Simán verte a Lakerst a Suns, megkezdte az "igazi" Bucks is

A Cleveland egy szokatlan szerkezettel késztette kiélezett csatára a Chicagót, a Spurs pedig a Magicet győzte le. 

 

Orlando Magic - San Antonio Spurs 100-101

Csak a vége lett szoros. Amíg a kezdők és az alaprotációban szereplők játszottak, addig abszolút rendben volt a San Antonio, a texasiak az előszezon során eddig mutatott hatékony védekezésükkel kontrollálták a Magic játékát és végig vezettek. Az első negyedet 11 ponttal nyerték, a harmadikban még nyolc egységet tettek ehhez hozzá és még a záró etapban is 18-cal jártak előrébb, amikor Gregg Popovich lezártnak tekintette a derbit és nagyrészt olyanokat küldött fel, akik a rotációba kerülésért küzdenek. Az Orlandónál azért még bőven maradtak alapemberek, így villámgyorsan elkezdett záródni az olló, sőt, az utolsó perc előtt, 98-98-nál csak két kihagyott Carter-büntető miatt nem vette át a vezetést a Magic. Itt érkezett azonban Keita Bates-Diop és elsüllyesztett egy lélekölő triplát, majd a Magic alley-oopja után egy remek védekezéssel sikerült megállítania ellenfelét a Spursnek, így egy ponttal mégis nyert - meg kellett izzadni érte...

Ki emelhető ki? A Spurs oldalán Lonnie Walker IV az eddigi legjobb előszezon-meccsét játszotta és 20 perc alatt 16 pontot, valamint 5 gólpasszt tett hozzá 6/11 jó dobással - az ő jó játéka érződött is a texasiak támadásain. Rajta kívül Dejounte Murray (18 pont, 8/12 mezőnyből) említhető náluk pozitívumként, míg orlandói oldalon Terrence Ross (20 pont 50%-kal), Mo Bamba (16 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) és Wendell Carter Jr. (14 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 6/8 mezőnyből) volt a legeredményesebb - náluk még RJ Hampton és E'Twaun Moore is elérte a tízpontos határt, az újonc Jalen Suggs viszont 24 perc alatt alig 4 egységig jutott. 

A Magic legjobb dobói: Ross 20/6, Bamba 16/6, Carter Jr. 14/3
A Spurs legjobb dobói: Murray 18/6, Walker IV 16/6, Johnson 12/3

 

Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 101-102

Magasított a Cavs. Érdekes (bár egyszer-egyszer tavaly is láttunk már tőlük hasonlót) szerkezettel álltak ki a hazaiak, akik ezúttal három magasembert neveztek a kezdőbe: Jarrett Allen és az újonc Evan Mobley mellett a jó formát mutató, ex-chicagói Lauri Markkanen is ott volt az első ötösben. Utóbbinak jól is állt ez a szerep, 18 ponttal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal villogott volt csapata ellen, Mobley dupla-duplázott (15 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Allen is hozta magát (12 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) - közben viszont 30% alatt tripláztak és a kisemberek nem tettek hozzá túl sokat. Ricky Rubio 9 pontos, 9 gólpasszos teljesítményét azért még említsük meg, de támadásban valami még hiányzott - a védekezésüket viszont abszolút összerakták, nyertek a festékben és a pár nappal ezelőtti, kiütéses vereség után végig partiban voltak a Bullsszal. A győzelem nem jött össze, de abszolút biztató volt a teljesítményük, kíváncsian várjuk, hogy hosszabb távon is marad-e a három magasemberes felállás.

Most szenvednie kellett a Chicagónak. Az eddigi gálagyőzelmek után most sokkal nehezebb dolga volt a Bullsnak és ezúttal a kezdőket a megszokottnál jóval tovább tartották a pályán: a Ball-LaVine-DeRozan-Vucsevics négyes 30-34 játékpercet (!) kapott, de nem tudtak a Cavs fölé kerekedni. A legnagyobb fórjuk 9 pont volt, de égtek héttel ők is, az utolsó percekben pedig nekik kellett kapaszkodniuk, másfél perccel a vége előtt még 99-95-re a Cleveland vezetett - Dotson triplájával és az újonc Ayo Dosunmu (7 perc, 9 pont) két clutch duplájával fordítottak, de nagyot kellett kaparniuk érte. A kezdők közül egyedül DeRozan játszott jól (23 pont, 2/3 tripla), Vucsevics, Ball és LaVine is elmaradt a várakozásoktól és bár Caruso most is jó hatással volt a csapatra a kispadról, de varázsolni ezúttal ő sem tudott - az eddigiek után ez a meccs kicsit visszahozta őket a földre.

A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 18/6, Mobley 15/3, Allen 12
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 23/6, A. Johnson 14, LaVine 13/3

 

Milwaukee Bucks - Oklahoma City Thunder 130-110

A Bucks is megkezdte. Ugyan DiVincenzo, Portis, Hood és Hill most sem játszott, de a sztártriót így is most vetette be először az előszezon során a címvédő, végre rendelkezésre állt Giannis Antetokounmpo, Khris Middleton, valamint Jrue Holiday is. Mindhárman 17 percet játszottak és kicsit megmutatták magukat, Middleton 14 pontot dobott 6/6-os mezőnymutatóval, Holiday 11 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, az egyelőre többet hibázó Giannis pedig 8 ponttal, 9 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal vakarta le magáról a rozsdát. A győzelmük összességében nem is lehetett kérdés, az első negyedet 48-32-re (!) nyerték meg, ízekre szedték az OKC-t, majd a második negyedben is hozzá tudtak ehhez tenni, aztán a harmadik-negyedikben "lazultak" - azért Jordan Nwora (15 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Elijah Bryant (14 pont, 4/6 tripla) most is jelezte, hogy be akar férni a rotációba, ők újabb jó meccset hoztak össze az eddigiek után. Összességében 54%-os mezőnymutatóval, szintén 54%-kal elsüllyesztett 20 triplával, valamint 32 gólpasszal zárt a társaság, kis késéssel ugyan, de most már úgy néztek ki, mint egy előszezonban játszó bajnok...

Az OKC még messze van. Egyelőre nem igazán akar összeállni a Thunder, az előszezon arra világít rá náluk, hogy nagyon nincsenek még kész és ezen az estén is ez látszott - voltak már 37 pontos hátrányban is és nem sok olyan dolgot mutattak, amit pozitívumként ki lehet emelni. Lu Dort jó számokkal zárt (19 perc alatt 19 pont, 4/6 tripla), Shai Gilgeous-Alexander sem volt rossz (12 pont, 6 gólpassz 19 perc alatt), az újonc Josh Giddey 9 pontig, 6 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott, de csapatként nem működtek, főleg nem védekezésben - végül a 19 bedobott hármasnak és egy-két apróságnak örülhetnek, de az látszik, hogy sok munka vár még rájuk akkor is, ha nyilvánvalóan nem a Bucks a fő ellenfelük.

A Bucks legjobb dobói: Nwora 15/9, Bryant 14/12, Middleton 14/6
A Thunder legjobb dobói: Dort 19/12, Jerome 13/6, Gilgeous-Alexander 12/6

 

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 94-123

Gyenge volt a Lakers. LeBron James kiülte a meccset a Los Angelesnél, rajta kívül a sérült Horton-Tucker, Monk és Ariza nem játszott még, de a többiek ott voltak a parketten, játszottak is eleget, mégsem volt esélyük a Sunsszal szemben. Két embert emelhetünk ki pozitívumként, egyrészt Carmelo Anthony a kispadról beszállva 16 perc alatt 17 pontot és 5/7 triplát tett hozzá, másrészt Anthony Davis 28 perc alatt 19 pontig, 6 gólpasszig és 3 labdaszerzésig jutott, egyúttal kiharcolt 11 büntetőt - a többiek viszont nem tudták megugrani a lécet. Russell Westbrook a 3/12-es mezőnymutatója mellett 9 labdát adott el 26 perc alatt, DeAndre Jordan is elveszett, a legutóbb remeklő Howard, valamint a csereirányító Rondo is láthatatlan emberként mozgott, Anthonyn kívül nem ültek a triplák, nem működött a gépezet. Értjük mi, hogy előszezon, pihentetés, miegymás, de azért az eddigi négy meccsükből ez volt a negyedik vereségük és eddig nem sok olyat mutattak sem egyénileg, sem csapatként, ami túl sok bizakodásra adna okot...

A Suns egyben van. Devin Booker és Dario Saric nélkül is stabilnak tűnt a Phoenix, a tavalyi nyugati bajnok 50% felett dobott mezőnyből, 56-36-ra nyerte a lepattanózást, pontosan védekezett és végig vezetett, majd a 37-20-ra nyert harmadik negyedben végleg el is döntötte a találkozót. Chris Paul (15 pont, 5 gólpassz 23 perc alatt) mellett Deandre Ayton (11 pont, 9 lepattanó) és JaVale McGee (12 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is jól mozgott, csapatszinten is jól dolgoztak, érezhető volt rajtuk, hogy ez a keret tudja, mit akar - eddig ők sem váltják meg a világot az előszezonban, de a keretük együtt maradt, nincs nagyon kit összeszoktatni, úgyhogy az ilyen teljesítmények után nyugodtan várhatják az alapszakaszt.

A Lakers legjobb dobói: Davis 19/3, Anthony 17/15, Bazemore 8/6, Westbrook 8/6, Reaves 8/6, Brown 8/3
A Suns legjobb dobói: Paul 15/3, Shamet 13/9, Smith 12, McGee 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus