Rangadót nyert a Nuggets, 140 pontot dobott a Warriors

Sztárja nélkül nyert a 76ers és a Pacers, kevés pontot hozott a Heat-Magic, majdnem megégett a Rockets, hozta a kötelezőt a Timberwolves és a Clippers, parádézott a Spurs és a Jazz.

Atlanta Hawks – Indiana Pacers 108-126

Haliburton nélkül is dominált a Pacers. Legutóbbi öt mérkőzéséből hármat is megnyert az Atlanta, közte az OKC-t és a Philadelphiát is legyőzve, míg az Indiana Tyrese Haliburton sérülése ellenére sem tud veszíteni, így már a negyedik Keleten. Ezúttal is dominált Rick Carlisle csapata, melynek keretéből nyolc játékos is átlépte a tíz dobott pontos határt, miközben mezőnyből 67,1%-kal céloztak, a lepattanócsatát pedig 44–28 arányban nyerték. Az első két negyed még viszonylag szorosan alakult, hazai oldalon Dejounte Murray (29 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), Saddiq Bey (17 pont, 4 lepattanó) és Jalen Johnson (16 pont, 4 lepattanó) triója iparkodott, ellenben Trae Young (13 pont, 6 gólpassz) gyengébb estét fogott ki, mindössze 4/17-et dobva, ezt pedig nem bírta el a Hawks. A nagyszünetet követően Buddy Hield (18 pont, 4/6 tripla), Obi Toppin (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és T.J. McConnell (6 pont, 14 gólpassz) vezérletével tizenkét pontot vert ellenfelére az Indiana, ezzel eldöntve az összecsapást.

A Hawks legjobb dobói: Murray 29/9, Bey 17/9, Johnson 16/3
A Pacers legjobb dobói: Hield 18/12, Toppin 18, Mathurin 15

 

Detroit Pistons – Houston Rockets 110-112

Majdnem megégett a Rockets. Idegenben ugyan eléggé botladozik a Houston, ám a Detroit otthonában elég nagy blama lett volna kikapni, pláne annak fényében, hogy a hazaiaknál Cade Cunningham és Bojan Bogdanovic sem léphetett parkettre. Ezzel szemben az autóvárosiak kezdtek jobban olyannyira, hogy hamar felépítettek egy tíz pont körüli előnyt. Elsősorban Alec Burks (19 pont), Kevin Knox II. (19 pont, 7 lepattanó, 7/9 mezőnyből) és Jaden Ivey (18 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) járt élen a pontszerzésben, miközben a Rockets csak futott az eredmény után. A negyedik negyed végén azonban rákapcsolt Fred VanVleet (20 pont, 4 lepattanó, 12 gólpassz), aki gyors egymásutánban nyolc pontot szerezve visszahozta a meccsbe a texasiakat. Három perccel a végső dudaszó megszólalása előtt még 107–102-re vezetett a vendéglátó, amikor VanVleet előbb egy triplát, aztán egy duplát küldött a helyére, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Alperen Sengünt (29 pont, 6 lepattanó), így máris a vendégeknél volt az előny. A Pistons pedig már nem tudott újítani, Ivey még dobhatott ugyan a győzelemért, ám a tripláját kivetette a gyűrű, így sorozatban a hetedik mérkőzését is elbukta a Detroit.

A Pistons legjobb dobói: Burks 19/15, Knox II. 19/6, Ivey 18/3
A Rockets legjobb dobói: Sengün 29, Ja. Green 28/6, VanVleet 20/9

 

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 112-93

Előlépett Tobias Harris. Papíron a játéknap rangadója volt a 76ers és a Kings találkozója még akkor is, ha a hazaiak Joel Embiid nélkül léptek pályára, hiszen a magasember hiánya az elmúlt három mérkőzésen három vereséget eredményezett. Remekül kezdett Tobias Harris (37 pont, 7 lepattanó), aki már az első negyedben eljutott tizennégy pontig, s mivel Tyrese Maxey (21 pont, 4 gólpassz) is hozta a számait, a padról beszálló Nicolas Batum (14 pont, 5 lepattanó, 5/5 mezőnyből, 4/4 tripla) pedig nem tudott hibázni, így hamar felépített egy bő húsz pontos előnyt a Philly, amire a nagyszünetet követően már nem volt válasza a Sacramentónak. A vendégek nem nagyon találták a dobásaikat, az este folyamán mindössze 33,7%-kal tüzeltek, ezzel a teljesítménnyel pedig nem lehet meccset nyerni. De'Aaron Fox (21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Keegan Murray (15 pont, 8 lepattanó) párosa hozta ugyan a kötelezőt, sőt Domantas Sabonis (14 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is dupla-dupláig jutott, ám ez ezúttal kevés volt az üdvösséghez.

A 76ers legjobb dobói: Harris 37/9, Maxey 21/9, Batum 14/12
A Kings legjobb dobói: Fox 21/6, Murray 15/9, Monk 15

 

Chicago Bulls – Golden State Warriors 131-140

A nagyszünetet követően magára talált a Splash Brothers. Zach LaVine visszatérése óta nem kapott ki a Chicago, ami még akkor is pozitívum, ha kétszer a Charlotte csapatát fektette két vállra a gárda. Ezzel szemben a Golden State helyzete eléggé kilátástalan, a vendégek ismét egy negatív spirálból próbálnak kikászálódni, melynek eredményeképpen mindössze a Nyugat tizenkettedik helyén tanyáznak. Érdekes meccset láthatott a nagyérdemű, az első negyed tapogatózását követően a második játékrészt 45–29-re nyerte meg a Bulls. Billy Donovan csapatában DeMar DeRozan (39 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Coby White (25 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 5/7 tripla) és Zach LaVine (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is remekelt, miközben az ellenfélnél úgy tűnt, hogy nagyot betlizik a Splash Brothers, ugyanis Stephen Curry és Klay Thompson párosa 1/11-el kezdett mezőnyből. Aztán a nagyszünetet követően fordult a kocka, elkezdtek beesni a Warriors dobásai, ami azt eredményezte, hogy a harmadik felvonást 48–20-ra a vendég gárda nyerte meg, ezzel átvéve a meccs irányítását. A kegyelemdöfést Curry (27 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz) adta meg, aki egymaga tizenöt pontot szerzett a záró játékrészben, miközben Thompson (30 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is elkapta a fonalat, így elorozta a győzelmet Chicagóból a GSW.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 39/6, White 25/15, LaVine 25/12
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/21, Curry 27/18, Kuminga 24/12

 

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 116-93

Már az első negyedben eldőlt. A kötelező győzelem reményében lépett pályára a Portland ellenében a Minnesota, amely az elmúlt napokban beleszaladt ugyan néhány pofonba, ám ennek ellenére még mindig az egyik nyugati élcsapat. Ezzel szemben a Portland már réges-rég elengedte ezt az idényt, ráadásul mostanság már a jobb teljesítményre képes játékosai is elkezdtek betlizni. Nem volt ez másképp ezúttal sem, hiszen Anfernee Simons (5 pont) véghez vitte azt a bravúrt, hogy 0/10-es mezőnymutatóval zárjon, így nem volt túl meglepő, hogy Rudy Gobert (24 pont, 17 lepattanó, 9/11 mezőnyből), Karl-Anthony Towns (23 pont, 8 lepattanó) és Naz Reid (14 pont) vezérletével már az első negyedben eldöntötte a meccset a Wolves – 36–15-re megnyerve ezt a felvonást. A játék képe a folytatásban sem változott, így Blazers egyetlen másodpercig sem vezetett a találkozó során. Talán egyedül Jabari Walker (17 pont, 13 lepattanó) tudott élni a játékpercek adta lehetőséggel, az utolsó játékrészben már edzőmeccsé avanzsáló összecsapás folyamán.

A Timberwolves legjobb dobói: Gobert 24, Towns 23/9, Reid 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Walker 17/3, Reath 14/6, Camara 14/3

 

San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 135-99

Csapatként játszott nagyot a Spurs. A hazaiak 2-8-cal, míg a vendégek 1-9-cel zárták az utóbbi időszakot, a Spurs viszont az előző alkalommal a Detroit ellen 130 pontot dobva tudott győzni, ez a siker pedig talán a hasonló színvonalat képviselő Charlotte ellen is önbizalomra adhatott okot. A Hornetsnél végre-valahára visszatért LaMelo Ball (28 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés), aki nem is játszott rosszul, ellenben mellette ezúttal Terry Rozier (16 pont) és Miles Bridges (14 pont, 9 lepattanó) is gyengébb napot fogott ki. A San Antonio viszont csapatként brillírozott, tizennégy játékosa lépett ezen az estén parkettre és mindannyian szereztek pontot. Persze a legjobb a 2023-as draft első választottja Victor Wembanyama (26 pont, 11 lepattanó, 9/14 mezőnyből, 2/3 tripla) volt, de Doug McDermott (14 pont, 4/6 tripla) és Jeremy Sochan (13 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is igencsak hasznosan kosárlabdázott, ennek révén pedig viszonylag hamar kialakult egy közel harmincpontos különbség a felek között, ami a Spurs sikerét eredményezte.

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 26/6, McDermott 14/12, Sochan 13/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 28/9, Rozier 16/9, Bridges 14/3

 

Miami Heat – Orlando Magic 99-96

Adebayo nehezen ugyan, de hős lett. Mostanában ritkán látott alacsony ponttermést hozott ez az összecsapás, legutóbb december 11-én volt arra példa, hogy egy csapat úgy tudjon nyerni, hogy nem éri el a 100 pontot, most a Heat ezt a bravúrt hajtotta végre. Noha nem volt sok pont, a végjáték így is kiélezettre sikeredett, miután 1:24-gyel az órán Bam Adebayo csak 1/2 büntetőjét dobta be, úgy tűnt, hogy sokba kerülhet a rontása a vonalról, mert Paolo Banchero kétszer is betalált, és a kettő között is Adebayo rontott el egy dobást. 38 másodperccel a vége előtt 95-96-os állásnál kért időt a Heat, ami után ismét Adebayo próbálkozhatott, és ismét hibázott, de a Magic nem tudta begyűjteni a támadólepattanót, és a játékvezetők azt követően is a Heatnek adták a labdát, hogy Jamahl Mosley visszanézette a szituációt. A figura végén megint Adebayo volt, 18,1 másodperccel az órán pedig már nem hibázott, ellenben a túloldalon Banchero kétszer is rontott, majd Haywood Highsmith büntetői után megint Banchero próbálkozhatott, de az egyenlítőnek szánt triplája sem ért célba.

Banchero sokat hibázott. Egyik csapat sem volt kimondottan hatékony ezen az estén, a Heat és a Magic sem tudta megugrani a 45 százalékot mezőnyből, a vendégek ráadásul öttel több büntetőt hagytak ki ugyanannyi kísérletből, mint a hazaiak. Mindkét oldalon sok volt a hiányzó, Jimmy Butler, Kyle Lowry, Tyler Herro, Franz Wagner és Wendell Carter Jr. sem lépett pályára, míg Jalen Suggs betegség miatt csak 14 percet vállalt, így nem meglepő, hogy a hazaiaknál Adebayo, a vendégeknél Banchero került a középpontba. Adebayo nem játszott hibátlan meccset, de csak eljutott 21 pontig, 11 lepattanóig és 7 gólpasszig, és nagy nehezen ugyan, de ő érte el a meccs legfontosabb kosarát is – leginkább Duncan Robinson (23 pont, 4/10 tripla) és Jaime Jaquez Jr. (19 pont, 7 lepattanó) segítette őt. Banchero is eljutott ugyan 25 pontig, 8 lepattanóig és 6 gólpasszig, de mezőnyből sokkal többet hibázott, mint a Heat vezére, mindössze 10/26 dobása ért célba, az utolsó három dobása is kimaradt, és ezt az sem tudta kompenzálni, hogy Moritz Wagner (19 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 7/9 mezőnyből), Chuma Okeke (16 pont, 4/8 tripla) és Joe Ingles (14 pont, 6 gólpassz, 4/8 tripla) is hasznosan játszott.

A Heat legjobb dobói: Robinson 23/12, Adebayo 21, Jaquez Jr. 19
A Magic legjobb dobói: Banchero 25/3, M. Wagner 19, Okeke 16/12

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 119-128

George parádézott, Bane megsérült. Egyértelmű favoritok voltak a vendégek a sérülésekkel teletűzdelt Grizzlies otthonában, és a lassabb kezdés után 77 pontot dobott a Clippers a két középső negyedben, az utolsó 12 percben már csak kozmetikázni tudtak az eredményen a hazaiak. Főleg Paul George villogott, 37 pontot ért el 12/18 jó dobással, 7/10 triplája célba ért, és 6/6 büntetőt is bedobott, de Kawhi Leonard is hatékonyan szedte össze a maga 22 pontját, amit megspékelt 7 lepattanóval és 4 gólpasszal. A Grizzliesnél heten értek el kétszámjegyű termést, de a vezérek nem fogtak ki jó napot, Jaren Jackson Jr. 6/20-as mezőnymutatóval jutott el 21 pontig, Desmond Bane pedig 3/11-es mutatónál és 15 pontnál járt, amikor a harmadik negyedben bokasérüléssel kidőlt. Dicséretet érdemel viszont Xavier Tillman (20 pont, 9 lepattanó, 8/10 mezőnyből) és David Roddy (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 7/11 mezőnyből), ahogyan a vendégektől Amir Coffey is, aki rontott mezőnykísérlet nélkül jutott el 13 pontig.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 21/3, Tillman 20/3, Roddy 17/9
A Clippers legjobb dobói: George 37/21, Leonard 22/6, Coffey 13/3

 

Utah Jazz – Toronto Raptors 145-113

Nem lassít a Jazz. A szorosabb első negyed után 36-22-re húzta be a második 12 percet a hazai csapat, és a fordulás után már egyszer sem tudott 10 pont közelébe zárkózni a Raptors, így meglehetősen könnyű győzelmet aratott a Jazz – továbbra is remek formában vannak, az elmúlt 12 meccsükön 10-2-re állnak, és elérték az 50 százalékos mérleget. Nem volt szükségük igazán kiemelkedő egyéni teljesítményre, de hárman is elérték náluk a 20 pontos határt, közel kétszer annyi lepattanót szedtek, mint ellenfelük, és a festékből is 58-32-re túldobták a Raptorst. Egyénileg leginkább Lauri Markkanen (22 pont, 9 lepattanó, 7/11 mezőnyből), Jordan Clarkson (21 pont, 5 gólpassz, 5/9 tripla) és Collin Sexton (20 pont, 5 gólpassz, 7/8 büntető) emelhető ki, míg csapatként 21/43 triplát süllyesztettek el. A Raptorsnál Pascal Siakam vitte a prímet 27 ponttal és 5/6 triplával, ők is elsüllyesztettek csapatként 17/34 hármast, illetve eljutottak 37 alkalommal a büntetővonalra is, de onnan csak 26 pontot szedtek össze, Scottie Barnes például 5/11-et hozott össze a vonalról.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 22/12, Clarkson 21/15, Sexton 20/9
A Raptors legjobb dobói: Siakam 27/15, Barnes 19/6, Quickley 15/9, McDaniels 15

 

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 125-113

Jokicsra nem volt válasz. A játéknap rangadója addig tudott igazán kiélezett maradni, amíg az első negyed derekától össze nem hozott egy 29-7-es futást a Nuggets, onnantól kezdve a Pelicans már azért is sikertelenül harcolt, hogy ismét 10 ponton belülre kerüljenek, és a végén is csak azért lett mindössze 12 pont a különbség, mert egy 2-8-as futás zárta az összecsapást. Nikola Jokicsra nem volt válasz ezen az estén, 11/17 dobását elsüllyesztve 27 pontig, 10 lepattanóig és 14 gólpasszig jutott, és a társak is felléptek mellé: Jamal Murray 20 ponttal és 9 gólpasszal, Michael Porter Jr. 20 ponttal és 10 lepattanóval, Aaron Gordon 15 ponttal és 5 lepattanóval jelentkezett. A Nuggets csapatként 55,6 százalékkal dobott mezőnyből, 48-35-re nyerték a lepattanózást, és továbbra is üldözik a Timberwolves-Thunder tandemet, egyetlen meccsre vannak a nyugati első helytől.

Williamson nem kapott elég segítséget. A Pelicans támadásban csak a magasembereire számíthatott ezen a meccsen, Zion Williamson hatékonyan ért el 30 pontot, illetve 6 lepattanót és 5 gólpasszt is betett a közösbe, Jonas Valanciunas 17 ponttal, 6 lepattanóval és 6/6 büntetővel jelentkezett, míg Larry Nance Jr. 13 ponttal és 3/4 triplával szállt be a padról. A gondok ott kezdődtek, hogy védekezésben ők sem tudták megfelelően limitálni Jokicsot, míg támadásban nem kaptak érdemi segítséget a periméterről: Brandon Ingram 4/11, CJ McCollum 4/10, Trey Murphy III 2/9 jó dobással zárta a meccset, és ezt azzal sem tudták feledtetni, hogy hárman együtt 17 gólpasszt osztottak szét a meccsen. A Pelicans ezzel elszenvedte az első vereségét a jelenlegi idegenbeli túráján, viszont még vár rájuk két meccs Dallasban, mielőtt visszatérhetnének New Orleansba.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Murray 20/9, Porter Jr. 20/6
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 30, Valanciunas 17/3, Nance Jr. 13/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus