Simán nyert Bostonban a Knicks, kulcsmeccsen győzött a Pels

Sacramentóban játszott remekül a New Orleans, a GSW újabb győzelme hármas holtversenyt eredményezett Nyugaton, a Knicks pedig szétszedte a Celtics kezdőit - ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Detroit Pistons - Chicago Bulls 105-127

Bebetonozta a helyét a Bulls. Ezzel a győzelemmel bebiztosította a keleti 9. helyét a Chicago, így az Atlanta elleni playin-meccset pályaelőnyből vívhatja meg - miközben a Detroit a 67. vereségét szenvedte el a szezon során, amivel megdöntötte az 1980-ban felállított eddigi franchise-rekordot. A Bulls a szoros első negyed után fokozatosan érvényesítette a papírformát, DeMar DeRozan extrája (39 pont, 7 gólpassz, 14/22 mezőnyből, 4/6 tripla) mellett Nik Vucevic (27 pont, 11 lepattanó) és Coby White (18 pont, 5 gólpassz, 4/8 tripla) is kitett magáért, Alex Caruso 10 gólpasszt osztott ki, Javonte Green közelített egy dupla-duplához, úgyhogy mindenki hozta, amit kellett. A Cade Cunninghamet nélkülöző Pistonsnál is voltak biztató egyéni teljesítmények, de DeRozan ízekre szedte őket, és a harmadik negyed környékén el is dőlt a küzdelem, ott került 20 pont körüli előnybe a vendégcsapat. Az utolsó két mérkőzés így mindkét gárda számára lényegtelen lesz, a Pistons Dallasban és San Antonióban, a Bulls pedig Washingtonban és New Yorkban zárja majd az alapszakaszt.

A Pistons legjobb dobói: Duren 20, Sasser 20/12, Ivey 16/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 39/12, Vucevic 27/6, White 18/12

 

Boston Celtics - New York Knicks 109-118

Leeresztett a Boston. Teljes kerettel állt ki a Celtics, mindenki ott volt a parketten, és játszott is éppen eleget, de annyira elfogyott a motiváció és az energia az utóbbi mérkőzéseken, hogy a kezdőötös csúnya nagy pofont kapott most: velük a pályán 25-30 pontos mínuszba került az első kiemelt, és kiütéses vereséget szenvedett. A harmadik negyed végén 29 pont volt a New York előnye, majd a záró etap már a kispadé volt, és Payton Pritchardék óriási vágtával vállalhatóra mentették az estét - nyomást már nem tudtak helyezni a New Yorkra, de a kiütést a végeredmény szintjén el tudták kerülni. Az 52-36-ra elveszített lepattanózás is jelzi, hogy az akarattal, a koncentrációval voltak gondok, Kristaps Porzingis pedig úgy fogalmazott, hogy bár csíp most ez a vereség, de talán erre van szükségük még a playoff rajtja előtt, mert most nem úgy játszanak, ahogy ők tudnak, és a Bucks elleni vereség után újabb pofonba néztek bele. Más dolguk nincs, mint hogy mindenkit egészségesen tartsanak a rájátszásig, de a korábbi ellenállhatatlan lendületet azért egy kicsit már elvesztették...

Brunson nagyot ment, jó formát fut a Knicks. Sorozatban harmadik győzelmét aratta Tom Thibodeau csapata, amely őrzi a keleti 3. helyét és még nem adta fel a 2. kiemelésért zajló csatáját sem. Ezúttal nagyjából másfél negyeden keresztül volt szemmagasságban a Bostonnal, aztán a második játékrész utolsó hat és fél percét 22-3-ra (!) nyerte meg és ezzel földbe döngölte az alapszakasz győztesét - a nagyszünetben 21 pont volt közfe, de később vezettek 31-gyel is, mielőtt hátradőltek és visszaengedték a Celticset. A vezér megint Jalen Brunson volt, aki 39 ponttal, 15/23 jó dobással és 6/11 triplával állt a társaság élére, ő szétkapta Jrue Holidayéket, és ellenállhatatlan formát mutatott, azt csinált, amit csak akart. Mellette Josh Hart és Isaiah Hartenstein is dupla-duplázott, de OG Anunoby, Donte DiVincenzo és Bojan Bogdanovic is dupla-duplázott, Mitchell Robinson is jól mozgott, nagyon egységesnek és stabilnak tűnt az egész csapat. Még két hazai mérkőzés van hátra a gárda számára, a Brooklynt és a Chicagót fogadják.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 18/3, Pritchard 16/6, Brown 15/3, Hauser 15/9
A Knicks legjobb dobói: Brunson 39/18, DiVincenzo 17/9, Hart 16/3

 

Utah Jazz - Houston Rockets 124-121

VanVleet 42 pontja sem volt eég a Houstonnak. Pár napja már a Rockets számára sincs tét, úgyhogy egyik csapat sem feszült meg ezen a mérkőzésen, de azért Fred VanVleet megszórta magát, amennyire lehetett: a Houston irányítója 42 ponttal és 9/13 triplával (!) zárta az estét, rá összességében nem lehetett panasz. A meccsen amúgy nagy volt a hullámzás, a Rockets tíz ponttal nyerte az első negyedet, de aztán visszajött és fordított a Jazz, majd a negyedik játékrész rendkívül kiélezetten alakult, és az utolsó két és fél percnek még 118-118-as egállal mentek neki a felek. Ott azonban a Jazz tudott higgadtabb maradni, előbb Darius Bazley dobott egy ziccert, majd Keyonte George ment el a gyűrűig és tett fel egy újabb kettest, végül 54 másodpercnél Luka Samanic tett vissza egy támadópattanót - közben pedig a Houston sorozatban három triplát dobott mellé. Az utolsó húsz másodpercben, 124-121-nél így is volt még két dobásuk a vendégeknek az egyenlítésért, de mindkettőt kihagyták, a hajrában már nem is gondoltak másra, csak a triplára, így elbukták az egylabdás összecsapást.

A Jazz legjobb dobói: Samanic 22/3, George 20/6, Sensabaugh 17/12
A Rockets legjobb dobói: VanVleet 42/27, Whitmore 18/12, Thompson 15

 

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 92-100

Megoldotta a Warriors. Klay Thompson és Draymond Green nélkül állt ki erre a kötelező meccsre a GSW, és sokáig nehezen akart működni a játék, a Portland három negyeden keresztül tulajdonképpen egálban tudott maradni, sőt néha vezetett is. A takaréklángon égő vendégek aztán a negyedik játékrészben egy kicsit feljebb kapcsoltak, főleg védekezésben tudtak javulni, 18 ponton tartották a Blazerst, és 85-79-es hátrányuk után érvényesítették a papírformát: Steph Curry vezetésével egy 16-1-es futást raktak össze, így az utolsó három percre 86-95-ös előnyt építettek fel, innen pedig már nem rontották el. Curry 22 ponttal, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, de elég gyengén dobott, csapatszinten inkább a 13 kiosztott blokkjukat érdemes kiemelni, amelyből Trayce Jackson-Davis és Kevon Looney is 4-4-gyel vette ki a részét. A Portlandnél Deandre Ayton ezúttal is igyekezett jó számokat felírni a statisztikai lapjára (25 pont, 11 lepattanó), Scoot Henderson 18 ponttal és 12 gólpasszal zárt, de a papírformát nem tudták borítani...

A Trail Blazers legjobb dobói: Ayton 25, Henderson 18/6, Walker 17/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/15, Kuminga 19/3, Wiggins 15/9

 

Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 123-135

Parádés támadójátékkal nyert a Pelicans. Szétdobta ellenfelét a New Orleans, amely támadásban nagyjából akkor és úgy szerzett kosarat, amikor és ahogy akart. A vendégeknél CJ McCollum és Trey Murphy III forró kézzel célzott ma, ketten együtt 58 pontot és 15/24 triplát (!) süllyesztettek el, de ehhez a harcmodorhoz felnőtt a két cserehátvéd, Jose Alvarado és Dyson Daniels is, akik 6/11 hármast tettek hozzá. Őket egészítette ki a dupla-duplázó Jonas Valanciunas és a 31 pontos, 13/21 dobással záró Zion Williamson a festékben, így tökéletesen megvolt az egyensúly: 22 távolit bombáztak be 55%-kal, összességében 57%-kal mezőnyöztek, és még a lepattanózást is megnyerték. Ennek köszönhetően végig vezettek, egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban az este folyamán, kilenc ponttal nyerték az első negyedet, majd amikor közeledett a Sacto, akkor mindig tudtak válaszolni - a negyedik játékrész elején pedig sikerült meglógniuk, és vezettek már 23 ponttal is. A korábbi rossz sorozatukat már lerázták magukról, zsinórban harmadszor nyertek, és egy teljes meccs előnnyel vezetnek a Phoenix előtt a nyugati 6. helyen, úgyhogy a playoff kapujába léptek.

Playint játszik a Kings. Ezzel a vereséggel a holtversnyes 8-10. helyre csúszott vissza Nyugaton a Kings, a Warriors és a Lakers is pontosan ugyanolyan mérleggel rendelkezik, mint De'Aaron Foxék, úgyhogy az utolsó két mérkőzés nagyon fontos lesz - viszont a playoffba egyenes úton már nem juthatnak be, ezzel a vereséggel eldőlt, hogy a hatodik hely lehetőségéről le kell mondaniuk. A támadójátékukkal összességében most sem voltak nagy problémák, bőven 50% felett dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak, megvoltak a szükséges egyéni teljesítmények Fox (33 pont, 8 gólpassz), Harrison Barnes (22-5-4), vagy éppen az 5/10 triplás Keegan Murray, esetleg a dupla-duplázó Domantas Sabonis részéről is, de megint amiatt kaptak ki, amivel sokat szenvedtek már idén: a védekezésük átjáróháznak bizonyult. Ugyan voltak meccseik, amikor kifejezetten jól zártak hátul, de az esetek nagy többségében puhák voltak védekezésben, és most sem állították túl nagy kihívás elé a New Orleanst, amely azt csinált, amit csak akart - a hazaiak nem tudták elvenni a triplákat, nem tudták kiszorítani a riválist a festékből, nem tudtak kikapcsolni egyetlen fontos szereplőt sem, igazából csak asszisztálni tudtak a Pelicans gépezetének. Ezzel a három holtversenyes csapat közül ők vannak a legrosszabb formában, ráadásul most back-to-back fogadják a Sunst, ami szintén nem ígérkezik könnyű feladatnak...

A Kings legjobb dobói: Fox 33/9, Barnes 22/6, Murray 19/15
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 31/27, Williamson 31, Murphy III 27/18

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus