Simán legyőzte a Minnesotát az OKC, megint nyert a Memphis

Sorozatban 27. vereségét is kipipálhatta a Pistons, Houstonban győzött a Pacers, kikapott Portlandben a Sacramento: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Oklahoma City Thunder - Minnesota Timberwolves 129-106

Ellenállhatatlan volt az OKC. Ízekre szedte a ligaelit védekezést a Thunder, a hazaiak olyan iramban, olyan lendülettel játszottak és olyan hatékonysággal dobtak, hogy arra egyszerűen nem érkezett érdemi válasz a Minnesota részéről. A vendéglátó már a második negyedben meglógott egyszer tíz ponttal, majd a harmadik játékrészben már 15 egység volt közte, és a Wolves kilencnél közelebb nem is tudott visszazárkózni - kifulladtak a vendégek, a Thunder pedig szenzációs játékot bemutatva átrohant ellenfelén és a záró etapban már 25 ponttal is vezetett. Shai Gilgeous-Alexander (34 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) mögött felsorakozott Jalen Williams (21 pont, 4/6 tripla), Chet Holmgren (20 pont, 5 gólpassz, 3/6 tripla) és Lu Dort (20 pont, 5/6 tripla, 2-2 labdaszerzés és blokk) is, akkor is növelték a különbséget, amikor Holmgren és Josh Giddey is faultgondokba került, csapatszinten 60% (!) felett dobtak mezőnyből és elsüllyesztettek 18 hármast is 46%-kal - egyszerűen nem volt rájuk ellenszer, a Minnesota csak kereste a labdát. Ezzel az OKC kiegyenlítette a párharcot az egy hónappal ezelőtti szoros vereség után, a tabellán pedig 2,5 meccsre közelítette meg a nyugati éllovast, igaz, a Denver is ott van még közöttük.

Szétesett a Wolves. Az utóbbi négy meccsből másodszor kapott 120 és harmadszor 110 pont felett a Minnesota, kezd repedezni az a védekezés, most pedig a támadójáték is alaposan rásegített erre azzal, hogy 24 labdát adtak el a vendégek - a Thunder ezekből lendületbe jött, könnyű kosarakat szerzett, ls felépítette az önbizalmát. A Wolves nem tudott úrrá lenni a helyzeten, ezúttal sem Rudy Gobert, sem Mike Conley nem tudta összerántani a védekezést, nem akadtak hosszabb olyan periódusok, amikor rá tudták volna erőltetni akaratukat az ellenfelükre, az első negyedben mindjárt 40 pontot kaptak, és később is csak átmenetileg tudtak javulni. Összességében igazából sima vereséget szenvedtek, csapatszinten kissé szervezetlennek tűntek most, és egyénileg sem akadt senki, aki átlendítette volna őket ezen - a héten még fogadják a Dallast, aztán a Lakers elleni derbivel zárják az évet.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 34, Jal. Williams 21/12, Holmgren 20/9, Dort 20/15
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25/6, Conley 17/15, Towns 16

 

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 118-113

Drummond nagyot játszott, tovább robog a Chicago. Több szép győzelem után ugyan legutóbb kikapott a Bulls, de most a legnagyobb közvetlen riválissal szemben lehetett javítani, és a vendéglátót az sem állíthatta meg, hogy nem számíthatott Nik Vucevicre. A helyén kezdő Andre Drummond ugyanis legszebb időszakát idézve játszott: 24 pontja mellé 25 (!) lepattanót húzott le, 11/13-at dobott mezőnyből és 2/2-t a vonalról, 10 támadópattanót szerzett meg, védekezésben pedig 3 labdaszerzést és 2 blokkot tett hozzá, az egész Chicago egyik legjobbjaként pótolta az idén először hiányzó sztárcentert. Mellette DeMar DeRozan (25 pont, 6 gólpassz) is kitett magáért, és bár nem dobtak jól, de védekezésben odatették magukat, simán nyerték a lepattanózást és sokkal jobban vigyáztak a labdára is, mint a gyengélkedő Hawks, úgyhogy végül meg tudták nyerni a hullámzó meccset. Az első negyedet ők nyerték 11 ponttal, de a nagyszünetben már hat egységgel hátrányban voltak egy óriási atlantai rohamot követően, a fordulás után viszont ismét inkább az ő akaratuk érvényesült, és bár a záró etapot még hátrányból kezdték, de ott fordítani tudtak. 106-106 után egy 12-7-es futással hozták le az utolsó négy percet, a 12 pontból 8-at is DeRozan szerzett, az utolsó fél percben pedig egy közeli kettese, és egy Drummond-lepattanó után szerzett két büntetője eldöntötte a küzdelmet. A Bulls ezzel már egy meccsel meg is előzte az Atlantát a tabellán és övé a keleti 10. hely, idén még a Pacers és a Sixers elleni hazai ütközetek várnak a társaságra.

Továbbra is gyenge az Atlanta. Nem talál ki a gödörből a Hawks, zsinórban harmadszor kapott ki a társaság, összességében pedig az utóbbi tizenöt meccséből a tizenegyediket veszítette el - így már kicsúszott a playout-zónából is, nagyon nem jó irányba halad a gárda. Trae Young dupla-duplája (21 pont, 13 gólpassz) a világon semmit nem ért, eladogatták a labdákat, Vucevic hiánya ellenére is alulmaradtak a gyűrű alatt, ők is csak 28%-kal tripláztak, és a hajrát is elrontották, pedig volt esélyük a sikerre. Pénteken a szintén gondban lévő Sacramentót fogadják, de jelenleg nehéz lenne olyan párosítást találni, ahol jó esélyeket jósolhatnánk nekik - nem működik a rendszer, nincs rendben a fejük, a szezonjuknak egyelőre nincs túl sok értelme.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 25/6, Drummond 24, White 19, Dosunmu 19/6
A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 22/9, Young 21/9, Murray 1766

 

Houston Rockets - Indiana Pacers 117-123

Remek meccsen fontos Pacers-győzelem. Az Indiana kicsit lépést tévesztett az utóbbi időben, 50%-ig süllyedt, és Tyrese Haliburton szerint emiatt most nagyon meg akarták mutatni, semmiképp sem szerettek volna 50% alá csúszni - a Rockets viszont eddig 12-2-re állt otthon, nem ígérkezett ez könnyű feladatnak. A felek végül nagyszerű mérkőzést vívtak, 15 alkalommal változott a vezető kiléte és hatszor volt egál az állás, egészen az utolsó percig éles volt a küzdelem - ugyan a harmadik negyedet 14 ponttal megnyerte az ott ritmust találó Indy, de a Houston visszajött innen és szorossá tette a végét. Szűk két perccel az órán, Fred VanVleet kettesével újra vezettek is a texasiak 117-115-re, a hátralévő időt azonban elvitte a Pacers: Myles Turner két büntetője után védekeztek egy jót, majd jött Haliburton és bevágott egy clutch triplát (117-120), egy újabb jó védekezés és egy támadópattanó után pedig Andrew Nembhard is betalált, amivel eldöntötték a találkozót. A Rockets még kihagyta az utolsó két dobását, de azok már kevésbé számítottak, a végjátékban élesebbnek bizonyult a vendégcsapat, így elvitte a győzelmet Rick Carlisle együttese és 15-14-gyel folytathatja Chicagóban.

Öt triplával nem lehetett nyerni. A Rockets-vereség legegyértelműbb okaként a kinti dobóformát lehet megjelölni: a hazaikak 5/24-gyel zártak távolról csapatszinten, ez nem az a mutató, amivel mérkőzést lehet nyerni, főleg nem úgy, hogy a Pacers 19 (!) alkalommal talált be távolról - kész csoda, hogy a vonal mögül érkező 42 pontos különbség nagy részét máshonnan el tudta tüntetni a Houston. A hazaiak jobb támadópattanózással és 74 festékből szerztt ponttal operáltak, ráadásul 15 (!) labdát szereztek, de ezt a kinti dobóformát végül ez sem tudta teljességgel ellensúlyozni - a hajrában egyszerűen be kellett volna dobálni a helyzeteket, ám az utolsó szűk két percben minden lehetőségüket elrontották Easonék, így megvan az idei harmadik vereségük is hazai pályán. Egyénileg egyébként Alperen Sengünt (30 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) lehet kiemelni, a Pacersnél pedig Haliburton (33 pont, 10 gólpassz, 7/13 tripla) említhető leginkább.

A Rockets legjobb dobói: Sengün 30, VanVleet 18/3, Eason 16/3
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 33/21, Turner 18/6, Smith 12/3

 

New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 115-116 - hosszabbítás után

Csak hosszabbítás döntött. Nagyon szoros, nagyon kiélezett mérkőzést vívtak a csapatok, a Pelicans a második félidőben ugyan vezetett már 15 ponttal is, de a Memphis visszajött innen, és kis híján megnyerte a találkozót a rendes játékidőben. Desmond Bane clutch triplája után 103-102-ről indulhatott az utolsó fél perc, és Bane kiosztott egy óriási blokkot is, amellyel megszerezte a labdát a Grizzliesnek, az utolsó másodpercekben két visszanézést, faultokat, drámát láthattunk, végül Jaren Jackson Jr. 0,4 másodperccel az órán büntetőzhetett - viszont egyet elrontott, így nem lett meg a Grizzlies győzelme, "csak" hosszabbításra mentettek. Ott Marcus Smart 2+1-ével ragadták magukhoz a kezdeményezést, de oda-vissza jöttek a kihagyott büntetők mindkét oldalon, majd egy percnél JJJ back-to-back kosarai jelentették a vendégek győzelmét - egál után talált be kétszer, és erre már nem érkezett érdemi válasz a hazaiak részéről. A sikert Bane büntetője biztosította be, így a társaság négyből négyet nyert Ja Morant visszatérése óta azok után, hogy addig összesen hat győzelme volt a szezon során...

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/6, Williamson 23, Valanciunas 17
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 31/3, Bane 27/15, Jackson Jr. 19

 

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 112–118

Negatív rekordot döntött a Pistons. Sorozatban huszonhat vereséggel a háta mögött fogadta a Brooklynt a Detroit, annak tudatában, hogy egy újabb kudarccal megdönti a Cleveland (2010-2011) és a Philadelphia (2013-2014) egy szezonon belül zsinórban elszenvedett fiaskóinak a csúcsát. Hatalmas elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe a hazai egylet, egy 20–8-as futással próbálta nyomás alatt tartani ellenfelét, egyértelműsítve azt, hogy ez alkalommal nem akar vesztesen az öltözőbe vonulni. A Nets viszont szívósabb volt ennél, Cameron Johnson (24 pont, 9/13 mezőnyből) és Mikal Bridges (21 pont, 4 lepattanó) kosaraival a második negyed derekán előbb utolérte ellenfelét, majd a meccs irányítását is magához ragadta. A nagyszünetet követően rákapcsolt Cade Cunningham (41 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 15/21 mezőnyből), aki 37 pontot szórt az utolsó két negyedben, ezzel megteremtve a kiélezett, szoros végjáték lehetőségét. Mellette Bojan Bogdanovic (23 pont) és Alec Burks (15 pont, 5 lepattanó) is hasznosan játszott, ellenben a vendégeknél több jó egyéni teljesítmény is volt, így bő fél perccel a végső dudaszó megszólalása előtt Dorian Finney-Smith (11 pont, 4 lepattanó) triplája megpecsételte az autóvárosiak sorsát, akik huszonhetedik vereségükkel negatív NBA-rekordot írtak.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 41/9, Bogdanovic 23/9, Burks 15/6
A Nets legjobb dobói: Johnson 24/12, Bridges 21, Thomas 17

 

Washington Wizards – Orlando Magic 119–127

Nem adta magát könnyen a Wizards. Egyértelműen a Magic volt a mérkőzés favoritja még akkor is, ha az elmúlt időszakban kissé megtört a floridai gárda lendülete. A Washington legutóbbi tíz meccséből mindössze kettőt nyert meg, ráadásul előzetesen kérdéses volt Kyle Kuzma pályára lépése, aki végül vállalta a játékot. Néhány ponttal végig az Orlando járt előrébb köszönhetően Franz Wagner (28 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz), Paolo Banchero (24 pont, 8 gólpassz) és a szezoncsúcsot elérő Anthony Black (23 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) jó játékának. A vendégeknek többször is sikerült ellépniük, a fővárosiak ellenben nem adták könnyen magukat, így Jordan Poole (30 pont, 6/11 tripla), Tyus Jones (22 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Kuzma (17 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) révén szoros maradt a találkozó. Banchero lassan lendült bele, ám vezetésével a harmadik negyedben felépített egy tizenhét pontos fórt a Magic, s habár még innen is visszakapaszkodott a Wizards, a végjátékra már nem maradt ereje a házigazdának.

A Wizards legjobb dobói: Poole 30/18, Jones 22/12, Kuzma 17/6
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 28/6, Banchero 24, Black 23/12

 

San Antonio Spurs – Utah Jazz 118–130

Hozta a kötelezőt a Jazz. Nyugati alsóházi derbit rendeztek San Antonióban, bár a Utah legutóbbi négy meccséből hármat is megnyert, s ha a csapatnak nem is a rájátszás elérése a célja, azért Texasba kimondatlanul is győzelmi reményekkel érkezett. A Spurs abszolút sereghajtó nyugaton, ami nem meglepő annak fényében, hogy utóbbi huszonhárom fellépésből huszonkétszer vesztesen hagyta el a játékteret. A hazai alakulat kezdett jobban, a padról érkező Keldon Johnson (26 pont, 4 lepattanó) mellett Devin Vassell (22 pont, 4 lepattanó) és az elmúlt időszakban megtáltosodó Jeremy Sochan (19 pont, 5 lepattanó) is kiválóan játszott, míg a visszatérő Victor Wembanyama (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5 blokk) a mezőnymutatóját leszámítva (6/15) szintén hasznos láncszemnek bizonyult. A félidőben azonban már a Jazz járt előrébb, Lauri Markkanen (31 pont, 12 lepattanó), Jordan Clarkson (24 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Collin Sexton (20 pont, 6 gólpassz, 8/10 mezőnyből) triója révén átvette a mérkőzés kontrollálását a vendég egylet, s habár egyszer még visszazárkózott három pontra a Spurs, végül csak beigazolódott a papírforma.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 26/9, Vassell 22/15, Sochan 19/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 31/15, Clarkson 24/6, Sexton 20


Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 130–113

Két emberrel nem lehet meccset nyerni. Győzni érkezett a tankoló Portland otthonába a Sacramento, hiszen a házigazda mindössze egyetlen sikert tud felmutatni az elmúlt időszakban. A Kings sincs jó passzban, de egyértelműen az erősebb nyugati csapatok között tartjuk számon. Ennek megfelelően kezdődött a mérkőzés, De'Aaron Fox (43 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Domantas Sabonis (34 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) párosa ihletett formában játszott, de mivel kettőjükön kívül egyetlen csapattársuk sem tudta átlépni a tíz dobott pontos lélektani határt, így a második negyedben átvette az irányítást a Trail Blazers, amit aztán már nem is adott ki a hazai egylet a kezéből. Anfernee Simons (29 pont, 4 lepattanó) ezúttal is csapata legjobbja volt, de a győzelemhez a padról érkező Duop Reath (25 pont, 9 lepattanó) karriercsúcsa, valamint Malcolm Brogdon (19 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) remeklése is kellett, arról nem beszélve, hogy rajtuk kívül még további három játékos ugrotta meg a tízpontos lécet, így hiába volt jó a Fox, Sabonis duó, nem volt esélye a Kingsnek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 29/15, Reath 25/9, Brogdon 19/9
A Kings legjobb dobói: Fox 43/21, Sabonis 34, Barnes 9


Los Angeles Clippers – Charlotte Hornets 113–104

Megizzadt a Clippers. Az elmúlt időszak egyik legjobb formában lévő csapataként tündökölt a Clips, azonban kissé váratlan módon két meccsét is elbukta, amit leginkább a pocsék védekezésének köszönhetett. Mikor máskor lehetett volna javítani, mint a zsinórban hét vereségnél járó Charlotte ellenében még akkor is, ha Kawhi Leonard ezúttal sem léphetett pályára. Érdekesen alakult a mérkőzés a Los Angeles ugyanis nem tudta leszakítani riválisát, még akkor sem, ha rendre Tyronn Lue csapata járt előrébb. A negyedik negyed elején aztán Miles Bridges (21 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Terry Rozier (18 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) és P.J. Washington (18 pont, 8 lepattanó) révén átvette a vezetést a Hornets. Ellenben James Harden (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) elindította a Clippers utolsó nagy rohamát és Paul George (25 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), illetve Ivica Zubac (18 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) hathatós közreműködésével lezárta az összecsapást.

A Clippers legjobb dobói: Harden 29/18, George 25/15, Zubac 18
A Hornets legjobb dobói: Bridges 21/9, Rozier 18/3, Washington 18

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus