Rekordokat döntöget a Milwaukee, hatalmas pofont kapott a Philly

Pár perc alatt földig rombolta a Lakerst a Toronto - győzött San Antonióban a Magic - megtört a Wizards és a Suns átka - nem adott esélyt a Wolvesnak a Blazers.

Remek játékkal dobta szét a Sacramentót a Milwaukee az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így Giannis Antetokounmpóék továbbra is tartják a Toronto tempóját Kelet élén - a Raptors egyébként most néhány perc alatt szétszedte a Lakerst és újabb magabiztos győzelmet aratott. A Portland nem adott esélyt a Minnesotának, a Magic meglepetésre nyerni tudott San Antonióban, hatalmas pofont kapott a Philadelphia, a Wizards és a Suns átka pedig megtört.

Visszajátszás: ha nincs Kawhi, Serge is megteszi - videók

Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 144-109

Két rekordot is megdöntött a Bucks. Elsöprő támadójátékot mutattak be a hazaiak, már az első negyedben is ők diktáltak, de a másodikban vált igazán egyértelművé, hogy ezt a tempót csak ők bírhatják ezen az estén - a nagyszünetben már 19 pont volt közte és a fordulás után is csak tovább nyílt az olló. A 144 dobott pont szezoncsúcs a csapatnál (hosszabbítás nélkül 1979 óta nem dobtak ennyit), a 22 bevágott hármas (és az 56 ráemelt is) pedig franchise-rekord, a hajrában érthető módon már pihenőt is adott kulcsjátékosainak Mike Budenholzer - Giannis Antetokokounmpo tripla-duplázott (26 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz), kiharcoltak 33 büntetőt és 17-tel több triplát emeltek rá, mint duplát. Továbbra is nagyon eredményes a csapat megújult játéka, a gálaszerű győzelem után 8-1-ről folytathatják, méghozzá Portlandben.

Ez most sok volt. Sorozatban öt győzelem után kapott ki a Kings és bár papíron a vendégeknek is feküdt ez a stílus, ezúttal nem volt bennük annyi, hogy megszorítsák a Milwaukee-t - nem rendelkeznek olyan kinti tűzerővel, mint ellenfelük, Nemanja Bjelicának nem is ment a játék és igazából csak a 22 pontos karriercsúcsot hozó Justin Jackson fogott ki jobb napot. Baj nincs, ez benne van a Bucks ellen és főleg benne van ebben a játékstílusban, így is hatodikak Nyugaton és most már hazatérhetnek, következőleg a Torontót fogadják.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26/3, Bledsoe 17/3, Ilyasova 15/9
A Kings legjobb dobói: Jackson 22/12, Hield 19/6, Fox 15/9

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 122-97

Vállalhatatlan volt a Sixers. A vendégek botrányos teljesítményét talán a 28 eladott labda mutatja a legjobban, ami negatív szezoncsúcs az egész ligában és amiből szűk negyven pontot ajándékoztak a Brooklynnak - az első félidőben a gyengélkedő Nets ezt még kevésbé tudta kihasználni, aztán a fordulás után köszönték szépen a lehetőséget a hazaiak. Ben Simmons szerint puhán, Brett Brown szerint elfogadhatatlanul játszottak és a tréner Simmonst és Embiidet le is vitte a pályáról a negyedik negyed közepén, nem erőltette tovább ezt az estét - a hazai 6-0-s mérlegük mellé oda kell tenni az idegenbeli 0-5-öt, egyelőre nagyon messze vannak attól, amit szeretnének elérni.

Időbe telt felpörögnie a Netsnek. A hazaiak is borzasztóan kezdtek, 5/28-at (!) dobtak mezőnyből az első negyedben, de a rengeteg philadelphiai eladott labda miatt így is szoros volt a találkozó, sőt, még a második játékrészben is csak kisebb előnyt épített ki a Brooklyn. Aztán a fordulás után ők össze tudták magukat szedni, a harmadik negyedben 41 pontot tettek fel a táblára, ami csak eggyel marad el a hazai pályán egy negyedben dobott csúcsuktól és innentől már csak a végeredmény volt kérdéses - nem is kellettek nekik egyéni extrák, senki nem játszott kiemelkedőt, elég volt megbüntetni a vállalhatatlan Sixers hibáit. Ez volt az idei negyedik győzelmük és érdekesség, hogy mind a tíz meccsükön ugyanaz volt a kezdőötösük eddig idén, ilyesmire pedig utoljára 2002-2003-ban, a Kidd-Kittles-Jefferson-Martin-Mutombo csapatnál volt példa.

A Nets legjobb dobói: Russell 21/3, Hollis-Jefferson 21, LeVert 20/3
A 76ers legjobb dobói: Simmons 20, Embiid 16, Redick 15/3

Washington Wizards - New York Knicks 108-95

A mélyrepülés vége. A szezon eddigi legnegatívabb teljesítményét nyújtotta a Wizards, ám ezen az estén egészen mást mutatott a gárda, végre látszott az akarat, az elszántság és a fegyelem is védekezésben, aminek köszönhetően gyakorlatilag végig vezetni is tudott a társaság. A hét ponttal megnyert első negyed után John Wallék kontrollálták az eseményeket, majd amikor a harmadik negyedben kiegyenlített a New York, arra is tudtak válaszolni és amikor a záró etapban ismét egál volt az állás, még egyszer megrázták magukat: 86-86 után csak kilenc pontot kaptak az utolsó bő kilenc percben, ami óriási változás ahhoz képest, hogy eddig meccsenként 124-et kaptak átlagban. Elvették a vendégek tripláit, eladott labdákba kergették őket, elöl pedig Wall (26 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Beal (22 pont, 7/14 mezőnyből) vezetésével megtették, amit kellett - sorozatban öt vereség után tudtak újra nyerni.

Hardaway nélkül nem megy. Jól látható, hogy honnan hiányoztak a pontok a Knicks oldalán, támadásban ugyanis eddig egyértelműen Tim Hardaway Jr. volt a vezér, azonban most hátsérülést szenvedett, amely miatt csak 24 percet tudott a pályán tölteni - hét pontot tett hozzá, az ő szerepét pedig senki nem tudta átvenni. Egyrészt hiányzott a fő pontszerző, másrészt hiányoztak az általa generált dobóhelyzetek, főleg ami a triplákat illeti, úgyhogy eléggé akadozott a gépezet, ami ráadásul éppen most párosult a Wizards feljavuló védekezésével, úgyhogy szinte végig alulról kellett játszaniuk - a hajrában sem találtak megoldást, így ők is begyűjtötték a hetedik vereségüket.

A Wizards legjobb dobói: Wall 26/9, Beal 22/3, Morris 16
A Knicks legjobb dobói: Kanter 18, Burke 13/3, Dotson 11

San Antonio Spurs - Orlando Magic 110-117

Tompa volt a Spurs. Nagyon nem ízlett a back-to-back a hazai csapatnak, LaMarcus Aldridge szerint ez ugyan nem lehet kifogás, de valamiért mégis szörnyen védekeztek magukhoz képest, nem volt meg a kellő energia és koncentráció hátul - már 26 pontos hátrányban is voltak, egy olyan csapattól kaptak 117-et, amely az előző három meccsén nem érte el a 100-at sem. Rudy Gay ugyan kiülte a találkozót, de ez önmagában még nem magyarázat, mindenesetre hiába DeMar DeRozan (25 pont, 9/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz) újabb jó teljesítménye, ez most kevésnek bizonyult - sorozatban négy győzelem után kaptak ki, Gregg Popovich szerint pedig jár a dicséret a Magicnek, mert magukhoz képes extrát játszottak akkor is, ha ők (a Spurs) elmaradtak a várakozásoktól.

Majdnem elrontotta az Orlando. A vendégek úgy érkeztek meg erre a találkozóra, hogy a dobott pontokat és a mezőnyszázalékot tekintve is ligautolsók voltak, ehhez képest most nagyon érezték, hogy mikor hova kell mozogni, remekül dobtak, vigyáztak a labdára és simán a San Antonio fölé nőttek - Aaron Gordon (26 pont, 8 lepattanó, 4/10 tripla) volt a főkolompos elöl, de hatan is tíz pont felett zártak náluk. A már agyonnyert mérkőzést azonban kis híján mégis elrontották, 105-79 után ugyanis egy 25-6-os rohamot produkált a Spurs és visszajött a meccsbe, de Augustinék még reagálni tudtak, Steve Clifford visszahozta a parkettre a kezdőket, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy mégis behúzzák a győzelmet - négy vereség után nyertek ismét, de a kérdés az, hogy ebből a játékból mennyit tudnak majd állandósítani.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 25/3, Mills 16/12, Belinelli 15/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 26/12, Augustin 18/3, Ross 17/9

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 102-100

Ennyit számít Devin Booker. A dobógép nélkül tartás sem volt a Sunsban, legutóbb már visszatért és tudtak is egy szorosabb meccset játszani a Torontóval, most pedig legyőzték a remek formában lévő Memphist - méghozzá Booker két másodperccel a vége előtt dobott kosarával. A hátvéd 25 ponttal zárta az estét és ebből 14-et az utolsó negyedben szerzett, amikor  hátrányból állt fel csapata és amikor már végig öt faulttal "a zsebében" játszott - a végén megvolt az esélye arra, hogy megnyerje a meccset a Sunsnak és meg is tette ezt. A Phoenix annak ellenére tudott nyerni, hogy volt 25 eladott labdája és egy négyperces pont nélküli időszaka, illetve hogy Deandre Ayton most nem a kosaraival (9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) tűnt ki - Igor Kokoskov szerint nem fogják mutogatni ezt a meccset, de a győzelem már nagyon kellett nekik, hiszen zsinórban hét vereséggel érkeztek meg az összecsapásra.

Ez most egy gyengébb Memphis volt. Az elmúlt találkozókon a nagyon hatékony és tudatos támadójáték mellett az agresszív védekezés volt a Grizzlies fő fegyvere, ezúttal azonban egyik sem működött igazán - elöl nem voltak meg a labda nélküli mozgásaik, statikus volt a játékuk, hátul pedig éppen a legrosszabbkor nem tudták megállítani Bookert. A nagyobb baj mégis támadásban volt, ahhoz nincsenek meg a sztárjaik, hogy egy-egyezésből mérkőzéseket nyerjenek, ráadásul Marc Gasol (7 pont, 2/13 mezőnyből) nagyon szenvedett is Aytonnal szemben, így sorozatban három győzelem után most kikaptak - következőleg sem lesz könnyebb dolguk, hiszen a Golden State-hez látogatnak...

A Suns legjobb dobói: Booker 25/6, Ariza 16/6, Bridges 14/12
A Grizzlies legjobb dobói: Mack 21/6, Brooks 17/6, Conley 12/3

Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 111-81

Nem volt esélye a Wolvesnak. Jimmy Butler, Jeff Teague és Derrick Rose sem tudta vállalni a játékot a vendégeknél, így pedig (fogalmazzunk úgy, hogy) erősen limitált tűzerővel rendelkeztek - csak Karl-Anthony Towns és Andrew Wiggins jutott nyolc pont fölé, csapatszinten 31,2%-kal dobtak mezőnyből és 23,3%-kal tripláztak, így csak az első negyedben tudtak a Portland közelében maradni. A vérszegény támadójátékot ugyanis mással sem tudták ellensúlyozni, hiába voltak papíron frissebbek, védekezésben is folyamatosan elkéstek, faultoltak, rosszul helyezkedtek, úgyhogy a harmadik negyedben már 20-30 pont között mozgott a távolság és nem volt miről beszélni - Towns térde ráadásul nem is volt 100%-os, úgyhogy őt nem is erőltette Thibodeau, csak 25 percet játszott a magasember. Idegenben 0-5-re, összességében 4-6-ra állnak, most utaznak tovább Los Angelesbe a Clippershez.

Könnyen javított a Blazers. Előző este nem találta a ritmust a Lakers ellen Terry Stotts alakulata és ki is kapott, most viszont a back-to-back ellenére végig uralta a találkozót - az is belefért, hogy megint gyengén dobjanak kintről (25%), hiszen simán eljutottak a gyűrűig és amiatt sem kellett aggódniuk, hogy a Minnesota megszórja magát. A negyedik negyedre ki is engedtek, ott már ők is csak 19 pontot dobtak, Stotts kiültette a sztárjait, úgyhogy tükörsimán besöpörték a hazai győzelmet - 7-3-mal jelenleg harmadikak a konferenciában, most viszont rangadót játszanak a keleti élcsapat Milwaukee-val. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 19, Lillard 18/3, McCollum 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 23/6, Wiggins 17/6, Gibson 8

Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 107-121

Ibaka pótolta Leonardot. Nem lépett pályára a vendégek legjobb játékosa, Kawhi Leonard, az így nagyobb szerephez jutó Serge Ibaka viszont maximálisan kihasználta ezt az estét arra, hogy villogjon: 34 pontos karriercsúcsot szórt 10 lepattanó mellett úgy, hogy 17 mezőnykísérletéből 15-öt a gyűrűbe küldött. Fenomenális teljesítménye meg is hozta a győzelmet csapatának, mert Ibaka az első negyedben egymaga túldobta a Lakerst 20-17-re és vezetésével már ekkor el is döntötte a meccset a Raptors, hiszen 31 ponttal (!) is vezetett már - Ibaka egyébként a harmadik negyed közepén rontott először dobást, elképesztő estét produkált. Ezzel együtt a végén felszívta magát a Los Angeles és LeBron James nélkül, a fiatalokkal visszajött látótávolságon belülre, de ahogy visszatértek a Toronto kezdői a parkettre, megállt a roham és a kanadaiak nem rontották el a pár perc alatt megnyert összecsapást - 9-1-re állnak, most back-to-backre utaznak Salt Lake Citybe.

Valami szétcsúszott. Már az előző esti negyedik negyedben is megbicsaklott a Lakers, ezt követte a mostani első játékrész, a két meccsen összevonva 21 perc alatt 75-34-re maradt alul Luke Walton csapata - a Blazers ellen volt akkora előnyük, hogy így is nyerjenek, most viszont pillanatok alatt eldobták maguktól a győzelmet. A harmadik negyedben találtak először a gyűrűbe a triplavonalon túlról és bár a fiatalok (Kuzma és Ingram vezetésével) tisztességessé mentették a vereséget, ebben a meccsben túl sok pozitívumot nem találhatnak - következőleg a Minnesotát fogadják, ott már össze kell szedniük magukat.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 24, James 18/6, Ingram 16
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 34/3, Lowry 21/9, Siakam 16

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus