Rangadó Clevelandben, de lesz Doncic-Lillard és Joker-AD párharc is

Tíz találkozóval jelentkezik az NBA újabb játéknapja, melynek során a Curry nélküli GSW-t fogadja a 76ers, levegőért kapkodna a Hawks, újra meccsel egymással a Knicks és a Bulls, de kötelező előtt áll például a Boston is. Mutatjuk a hajnali programot.

 

Detroit Pistons – Sacramento Kings 01:00

A Sacto egy hatmeccses idegenbeli túra utolsó állomásához érkezik, az utóbbi időszak felemás eredményei után pedig ez egy remek lehetőség lesz nekik a javításra. A Kings a legutóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg, a korábbi lendület az utóbbi időben eltűnni látszik, de az eddigi remek teljesítményüknek köszönhetően ha holtversenyben is, de a hatodik, még biztos playoff-helyet érő pozícióban vannak. Azok után, hogy New Yorkban és Philadelphiában is sima vereséget szenvedtek, legutóbb egy utolsó pillanatig kiélezett találkozón verték egy ponttal a Raptorst. A vendéglátók szintén ötből kettőt nyertek, de az elmúlt tíz meccsükből hetet is elvesztettek, egyértelműen a liga leggyengébb csapatai között emlegetjük őket. Az elmúlt alkalommal azonban megszerezték szezonbeli nyolcadik győzelmüket, akkor a már LaMelo Ball-lal is kiegészülő Charlotte Hornetset verték meg hosszabbításban, ma ennél azért egy jóval komolyabb erőpróba vár rájuk. A Pistons Isaiah Livers, míg a Kings Alex Len pályára lépésére nem számíthat, a mérkőzés esélyesei a vendégek, még akkor is, ha Kevin Huerter játéka az előző meccs kihagyása után jelenleg is kérdéses.

 

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 01:00

Az Atlanta számára nem is lehetne ennél jobb alkalmat keríteni az abszolút értelmezhetetlen gödörből való kikerülésükre, bár a helyzetük most sem a legoptimálisabb. Trae Youngék pocsék formában vannak, az elmúlt öt meccsükből úgy nyertek csak egyet, hogy az is a legutolsó pillanatokban született a Bulls ellen, a közelmúltban pedig tízből csak háromszor tudták elhagyni győztesen a pályát. Erre a vesszőfutásra már talán Collins és Murray sérülése sem lehet kifogás, a helyzetüket pedig tovább súlyosbítja, hogy vádlisérülés miatt Clint Capela is kihagyni kényszerül 1-2 hetet, rá sem számíthatnak ma. A hazaiakat csak a Wizards „menti” meg a „Legrosszabb Formában Lévő Csapat” titulustól, zsinórban hatszor buktak, legutóbb a tankcsatában közvetlen riválisnak számító Pistons ellen hasaltak el. Azután, hogy Ball azon a meccsen visszatérhetett, most Gordon Hayward státusza javult kérdésessé, válltörése miatt közel egy hónap kihagyásra kényszerült a Hornets hátvédje, játékáról a feldobás előtt döntenek. Cody Martin, Dennis Smith Jr. és Mark Williams ma sem lesz bevethető, de egy ilyen mélyen lévő és megtizedelt Hawks ellen akár meglepetést is okozhatnak Ballék. Young vállára minden eddiginél nagyobb teher hárul, neki jóval több dobást kell vállalnia a játékszervezés kárára, mint az elmúlt meccseken. Hatalmas szüksége lenne a vendégeknek erre a sikerre, ha a keleti utolsó Charlotte-tól is kikapnak – függetlenül attól, hogy ki sérült és ki nem – komolyan el kell gondolkodnia Nate McMillannek a folytatáson…

 

Boston Celtics – Orlando Magic 01:30

Ennél egyértelműbb várakozások egyik mai meccsen sincsenek, a hazai Celticsnek mindenképpen be kellene húznia ezt a kötelező győzelmet. A Boston két vereség után nem rég az ősi rivális Lakerst győzte le egy nagyon hullámzó meccsen, csak a szerencsének – és a LAL fáradtságának – köszönhették, hogy nem szórakozták el a korábban megszerzett nagy előnyt, Tatum 44 pontjával hosszabbításban sikerült legyőzniük Jameséket. Ezt megelőzően azonban egy nagyon sikeres időszak után becsúszott zsinórban két vereség, ezt javította a csapat a Lakers ellen. Az Orlando a szezon talán legnagyobb meglepetésének számító szériáját futja, kilenc egymást követő vereség után most egy négymeccses győzelmi sorozatban vannak, ennek során legyőzték a Clipperst, a Raptorst kétszer is és a Hawkst is – tehát nem is akárkiket. Teszik mindezt úgy, hogy továbbra is finoman szólva korlátozottak Jamahl Mosley vezetőedző lehetőségei: Wendell Carter Jr., Gary Harris, Okeke, Jonathan Isaac és Jalen Suggs is maródi. Ezen az estén a hazaiak egy nagyon fontos láncszemmel bővülnek, visszatérhet ugyanis a csapatba Robert Williams III és már Al Horford játéka is kérdéses. A szezon egyik legnagyobb bravúrja lenne, ha sikerülne az idegenben eddig tizenkét meccsből csak egyetlen győzelmet számláló Magicnek az otthon 11-2-vel álló Bostont legyőznie.

 

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 01:30

Ez egy izgalmas és érdekes párosítás lehet, mindkét csapat élt meg már jobb formát is a szezon során, de mindkettejüknek playoff-álmai vannak (ez persze a Pacers szezon eleji ambícióit tekintve meglepőbb). A Cavs most hat mérkőzés erejéig nem utazik el Clevelandből, ez a hazai sorozatuk nyitómeccse, 12-2-es otthoni mérlegüket nézve pedig bizakodóak lehetnek abban, hogy a most egy sima-egy fordítottnak tűnő formájuk átbillen egy hosszabb győzelmi sorozatba. Mitchellék legutóbb Doncicékat védekezték le és tartották 90 ponton, de előtte meglepő módon a Spurstől becsúszott egy vereség is. A Pacers az elmúlt öt meccséből kettőt tudott megnyerni, két napja a címvédő GSW-t múlták felül. Mindkét oldalról csak kiegészítők hiányoznak, az Indianában Duarte és Theis, míg a Cavsben Ricky Rubio és Dean Wade fog hiányozni a meccsről. A hazai mérleget tekintve a találkozó esélyese a Cavs, de a Pacers sokoldalú és mély kiegészítő személyzete révén bármelyik csapatnak okozhat meglepetést.

 

Philadelphia 76ers – Golden State Warriors 01:30

A Warriorsnál a napokban jelent meg a hír, hogy Steph Currynek heteket kell kihagynia, így nélküle nagyon nehéz dolga lesz ezen a meccsen a GSW-nek. A címvédő öt meccséből csak egyet húzott be, az az egy viszont egy masszív győzelem volt a Boston ellen. Most tovább folytatódik az idegenbeli túrájuk, de otthonuktól távol eddig idén csak 2-13-mat tudnak felmutatni, ez borzasztó arány, ma pedig ennek javítására nem sok esélyük lesz a kezdő ötösük talán két legfontosabb tagja, Curry és Wiggins nélkül, ráadásul van esély rá, hogy Draymond Green sem fog Steve Kerr rendelkezésére állni. A 76ers zsinórban hármat nyert, Joel Embiid nagyon úgy tűnik, hogy nem hagyja, hogy harmadjára is hoppon maradjon az MVP-csatában, a kameruni center eszméletlen számokat hoz az elmúlt mérkőzéseken. Danuel House Jr. minden bizonnyal újra visszatérhet a pályára sérülése után, de Tyrese Maxey felépülésére még mindig várnia kell Doc Riversnek. Ezekkel együtt a találkozó nagy esélyese a Sixers, a hazaiak és centerük jelenlegi formáját tekintve a Warriorsnak még akkor sem valószínű, hogy reális esélye lenne, ha Curry egészséges lenne.

 

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 01:30

Itt teljesen ellentétesek a csapatok közelmúltbeli tapasztalatai: a Nets még talán nem nézett ki ilyen jól idén, de Raptors viszont biztosan nem volt ennyire mély gödörben, mint most. A hazaiak ötből négy, zsinórban pedig három zakóból érkeznek, rendkívül kellemetlenül oda-vissza kikaptak a megtizedelt Orlandótól is, furcsa módon bár Barnes és Siakam sérülései idején 50% fölött tudtak maradni és túlélték sztárjaik hiányát, visszatérésük óta viszont úgy tűnik, felborult az összhang a csapatjátékban. Azóta ráadásul OG Anunoby is kidőlt a kezdőből, az ő perceit az idén kispadra szoruló Gary Trent vette át, Achiuwa és Otto Porter Jr. pedig már jó ideje nem bevethető. A Netsnél az utóbbi időben háttérbe szorultak a játékosok körüli szappanoperák, Kevin Durant stabilan hozza a 30 pontos meccseket, most úgy néz ki Irving is beállt a sorba és jelenleg Ben Simmons is játékra alkalmas állapotban van. A csapat az elmúlt tíz meccséből nyolcat megnyert, most egy négymeccses győzelmi sorozatban vannak, ezek során pedig háromszor is elérték a 120 pontot, úgy néz ki képesek túldobni az ellenfeleket az utóbbi hetekben. A felek idei utolsó egymás elleni meccsüket játsszák le ma, eddig mindet behúzta a Nets és a formákat illetve a jelenlegi mentális állapotot tekintve ma is ők az esélyesek, a Raptors viszont 10-4-es hazai mérlegével akár meglepetést is okozhat, de a realitás a vendégek sikere lenne jelenleg.

 

Chicago Bulls – New York Knicks 02:00

Két napon belül rögtön másodjára játszik egymással ez a két csapat, ott egy kiélezett találkozón végül hosszabbításban a Knicks tudott örülni, a meccs előtt még kérdéses Jalen Brunson 30 pontjával ezzel zsinórban ötödik győzelmüket szerezték. A Bulls ez előtt szintén hosszabbításban kapott ki a jelenleg igencsak gyengén szereplő Atlantától, DeRozanék tehát mindkét legutóbbi mérkőzésükön túlóráztak és mindkétszer kikaptak. Ayo Dosunmu az előző találkozón sem tudta vállalni a szereplést, a játéka most is kérdéses, Lonzo Ballon kívül azonban mindenki bevethető a hazaiak részéről. A Knicks idei szezonjának legjobb szakaszát futja, Barrett és Randle mellett Brunson is extrát tud nyújtani, így már a biztos rájátszást jelentő hatodik helyen találják magukat. A vendégeknél Obi Toppin az egyetlen biztos hiányzó, Arcidiacono pályára lépése kérdéses, de a kulcsemberek mindegyike bevethető és remek formában is vannak. A két egymást követő hosszabbításos vereség mind fizikailag, mind lelkileg kimeríthette Billy Donovan csapatát, így a lélektani előny ma is a New York-iaknál lehet. Mindenesetre parázs, izgalmakban bővelkedő párharcot láthatunk.

 

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 02:00

Ez két, az elmúlt hetekben igen gyengén szereplő csapat mérkőzése lesz, a Wolves három, a Thunder négy meccs óta nyeretlen a ligában. A vendégek egy ötmeccses idegenbeli menet végéhez érnek ezzel a meccsel, ezen az egyetlen sikerük a legelső találkozón a Jazz ellen született, azóta kikaptak a Clipperstől és kétszer egymás után a Blazerstől is. A legutóbbi tíz meccséből csak hármat megnyerő Timberwolves továbbra is Karl-Anthony Towns nélkül kell, hogy kitartson, de Taurean Prince és Jordan McLaughlin sem bevethető, ráadásul az előző meccset már D’Angelo Russell is kihagyta, az ő játéka pedig ma is kérdéses. A legfrissebb hírek szerint pedig nagy eséllyel Rudy Gobert sem biztos, hogy ott lehet a parketten bokasérülés miatt, és ha ez a sérültlista így teljesül, akkor minden bizonnyal elengedi ezt a meccset Chris Finch csapata. A hazaiak több, mint egy hete az Atlanta ellen tudtak utoljára győzni, visszacsúsztak a Nyugati Konferencia 13. helyére, hiába átlagol 30 pont fölött SGA, ez a one-man show ebben a csapatban erre elég, a reális elvárások is valahol itt vannak feléjük. A két csapatnak ez lesz a negyedik összecsapása idén, eddig 2-1 az állás a Minnynek, de legutóbb egy pontgazdag találkozón az OKC tudott örülni a végén.

 

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 02:30

A Blazers nagy sorozatot fut, Damian Lillard visszatérése óta az eredmények is jönnek szépen sorban, legutóbbi öt meccsükből négyet is behúztak, most zsinórban három siker után utaznak Dallasba. A támadójáték különösen olajozottan működik, a legutóbbi nyolc meccsük mindegyikén 115 pont fölött dobtak, Lillard pedig eszméletlen formában kosárlabdázik, az elmúlt négy mérkőzésének mindegyikén elérte legalább a 35 pontot. A szépen csendben a nyugati ötödik helyig felkapaszkodó Portlandnél Little és Payton II a hiányzók, kulcsemberek nincsenek sérültlistán, így jó esélyekkel várhatják a mérkőzést. A vendéglátók nincsenek ilyen jó formában, Doncicék csak két meccset tudtak megnyerni a legutóbbi öt pályára lépésükből, két napja a Cleveland ellen maradtak alul úgy, hogy a csapat a 90 pontot is alig érte el. A 11-5-ös hazai mérleg azért bizakodásra adhat okot, viszont a Portlandnél csak a Boston nyert több meccset idegenben,  9-6-tal állnak az otthonuktól távol, ez kifejezetten jónak számít. A Dallas két magasát kénytelen nélkülözni, Dwight Powell és Josh Green sem bevethető, de betegség miatt a szintén magasabb triplavető, Davis Bertans játéka is csak kérdéses. Érdekes lesz Luka Doncic és Damian Lillard párharca, egyikük sem kifejezetten jó védő, viszont abszolút elit támadójátékos, így nagy eséllyel egymást fogják támadni majd a meccs nagy részében. Szintén kulcskérdés lesz, hogy hogyan fog működni a dallasi small ball Nurkicék ellen, legutóbb a magas Cavs ellen finoman szólva sem volt sikeres. Ha a Hardaway Jr. – Dinwiddie – Finney-Smith kiegészítő tandem valamelyike képes lesz felnőni a feladathoz Doncic mellé, akkor lehet esélye a hazaiaknak, ellenben a realitás Blazers-sikert súg.

 

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 04:00

A 2-10-es kezdés után valamelyest szépíteni tudott a Lakers, azóta 9-6-os mérleget hoznak egy nem könnyű sorsolásban, és Darvin Ham is arról nyilatkozott, hogy hisz csapatában és több van bennük. A meglehetősen hektikusan alakuló Boston elleni derbi után nagy kérdés, hogy milyen lelkiállapotban lépnek pályára Davisék, a magasember két clutch büntetőt is kihagyott azon a meccsen, azokkal pedig ők nyertek volna nagy hátrányból fordítva. A LAL most megint nehéz időszakot él meg, azok után, hogy tízből nyolcat nyertek, most csak ötből egynél tartanak az elmúlt időszakban, igaz, ezt a sorozatot sérülések és betegségek is nehezítették. A Nuggets elég hullámzóan teljesít az elmúlt hónapban: zsinórban négy győzelem után jött egymást követő három vereség, majd jelenleg megint egy hárommeccses veretlenségi szériában vannak, most tehát a pozitív végén vannak a hullámvasútnak. Jokics az elmúlt időszakban ismét MVP-szinten játszik, az ő párharcuk a meccs kulcsfaktora lehet a szintén legjobbját nyújtó Davisszel, mindketten a liga legelitebb magasai közé tartoznak. A Denvernél Gillespie és Porter Jr., a Lakersnél pedig Wenyen Gabriel és Toscano-Anderson még mindig sérült. Az esélyek most a Denver mellett szólnak, kérdés, hogy a támadásban második, de védekezésben csak huszonnyolcadik Nuggets túl tudja-e dobni a James és Davis vezette Los Angeles-ieket.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus