Rangadót nyert a Heat és a 76ers is, kikapott a Lakers

Luka Doncic és Nikola Jokics is meccset eldöntő megmozdulással jelentkezett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, a Suns kiélezett meccsen nyert a Hawks ellen, a Jazz és a Bulls is rangadón maradt alul, míg a Trail Blazers lesimázta az Anthony Davist is elvesztő Lakerst.

Denver Nuggets - Houston Rockets 95-94

Jokics blokkjával nyert a Nuggets. A hazaiak vezetőedzője, Michael Malone a közelmúltban kifakadt amiatt, hogy azokban a percekben, amikor Nikola Jokics nincs pályán, gyakorlatilag képtelenek pontot szerezni – a Nuggets második sora erre 32 ponttal felelt, ugyanakkor nem ezen múlt a győzelmük, mert a Rockets cseréi 39-ig jutottak. Támadásban ismét elképesztő teher hárult Jokicsra, aki ezúttal 28 ponttal és 14 lepattanóval zárt, ráadásul Michael Porter Jr. is kidőlt hátproblémák miatt a mérkőzés korai szakaszában, így ki-ki meccs lett az előzetesen kötelezőnek tűnő győzelemből. Will Barton sokoldalú teljesítménnyel jelentkezett, 15 pontja mellett 7 lepattanót és 6 gólpasszt is jegyzett, de elhasznált 19 dobást, míg Aaron Gordon alig vállalhatott. Az utolsó két percben azonban Gordon lett az egyik hős, két triplát is bebombázott, ezzel ő szerezte a mérkőzés utolsó hat pontját, de a Rockets így is megnyerhette volna, ugyanakkor az utolsó másodpercben Jokics blokkolta Jae’Sean Tate kísérletét, így két vesztes meccs után ismét nyerni tudott a Nuggets.

Megvan sorozatban a hetedik is. Egymást követő hetedik alkalommal kapott ki a Rockets, így már csak 1-8-ra állnak, és nagyon jól haladnak afelé, hogy ismét az övék legyen az egyik leggyengébb mérleg. Noha rossz mérleggel állnak, nem először tudták megnehezíteni aktuális ellenfelük dolgát, főleg a csapat magasemberei végeztek most jó munkát, annak ellenére is, hogy közben a túloldalon Jokics is dominálni tudott. Ezúttal Daniel Theis állt a csapat élére a 18 pontjával, Christian Wood a 12 pontja mellett begyűjtött 17 lepattanót is, és a kispadról beszálló Alperen Sengün (9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is jól használta ki a neki jutó 14 percet. Kevin Porter Jr. és Jalen Green ugyanakkor egyszerre dobtak gyengén, közös erővel 5/23-as mezőnymutatót, azon belül 2/12-es triplázást hoztak össze, így bármennyire is jól tartották magukat a végéig, kettejük egyidejű gyengélkedése nem fért bele.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/3, Barton 15/3, Gordon 9/9, Morris 9/3
A Rockets legjobb dobói: Theis 18/3, Wood 12/3, Gordon 12/3

 

Miami Heat - Utah Jazz 118-115

Majdnem elszórakozta a Heat. Legutóbb pocsék teljesítménnyel kapott ki a Boston Celtics ellen a Miami Heat, úgyhogy bőven volt mit bizonyítaniuk a liga egyik legerősebb csapata ellen, és vissza is találtak ahhoz a teljesítményükhöz, amit korábban mutattak – leszámítva az utolsó 5 percet, ahol majdnem teljesen leadták a 19 pontos előnyüket. Az óra nekik dolgozott, Donovan Mitchell pedig elhibázta az egyenlítésért elengedett tripláját a végén, így célba értek. Egyénileg több jó teljesítmény is akadt náluk, Tyler Herro 29 pontot szórt a kispadról beszállva, Jimmy Butler (27 pont, 6 gólpassz) szintén megszórta magát, Kyle Lowry (20 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplázott, de Bam Adebayo (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is hozzátett. A Heat elképesztően hatékonyan támadott, 60,3%-kal céloztak mezőnyből, és ezen belül 11/21 triplát is el tudtak süllyeszteni, a Jazz pedig nem tudta felvenni a versenyt ezzel a hatékonysággal.

Későn ébredt a Jazz. Donovan Mitchell a kisebb bokasérülése után visszatért a Jazz kezdőjébe, rögtön a csapata élére is állt 37 ponttal és 7 gólpasszal, és a negyedik negyedben szerzett 10 pontjával ő vezette a felzárkózásukat is. Így sem játszott tökéletes meccset, a legvégén úgy vállalta el az egyenlítőnek szánt triplát, hogy előtte 4/14 kinti dobása ért csak célba a meccsen, és ismét hibázott, Lowry pedig begyűjtötte a lepattanót, és ezzel eldőlt a meccs. Mitchell mellett Mike Conley (18 pont, 7 gólpassz) is nagy kosarakkal vette ki a részét a felzárkózásból, de Royce O’Neale (15 pont, 5 lepattanó, 6 labdaszerzés) és Bojan Bogdanovic (16 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) teljesítményére sem lehetett panasz. Rudy Gobert szokatlanul halovány volt, mindössze 8 lepattanót gyűjtött be, miközben az eddigi meccsein mindig elért legalább 13-ig, bár ebben közrejátszott a Heat kiemelkedő hatékonysága is. A Jazz ezzel a második vereségét szenvedte el, legközelebb a Magic ellen javíthatnak.

A Heat legjobb dobói: Herro 29/18, Butler 27, Lowry 20/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 37/12, Conley 18/9, Bogdanovic 16/6

 

Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 105-114

Ez a tavalyi Embiid volt. A 76ers centere eddig szokatlanul rosszul dobott a szezon során, ezen az estén viszont ismét a tavalyi énjére emlékeztetett, 11/19 dobásból elért 30 pontot, 4/5 triplát is a helyére küldött, és lekapott 15 lepattanót is. Szükség is volt tőle az extrára, mert az eddig ihletett formában játszó Seth Curry megállt 11 pontnál, ráadásul 0/3 triplával zárta az estét, viszont a kispadról nagyon komoly segítséget kapott Furkan Korkmaztól, aki 7/9 hármasát elsüllyesztve 25 pontig jutott. Embiid védekezésben is éreztette a hatását, a túloldalon Nikola Vucsevics 5/16-tal zárt, így a 76ers megszerezte sorozatban a hatodik győzelmét is. Doc Rivers jubilált ezzel a sikerrel, ez volt pályafutása 1000. győzelme edzőként, és ő a 13., aki elérte ezt a mérföldkövet.

A végére elfogyott a Bulls. A negyedik negyed közepén egy 10-0-s futás után 97-96-ra vezettek a hazaiak, azonban ezt követően szétesett a játékuk mindkét oldalon, az utolsó percekre teljesen elfogytak. Zach LaVine (32 pont, 9 lepattanó) és DeMar DeRozan (25 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz) vezetésével sokáig jól tartották magukat, de szükségük lett volna arra, hogy mellettük valaki állandó veszélyt tudjon jelenteni a triplavonalon túlról, mert csapatszinten csak 7/29 hármast süllyesztettek el, miközben a 76ers 13/26-ot. Az utolsó percekben is kiütközött a triplázásban a különbség, Embiid kétszer is beköszönt távolról, Korkmaz és Niang is beszórt egy-egy hármast. Vucsevics 11 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott ugyan, de elveszett Embiid mellett, sokszor kiszorult a triplavonal mögé, onnan viszont csak 1/7-tel célzott. A Bulls így rövid idő alatt másodszor is kikapott a 76ers ellen, legközelebb a Nets ellen próbálhatnak meg javítani, várhatóan ott sem lesz könnyebb dolguk.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 32/9, DeRozan 25/3, Jones Jr. 12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 30/12, Korkmaz 25/21, Milton 13

 

Dallas Mavericks - Boston Celtics 107-104

Doncic triplája döntött. A mérkőzés első félidejében egyértelműen jobb volt a Mavericks, nem sokkal a nagyszünet előtt 19 ponttal is vezettek, ugyanakkor a fordulás után fokozatosan leadták az előnyüket, és bő két perccel a vége előtt a Celtics a vezetést is átvette Marcus Smart triplájával. 1:39-nél a jól visszatérő Kristaps Porzingis (21 pont, 7 lepattanó) egyenlített ki, majd a túloldalon ő blokkolta Dennis Schröder dobását is. Ezt követően mindkét oldalon akadt egy-egy eladott labda, illetve Reggie Bullock és Marcus Smart is elhibázott egy dobást, így az utolsó támadásnál Luka Doncic kezébe került a labda, aki Josh Richardsont átdobva az utolsó másodpercben elsüllyesztette a meccsnyerőt. A szlovén irányító addig is jól játszott, végül 33 pontig jutott 12/21-es mezőnyözéssel és 5/10-es triplamutatóval, begyűjtött 9 lepattanót, illetve kiosztott 5 gólpasszt is, ő jelentette a különbséget. A Mavericks cseresorát is dicséret illeti még, ők 33-15-re múlták felül a Celtics második sorát.

Jayson Tatum most jobban játszott. Jaylen Brown kidőlése miatt az eddiginél is nagyobb teher hárult a szezont nem túl jó formában kezdő Jayson Tatumra, viszont ezúttal felvette a kesztyűt és 12/19 dobást elsüllyesztve 32 pontot dobott, leszedett 11 lepattanót is, és egészen a végéig tartotta a lépést az ellenfél sztárjával. Mellette a kezdőbe bekerülő Dennis Schröder is sokat próbálkozott, ugyanakkor az ő 20 pontjához 22 dobásra volt szükség, és nélküle a cseresorból is csak Josh Richardson (13 pont) tudott érdemben hozzátenni. Robert Williams III (16 pont, 8 lepattanó) hatékonyan játszott, 7/8 dobását elsüllyesztette, de az általánosságban is elmondható, hogy nem bentről akadtak problémáik támadásban, hanem a triplavonalon túlról, ahonnan 29%-kal céloztak. Így is közel álltak egy újabb győzelemhez, legközelebb a Raptors ellen próbálhatnak meg javítani.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/15, Porzingis 21, Bullock 13/9, Brunson 13/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/18, Schröder 20/3, R. Williams 16

 

Phoenix Suns - Atlanta Hawks 121-117

Devin Booker szezoncsúcsa is kellett a Sunsnak. Mások mellett Devin Bookert is érte eddig némi kritika amiatt, hogy visszaesett a hatékonysága az előző idényhez képest, azonban most csattanós választ adott, szezoncsúcsot jelentő 38 pontot szerzett, 14/21 dobását elsüllyesztette, közte 5/9 tripláját, és a mérkőzés hajrájában is lehetett rá számítani, a végén is fontos kosarakat szerzett. Mellette Chris Paul (16 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz) is összerakott egy izmos dupla-duplát, viszont a csapat másik nagy hőse nem ő lett, hanem a szezon korábbi részében lehetőséget alig kapó, majd Deandre Ayton kidőlésével a rotációba bekerülő Frank Kaminsky lett, aki a kispadról beszállva 29 percet töltött a parketten, ami alatt 16 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt tett be a közösbe, és a hajrában ő is szerzett egy fontos kosarat. A Suns a gyengébb kezdése óta sorozatban a negyedik meccsét is behúzta, és már 5-3-ra állnak.

A végén a Hawks húzta a rövidebbet. Fordulatos és kiélezett meccset játszott a két csapat, 20 alkalommal álltak döntetlenre, és 13-szor változott a vezető fél kiléte, és ehhez jöttek hozzá olyan hullámzások, mint a Hawks 13 ponttal megnyert harmadik negyede, amire egy 35-19-re behúzott utolsó 12 perccel válaszolt a Suns. Trae Young így hiába ért el 31 pontos, 13 gólpasszos dupla-duplát, ahogyan John Collins (26 pont, 10 lepattanó) jó játéka sem ért győzelmet, nem fért bele a Hawksnak, hogy ellenfelük 51,1%-kal dobott mezőnyből, míg ők csak 43,3%-kal, az eddig remeklő De’Andre Hunter 2 pontja és 1/9-es mezőnymutatója különösen fájó volt számukra egy ennyire kiélezett meccsen.

A Suns legjobb dobói: Booker 38/15, Kaminsky 16/6, Paul 16/3
A Hawks legjobb dobói: Young 31/12, Collins 26/9, Bogdanovics 18/12

 

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 105-95

Damian Lillard most jól játszott. A Trail Blazers irányítója nem kezdte jól a szezont, ugyanakkor ez a mérkőzés kiváló lehetőséget biztosított neki arra, hogy gyűjtsön egy kis önbizalmat. A Lakersnél LeBron James nem játszott, Anthony Davis pedig csak 7 percet tölthetett a parketten, így nem képviselt egyenlő erőt a két csapat, és csak azért nem lett nagyobb a különbség, mert a negyedik negyedre teljesen kiengedhettek a hazaiak. Lillard 9/19-es mezőnymutatóval és 25 ponttal vezette a csapatát, de mellette Jusuf Nurkic (15 pont, 17 lepattanó) is extrát hozott, míg Robert Covington 4/7 triplával vétette észre magát, semmi jelentősége nem volt C.J. McCollum gyengébb estéjének, belefért a 3/15-ös mezőnymutató és a 7 szerzett pont tőle. Érdekesség, hogy ezzel a győzelmével a Trail Balzers 5-1-re áll hazai pályán, idegenben viszont 0-4-et hoztak eddig, és most egy négymeccses idegenbeli túrára indulnak.

Anthony Davist is elvesztette a Lakers. Anthony Davis számára gyomorpanaszok miatt már az első negyedben véget ért a találkozó, és addig is érezni lehetett, hogy nincs vele minden rendben, 2 ponttal és 1/5-ös mezőnymutatóval szállt ki a mérkőzésből. Nélküle esélye sem volt a Lakersnek, 34 pontos hátrányuk is volt már, és csak a 28-12-re megnyert utolsó 12 perccel kozmetikáztak az eredményen. Russell Westbrook (8 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) csak 1/13 dobását süllyesztette el, eladott 6 labdát is, egyedül semmit sem tudott kezdeni a két sztár hiányában. Ezúttal Carmelo Anthony is csendesebb volt, 14 dobásból jutott 12 pontig, és egyedül talán annak örülhetnek a LAkersnél, hogy Sekou Doumbouya a mérkőzés végén beszállt 8 percre, ami alatt 10 pontig, 4 lepattanóig és 2 labdaszerzésig jutott.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/18, Nurkic 15, Powell 13/3
A Lakers legjobb dobói: Monk 13/9, Anthony 12, Howard 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus