ott 13-2-vel kezdtek a vendégek, majd 86-86-nál ki is egyenlítettek, de a Portland nem tört meg a nyomás alatt, előbb Damian Lillard dobott egy nagyon fontos duplát, aztán Aminu is bevágott két clutch triplát, amivel kezelték a helyzetet. Ez elég is volt ahhoz, hogy megtartsák az előnyüket és megnyerjék ezt a meccset is, zsinórban negyedik győzelmüket pipálhatták ki és 10-3-mal továbbra is ott loholnak a GSW mögött a nyugati második helyen.

Még valaki hiányzott Tatum mellé. Ezúttal messze Jayson Tatum volt a Boston legjobbja, a másodéves játékos 27 pontot szórt 9/18-as mezőnymutatóval és 5/8 triplával, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott két blokkot, ő volt a gárda motorja - sőt, mellette igazából senki nem játszott jól, maximum "részpontokat" adhatunk Kyrie Irvingnek (21 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 9/24 mezőnyből), illetve Marcus Morrisnak (13 pont, 3/6 tripla) és ennyi. A védekezésük hiába zárt jól, támadásban nem nagyon találtak megoldást, a harmadik negyedben szinte csak a triplákat erőltették (18-at dobtak rá ebben a periódusban), de volt olyan időszak is, amikor inkább kerülték ezeket, összességében 40% alatt maradtak mezőnyből, Tatum mellett nem volt senki, aki meg tudta volna tolni a szekeret. A negyedik negyedben így is ők irányítottak egy darabig, de ilyen tűzerővel ezt nem tudták végig tartani és a Portland jobbnak bizonyult - ugyanúgy 7-6-ra állnak, mint mondjuk a Lakers és 1-4-gyel zárták az idegenbeli túrájukat. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/6, Nurkic 18, McCollum 14/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/15, Irving 21/9, Horford 10

Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 107-106

Valahogy behúzta a Lakers. Fordulatos meccs volt, az első negyedben a Lakers volt a jobb, a nagyszünetben már a Hawks vezetett, a harmadik játékrészt tíz ponttal megint a LAL nyerte, hogy a záró etapban ismét az Atlanta akarata érvényesüljön. 98-102-nél a szakadék szélére került már a Los Angeles, de a sok kihagyott büntető ellenére megoldotta a helyzetet, Kuzma kettesével egyenlített másfél perccel az órán, majd egy technikaiért járó büntetővel vissza is vette a vezetést, de Vince Carter válaszolt, majd kaotikus utolsó perc következett. Húsz másodperccel a vége előtt LeBron James is elhibázott két büntetőt, de a Lakers leszedte a támadót, majd másodjára már Jameshez került vissza a labda, aki bezsákolta, 107-106-os előnyhöz juttatva csapatát - volt még ugyan egy dobása a Hawksnak, de Tyson Chandler blokkolta Trae Young kísérletét, így alacsony színvonalú meccsen, némi szerencsével hozta a kötelezőt Luke Walton alakulata. Akárhogy is, sorozatban harmadszor nyert a gárda, 50% felett van a mérlege és a gyengébb rajt óta elkezdte hozni az eredményeket, így fogadhatja a ligaelit Portlandet.

Minden esélye megvolt az Atlantának. Az utolsó percekben iszonyatos mennyiségű hibát követett el mindkét csapat, rengeteg lehetősége volt a Hawksnak is arra, hogy megnyerje a találkozót, de az utolsó négy percben hét (!) támadólepattanót engedett a gárda, eladott két labdát és egy ilyen egypontos meccsen a teljesen felesleges technikai is igen drága üzletnek számított. Ennyi minden egyszerűen nem férhetett bele, most a Lakers jobban jött ki ebből, így az Atlanta továbbra is egyetlen idegenbeli győzelmet tud felmutatni ebben a szezonban, hiába volt most 3-4 remek egyéni teljesítmény is a csapatban - Trae Young 20 ponttal, 12 gólpasszal és 4/8 triplával igyekezett vezérré válni, de Taurean Prince (23 pont, 5/8 tripla), Kent Bazemore (21 pont, 3/5 tripla, 5 labdaszerzés) és Alex Len (17 pont, 11 lepattanó) is megtette a magáét. 

A Lakers legjobb dobói: James 26/9, Kuzma 18/3, Stephenson 11/9, Caldwell-Pope 11/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 23/15, Bazemore 21/9, Young 20/12

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus