Rangadózik a Dallas és a Cavs, összecsap a Raptors és a Kings is

Tíz meccsel jelentkezik hajnalban az NBA, mely során javítana a kulcsjátékosait nélkülöző Hawks, fontos meccset vív egymással a Knicks és a Bulls, de például „kiesési rangadót” is játszanak Charlotte-ban.

Indiana Pacers – Golden State Warriors 01:00

A Warriors back-to-back lép pályára a Bucks ellen elszenvedett vereség után, tegnap egy hatmeccses idegenbeli túrát kezdett meg Steve Kerr csapata, otthonától távol pedig már-már reménytelenül gyengén, 2-12-es mérleggel szerepel a GSW. Könnyű dolguk bizonyára nem lesz ma sem, a remek szezont futó Wigginsre és Iguodalára ma sem számíthatnak, hivatalosan pedig Klay Thompson mai játéka is bizonytalan – valószínűleg azért  ott lesz a parketten a legendás triplázó. A közelmúltban pozitív mérlegre javuló Warriors a legutóbbi vereségével ismét 50%-ra süllyedt, az elmúlt tíz meccsükön 6-4-es mutatót hoztak. A vendéglátók szintén éltek meg már eredményesebb napokat is, ellenfelükhöz hasonlóan az elmúlt öt meccsükből ők is mindössze kettőt nyertek, az utóbbi tíz meccsük különösen gyengén alakult, ebben az időszakban csak háromszor tudtak győzni. A Pacers az elmúlt alkalommal egy nagyon alacsony színvonalú meccsen kapott ki a Heattől alig 80 pontot dobva, előtte viszont 130 pont felett szerezve kaptak ki a Brooklyntól is, így két teljesen különböző utóízű vereség után fogadják a címvédőt. A két csapat alig több, mint egy hete találkozott egymással, ott nyolcpontos Pacers-győzelem született, az Indiana pedig azzal a meccsel egy tízmeccses hazai veretlenséget szakított meg a GSW bánatára. A hazaiaknál Chris Duarte és Daniel Theis kényszerül kihagyni a mérkőzést sérülés miatt, Aaron Nesmith játéka kérdéses. Jóslatokba nem szívesen bocsátkoznánk, az azonos mérleggel rendelkező csapatok találkozóján kiélezett mérkőzésre számítunk.

 

Orlando Magic – Atlanta Hawks 01:00

Itt teljesen ellentétes formákat tapasztalunk, mint amikre számítani lehetne. A Magic hamvaiból feltámadva zsinórban három győzelmet számlál, ráadásul nem is jött-ment csapatok ellen: a  Clipperst hosszabbításban győzte le és a Raptorst oda-vissza fektette két vállra, kilenc egymás utáni zakót követően teljesen váratlan és értelmezhetetlen győzelmeket hoztak Bancheróék, közel két év után a leghosszabb sikerszériát mutatják be most. Különösen nagy dolog ez úgy, hogy több kulcsjátékosára sem számíthat a hazai csapat, Carter Jr., Gary Harris, Jonathan Isaac, Chuma Okeke és Jalen Suggs is a biztos hiányzók közé tartozik. A Hawks azonban az utóbbi időben teljesen szétesett, hiába tért vissza az utóbbi meccseken Hunter, John Collins és Dejounte Murray hiányát nem képesek ellensúlyozni. Az Atlanta a legutóbbi öt meccséből csak hosszabbításban tudott győzni a Chicago ellen, legutóbb Ja Morant nélkül is simán, több, mint húsz ponttal verte őket a Grizzlies – igaz, Trae Young is kiülte az a meccset. A vendégek irányítójának játéka ma is kérdéses, arról csak a feldobást megelőző pillanatokban döntenek. Papíron és játéktudásban az Atlanta győzelme lenne a reális, de Young és Murray nélkül teljesen elveszíti kreativitását a csapat. Az irányító játékára nagy szükség lenne, ez most még úgy is nyerhető meccs kellene, hogy legyen, hogy a hazaiak idén még nem látott jó formában vannak. A két csapat ebben a szezonban kétszer találkozott egymással, mindkét alkalommal sima győzelmet arattak Youngék.

 

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 01:00

A 7-21-gyel álló Hornets és a 7-22-es mérleggel rendelkező Pistons meccsén a tét nem más lesz, mint a liga legrosszabb mérlegének birtoklása. A Charlotte ezzel a „titulussal” idén még nem rendelkezett, de nagyon jó úton jár, hogy végleg beszálljon a tankcsatába: legutóbbi öt meccsükön kivétel nélkül vesztesen hagyták el a pályát, az elmúlt tíz meccsükből csak három alkalommal tudtak nyerni. Gordon Hayward, Cody Martin és Dennis Smith Jr. továbbra is maródi, jó hír azonban, hogy LaMelo Ball státuszát a legfrissebb hírek szerint már kérdésesre módosították, van tehát esély az ő újbóli pályára lépésére. A Pistons zsinórban háromszor bukott, legutóbbi győzelmük során a Miamit verték meg némi meglepetésre elég simán, de továbbra is a liga legrosszabb mérlegével rendelkeznek. A vendégeknél a napokban bejelentették, hogy Cade Cunningham sípcsontműtéten esik át, így biztosan kihagyja  a szezon hátrelévő részét, ebben a döntésben valószínűleg minden ambíciójuk benne van a szezont illetően, rajta kívül egyébként Isaiah Livers nem bevethető. A Detroitnál Dwane Casey vezetőedző az elmúlt napokban az újonc Jalen Durent tette be a kezdőbe Marvin Bagley III helyett, ez érdekes döntés, kérdés, mennyire válik be vagy mi a célja ezzel a változtatással. A két hétgyőzelmes csapat találkozója minden bizonnyal nem a szezon legérdekesebb meccse lesz, de a Wembanyamáért vívott harcban kulcsfontosságú lehet. A három legrosszabb NET-ratingű csapat közül kettő találkozik ma, győzni minden bizonnyal egyikük sem igazán szeretne.

 

Chicago Bulls – New York Knicks 01:30

A Bulls két győzelem után két nappal ezelőtt Atlantában hosszabbításban maradt alul egyetlen  ponttal, ott drámai körülmények között az utolsó pillanatban kapott ki Billy Donovan csapata. Bár legutóbbi öt meccsükből csak kettőt, tíz meccsükből ötöt nyertek, de mégis azt mondanánk, hogy javuló tendenciát mutatnak az utóbbi időben. Mindkét csapat egy nagyobb pihenő után, két nap elteltével lép újra pályára, a Knicks a szezonbeli legjobb időszakát futja, zsinórban négy győzelemnél állnak, melynek során többek között a Clevelandet, az Atlantát és a Sacramentót is legyőzték. Ezzel Randle-ék már 50% fölötti mutatóval Kelet hatodik helyén állnak, de mi sem mutatja jobban a konferenciák kiélezettségét, hogy a Bulls mindössze két és fél meccsel van lemaradva tőlük, de jelenleg így sincs playin-pozícióban sem. A Lonzo Ballt továbbra is nélkülöző hazaiaknál az előző meccset kihagyó, de ma minden bizonnyal visszatérő Alex Caruso pótolhatja a kezdőben, Ayo Dosunmu játéka viszont kérdéses, az ő védekezésére nagy szükség lehet ez ellen az éles Knicks ellen. A vendégeknél Obi Toppin sérült, míg Jalen Brunson játékát is kérdőjelek övezik, az azért nagy érvágás lenne a New York-iaknak, bár a Barrett-Randle kettős jó játékára alapozva bárki ellen lehet esélyük. Ez egy igazi keleti középmezőnybeli párharc lesz, ami fontos lehet a playin/playoff-helyek kiharcolásában is, így nagy iramú, színvonalas meccsre számíthatunk.

 

Toronto Raptors – Sacramento Kings 01:30

Ez két szebb napokat is megélt csapat találkozója lesz, mindketten hanyatló formát mutatnak, ennek megtöréséről szólna elsősorban a mai meccs. A Raptors kulcsjátékosai visszatérése után nem igazán találja önmagát, az legutóbbi tíz meccsükből csak négyet nyertek, az elmúlt időszakban pedig elszenvedték a szezon talán eddigi leginkább neuralgikus eseményét: egymás után kétszer kaptak ki az addig ligautolsó Orlandótól, ráadásul mindkétszer kétszámjegyű ponttal. Nagyon hiányozhat nekik a napokban megsérülő Anunoby, aki helyett Gary Trent Jr. hálálhatja meg a plusz perceket a kezdőben, de ezen kívül Achiuwa és Porter Jr. hiányával is számolnia kell Nurse-nek. A Kings sem várhatja ezt a meccset túl jó helyzetből, ők csak kétszer tudtak nyerni az elmúlt öt találkozójukból, most egy idegenbeli túrát teljesítenek, amelyen belül egy kétmeccses nyeretlenségi sorozatban vannak. De’Aaron Fox két kihagyott mérkőzés után alig egy napja a 76ers ellen már visszatért, de ő sem tudott segíteni, Embiidék ellen húsz ponttal kaptak ki Sabonisék. Az esélyek ezúttal nem egyértelműek, bárki javára eldőlhet a mérkőzés, bár a Kings fáradtabb, ők ma back-to-back lépnek pályára, a Raptors pedig otthon 10-3-as mérleggel rendelkezik, ez a két tényező sokat jelenthet a mai estén is.

 

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 02:00

Itt az esélyek egyértelműek, még úgy is, hogy a Spurs látszólag kilábalt az extrém hosszú zakósorozatból, 11 vereséget követően most kissé meglepő módon ugyan, de egy hárommeccses győzelmi sorozatban vannak, back-to-back meccseken győzték le a Houstont és a Miamit, legutóbb pedig egy ponttal a Clevelandet is elkapták, Jakob Poeltl hiányában ez a sorozat pedig nagyon is elismerésre méltó. Ma hajnalban már Bates-Diop is visszatérhet, Zach Collins azonban biztosan nem, mint ahogyan Romeo Langford játékára is csak csekély mértékben számíthat Greg Popovich. A hazaiak három meccsel vannak 50% fölött, Nyugat ötödik helyén állnak, az utóbbi időben pedig remek formát mutatnak: azok után, hogy nyolc meccsükön csak egy hosszabbításos győzelmet tudtak felmutatni New Yorkban, most ötből négyet nyertek, legutóbb pedig kétszer is kapitulált előttük a Minnesota Timberwolves. Damian Lillard visszatérését követően is ellenállhatatlannak bizonyul, az elmúlt három meccsének mindegyikén elérte legalább a 35 pontot, nem látjuk, hogy a hazaiak közül ki tudná megfogni őt. Miután kulcsembereket nem nélkülöz Billups, így a mérkőzés esélyese egyértelműek az ő csapata. A támadásban utolsó előtti, védekezésben utolsó Spurs ellen Nassir Little és Gary Payton II hiányát is elvileg könnyen ki kellene mozognia a Blazersnek. Egy győzelemmel Lillardék utolérnék a süllyedő Sunst a negyedik helyen, míg a Spurs visszaesne a konferencia utolsó helyére.

 

Oklahoma City Thunder – Miami Heat 02:00

A Miami megint egy viszonylag rosszabb időszakát éli, legutóbb egy olyan meccsen tudtak győzni Indianában, ahol egyik csapat sem dobott jobban 35%-nél és mindkét fél 90 pont alatt maradt. Elmúlt öt meccsükön háromszor is kikaptak, ezekből kettő pedig abszolút nem várt zakó volt: előbb a Detroit majd a San Antonio is legyőzte őket. A Pacers ellen egy négymeccses idegenbeli túrát kezdtek, most kötelező lenne szinte a győzelem számukra, még akkor is, ha Jimmy Butler bokasérülés miatt ezt a meccset kihagyja, de Gabe Vincent és Yurtseven játékára sem számíthat Spoelstra. Az OKC egy hárommeccses nyeretlenségi sorozat után fogadja a Heatet, a kezdeti fellángolás után az elmúlt hetekben már a tőlük előzetesen elvárt eredményeket hozzák, csak a Spurs és Rockets van mögöttük Nyugaton. A Robinson-Earlt és Kenrich Williamst is a sérültlistán tudó Thunder győzelme Gilgeous-Alexander zseniális formája ellenére is csodaszámba menne, ezt a meccset hozni kell Lowryéknak ahhoz, hogy tapadni tudjanak a playoffért küzdő ellenfelekre.

 

Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers 03:00

Ez rangadónak ígérkezik, a Dallas éppen 50% fölött van Nyugat kilencedik helyén, a Bucks és a Bulls elleni vereségek után legutóbb a Thunder elleni kötelezővel tudtak javítani, összességében pedig ötből három sikert számlálnak. A hazai pályán kifejezetten jól szereplő Mavsnek már több győzelme is ottmaradt a büntetővonalon, az alig 73%-os büntetőzésüknél csak a Grizzlies hoz idén rosszabbat, ez pedig kulcskérdés lehet a mai meccsen is. Jason Kidd Josh Greenre és Maxi Kleberre sem számíthat, így érdekes lesz, hogy a dallasi small ball mennyire lesz hatékony az egyébként kifejezetten magas szerkezettel operáló Cleveland ellen. A Cavs most felemás teljesítményt nyújt, felváltva szerzik a győzelmeket és vereségeket, a keleti harmadik helyen álló csapat idegenben csak 5-9-es mérleggel rendelkezik. A közelmúltban ötből csak kétszer tudtak nyerni, ez alatt kikaptak a Knickstől, a Kingstől és legutóbb nagyon fájóan a Spurstől is. Tekintve azt, hogy kulcsjátékosuk gyakorlatilag nem hiányzik (csak Rubio, Dean Wade és Windler sérült), ez a széria nem néz ki olyan jól, a korábbi lendület úgy látszik, hogy megtört, a Dallas ellen azonban javíthatnak, főleg, ha a hazaiak kiegészítői ma sem lesznek képesek kellően fellépni Doncic mellé. A szlovén klasszis megállítása természetesen kardinális kérdés lesz, a védekezésben második legjobban teljesítő Clevelandnek akár esélye is lehet erre.

 

Denver Nuggets – Washinton Wizards 03:00

Itt az erőviszonyok egyértelműek, a Wizards jelenleg a liga legrosszabb formában lévő csapata, hét egymást követő vereségből érkeznik, 3-10-es idegenbeli mérlegükkel pedig nem sok esélyük van arra, hogy ez a negatív széria ma hajnalban megszakadjon. A vendégek legutóbb a Clippers és a Brooklyn ellen kaptak ki back-to-back találkozókon, az esélyei pedig valósággal eltörpülnek annak tudatában, hogy Hachimura sérülése mellett továbbra sem lesz bevethető még Bradley Beal, de Kristaps Porzingis is kihagyni kényszerül a találkozót, Monte Morris viszont néhány kihagyott meccs után újra visszatér a csapatba. A hazaiaknál az elmúlt napokban sikerült kimászni a mély gödörből, azok után, hogy egymás után háromszor is kikaptak, a Portlandet és a Utah-t sikerült legyűrniük, Jokics pedig ismét MVP-önmagát idézi. Annak ellenére, hogy Michael Porter Jr.-nak már a tizedik egymást követő meccsét kell kiülnie sérülése miatt, a találkozó egyértelmű esélyese a Denver, egy győzelemmel Jokicsék a kisebb megingás ellenére nagyon közel kerülnének a nyugati listavezető Pelicans-Grizzlies pároshoz, az Wizards pedig jelenlegi állapotában megfelelő partner lehet ebben.

 

Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 04:00

A Clippersnél hosszú idő után az elmúlt meccseken újra együtt láthatjuk a pályán a Leonard-George párost, ezeken a találkozókon pedig  már megvillantottak valamit a korábbi tudásukból, a Clippers pedig így ismét a playoff-helyeken találja magát. A legutóbbi tíz találkozón bár csak 50% a mérlegük, de egyre javulnak az elmúlt időszakban, legutóbbi öt meccsükből hármat is behúztak, ebből a legnagyobb győzelmet éppen legutóbbi pályára lépésükkor szerezték, ahol a ligaelső Bostont döngölték valósággal a földbe. A vendégek Towns sérülését követően elvesztették az addig sem teljesen stabil ritmusukat,  legutóbbi öt meccsükből csak kettőt nyertek, de most az idegenbeli túrájukon kétszer is kikaptak egymás után a Blazerstől, Lillard egyik alkalommal sem hagyott valós esélyt Gobertéknek. KAT sérülése mellett Prince és McLaughlin sem bevethető, de jelenleg még az utóbbi időben magára találó D’Angelo Russell játéka is kérdéses, így mindenképpen nehéz lesz nyerniük a soraiból csak Powellt nélkülöző, rég nem látott egészségnek örvendő Clippers ellen.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus