Rangadót nyert a Celtics és a Philly, 142-t dobott a Knicks

Bemutatkozott a Sunsban Kevin Durant, sztárjai nélkül nyert a Lakers, nem hibázott a Memphis, sorozatban 16. sikerét aratta a Bucks: a legutóbbi NBA-játéknap eseményei.

Charlotte Hornets - Phoenix Suns 91-105

Kevin Durant debütált. Első meccsét játszotta a Suns mezében Kevin Durant, ráadásul a szupersztár egyébként is egy szűk kéthónapos kihagyás után térhetett vissza a parkettre - azonban sem a rozsda, sem az új társak által okozott bizonytalanság nem látszott rajta, azonnal gördülékenyen illeszkedett a rendszerbe, és hozta a maga játékát. KD végül 27 perc alatt 23 pontot dobott 10/15-ös mezőnymutatóval, volt hat lepattanója és két blokkja, főleg középtávolról dolgozott, de volt néhány betörése, két catch-and-shoot triplája és két szép gólpassza is - nyilván idő kell a teljes összecsiszolódáshoz, de már elsőre is úgy tűnt, hogy megvan a helye Devin Booker és Chris Paul mellett...

Hozta a kötelezőt a Suns, de kellemetlenkedett a Hornets. A hazaiak jó formában, egy ötös sikerszériával érkeztek meg erre a találkozóra, de nem számíthattak már a legutóbb megsérült LaMelo Ballra, és a realitás természetesen az volt, hogy győzni tud a sokkal magasabban rangsorolt Phoenix. A vendégek ennek megfelelően hozták le az első félidőt és 16 ponttal vezettek a nagyszünetben, de a Charlotte nem tette meg azt a szívességet, hogy bedobja a törölközőt, és a pihenőről még nagy elánnal jött vissza - Kelly Oubre Jr. (26 pont, 9 lepattanó) és Terry Rozier (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével a lemaradás nagy részét eltüntette a harmadik negyed végén, és hat egységnyire közelített. A Suns azonban itt megálljt parancsolt, a záró etapban ismét stabilizálta magát, nem engedte közelebb ellenfelét, sőt ismét elkezdett meglógni, és többször már nem ingott meg az előnye - a Hornets kicsit kellemetlenkedett, de azért hozta a kötelezőt Monty Williams alakulata. Egyénileg egyébként Devin Bookert emeljük ki, aki 37 ponttal, 6 lepattanóval és 7 gólpasszal köszöntötte Durantet, Deandre Ayton 16 pontot, 16 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, így most Chris Paul 1/8-as és Josh Okogie 0/4-es mezőnymutatója is belefért.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 26/9, Rozier 20/9, Hayward 15/9
A Suns legjobb dobói: Booker 37/9, Durant 23/6, Ayton 16

 

Detroit Pistons - Chicago Bulls 115-117

Ritkán látott hiba a Pistonsnál. A Bulls a 13 ponttal megnyert második negyedének köszönhetően sokáig kézben tartotta a meccset, a negyedik negyedben ugyanakkor összeállt a hazaiak játéka is, 29-16-ra húzták be az utolsó játékrészt, de a végét csúnyán elrontotta a Pistons. 31,1 másodperccel az órán Jaden Ivey (18 pont, 4 lepattanó) már a vezetés átvételéért dobott, de a triplája kimaradt, majd DeMar DeRozan (21 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) kihagyott duplája után ritkán látott hibát követett el Ivey, úgy kért időt 9,1 másodperccel a vége előtt, hogy arra már nem lett volna lehetősége a Pistonsnak. Ezzel el is dőlt a meccs, a végig nagyon hatékony Zach LaVine (41 pont, 14/20 mezőnyből) bedobta a technikaiért járó büntetőt, és a Pistonsnak faultolnia is kellett, ami után DeRozan is a helyére küldött 2/2 egypontost, Cory Joseph triplája már csak az eredményt kozmetikázta. A hazaiaknál hiába dobott 34 pontot 8/12 triplával Bojan Bogdanovic, elkönyvelhették sorozatban a hatodik vereségüket is, a negyedik negyedben mutatott játékukra viszont építhetnek a jövőben is, akkor mindkét oldalon jól működtek, csak az utolsó percet rontották el.

A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 34/24, Diallo 19, Ivey 18/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 41/18, DeRozan 21, Vucevic 12

 

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 117-113

Tatum és Mitchell párharcáról szólt. Mindkét oldalon volt egy-egy szupersztár, aki szenzációs teljesítményt nyújtott, a hazaiakat Jayson Tatum, a vendégeket pedig Donovan Mitchell vette a hátára. Tatum végül 41 pontot dobott 11 lepattanóval és 8 gólpasszal, 13/21-et dobott mezőnyből, 4/6-ot távolról és 11/14-et a büntetővonalról, könnyű dobásokat is könyörtelenül oldott meg és a nehezeket is megcsinálta, voltak betörései, labda nélküli mozgásai, triplái, tempói - mindent elővett az eszköztárából, a Cavs védekezése pedig tehetetlennek bizonyult vele szemben. A túloldalon Mitchell végül még őt is túldobta, 44 egységet termelt 4 lepattanóval, 5 gólpasszal és 17/32-es mezőnymutatóval, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a harmadik negyedben megsérült: kicsúszott alóla a lába és meghúzódott a lágyéka. Lent maradt a parketten, de aztán az időkérés után végül visszajött a pályára, sőt ő dobta a Cleveland következő 10 pontját, és a harmadik negyedbem összesen 19-et jegyzett (Tatum 18-at) - J.B. Bickerstaff szerint Mitchell tudta, hogy ha leül, akkor befeszül a lágyéka, és onnantól már nehéz lesz visszatérnie, inkább ott maradt a pályán sérülten is, és próbált megoldásokat találni arra, hogy eredményes legyen. Kettejük különcsatájában végül ő szerzett több pontot, de Tatum örülhetett a mérkőzés után...

A második félidőben már nem került hátrányba a Boston. Az első félidő még szorosan alakult, hol egyik, hol másik csapat vezetett néhány ponttal, a nagyszünetben hárommal járt előrébb a Celtics, de aztán a fordulást követően rálépett a gázra a vendéglátó és állva hagyta ellenfelét. A Boston 41 pontot jegyzett a harmadik negyedben, míg a Cavsnél csak a sérült Mitchell jelentett veszélyt, a többiek lefagytak, így a játékrész végén már 18 egység volt a különbség, lelépte riválisát Joe Mazzulla alakulata. A záró etapban igazából már nem volt kérdés, volt közte húsz pont is, majd a Cleveland a hajrában tudott jelentősen kozmetikázni az eredményen, de két és fél perccel a vége előtt még mindig csak tizenötig jött vissza - a már lényegtelen hajrát nyomta meg az ohiói együttes, az utolsó bő egy percet például 13-4-re nyerte, így tette szorossá a végeredményt, de a valóságban a harmadik negyed után már nem volt igazán kérdés. A Celticsnél Al Horford és Robert Williams III is masszív dupla-duplát gyártott, a Brown-Smart duó harminc pontot tett hozzá, csapatszinten meglett az 50% mezőnyből és távolról is, míg a Cavs elmaradt ezektől a számoktól: Mitchell mellett Darius Garland (29 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/9 hármas) is dicsérhető, de a kollektív teljesítmény, a csapatjáték elmaradt a szükségestől, így a Bostoné lett a keleti rangadó.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 41/12, Horford 23/18, Brown 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 44/12, Garland 29/15, Mobley 12

 

Miami Heat - Philadelphia 76ers 96-119

Könnyen vágott vissza a Sixers. Két napja némi meglepetésre tudott remek védekezéssel győzelmet aratni Philadelphiában a Heat, most viszont összekapta magát Doc Rivers alakulata, és minden gond nélkül vágott vissza ezért úgy is, hogy Joel Embiid kihagyta a találkozót. Legjobb játékosa hiányában is gördülékenyen játszott a vendégcsapat, James Harden (23 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Tyrese Maxey (27 pont, 7 gólpassz) párosa remekül bontotta a floridai védekezést és távolról is komoly veszélyt jelentett, az Embiid nélküli alacsony szerkezet (Harris és Tucker volt a két magas) remekül széthúzta a Miamit, de a padról érkező cseremagas, Paul Reed 16 pontos, 14 lepattanós dupla-duplája is kalapemelést érdemel. Az első negyed kicsit még az alkalmazkodásról szólt, ott hátul még gondban voltak Hardenék, kaptak 38 pontot, aztán a másodikban összerántották a védekezést és szétszedték ellenfelüket - a nagyszünetben már 71-53 állt az eredményjelzőn, és a folytatásban nagy hullámvölgy nélkül menedzselték ezt az előnyt. Mezőnyből és távolról is jól dolgoztak, minden büntetőjüket értékesítették (22/22), ráadásul nyerték a lepattanózást és 26-7-re győztek a gyorsindításból szerzett pontok terén - tökéletesen érvényesült az Embiid nélküli harcmodoruk, és magabiztos, sima győzelmet arattak.

Esélytelen Heat. A legutóbbi kifutott mérkőzés előtt is rossz formában volt a Miami, és most sem volt sok tartás Erik Spoelstra csapatában: lassú és körülményes volt a gárda elöl, nem volt veszélyes távolról, hátul pedig semmilyen ellenszere nem volt a Philly rohanós, gyors játékára és pick-and-rolljaira. Bam Adebayo ugyan dobott húsz pontot, de Jimmy Butler például összesen nyolc mezőnykísérlettel zárt, és Spoelstra nem is szakította meg húzóembereit, Butler 27 percet játszott, 30-nál többet pedig senki sem töltött a parketten - a második negyedben világossá vált, hogy itt nincs sok keresnivalójuk. Irányító nélkül továbbra is nehéz játszani ezt a játékot, Kyle Lowryra nem számíthatnak, és egyelőre nincs más, aki megoldaná a feladatot, most Tyler Herro és Gabe Vincent is pocsék meccset játszott (ketten együtt 15 pontot, 6/26-os mezőnymutatót és 1/12 triplát tettek hozzá), ami nem férhetett bele - az egész szezont középcsapatként töltik, lassan el kell fogadniuk, hogy ebben a formában idén nincs bennük ennél több.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 20, Butler 16, Strus 13/6
A 76ers legjobb dobói: Maxey 27/12, Harden 23/12, Harris 18/6

 

New York Knicks - Brooklyn Nets 142-118

Gálázott Brunson és a Knicks. Nem adott sok esélyt városi riválisának a New York, a pihentebb vendéglátó szenzációs támadójátékkal lőtte szét ellenfelét és szórakoztatta a Madison Square Garden ilyen teljesítményeket váró közönségét. A Knicks már az első negyedben 47 pontot szerzett, 24-gyel vezetett a nagyszünetben, volt közte kereken harminc is a javára, és egy másodpercig sem forgott veszélyben a sikere - a második félidőben kicsit azért visszavett, de nem csökkent a nagyon magabiztos előnye. Egyénileg Jalen Brunsont kell kiemelnünk, aki játszadozott a Nets védőivel, és végül 39 pontot dobott 15/18-as mezőnymutatóval és 5/6 triplával, egészen nevetséges hatékonysággal, mellette 6/9 triplát dobott Quentin Grimes, 21-8-8-cal zárt Julius Randle, de még többen is kitettek magukért - csapatszinten meglett a 60%-os (!) mezőnymutató és 57%-kal süllyesztettek el húsz triplát, azt csináltak, amit csak akartak. A kiütéses gálameccs a zsinórban hetedik győzelmet hozta a társaság számára, Tom Thibodeau vezetőedző pedig annyit mondott, hogy tetszik neki, ahol játékban, mentalitásban, energiaszintben vannak a szezon ezen pontján, abszolút elégedett - ötödikek Keleten, és másfél meccs a hátrányuk a Clevelandhez képest, holnap pedig Miamiba látogatnak.

Nem tudott ellenállni a Nets. A back-to-back érkező Brooklynban egyszerűen nem volt elég energia ahhoz, hogy érdemi ellenállást fejtsen ki, annyit tudott tenni, hogy támadásban szintén egész jó számokat produkált, de ez még arra sem volt elég, hogy a kiütést elkerülje az együttes. Cam Johnson (33 pont, 7/11 tripla) és a 21 pontos Mikal Bridges igyekezett, de a Knicks játéka elsöpörte őket, már a negyedik negyed közepén megkapták a 120 pontot, és semmilyen ellenszerük nem volt, semmivel sem tudtak fordítani a játékon vagy a mérkőzés menetén, egy pillanatig sem tudták átvenni az irányítást. A Bucks elleni vereség után egy újabb bombaformában lévő csapattól kaptak ki, most pedig mennek Bostonba, nincsenek irigylésre méltó helyzetben...

A Knicks legjobb dobói: Brunson 39/15, Grimes 22/18, Randle 21/12
A Nets legjobb dobói: Johnson 33/21, Bridges 21/3, Thomas 15/3

 

Houston Rockets - Memphis Grizzlies 99-113

Bane intézte a Grizzlies győzelmét. Mindkét csapat back-to-back lépett pályára, de ezzel együtt is a vendégek voltak az egyértelmű esélyesek, és ezt bizonyították is a 38-24-re megnyert harmadik negyedben, majd a negyediket is jól kezdték, ezzel el is dőltek az érdemi kérdések. Ezúttal nem Ja Morant (20 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) vette a hátára a csapatot, hanem Desmond Bane, aki 30 pontot ért el 12/17 jó dobással, és ehhez hozzátett 9 lepattanót és 6 gólpasszt is, vele a pályán +31-ben zárt a Grizzlies. Taylor Jenkinsnek nem is kellett padlóba állítania a játékosait, senki sem érte el a 30 perces határt a vendégeknél, de ennyi idő is elég volt Jaren Jackson Jr. számára, hogy kiosszon újabb 5 blokkot, ahogyan Dillon Brooks is beszórt 4/8 triplát. A Rocketsnél Jalen Green már 29 percet játszott, de a 20 pontját 7/18 dobással érte el, és csapatszinten is csak 40 százalékkal dobtak mezőnyből, hiába játszott hatékonyan KJ Martin (19 pont, 6 lepattanó, 8/12 mezőnyből) és Alperen Sengün (11 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 5/6 mezőnyből) is. Annak azért örülhetnek Houstonban, hogy Kevin Porter Jr. január 12-e óta először lépett pályára, a hátvéd 26 perc alatt 11 pontot és 5 lepattanót ért el.

A Rockets legjobb dobói: Green 20/12, Martin 19/6, Porter Jr. 11/6, Sengün 11, Tate 11
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 30/18, Morant 20/3, Jackson Jr. 17/6

 

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 139-117

Megvan a 16. is. Nem lassít a Bucks, sorozatban a 16. győzelmüket könyvelhették el, és azzal együtt is magabiztosan nyertek, hogy csak a negyedik negyedben növelték tekintélyesre a különbséget, senkinek sem kellett még csak 30 percet sem játszani náluk. A hazaiak játékában azzal együtt is megvolt a tökéletes kinti-benti egyensúly, hogy Khris Middleton pihenőt kapott erre az estére, csapatként 26 triplát bombáztak be, miközben Giannis Antetokounmpo (31 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) szokás szerint agresszívan támadta a festéket is – azt azért érdemes külön is kiemelni, hogy a kétszeres MVP 8/10 büntetőt és 3/4 triplát is bedobott ezen az estén. Egyedül Jrue Holiday triplái nem estek, de ő is hasznossá tette magát a 23 pontjával és a 9 gólpasszával, többre pedig nem is volt szükség, mert Brook Lopez, Grayson Allen, Joe Ingles és AJ Green is 4 bedobott triplával zárt. A Magicnél Paolo Banchero különösen megszenvedett a Bucks védekezésével, mindössze 4/13 dobását értékesítette, így viszont nem volt esélyük felvenni a versenyt a hazaiak kinti dobóformájával, hiába játszott nagyot Cole Anthony (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Markelle Fultz (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is, és hiába vette fel a kesztyűt Wendell Carter Jr. (19 pont, 10 lepattanó) is Lopezzel.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/9, Holiday 23/3, Lopez 18/12
A Magic legjobb dobói: Anthony 28/9, Fultz 21/3, Carter Jr. 19/3

 

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 117-123

Dennis Schröder előlépett. Nehéz helyzetből várta ezt a meccset a Lakers, LeBron James, Anthony Davis és D’Angelo Russell nélkül kellett megvívniuk ezt a létfontosságú meccset, de a 26 pontos Dennis Schröder vezérletével sikerült megoldaniuk a feladatot. Nem csupán Schröder, de a többiek is előléptek a vendégeknél, Troy Brown Jr. és Austin Reaves is 19 pontot dobott kiváló hatékonysággal, Lonnie Walker IV 11 büntetőt harcolt ki, Wenyen Gabriel 10 lepattanót gyűjtött be, Rui Hachimura (9 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) pedig a gyűrű védésében vállalt fontos szerepet. A Thunder sem várta könnyű helyzetből a meccset, Shai Gilgeous-Alexander továbbra sem állt Mark Daigneault rendelkezésére, így ismét Jalen Williamsre (24 pont, 7 gólpassz) hárultak nagyobb terhek, de Josh Giddey (22 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) is extrát nyújtott, és egyedül azt nehezményezte a meccs után a hazaiak edzője, hogy miért dobhattak csak 24 büntetőt, amikor a Lakers játékosai 39 alkalommal állhattak oda a vonalra. A Thunder ezzel a vereséggel 2,5 meccs hátrányba került az utolsó playint érő helyhez képest, a Lakers viszont megelőzte a Trail Blazerst és fellépett a 11. helyre nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 24/9, Giddey 22/3, Dort 19/3
A Lakers legjobb dobói: Schröder 26/9, Brown Jr. 19/12, Reaves 19/3

 

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 110-121

Ingram felvette a kesztyűt. Ahogyan az elmúlt hónapokban megszokottá vált, Damian Lillard ismét extrát nyújtott támadásban, 41 pontot dobott 12/22 jó dobással és 15/16 büntetővel, begyűjtött 8 lepattanót is, ugyanakkor most egyáltalán nem tudott szervezni, egyetlen gólpasszt sem osztott ki, és emellett Brandon Ingram is tartani tudta vele a lépést: a Pelicans játékosa 40 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal húzta csapatát. A második opciók is hozták magukat, Jerami Grant 28 ponttal jelentkezett, míg CJ McCollum 24-7-7-es meccset hozott össze egykori csapatával szemben, a tényleges különbséget viszont az jelentette, hogy a fő pontfelelősök mögött a Pelicans volt a mélyebb. Három negyeden keresztül szorosan alakult a találkozó, az utolsó 12 percet viszont 31-19-re húzták be a vendégek, ekkor a Trail Blazers pontjaiból 15-öt a Lillard-Grant kettős szerzett, míg a túloldalon 14 pontot hoztak össze a kiegészítők az Ingram-McCollum páros mellett, és ez döntőnek bizonyult. A Pelicans tipikus „hatpontos” meccset tudott behúzni, a győzelmüknek köszönhetően a 10. helyen állnak nyugaton, és másfél meccsre növelték az előnyüket a Trail Blazershez képest, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a két csapat még kétszer találkozik egymással a következő hetekben, és eddig 1-1-re állnak egymással ebben a szezonban.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 41/6, Grant 28/15, Reddish 13/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 40/3, McCollum 24/6, Hayes 15

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus