Sima Celtics-siker Los Angelesben, elengedte a szezont a Lakers

A második félidőben már hengerelt a Bucks a Hornets ellen - nem hibázott a Portland és a Sacramento - hosszabbítás döntött Minnesotában - fontos meccset nyert a Brooklyn.

Meg sem nagyon izzadt a Boston a Lakers vendégeként az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali játéknapján, LeBron Jamesék tartalékosan felállva nem igazán nehezítették meg Kyrie Irvingék dolgát. A Milwaukee a második félidőben hengerelt a Hornets ellen, hosszabbítás döntött Minnesotában, nem hibázott a Portland és a Sacramento, a Brooklyn pedig fontos győzelmet aratott Atlantában.

Visszajátszás: szupersztárokat nevelnek ki Atlantában? - videók

New York Knicks - Sacramento Kings 94-102

Álmos kezdés után kötelező győzelem. A szokatlanul korai kezdési időpont kicsit megzavarta a vendég Sacramentót, az első negyedben még nem találták igazán a helyüket Bjelicáék, de aztán a második játékrésztől kezdve összeszedték magukat és onnantól többé-kevésbé érvényesítették a papírformát - remek védekezéssel nagyrészt kontrollálták az eseményeket és hozták a kötelező győzelmet. A végén azért volt még egy kis izgalom, mert ugyan a második negyedet kilenc ponttal nyerték, majd a harmadikban volt egy 12-0-s futásuk, de a már-már biztosnak tűnő különbséget a záró etapban pillanatok alatt eltüntette a New York - aztán De'Aaron Fox (30 pont, 11/17 mezőnyből, 5 lepattanó, 8 gólpassz) sebességet váltott, az utolsó hat percben egymaga 12 pontot szórt több nagy kosárral és az ő vezérletével megint rendezte a sorokat a vendég gárda. Hieldék összességében ezúttal sem játszottak igazán jól, a hajrában fontos dobásokra volt szükségük, de a Knicks ellen most ennyi is elég volt és matematikailag még mindig van esélyük a rájátszásra.

Sorozatban ötödször. Ezúttal volt keresnivalója a New Yorknak, az utolsó percekben is közel volt ellenfeléhez a hazai alakulat, sőt, bő két perccel a vége előtt még csak két pont volt közte, amikor Dennis Smith Jr. reklamálásért kapott egy technikait, onnantól már megoldotta a helyzetet a Sacramento. Dave Fizdale, a hazaiak vezetőedzője szerint hat olyan ziccert hibáztak el, amikor zavartalanul feltehették a labdát, ez pedig nem férhet bele akkor, amikor győzni akarnak - persze a jó egyéni teljesítmények is hiányoztak, DeAndre Jordant (14 pont, 15 lepattanó) leszámítva senki sem emelhető ki. Ezzel megvan a társaság sorozatban ötödik veresége is, továbbra is ligautolsó, úgyhogy nagy látnivaló nincs, de most azért a Kings gyengélkedését akár ki is használhatták volna - persze 37%-os mezőnymutatóval akkor is nagyon nehéz meccset nyerni...

A Knicks legjobb dobói: Smith 18/6, Jordan 14, Thomas 10/6, Trier 10
A Kings legjobb dobói: Fox 30/6, Hield 19/12, Bjelica 13/3

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 112-114

Ismét gyorsul a Brooklyn. Egy gyengébb időszak után úgy tűnik, hogy összeszedte magát a Nets, amelybe visszatértek a korábban sérült játékosok és most már sorozatban harmadik győzelmét húzta be, méghozzá egy jól játszó Atlanta ellen. A vendégek összességében nem kosárlabdáztak rosszul, de nagyon sokat hibáztak, voltak időszakok, amikor védekezésben is rendszeresen kihagytak, de főleg a 21 elrontott büntető az, ami borzalmas, ennyi pontot nem nagyon lehet otthagyni az asztalon - most mégis belefért nekik, köszönhetően annak, hogy a végén hátul mégis megtették, amit kellett, támadásban pedig jól megoszlottak a terhek, heten is elérték náluk a tízpontos határt. Az első félidőben még ők voltak felül, aztán a fordulás után a helyzet is fordult, a záró etapban már az Atlanta is vezetett néha, de a végén D'Angelo Russell bevert egy clutch triplát (109-111 lett ezzel), majd ezt követően a jó védekezések meghozták a brooklyni győzelmet - a büntetőkkel itt is hadilábon álltak, így a Hawksnak volt még dobása a végén a győzelemért, de kimaradt, úgyhogy nagyon fontos sikert könyvelhetett el Kenny Atkinson legénysége.

Az alap megvan. A mérleggel idén nem nagyon kell foglalkozni Atlantában, de Trae Young és John Collins fejlődése olyan alapot jelent, amire jövőre már bőven lehet építkezni a csapatnál, ezt pedig most is bizonyította a két fiatal. Az újonc Young 23 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, Collins pedig valósággal pusztított a gyűrű alatt, 33 pontja mellett 20 lepattanót húzott le, 13/20 jó dobással zárt, gyakorlatilag megsemmisítette, aki szembejött vele. Miattuk nem dőlt el korábban a derbi, mert ők ketten 27 (!) pontot szórtak a negyedik negyedben, de a végén ők sem tudtak elég pontosak lenni, az utolsó játéknál Youngot becsapdázta a Nets, a kiosztásából pedig kimaradt Vince Carter dudaszós dobása, úgyhogy a két pazar egyéni teljesítmény ellenére vereséget szenvedtek. Érdekesség, hogy Young az első Hawks-játékos az elmúlt négy évben (Al Horford óta), aki tripla-duplázott, Collins pedig Kevin Willis és 1993 óta az első ebben a csapatban, aki 30 pontos, 20 lepattanós meccset hozott

A Hawks legjobb dobói: Collins 33, Young 23/6, Len 15/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/12, Allen 20, Russell 18/9

Minnesota Timberwolves - Washington Wizards 135-130 - hosszabbítás után

Towns volt a vezér, de... Karl-Anthony Towns volt a Minnesota és az egész mérkőzés legjobbja ezen az estén, a hazaiak centere kereken 40 pontot szórt 15/25 jó dobással, közte 4/7 triplával, hibátlan büntetőzéssel, ráadásul 16 lepattanót is lehúzott mellé, vele nem tudott mit kezdeni a Washington. A gyenge kezdés (főleg védekezésben) után azonban így is nagyot kellett harcolnia a Wolvesnak, hogy visszajöjjön és kiegyenlítsen, majd a rendes játékidő végén félig már meg is nyerte a derbit, mielőtt Bradley Beal két tizedmásodperccel az órán hosszabbításra mentett - előtte Diop elrontott egy clutch büntetőt, gyakorlatilag azon múlt a dolog. Közben viszont Towns térde megsérült még itt, a negyedik negyedben, úgyhogy a folytatásban nélküle kellett küzdenie csapatának, Derrick Rose (29 pont, 13/23 mezőnyből) és Jeff Teague (clutch büntetők és zsákolás) viszont nem remegett meg ebben a helyzetben sem: az ő remek játékaikkal a hosszabbításban fölénybe került a Minny és ezúttal nem adott esélyt a Wizardsnak egy újabb megmenekülésre. Ez így összességében nagy győzelem a hazaiak számára még akkor is, ha a vendégek back-to-backet játszottak, hiszen Andrew Wigginsre nem számíthattak, a végén pedig Townst is elveszítették - igaz, a playoffra így sincs már reális esélyük.

Csak egyszer tudott menteni a Washington. A rendes játékidő végén nyolcpontos hátrányból állt fel és mentett hosszabbításra a fővárosi alakulat, de a túlórában már nem bírtak ellenfelükkel, egyszerűen nem voltak elég jók sem elöl, sem hátul ahhoz, hogy tartani tudják a lépést, úgyhogy az újabb nyolcpontos hátrány már végzetesnek bizonyult. Az előző esti, charlotte-i vereség után most azért voltak remek egyéni teljesítmények náluk, Bradley Beal (36 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), Trevor Ariza (27 pont, 7/11 tripla) és Bobby Portis (21 pont, 12 lepattanó) is kiváló számokat hozott, de a 39-28-ra nyert első és az egálra hozott második negyed után fokozatosan elfogyott az erő, a Minnesota vette át az irányítást és bár a negyedik negyed utolsó pillanataiban még megvillantak, ezúttal ez volt tőlük a maximum. Nagyon úgy fest, hogy az ő szezonjuknak lassan vége, négy és fél meccsre vannak a rájátszástól és még két másik csapat is az útban van számukra.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 40/12, Rose 29, Gibson 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 36/6, Ariza 27/21, Portis 21/9

Los Angeles Lakers - Boston Celtics 107-120

Elengedte a Lakers. Az egyébként is sérült Lonzo Ball mellett Brandon Ingram sem fog már idén játszani a Los Angelesnél, ezúttal pluszban Kyle Kuzma, Mike Muscala, Tyson Chandler és Lance Stephenson sem lépett pályára, ellenben olyanok kerültek elő, mint az újonc Moe Wagner, aki először kezdett, játszott 34 percet és beszórt 22 pontot, vagy a draftolatlan Johnathan Williams, aki 18 ponttal és 10 lepattanóval hálálta meg a bizalmat - ő összesen kilencedik meccsén lépett pályára. LeBron James játékidejét is limitálták az arany-lilák, a vezér csak 28 percet töltött a parketten, de ez alatt is feltöltötte a statisztikai lapot (30 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz), míg a többi kezdő közül McGee és Caldwell-Pope is csak 16-16 percet játszott. Ennek megfelelően nem is volt esélye a győzelemre a hazai alakulatnak, az első negyedben még tartották magukat Jamesék, aztán a nagyszünetre már meglett a közte tíz, majd a fordulás után inkább a húsz felé tendált a különbség, nem tudtak veszélyt jelenteni a Bostonra - sorozatban ötödször kaptak ki, most már inkább azt lehet nézni, hogy meddig csúszhatnak még vissza.

Támad a Celtics. Most megint a helyére kattant valami Bostonban, 3-0-ra áll a társaság a nyugati túráján, ennek köszönhetően a már-már veszett helyzetből hirtelen fél meccsre megközelítette a Sixerst és másfélre a Pacerst - a riválisok botladoznak, ők most lendültek bele, pillanatok alatt a harmadik kiemelés került a célkeresztbe. Ezen az estén nem kellett megszakadniuk, könnyedén kihasználták a tartalékos Lakers gyengeségeit, Kyrie Irving remekelt (30 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk), a többiek közül pedig senki nem játszott 30 perc felett - így is 50% felett dobtak és 32 gólpasszal zártak, úgyhogy viszonylag kényelmesen szállították az újabb fontos győzelmet. Most maradnak Los Angelesben, hogy a Clippersszel is összecsapjanak, aztán lesz egy hármas hazai szériájuk, mielőtt elutaznak Philadelphiába.

A Lakers legjobb dobói: James 30/3, Wagner 22/3, Williams 18
A Celtics legjobb dobói: Irving 30/15, Morris 16/3, Smart 16/12

Milwaukee Bucks - Charlotte Hornets 131-114

A második félidő már a Bucksé volt. A meccs elején nem nagyon tudott mit kezdeni a Charlotte védekezésével a Milwaukee, rossz dobásokat vállaltak a hazaiak, miközben a Hornets remek ritmusban játszott, úgyhogy amíg Bledsoe-ék alig 40%-kal céloztak, addig Batumék 50% felett, ennek köszönhetően volt 14 pont is a vendégek előnye - innen azért a nagyszünet előtt visszajött négyre Mike Budenholzer csapata, amellyel megalapozta a folytatást. A harmadik negyedben ugyanis megtalálta a megoldást a gárda, ekkor már 39 pontot szórt és Brook Lopez (18 pont, 5/6 mezőnyből ebben az egy negyedben) vezetésével meg is fordította a küzdelmet, majd a záró etapban ezzel a lendülettel tovább nyitotta az ollót - a nagyszünet után összességében 21 pontot vert ellenfelére a ligaelső, itt már érvényesült a papírforma. Giannis Antetokounmpónak ezúttal nem volt gond a dobásával (26 pont, 7/11 mezőnyből, 2/4 tripla, 10/10 büntető, 13 lepattanó, 6 gólpassz), a záró etapot az ő sorozatban dobott tíz pontja és back-to-back triplája nyitotta, Lopezről már szóltunk, de mellettük Malcolm Brogdon (18 pont, 4 gólpassz, 7/13 mezőnyből) és a padról beszálló Nikola Mirotic (18 pont, 5/7 tripla) is megszórta magát, sőt, Eric Bledsoe, valamint a bő két hónap után nemrég visszatérő Donte DiVincenzo (18 perc, 3/6 tripla) is tíz pont fölé jutott - nem hibázott a listavezető, továbbra is három meccsel vezet a Toronto előtt.

A végén talán a back-to-back is beütött. Valószínűleg az előző esti győzelem és a fáradtság is benne volt abban, hogy a Hornets nem tudta végig ugyanazt a koncentrációt és intenzitást fenntartani védekezésben, illetve hogy 55-35-re elveszítette a lepattanózást is a vendégcsapat - az első félidőben még rendben volt a helyzet, a fordulás után aztán már nem volt meg a győzelemhez szükséges erő. Nagy baj persze nincs, a fontos meccset megnyerték a Wizards ellen, most Tony Parker és Michael Kidd-Gilchrist sem játszott, Bismack Biyombo viszont már visszatért, ő visszarázódhatott kicsit - most mennek Houstonba, ott sem nekik áll a zászló, de jövő hétvégén Washingtonban és főleg Miamiban nagyon fontos mérkőzés vár rájuk, arra kell koncentrálniuk.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26/6, Lopez 25/3, Brogdon 18/6, Mirotic 18/15
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/9, Kaminsky 16/12, Bridges 15/3

Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 127-120

Kicsit talán korán zárták le az estét a hazaiak. Az utóbbi négy meccsből hármat elvesztő Portland nagy elánnal futott ki a parkettre ezen az estén és ellentmondást nem tűrő játékkal szedte szét a Phoenixet az első negyed után: ott még csak egy pont volt közte, aztán a nagyszünetben már 19 pont volt a távolság. A záró etapban, 29 pontos portlandi előnynél a hazai szurkolók jelentős része elindult a kijáratok felé, a Blazers kezdői közül csak CJ McCollum volt fent a parketten, de a Suns úgy volt vele, hogy ha ti így, akkor mi még okoznánk egy kis izgalmat, úgyhogy a végére eléggé lecsökkent a távolság, tíz másodperccel az órán öt pontra közelítettek a vendégek. Győzelmi esélyeik persze nem igazán voltak, de a kiütéses hazai sikerből hétpontos siker lett, más kérdés, hogy ez most gyakorlatilag teljesen mindegy Terry Stotts alakulatának - egyénileg Damian Lillard (18 pont, 9 gólpassz 29 perc alatt) és CJ McCollum (26 pont, 11/14 mezőnyből 30 perc alatt) mellett a padról beszálló Seth Curry (22 pont 21 perc alatt) emelhető ki, a tabellán pedig ezzel megint utolérték a Thundert.

A széria vége. Idei egyik legjobb időszakát élte a Phoenix azzal, hogy sorozatban három mérkőzést is megnyert, de ezen az estén abszolút nem osztottak lapot a vendégeknek, a végeredmény kozmetikázásán kívül esélyük sem volt semmire, teljesen alárendelt szerepet játszottak. Egyénileg Devin Booker (23 pont, 5 gólpassz) és az újonc Deandre Ayton (21 pont, 8 lepattanó, 10/17 mezőnyből) zárt biztató számokkal, utóbbi pedig elérte az ezer dobott pontot karrierje során, méghozzá a Suns történetében harmadik leggyorsabbként - nagyjából ennyi a pozitívum, most mennek tovább a Golden State-hez, ott sem ők lesznek az esélyesek, úgyhogy a meglévő lendületük valószínűleg alábbhagy kicsit ezekben a napokban.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 26/12, Curry 22/9, Lillard 18/6
A Suns legjobb dobói: Booker 23/3, Ayton 21, Oubre Jr. 17

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus