Remek játékkal nyert Denverben a Bucks, megint megizzadt a Lakers

A Milwaukee nyerte a játéknap rangadóját, San Antonióban is kikapott a GSW, jó támadójátékkal győzött a Dallas, az OKC kis híján megfogta a Los Angelest. Ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában. 

 

Charlotte Hornets - Houston Rockets 119-94

A záró etapban döntött a Hornets. Alapvetően szoros meccset játszottak a felek, de a negyedik negyedre valamiért teljesen szétesett a Houston, a Charlotte pedig ezt könyörtelenül kihasználta: egy 19-1-es futással kezdték ezt a játékrészt a hazaiak, akik összességében 29-7-re húzták be ezt a tizenkét percet. Ez eldöntötte a küzdelmet, addig is jól játszott a Hornets, de itt eltűnt mellőle az ellenfél, úgyhogy a back-to-back ellenére magabiztos győzelmet húzott be James Borrego csapata. Egyénileg ismét LaMelo Ballt kell kiemelnünk, az újonc irányító 24 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, nem mellesleg 7/12 triplát küldött a gyűrűbe és vele a pályán +29-ben volt a Hornets - mellette Gordon Hayward (19 pont, 3/5 tripla) és Miles Bridges (19 pont, 10 lepattanó) is hozzátette a magáét, csapatszinten 19 hármast süllyesztettek el és uralták a lepattanózást is, úgyhogy már csak fél meccsre vannak a Pacerstől.

Elöl-hátul bajban volt a tartalékos Rockets. A hosszú időre kidőlő Christian Wood mellett John Wall és Eric Gordon sem tudott pályára lépni a vendégeknél, ez pedig nagyon meglátszott a játékukon, hiszen egyrészt támadásban nem volt bennük tűzerő, másrészt védekezésben sem működött a rendszer - Stephen Silas vezetőedző szerint a Wall-Gordon páros a védekezésük alappillére, őket nem lehetett most pótolni. Három negyeden keresztül így is közel voltak, de aztán az utolsóban hét és fél percen keresztül nem tudtak mezőnykosarat dobni, 2/19-es mezőnymutatót hoztak az egész játékrész során, ami megpecsételte a sorsukat - a jó szériájuk után most ismét lefelé haladnak, meglátjuk, hogy ki tudnak-e jönni ebből a kisebb gödörből, amibe igazából Wood sérülése lökte bele őket.

A Hornets legjobb dobói: Ball 24/21, Hayward 19/9, Bridges 19/6
A Rockets legjobb dobói: Oladipo 21/9, McLemore 15/12, House Jr. 13/6, Tate 13

Chicago Bulls - Washington Wizards 101-105

Egylabdás végjátékban nyert a Wizards. A back-to-backet játszó vendégeknél nem volt ott a pályán a pihentetett Russell Westbrook, de egyrészt Bradley Beal hozta magát (35 pont, 7 gólpassz, 15 kiharcolt büntető), másrészt a 23. születésnapját ünneplő Rui Hachimura dupla-duplázott, harmadrészt pedig most védekezésben is megvolt az az energia, amit eddig csak nagyon elvétve láthattunk a gárdánál. A fővárosiak a 13 ponttal megnyert második negyeddel ragadták magukhoz a kezdeményezést és onnantól végig ők jártak előrébb, a Chicago hol feljött egy labdánira, hol lemaradt megint, nagyjából ez volt a mérkőzés képe - így érkeztünk meg a végjátékhoz is, ahol ismét a Bulls rohamozott és visszakapaszkodott két pontra. A szoros végjátékot azonban most behúzták a vendégek, ugyan kihagytak két clutch büntetőt, Beal eladta a labdát és engedtek egy támadópattanót is, de a Chicago ennyi esélyből sem tudott fordítani - az utolsó dobás a hazaiaké volt, de Zach LaVine közelije kimaradt Alex Len felett, a lepattanó után pedig Beal büntetői beállították a végeredményt.

Az ilyeneket nyerni kell. Idén már nagyon szeretne playoffba jutni a Chicago, de rengeteg olyan meccset veszít el a gárda, amelyen reális esélye van a győzelemre - most például a fáradt, Westbrook nélküli, amúgy is gyengébb Wizards ellen mindenképpen nyernie kellett volna, de nem tudta megoldani. A Lauri Markkanent hetekre elveszítő gárdában csak Zach LaVine volt jó (35 pont, 6 gólpassz), a többiek most nem igazán segítették, a csapatjáték nem működött, úgyhogy a gyengébb második negyed után végig rohantak az eredmény után, de nem volt bennük annyi pont, hogy egy nagyobb futással átvegyék az irányítást. A végén aztán így is nyerhettek, vagy legalább hosszabbításra menthettek volna, de ott már LaVine is hibázott - ha sorra elrontják az ilyen meccseket, akkor nehezen lesz rájátszás...

A Bulls legjobb dobói: LaVine 35/9, Young 14, Valentine 11/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 35/3, Hachimura 19/3, Len 13

Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 113-128

Egy nagy futással nyert az extrán dobó Toronto. Nem volt könnyű helyzetben a vendégcsapat, ugyanis OG Anunobyra még nem számíthat, Kyle Lowry alig nyolc játékperc után kidőlt hátfájdalmak miatt, majd a harmadik negyedben a két technikaival kiállított Nick Nurse vezetőedzőt is elvesztette a társaság. Ez utóbbi (Grayson Allen flagrant faultjával együtt) azonban már kellően felpaprikázta ahhoz a kanadaiakat, hogy nem is egy, hanem rögtön két sebességi fokozattal feljebb kapcsoljanak: elsősorban védekezésben léptek szintet, de támadásban is felpörgették a ritmust, úgyhogy egy 27-5-ös futást raktak össze, amellyel kétszámjegyű előnyt építettek fel és a Memphis innentől már nem jelentett rájuk különösebb veszélyt. A vendégeknél Fred VanVleet (32 pont, 9 gólpassz, 4/7 tripla, 12/12 büntető), Pascal Siakam (32 pont, 6 gólpassz, 5/8 tripla) és Norman Powell (29 pont, 6/9 tripla) is nagyot játszott, csapatszinten 54,5%-kal tüzeltek mezőnyből és 54%-kal küldtek a gyűrűbe 20 darab hárompontost - a 90% feletti büntetőzés már csak hab a tortán, összeségében parádés dobóformát mutatva arattak fontos idegenbeli győzelmet. 

Folytatódik a Memphis zuhanása. A zsinórban hét győzelem óta ez már sorozatban a negyedik veresége volt a hazai csapatnak, pedig támadásban összességében megtette a gárda, amit lehetett. Jonas Valanciunas dominált korábbi csapata ellen (27 pont, 20 lepattanó), ő jelentette az alapot, plusz a kisemberek is hozzá tudtak tenni, Dillon Brooks 22 egységig jutott, Ja Morant pedig 18-nál állt meg 9 gólpasszal, de hiába, az említett 27-5-ös futás elvette tőlük a győzelem esélyét - védekezésben nem tudták megállítani a Toronto kulcsembereit és bár korábban hátul kifejezetten jó csapatnak számítottak, de az utóbbi mérkőzéseiken éppen ez sodorta őket ilyen hullámvölgybe. Következőleg a jó formában lévő Charlotte lesz az ellenfél, az sem ígérkezik könnyű estének...

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 27, Brooks 22/12, Morant 18/6
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 32/12, Siakam 32/15, Powell 29/18

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 127-122

Újabb pontzáporos Dallas-győzelem. A GSW ellen megnyert pisztolypárbaj után most sem a jó védekezésének köszönheti sikerét a Mavs, de amíg jönnek a győzelmek, addig ez talán nem akkora gond: ezúttal is túldobta ellenfelét Rick Carlisle alakulata. A hazaiak most nem feltétlenül a kissé felemás teljesítményt nyújtó Luka Doncic (26 pont, 9/22 mezőnyből, 5 gólpassz, 7 eladott labda) miattl nyertek, sokkal inkább a több lábon álló csapatjátékkal: Kristaps Porzingis nagyon élt (27 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 6 blokk, 4/7 tripla), Josh Richardson sok terhet levett Doncic válláról (18 pont, 8 gólpassz), a padról pedig Tim Hardaway Jr. szórt be 24 pontot - 50% feletti mezőnymutatóval, 30 gólpasszal, abszolút hatékony és eredményes támadójátékkal rukkoltak elő. A 43-22-re megnyert első negyed után azonban nem hogy nem lett ebből kiütés, hanem kifejezetten szorossá tette a végét a Minnesota, amely 45-32-re vitte el a záró etapot - még három perccel a vége előtt is 12 pont volt közte, de az utolsó percre mindez három egységre csökkent. Itt aztán Richardson vállalt magára és süllyesztett is el egy clutch dobást, amellyel stabilizálta a helyzetet, majd egy jó védekezés után két büntetőt is a helyére küldött, így megnyerte a meccset a Mavs - lassan, de biztosan kapaszkodik felfelé a gárda. 

Hiába Beasley nagy negyede. Főleg Malik Beasley miatt lett szoros a vége, egyébként azért a pocsékul védekező Minnesota olyan túl nagy kihívás elé nem állította ellenfelét - három negyeden keresztül egyértelmű különbséggel vezettek a hazaiak, annyi, hogy nem dőlt el a találkozó. A Wolvesnál aztán Beasley üzemmódot váltott a záró etapra, ahol egymaga 22 pontot tett fel a táblára, sorra hozta a kosarakat, minden helyzetet megoldott, minden dobása ült, az ő komoly extrájával pedig feljöttek 123-120-ra - ennél tovább viszont nem jutottak, az utolsó dobást a 30 ponttal a szezoncsúcsát beállító Beasley is elrontotta. Mellette az újonc Anthony Edwardsot is érdemes megemlíteni, aki 22 ponttal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal segített be - D'Angelo Russellre egyébként most nem számíthattak, alig hat percet bírt, aztán az eddig meglévő sérülése miatt inkább kiültették, nem állt készen a játékra. A vége jól nézett ki a Wolves számára, összességében viszont újabb vereséget szenvedtek, úgyhogy már 4,5 meccsel vannak lemaradva a legközelebbi nyugati csapattól.

A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 27/12, Doncic 26/3, Hardaway Jr. 24/12
A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 30/18, Edwards 22/9, Nowell 18/3

San Antonio Spurs - Golden State Warriors 105-100

Ez Murray meccse volt. Dejounte Murray elöl-hátul a Spurs legjobbjaként tündökölt ezen a találkozón, a hazaiak hátvédje 27 ponttal, 10 lepattanóval és 8 labdaszerzéssel (!) büntette a GSW-t és főleg utóbbi számít igazán extra produkciónak - ebben a szezonban még senki nem csinált ilyet, saját ötös szezoncsúcsát pedig már a nagyszünetig beállította. A hajrában aztán a pontjai is nagyon kellettek, a hullámzó, oda-vissza billegő összecsapáson 14 pontos hátrányból állt fel a San Antonio, sőt, a záró etapban már nagyobb részt a hazaiak vezettek, a hajrához ők érkeztek meg előnnyel, de a GSW Steph Curry dobásaival visszajött egyetlen pontra, kellett még a kosár a texasiaknak. Ezt pedig Murray a legjobbkor szállította is, 98-97-nél, 12,6 másodperccel az órán beverte a meccset igazából eldöntő triplát - Curry ugyan még válaszolt, de innentől már "csak" büntetőzni kellett, amit a 21 pontos, 10 gólpaszos DeMar DeRozan meg is oldott, úgyhogy fontos győzelmet aratott Gregg Popovich alakulata.

Kevés lett a kétfős hadsereg. Steph Curryre megint nem lehetett panasz a Warriors részéről, a vendégek vezére 32 pontot, 7 lepattanót, 6 gólpasszt és 6/11 triplát tett a közösbe, ráadásul a végjátékban sorra hozta a jó játékokat, a fontos kosarakat, hogy legyen még esélyük nyerni. Mellette azonban egyedül Kelly Oubre Jr. (24 pont, 4/8 tripla) emelhető ki, ő még hozta a szükséges teljesítményt, a többiek viszont betliztek - nem működött tökéletesen a small-ball, eladtak húsz labdát, gyengébben is dobtak ellenfelüknél, úgyhogy végül ez a Curry-Oubre páros nem lett elég a sikerhez. Hiába osztott szét megint tíz gólpasszt Draymond Green, a pontokat ő sem hozta, márpedig most erre lett volna nagy szükség - újabb vereségükkel már kicsúsztak a playoff-helyekről, megelőzte őket a Sacramento. 

A Spurs legjobb dobói: Murray 27/6, DeRozan 21/3, Pöltl 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Oubre Jr. 24/12, Wiggins 11

Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 119-113

Chris Paul hiánya is belefért. A back-to-back miatt nem lépett pályára a hazaiaknál a veterán karmester, de ha nem is könnyen, azért a végén kimozogta az ő hiányát a phoenixi együttes. Devin Booker igyekezett pótolni a kieső pontokat, végül 36-ig jutott 8 gólpaszal és 5/9 triplával, mellette Mikal Bridges (22 pont, 8/10 mezőnyből) és Deandre Ayton (15 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) is kitett magáért, összességében 50% felett dobtak mezőnyből és 46%-kal tripláztak, de így is a hajrában tudták csak a maguk javára fordítani az összecsapást. Addig maximálisan egyenrangú ellenfél volt a Cleveland, sőt, még bő két perccel a vége előtt is a vendégek vezettek 113-111-re, itt azonban Cameron Johnson elsüllyesztett egy óriási triplát, Booker hozzátett egy büntetőt, sorozatban négy jó védekezést mutattak be, majd Bridges négy büntetője lezárta a küzdelmet - lefagyott a Cavs, a hazaiak pedig éltek a lehetőséggel. Monty Williams vezetőedző végül azért inkább Bookert dicsérte, szerinte a hátvéd a szezon egyik legjobb teljesítményét hozta ezen az estén - megvan az értékes győzelem, most pedig készülhetnek a Bucks elleni rangadóra. 

Legalább támadásban javult a Cavs. Az utóbbi meccseken szörnyű támadójátékot produkált a Cleveland, már mérkőzések óta nem találta a ritmust a gárda, ezúttal viszont legalább ezen a téren sikerült kitörni a gödörből: a vendégek 50% felett dobtak mezőnyből és utoljára hét mérkőzéssel ezelőtt tudtak ennyi pontot feltenni a táblára. Az összesen 40 pontig és 12 gólpasszig jutó Sexton-Garland hátvédpár jól bontotta az ellenfél védekezését, megvoltak a helyzetek, Andre Drummond is hozta a szokásost (15 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és teljesen jól is néztek ki egészen a hajráig, ahol elrontottak sorozatban három clutch dobást, Sextonra pedig ráfújtak egy támadófaultot, amivel a Cavs-pad finoman szólva nem értett egyet. Ez megpecsételte a sorsukat, hiába javultak, nem tudtak idegenbeli bravúrgyőzelmet aratni - ha viszont ezt a játékot viszik tovább, akkor a folytatásban kijöhetnek a hullámvölgyből. 

A Suns legjobb dobói: Booker 36/15, Bridges 22/3, Moore 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 23/6, Garland 17/3, Drummond 15

Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 112-125

A Bucksé a rangadó. Az első negyedben borzalmasan védekezett a Milwaukee, de hét pontnál nagyobb hátrányba itt sem került a társaság és a folytatásban sikerült átvennie az irányítást - a nagyszünetben még három ponttal a Denver vezetett, ezt követően viszont már a vendégek akarata érvényesült. A Bucksnál Giannis Antetokounmpo (30 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és főleg Khris Middleton (29 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz) remek meccse nagyon kellett a sikerhez, hiszen Jrue Holiday nem tudta vállalni a játékot, ő nem volt ott a pályán - a két vezér mellett az 50-38-ra megnyert lepattanózás, a 40%-os triplamutató és főleg a második félidei védekezés volt az, amivel a Nuggets fölé tudtak nőni. A nagyszünet után gyakorlatilag lebontották a Denver játékát, elvették a mozgásaikat, a passzaikat, Giannisék pedig továbbra is üzembiztosan hozták a kosarakat, így tíz pont feletti előnyt építettek ki és a hajrában sem remegtek meg, végigértek ezzel a fórral. Mike Budenholzer alakulata így már zsinórban ötödször nyert és idegenben is behúzott egy rangadót, jelezte, hogy a Phillynek nézegetnie kell a "visszapillantót"...

Elfogyott a Denver. Parádésan kezdett a hazai alakulat, az első negyedben 68%-kal dobott és 42 pontot szerzett, ezt követően viszont teljességgel lefulladt a támadójáték - a második játékrészben már csak 27, a harmadikban pedig 37%-kal célzott Mike Malone legénysége, ez hosszabb távon nem férhetett bele. Az igazi gondot az jelentette, hogy a teljes második félidőben összesen kilenc gólpasszt és hat eladott labdát jegyeztek, ebből is látszik, hogy mennyire megállt a megszokott játékuk - Nikola Jokics (35 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 0 eladott labda) most is MVP-formában játszott, de ő sem tudott segíteni megtorpanó csapatán. Jamal Murray ugyan visszatért, de 4/17-es mezőnymutatóval riogatott, Jokics fegyverhordozójaként most a 24 pontos Will Barton tündökölt, de a második félidőben egyszerűen nem tudták tartani a lépést a Milwaukee-val - most már zsinórban harmadszor kaptak ki, kezd aggasztó lenni a helyzetük. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 35/9, Barton 24/9, Millsap 14/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/6, Middleton 29, Forbes 15/9

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 119-112 - hosszabbítás után

Ezt megmentette a Lakers, majd az OKC is, de végül a bajnok nyert. Nagyon úgy tűnt, hogy véget ér a Los Angeles győzelmi sorozata, mert a rendes játékidő túlnyomó részében a Thunder vezetett, még a záró etapban is 11 pont volt a vendégek előnye. A Lakers innen szedte össze magát és LeBron James, valamint Dennis Schröder játékaival fordított, ám 110-107-nél Schröder elrontott egy büntetőt, amellyel lezárhatta volna a mérkőzést - így némi kavarodás és egy feldobás után Shai Gilgeous-Alexander alig egy másodperccel az órán hosszabbításra mentette a meccset. Itt mindkét fél úgy érezhette, hogy kiengedte a kezéből a győzelmet, a ráadásban azonban már a LAL volt pontosabb: egy 7-0-val kezdtek a hazaiak és végül az öt perc során összesen két pontot kaptak, úgyhogy megvan a zsinórban ötödik sikerük is. Anthony Davis nem játszott, de James (28 pont, 14 lepattanó, 12 gólpassz) és Schröder (19 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) működtette a támadójátékot, a padról pedig 21 ponttal és 8 lepattanóval szállt be Montrezl Harrell, 16 ponttal és 4/5 triplával Wesley Matthews, illetve dupla-duplával Kyle Kuzma - egymás után másodszor nyertek hosszabbítást, két nap múlva viszont újra a Thundert kell legyűrniük. 

A túlórára nem maradt erő. Megérdemelte volna ezt a győzelmet az OKC is, Shai Gilgeous-Alexander (29 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz), Darius Bazley (21 pont, 16 lepattanó) és Hamidou Diallo (20 pont, 11 lepattanó) vezetésével óriásit küzdöttek, jól védekeztek, lehúztak 15 támadópattanót, mindent megtettek a sikerért és egészen a negyedik negyed hajrájáig úgy tűnt, hogy ezt meg is csinálják. Ott azonban érezhetően elfáradtak, jöttek a bosszantó hibák, amelyeket akkor még Bazley megnyert feldobása és Gilgeous-Alexander három büntetője némi szerencsével kijavított, de a ráadásban már nem tudtak felnőni a feladathoz - jöttek az eladott labdák, az elrontott figurák, a rövid dobások, miközben a Los Angeles egy-két jó támadással elvitte a győzelmet. Bánhatják, hogy a rendes játékidőben nem volt még bennük mondjuk két jó perc, mert az akár elég is lehetett volna a bravúrhoz, mindenesetre két nap múlva újra próbálkozhatnak. 

A Lakers legjobb dobói: James 28/6, Harrell 21, Schröder 19/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/12, Bazley 21/6, Diallo 20/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus